Mig Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Witam, wraz ze znajomymi (w sumie 4 osoby) planujemy wyjazd prywatnym samochodem na przełomie kwietnia i maja na tydzień na narty do Austrii. I oto moje pytanie: czy da się zorganizować taki wyjazd za kwotę 1000 zł od osoby? Wybraliśmy miejscowość Kaprun, chyba najbliżej położona więc ograniczymy spalanie do minimum. Jedzenie bierzemy z Polski (bigos w słoikach, makarony itp). Największy problem stanowi tani domek. Marzy nam się stara chatka, coś jak domki w Zakopanem. Nie zależy nam na luksusach (wifi, tv itp.) czy też pięknie urządzonym wnętrzu, wystarczą łózka, jedna łazienka i miejsce do zaparkowania samochodu pod domkiem. Ma ktoś namiar na taki jak najtańszy domek? Pewnie będę miał jeszcze więcej pytań, ale na teraz to tyle Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Witam, wraz ze znajomymi (w sumie 4 osoby) planujemy wyjazd prywatnym samochodem na przełomie kwietnia i maja na tydzień na narty do Austrii. I oto moje pytanie: czy da się zorganizować taki wyjazd za kwotę 1000 zł od osoby? Wybraliśmy miejscowość Kaprun, chyba najbliżej położona więc ograniczymy spalanie do minimum. Jedzenie bierzemy z Polski (bigos w słoikach, makarony itp). Największy problem stanowi tani domek. Marzy nam się stara chatka, coś jak domki w Zakopanem. Nie zależy nam na luksusach (wifi, tv itp.) czy też pięknie urządzonym wnętrzu, wystarczą łózka, jedna łazienka i miejsce do zaparkowania samochodu pod domkiem. Ma ktoś namiar na taki jak najtańszy domek? Pewnie będę miał jeszcze więcej pytań, ale na teraz to tyle Z góry dzięki za pomoc! Nie, wg mnie nierealne. Stare piękne chatki nie są tanie. Dojazd to wcale nie najdroższy element - skipass sporo więcej kosztuje. ...a tak z innej strony: załóżmy, że nie mieszkasz w Nowym Sączu, tylko np. w Trójmieście - i zadaj sobie pytanie czy jest realny wyjazd np. do nieodległej dla ciebie Krynicy za tysiąc złotych, na tydzień ze wszystkim, w sumie? ...może i tak - ale bez przesady - wyjazdy w Alpy nie muszą być bardzo drogie, ale jednak kosztują nieco więcej - czasem może nawet 300% więcej, ale na pewno min. 20-30% więcej, przy różnych promocjach, niskich sezonach itp. Rozważania typu stosunek jakości do ceny tymczasem pomijam, bo to dla mnie poza dyskusją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Po pierwsze trzeba obalić mit "miejscowość najbliżej położona" i nie chodzi tu o Kaprun, które wcale nie jest blisko, tylko o samo stwierdzenie "miejscowość najbliżej położona" Bo tak: W odległości od Cieszyna(umówmy się że to umowny punkt startowy) ok 550 km mamy pierwsze ośrodki narciarskie np. Kraischberg, a w odległości 650 km to już tych ośrodków jest cała plejada, przejechanie 100 km słabym dislem to koszt 42 zł czyli w obie strony 84 zł, no to o co się bijemy o 21 zł na głowę? A odpowiadając na Twoje główne pytanie, to nie ma szans za 1000 zł, 1700 zł to minimum kwatery nawet najtańsze 14 e(jak znajdziesz takie) 14x7=98 karnet dla Kaprun 6 dni 196 e ubezpieczenie narciarskie 100 dojazd 200(os) razem w zł 1534 takich głównych kosztów:rolleyes:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Może być ciężko biorąc pod uwagę, że koszt 6dniowego skipasa na przełomie kwietnia i maja to 209euro, czyli na kwaterę zostanie niewiele. Najtańsze kwatery w Austrii to koszt ok 15-17 euro, czyli licząc na sztywno na osobę trzeba mieć min 350 euro, bez kosztów dojazdu, zakładając, że ani razu nie wstąpicie do knajpy, co może być trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mig Napisano 20 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 No to w takim razie zostaje nam zima w Polsce. Może za rok się uda gdzieś wyjechać. Wielkie dzięki za zainteresowanie i szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) 1400 to jest najbardziej realne, rok temu znalazłem miejscówkę w zillertal w fugen za 38 euro od osoby za 7 dni, ubezpieczenie narciarskie najtańsze za 30 zł też się znajdzie, jedzenie z polski ale jest problem z karnetami, które zazwyczaj stanowią ponad połowę wydatków wyjazdowych. Edytowane 20 Grudzień 2013 przez michaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Kwatera za niecałe 6 ojro dziennie brzmi jak primaaprilisowy żart :stupid: :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) Za tysiąc to się chyba nie da. Jedyna możliwość pośmigania tanio w Alpach to tzw "free ski", ale we Włoszech. Tam za tydzień (kwatera + skipass) zapłacisz 200euro. Do tego musisz doliczyć koszt dojazdu. Taniej się nie da:sorrow: Edytowane 20 Grudzień 2013 przez Bumer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Kwatera za niecałe 6 ojro dziennie brzmi jak primaaprilisowy żart :stupid: :wink: Nie całkiem żart. Chyba niewiele drożej nocleg kosztuje tutaj: http://www.mayrhofner-bergbahnen.com/en/highlights/white-lounge/ :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Nie całkiem żart. Chyba niewiele drożej nocleg kosztuje tutaj: http://www.mayrhofner-bergbahnen.com/en/highlights/white-lounge/ :wink: Rozumiem, że jednak żartujesz - takie noclegi są bardzo drogie, z całym pakietem - w ww. miejscu zdaje się, że zaczyna się od 139 euro/os. http://www.mayrhofner-bergbahnen.com/en/shop/white-lounge-igloo-accommodation/article/88000000042/8801 Z tego co wiem to np. w Kühtai jest dużo drożej. PS. ...a na wypas ratraków, czy też ich "oborę" jakoś nie miałem czasu popatrzeć - to w nawiązaniu do ostatnich wizyt w SFL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Rozumiem, że jednak żartujesz - takie noclegi są bardzo drogie, z całym pakietem - w ww. miejscu zdaje się, że zaczyna się od 139 euro/os. http://www.mayrhofner-bergbahnen.com/en/shop/white-lounge-igloo-accommodation/article/88000000042/8801 Faktycznie: 139 EUR/noc w tygodniu, 159 EUR/noc w weekend. Więc ta oferta, o której michaś pisał, to musiało być zakwaterowanie w igloo u bauera na podwórku i pewnie dlatego było taniej. PS. ...a na wypas ratraków, czy też ich "oborę" jakoś nie miałem czasu popatrzeć - to w nawiązaniu do ostatnich wizyt w SFL Więc polecam się pamięci przy następnych wyjazdach do SFL, bo z tego co widzę, planujesz jeszcze jakieś tej zimy Ja tam będę chyba dopiero w następnym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) Austria za 1000 zł. Realne? Kwiecień/maj. Dlaczego nie. Jeden max dwa dni i z powrotem. aha o domku drewnianym trzeba zapomnieć kolega nie pisał na jak długo podał tylko zakres sumy Edytowane 20 Grudzień 2013 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Kolega pisał - na tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Kolega pisał - na tydzień Sorry :shocked: tradycyjnie przeczytałem po łepkach i ta moja wstrętna ironia automatyczna mi się włączyła :redface: no to niestety nie da się nawet 2000 to tak cieniutko trzeba liczyć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Lepiej na 3 dni pojechać jak człowiek niż kombinować na 7 dni i pod koniec wyjazdu zajadać suche kanapki z PL. PS Skoro extrim to może jakiś meldunek na jedną osobę a z partyzanta 4 ludków śpi w pokoju:biggrin: Jak na śniadanko będzie "szwedzki" to i kanapek można dla wszystkich nabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Lepiej na 3 dni pojechać jak człowiek niż kombinować na 7 dni i pod koniec wyjazdu zajadać suche kanapki z PL. PS Skoro extrim to może jakiś meldunek na jedną osobę a z partyzanta 4 ludków śpi w pokoju:biggrin: Jak na śniadanko będzie "szwedzki" to i kanapek można dla wszystkich nabrać ale dajesz po jajach Roobs :crazy: widzę,że Tobie się włączyła ironia automatyczna :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Kurkajasna ...w sumie to nie do końca był żart, to jest realne :biggrin: ale dajesz po jajach Roobs :crazy: widzę,że Tobie się włączyła ironia automatyczna :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Takie coś: http://www.bergfex.pl/koessen/pauschalangebote/?pcat=15&hcat=0&date=01.03.2014&dateMax=15.03.2014&days=7&pricemax=400&q=, ale nisko i mało wyciągów, i w tysiącu się nie zmieścisz. Wyżej już padła kwota 350 € i raczej ciężko zejść poniżej (skipas - 200, nocleg - 150). Ale kto szuka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mig Napisano 20 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Spodobała mi się propozycja free ski we Włoszech. Ale licząc 900 zł na paliwo w obie strony + 360 zł winiety i tunel wychodzi 1260 zł co daje trochę ponad 300 zł od osoby. Do tego kwatera + skipass za 200 euro czyli 830 zł. I już mam 1100 zł do tego jedzenie, które trzeba zabrać i pewnie wiele rzeczy, o których się teraz nie pamięta a też kosztują. Więc musimy to niestety odłożyć na za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Jeszcze coś: od 29 marca (może być bardzo słabo ze śniegiem), http://www.lamoretina.it/ za 220 € i http://www.valdisolecamping.it/index.php?bsclef=offertespeciali&ex=html&ln=it&elsewhere=yes&viewnews=ok&id=13 za 195 € (ciasno) i 220 €. Spałem w obu - pierwszy to niezły pensjonat w pobliżu (400 m) gondoli Commezzadura, a drugi to domek na kempingu w Pejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 I już mam 1100 zł do tego jedzenie, które trzeba zabrać i pewnie wiele rzeczy, o których się teraz nie pamięta a też kosztują. Więc musimy to niestety odłożyć na za rok. Siedząc w domu też musisz jedzenie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Zawsze można komuś podjadać :biggrin: Nie znacie tego?: Kto zjadł moje ciastko? :crazy: Siedząc w domu też musisz jedzenie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Spodobała mi się propozycja free ski we Włoszech. Ale licząc 900 zł na paliwo w obie strony + 360 zł winiety i tunel wychodzi 1260 zł co daje trochę ponad 300 zł od osoby. Do tego kwatera + skipass za 200 euro czyli 830 zł. I już mam 1100 zł do tego jedzenie, które trzeba zabrać i pewnie wiele rzeczy, o których się teraz nie pamięta a też kosztują. Więc musimy to niestety odłożyć na za rok. Jak widzę piszesz coś o tunelu. Mniemam że chodzi o tą jamę do Livigno. Jeśli tak ,to jest jeszcze pewna mozliwość zmniejszenia kosztów, i nie paliwo mam na myśli, które kosztuje tam znacząco mniej niż w ościennych krajach. Mam na mysli spirytus. Za butelkę 2 litry płacisz coś koło 2,8 euro!!! Nie radzę brać więcej niż flaszkę i wracać przez ten tunel, ale są inne drogi. Przez tydzień można sobie niezły składzik przygotować np. gdzieś w okolicy Bormio. Wracając zabrać toto i jechać spokojnie do domu. Niczego nie sugeruję i też nie namawiam, bo to niezgodne z prawem, ale... Na perfumach nie zarobisz!:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 No chyba że zapomni zapłacić :biggrin: Na perfumach nie zarobisz!:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Lepiej nie prowokuj Bumer :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi