j_ulka Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 (edytowane) Witam Proszę o pomoc w doborze nart. Jestem początkującą narciarką - w tym sezonie będę jeździć po raz 3. Mam 164cm wzrostu i ważę 56kg. Jeździłam na nartach o długości 152cm (koszmar szczególnie, że jeździłam w nich za 1 razem). Potem przesiadłam się na długości 140cm jednak narty nadal był za długie. Chciałabym kupić narty o długości 130cm bo wiem, że wtedy jazda będzie przyjemnością, a nie walką z nachodzącymi (jednak narty o dł 130cm w większości to narty dziecięce) Chcę jeździć rekreacyjnie czasami zaszaleć ale raczej podziwiać piękno przyrody niż ścigać się z mężem. Znalazłam takie narty: Narty zjazdowe marki ROSSIGNOL 8 POWER RACING, długość nart: 130cm, taliowanie: 108-65-91, R.10m, wiązanie: TYROLIA, siła wypięcia: 2-7 din lub takie: Rossignol EDGE na wiązaniu SALOMON C 509 Długość: 130 cm Taliowanie 109-72-98 Promień 11 m Siła wypięcia 2,5-9 DIN do( 110kg) Rozstaw wiązań 250-323mm(dł. skorupy) Moje pytanie jest takie: Czy te narty będą odpowiednie dla dorosłej osoby, czy nie jestem za ciężka na narty juniorskie? Na jakie parametry ustawić siłę wypięcia? Bardzo posze o odpowiedź, czytam i czytam i im więcej czytam tym mniej wiem. Edytowane 18 Grudzień 2013 przez j_ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Swoje umiejętności oceniasz na 5/6 a narty krótsze od twojego wzrostu o kilkanaście cm opisujesz jako koszmarne bo za długie to czegoś tu nie kumam :stupid: : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Witam Proszę o pomoc w doborze nart. Jestem początkującą narciarką - w tym sezonie będę jeździć po raz 3. Mam 164cm wzrostu i ważę 56kg. Swoje umiejętności oceniam na 5/6 Jeździłam na nartach o długości 152cm (koszmar szczególnie, że jeździłam w nich za 1 razem). Potem przesiadłam się na długości 140cm jednak narty nadal był za długie. Chciałabym kupić narty o długości 130cm bo wiem, że wtedy jazda będzie przyjemnością, a nie walką z nachodzącymi (jednak narty o dł 130cm w większości to narty dziecięce) Chcę jeździć rekreacyjnie czasami zaszaleć ale raczej podziwiać piękno przyrody niż ścigać się z mężem. Znalazłam takie narty: Narty zjazdowe marki ROSSIGNOL 8 POWER RACING, długość nart: 130cm, taliowanie: 108-65-91, R.10m, wiązanie: TYROLIA, siła wypięcia: 2-7 din lub takie: Rossignol EDGE na wiązaniu SALOMON C 509 Długość: 130 cm Taliowanie 109-72-98 Promień 11 m Siła wypięcia 2,5-9 DIN do( 110kg) Rozstaw wiązań 250-323mm(dł. skorupy) Moje pytanie jest takie: Czy te narty będą odpowiednie dla dorosłej osoby, czy nie jestem za ciężka na narty juniorskie? Na jakie parametry ustawić siłę wypięcia? Bardzo posze o odpowiedź, czytam i czytam i im więcej czytam tym mniej wiem. Ludzie ten post to chyba żartem jest:cheerful: Jeżdzę 4 dni na alpejskich dość trudnych i twardych trasach na nartach z grupy Am długości 177 cm i jak dotychczas ani jednej ,,gleby''. Jak kupię następne to jak będą z rockerem będą miały 182-185 cm Móje wymiary 185/79. Proponuję ci zamiast nart kupić łyżwy. Moje umiejętności oceniam dużo niżej jak ty ,ale ja mówię o umiejętnościach narciarskich a nie innych (łyżwy ,rolki masz na myśli chyba) pozdrawiam . Bez obrazy:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j_ulka Napisano 18 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 tak bo na nartach o długości 152cm jeździłam pierwszy raz w życiu nie umiejąc nic, po 2 sezonie używałam nart 140cm. Czytając te opisy wg których można określić swój stopień zaawansowania wyszło mi 5- skręcam bokiem (nie pługiem) jeżdżę po trasach czerwonych i czarnych - nie jeżdżę pięknie i zgrabnie ale jadę, nie przewracam się, umiem hamować. Nie używam „pługu”. No to nie wiem jaki poziom mam wybrać? Dzięki za ironiczne odpowiedzi, liczyłam na poradę, a nie wyśmiewanie. DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 j_ulka, nie jestem specem od spraw technicznych, ale sama niedawno uczyłam się jeździć i pamiętam uczucie względnie większej kontroli i stabilności na krótszych nartach. Tym niemniej, jeśli chcesz się dalej rozwijać, powinnaś posłuchać rad, które tu padają i szukać nart w przedziale długości 150-155cm, a na pewno nie 130cm. Ja przy wzroście 167cm, po pierwszym sezonie zmieniłam narty na dłuższe, 158cm, mam je od 4 lat i jeździ mi się świetnie. Szukaj po prostu damskich, lekkich nart dla początkujących, albo średniozaawansowanych, wybór jest przeogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Najlepsze co mozna Ci doradzic - zainwestuj w instruktora a nie narty,narty narazie wypozyczaj,pzdr P.S. jakie masz buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 To na pewno nie wina "za długich" nart!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 jakie masz buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi