Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Grudniowy trening - film

spi630

Rekomendowane odpowiedzi

ok wiem o co Tobie chodzi. Ja to rozumiem tak, że prosta przechodząca przez biodra ma być cały czas prostopadła do nart
tak :) im mniej "wywalone" biodro w stronę bramki/stoku tym lepiej/mocniej dociążasz zewnętrzną nartę :)jeszcze raz dla przykładu na podstawie Twojej fotki:

IMG_4770_cr.jpg

Z tej perspektywy biodra nie powinno być widać, powinno się "schować" za nogąNie jestem złośliwy ani nic z tych rzeczy ale jak napisałeś ze trener uważa że jest nie wiele do zrobienia to trochę się zdziwiłem...(nie twierdze też że zle jedziesz bo jazda jest ładna ale poprzez eliminację błędów będzie jeszcze lepsza :) )

IMG_4770_cr.jpg.9156869fc1f87fcfb1c66863f4c52323.jpg

Edytowane przez kajeran

Nie jestem złośliwy ani nic z tych rzeczy ale jak napisałeś ze trener uważa że jest nie wiele do zrobienia to trochę się zdziwiłem...(nie twierdze też że zle jedziesz bo jazda jest ładna ale poprzez eliminację błędów będzie jeszcze lepsza :) )

to co mi mówi trener zachowuję dla siebie tak jak tajemnicę spowiedzi :wink:

w końcu za to płacę :biggrin:

to jest wlaśnie błąd w jej wykonaniu (nawet w PS popelniaja bledy np. Bode Miller) i nie patrz na nią, patrz np. na Ligetego on ma mega technike jazdy, schodzi biodrem bardzo nisko ale go nie obraca :)

No właśnie specjalnie i extra dzisiaj patrzyłem na obu GS na bioderka dupki płci obojga i........

Nawet jeżeli nie na każdej to na zdecydowanej większości bramek włożony skręt charakteryzował się tym, że biodro było i włożone i skręcone i poza linią - przedłużeniem podudzie - tułów. Mniej albo więcej ale jednak.

Więc jak to jest ? Tadek schodzi o obraca też.

Pozdrawiam

No właśnie specjalnie i extra dzisiaj patrzyłem na obu GS na bioderka dupki płci obojga i........

Nawet jeżeli nie na każdej to na zdecydowanej większości bramek włożony skręt charakteryzował się tym, że biodro było i włożone i skręcone i poza linią - przedłużeniem podudzie - tułów. Mniej albo więcej ale jednak.

Więc jak to jest ? Tadek schodzi o obraca też.

Pozdrawiam

W Slow Motion oglądałeś te przejazdy ze to zauważyłeś ? :rolleyes::

to jest konsekwencją tylko i jedynie włożenia wewnętrznego kolana. sprawdź na sobie, pochyl się o ścianę i pomachaj wewnętrznym kolanem to zobaczysz jak się bioderko zachowuje:laughing:

troche jaśniej prosze opisz to ćwiczenie tzn. czym się oprzeć o ścianę, barkami czy biodrem ?

Ja proponuje takie ćwiczenie:

oprzeć się o ścianę np. prawym biodrem z włożonym lewym kolanem :

1. z "wywalonym biodrem"

2. z biodrem ułożonym prostopadle do stóp

Czekam na info jak wrażenia oraz polecam lekturę NTN 07/08 str. 118 i 119 Raich vs Maier