Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Utrzymywana to ona nigdy nie była ...to znaczy w jakim sensie. To była/jest zajebista trasa. Jeździło się między głazami i kosówką bez żadnych wytycznych trasy przecinając linie orczyka. Sam orczyk tez był niezły bo w dołkach wisiałeś w powietrzu miejscami chyba na wysokości metra albo więcej. Jedno z piękniejszych miejsc w jakich kiedykolwiek byłem na nartach. Ma gdzieś chyba jakieś zdjęcie albo dwa to podrzucę Marcinie.

Pozdrowienia

PS Jasiek dlaczego ten orczyk już praktycznie nie istnieje dla narciarzy??

Tak jak piszesz, to zawsze była trasa freerid'owa i nadal taką jest. Obecnie wykorzystywana głównie przez tych którzy spadają ze żlebów północnych... strefa 6,7. Wystarczająca ilość śniegu to tam jest z zasady w marcu, kwietniu. Osobiście tą trasę przerabiałem raz (po zaliczeniu "Dziewczęcego żlebu") Trasa taka sobie d...y nie urywa. Za to widoki przepiękne. 

Wyciąg na pewno nie działa od kiedy tam jeżdżę (2009). Nawet go nie konserwują (zero rozruchów) a więc chyba szrot. Dlaczego? Słowaka nie zrozumiesz. Przypuszczam że za mała frekwencja i się nie opłaca. A teraz pieniądz rządzi! Ale szkoda bo kusi strasznie... szczególnie widokami.

17 minut temu, Jasiek napisał:

Tak jak piszesz, to zawsze była trasa freerid'owa i nadal taką jest. Obecnie wykorzystywana głównie przez tych którzy spadają ze żlebów północnych... strefa 6,7. Wystarczająca ilość śniegu to tam jest z zasady w marcu, kwietniu. Osobiście tą trasę przerabiałem raz (po zaliczeniu "Dziewczęcego żlebu") Trasa taka sobie d...y nie urywa. Za to widoki przepiękne. 

Wyciąg na pewno nie działa od kiedy tam jeżdżę (2009). Nawet go nie konserwują (zero rozruchów) a więc chyba szrot. Dlaczego? Słowaka nie zrozumiesz. Przypuszczam że za mała frekwencja i się nie opłaca. A teraz pieniądz rządzi! Ale szkoda bo kusi strasznie... szczególnie widokami.

Cześć

A  masz obcykane te żleby bo wyglądają bardzo ponętnie?

Tylko te takie łatwiejsze gdzie da się zjechać a nie skakać.;)

Pozdrowienia

Edytowane przez Mitek

Mapa Chopku z 1970r.

I fragment wywiadu z Hlavatym z lanovky.sk

Lanovky.sk:
V starých mapách Chopka zo 60. rokov boli vyznačené dve trasy – jedna je ťažšia a vedie cez Krúpovú hoľu a vrchol Tanečnice so zjazdom na Lúčky, druhá je ľahšia a vedie cez sedlo Poľany, Zadné vody a odtiaľ buď traverzom na Brhliská a Otupné alebo k hotelu Liptov. Budete propagovať aj tieto trasy?

Bohus Hlavaty:
Áno, napríklad takáto trasa by sa mala vyskytnúť v tom freeride sprievodcovi, čo je niečo ako ďalší stupeň toho, že dnes je na každej mape vyznačené, čo je freeride zóna. Vo freeridovej zóne je Národným parkom dovolené lyžovanie a my by sme chceli ísť o krok ďalej a v tých freeridových zónach vyznačiť nejaké „lajny“ (pozn. red.: z angl. line) a označiť ich obtiažnosťou.

Rozmýšľame nad tým, že by sme do pripravovaného procesu EIA zaradili obnovu pôvodnej trasy z Lukovej smerom na Otupné. Mohla by to byť krásna modrá trasa s veľmi peknými výhľadmi. Dnes zarastená, ale pamätníci hovoria, že to bola veľmi pekná trasa.

b0e17b8390.jpg

• Like 2

34 minuty temu, Jasiek napisał:

<ciach>Wyciąg na pewno nie działa od kiedy tam jeżdżę (2009). Nawet go nie konserwują (zero rozruchów) a więc chyba szrot. Dlaczego? Słowaka nie zrozumiesz. Przypuszczam że za mała frekwencja i się nie opłaca. A teraz pieniądz rządzi! Ale szkoda bo kusi strasznie... szczególnie widokami.

Ja też kiedyś czytałem - zdaje się tam gdzie wyczytałem o problemie z lawinami - że ten wyciąg formalnie nie należy do TMRu. Być może dlatego też nie jest konserwowany, a dodatkowo, oprócz innych argumentów, to także odpowiedź dlaczego trasa ta jest zapomniana.

• Like 1

1 godzinę temu, Mitek napisał:

...A  masz obcykane te żleby bo wyglądają bardzo ponętnie?

Tylko te takie łatwiejsze gdzie da się zjechać a nie skakać.;)  ... 

Bez przesady ja to nie #majorski :D on to tak szalony człowiek (pozdrawiam) Ja tylko te łatwe południowe a na północy tereny free: Vyhliadka, majowy  ze żlebów dziewczęcy a teraz planuje szkolny. 

Te pozostałe północne to dla kamikadze :D

Jak myślicie, który pierwszy weekend będzie na tyle dobry, żeby wybrać się na Chopok.

Jak tam w ogóle zaczyna się sezon - sama 1 pod gondolą, czy coś więcej ruszy - Chopok zacząłem dopiero w ubiegłym sezonie i nie bardzo wiem, który weekend zarezerwować w grudniu.

Dzięki za info.

Chopok to bardzo specyficzna góra!

Wybredna i wstrętna! nie kocha nas... ale my kochamy ją za to że nas nie kocha... (ale pierdziel...em tekst :))

Przygotuj się na to że:

grudzień - warunki zmienne ale raczej lodowe (narty SL wyostrzone na żyletkę),

styczeń - patrz wyżej + kupa ludzi! warunki różne (2 pary nart w boxie)

luty - zaczyna się jeżdżenie... (3 pary nart w boxie - na wszystkie możliwe warunki) Można myśleć o wyskoczeniu poza trasy.

marzec - kwiecień - zaczyna się życie i JEST BOSKO... koledzy się zjeżdżają, jest z kim się napić piwa, można wyskoczyć poza trasy (metr śniegu), pojeździć w T-shirt'cie albo krótkich gaciach :D, free ride i wolność! to co WIELU z naszego forum kochają najbardziej! WIOSENNE NARTY... albo kak se ma lasku ku Slovensku to "Jarne lyzovanie!"

Edytowane przez Gość

9 godzin temu, Jasiek napisał:

Pierwszy! Skipass kupiony trzeba wykorzystać :D

Pierwszy, ale kupiony już w kwietniu więc kilka razy już na nim pojeździłem - więc w sumie już trochę wykorzystany :) - jakby policzyć to za niedługo się zwróci :)

Tak w sumie to planowałem wyjazd dopiero w lutym - w ubiegłym roku jeździłem tylko marzec - kwiecień, ale jak będzie możliwość to mogę spróbować w grudniu :)

Dzięki za info - zobaczymy co wymyślę - planowałem weekend 16 - 18.12

1 godzinę temu, leitner napisał:

Na Krupovą przywieźli pierwsze gondole. Jeszcze nie rozpakowane ;)...

No mam nadzieje że na inaugurację zobaczę je na linie i to na żywo:D. A może nawet przejażdżka, kto to wie...

Ciekawi mnie czy będą naśnieżać w takiej samej bezsensownej kolejności jak rok temu? bo to była totalna porażka! tylko czy oni to zauważyli?

No mam nadzieje że na inaugurację zobaczę je na linie i to na żywo[emoji3]. A może nawet przejażdżka, kto to wie...
Ciekawi mnie czy będą naśnieżać w takiej samej bezsensownej kolejności jak rok temu? bo to była totalna porażka! tylko czy oni to zauważyli?

Z tego co pamiętam, to gondolę chcą włączyć dopiero ok. 23-24.12

3 godziny temu, Jasiek napisał:

No mam nadzieje że na inaugurację zobaczę je na linie i to na żywo:D. A może nawet przejażdżka, kto to wie...

A jak naśnieżali rok temu ?

W ogóle jaka jest kolejność otwarcia tras - wiecie z doświadczenia ?

Dzięki za info

7 godzin temu, moloo napisał:

A jak naśnieżali rok temu ?

W ogóle jaka jest kolejność otwarcia tras - wiecie z doświadczenia ?

Dzięki za info

Do czasów kiedy nie wybudowali Funitela zaczynali od Lukowa - Prehiba- Jasna (Pretakarska-Majova) i na niej kończyli sezon. Potem dokładali: Pretakarską Prehiba-Zahradki oraz FIS  i Granda a na końcu czarnulka. A na południu zaczynali od: Krupova-Kosodrevina a reszta jak natura dała. 

Jak otwarli koleje północ-południe, to zaczynali od głównych czyli: Pretakarska od szczytu na dół do Zahradek + Majova. Potem FIS, Grand i Majstrovska. A na Juhu od szczytu Zjazdarską aż pod kolej i Krupova-Kosodrevina. 

A jak dołożyli nieszczęsne Lucky to się zaczęło! w zeszłym roku polecieli od dołu  >:( i zaczęli od Lucky i Biela Put!!! jak dla mnie totalna paranoja! + od szczytu do Lukovej + trawers na Rovną Hole (ale FISu nie) tylko na niebieską i trawers na Zahradki. Potem długo, długo nic bo im wody brakło! Następnie trawers na Jasną, Potem połowę szerokości Pretakarskiej od Lukovej do Prehiby (bo przecież mieli puchar) i Pretakarską do Zahradek ale to była już chyba połowa stycznia? albo i lepiej. Majovą i czarnulka ruszyły pod koniec stycznia??? chyba jakoś tak.

Na południu było lepiej bo nie kombinowali i naśnieżali jak bozia przykazała. 

Edytowane przez Gość

3 godziny temu, MX5 napisał:

Jasiek a tak choć trochę poza trasy (nie mówię o żlebach) to od kiedy można wyskoczyć? Wiadomo że to zależy od matki natury ale jeździsz tam od zawsze to tak średnio od kiedy...?

Hmmm sam nie wiem co Ci napisać?  Bywało bardzo różnie. Były lata gdzie w styczniu już można było wyskoczyć ale to były te zimy gdzie sezon kończyłem na Pilsku po 20 kwietnia. A ostatnio to na koniec lutego nawet na trasach było cienko.

W ostatnich latach najlepsze warunki (moim zdaniem) są w marcu i kwietniu (może to tylko moje odczucie, dlatego że kocham wiosenne narty i ciężki, mokry śnieg). A może dlatego że lepiej widać głazy (świecą ciemną łysiną z nad śniegu) a w sezonie lekko przyprószone i są niewidoczne, za to bardzo niebezpieczne. Żeby wyskoczyć poza trasy trzeba znać przede wszystkim teren a ten najlepiej poznaje się wiosną.  Są miejsca że 20cm wystarcza aby pojeździć a są takie że metr to za mało. Nawet na trasach znakowanych ale freeride'owych można się nieźle naciąć.

PS. i jeszcze jedno, dla mnie warunki zaczynają się jak (minimum) przysypie kosówkę. Na południu zdecydowanie szybciej można wyskoczyć poza ratrak ale żeby w miarę bezpiecznie to minimum metr na szczycie a na dole 50cm. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Spokojnie. Jeszcze się nie zdarzyło żeby podali  termin otwarcia sezonu i go nie otwarli.

Niekiedy były to tylko 2 albo 3 trasy ale zawsze dało się pojeździć. Oni mają taki system naśnieżania ze tydzień im wystarczy. :D

1 godzinę temu, borygo napisał:

sniezyli w nocy sam na wlsne galy widzialem na kamerce o 1 rano :). Moze teraz jest zbyt cieplo

Chyba jeszcze nie śnieżyli, też patrzyłem w nocy na kamerki i na szczycie leciała tak jakby mgła od lanc ale jak kamera przejechała na lance to nic z nich nie leciało, wiec może to jakieś zwykłe mgły przepływały.  

Edytowane przez pawelb91
literówka