Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 No??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Przywołany do tablicy, stawiam się Miałem od rana trochę załatwień stąd to opóźnienie, niestety na luksus spania do 6.55 mogą sobie pozwolić tylko co nieliczni, a ja w tym czasie już byłem w drodze na spotkanie z klientem. Zatem od początku, choć tu od razu ostrzegam że moja wypowiedź wogóle nie będzie obiektywna i doświadczonym bywalcom alpejskich ośrodków wiele nie wniesie : Powód jest jeden: od kąd zacząłem jeździć na nartach a było to mniej więcej 7/8 lat temu, był to mój pierwszy wyjazd na alpejskie stoki :eek: :stupid: nie mam więc porównania z innymi alpejskimi ośrodkami. Dlatego też mojej poniższej wypowiedzi nie należy traktować "poważnie" To czego wczoraj doświadczyłem mogę określić tylko w jeden sposób: WOW!!! To zupełnie inny świat, to wszystko jest wręcz "niemądre".... Ja nawet nie wiem jak to nazwać? Cały dzień od otwarcia do zamknięcia śmigałem z wielkim bananem na twarzy i ten uśmiech nie schodzi mi z gęby aż do teraz (pomijając momenty kiedy muszę wstać z krzesła, bo nogi dzisiaj bolą baaaaardzo ) No ale odstawmy na bok pierdolety, czas na konkrety: - trasy - różnorodność tras na tyle duża że każdy znajdzie coś dla siebie, >> duża przewaga tras niebieskich szczególnie w środkowej części ośrodka, te bardzo szerokie i o jednostajnym nachyleniu z tendencją do dużego wypłaszczania na końcach, dla dzieciaków jak znalazł; >> czerwone jak dla mnie mogłyby być bardziej strome, tzn samo nachylenie czerwonych ok ale dość duża liczba wypłaszczeń praktycznie na każdej z nich, szczególnie odczuwałem to katując te trasy na serwisowej gigantce, która lubi i potrzebuje prędkości żeby fajnie zapracować, gdy po 6,5h przerzuciłem się na slalomki wypłaszczenia już nie przeszkadzały; >> czarna nr 1 mogłaby być minimalnie szersza, poza tym charakteryzuje się dużą ilością przełamań i ścianek, co przy dużej prędkości mnie osobiście trochę przeszkadzało... :, ale i tak zakatowałem na niej nogi Niestety te najfajniejsze (przynajmniej z mapy) czyli nr od 7 do 11 były pozamykane Wszystkie czynne trasy przygotowane w perfekcyjny sposób, na koniec dnia ZERO jakichkolwiek muld, co więcej dalej można było znaleźć duże połacie nietkniętego sztruksu. BAJKA - infrastruktura - bardzo dobra, choć na dłuższą metę ciągłe zdejmowanie nart do gondolek może trochę denerwować jak dla mnie to mogłoby być więcej krzesełek. Nowa 10-osobowa gondola robi wrażenie i pachnie nowością, czułem się w niej niczym jak w salonie, tym bardziej że może 2 razy zdarzyło mi się do kogoś dosiąść :eek: żeby gębę otworzyć... Gdzie nie gdzie orczyki (skorzystałem 1 raz); na wypłaszczeniu niebieskich tras nr 3 i 4 idealne warunki do nauki zarówno dla dzieciaków jak i dorosłych; na stoku znajduje się wiele knajpek i miejsc gdzie można sobie odpocząć, nie miałem jednak czasu na to by skorzystać i sprawdzić... Na dole w promieniu powiedzmy 300 metrów od dolnej stacji gondoli są chyba ze 3 hotele (3* i 4*) a od 400m zaczynają się pensjonaty i kwatery prywatne. Jest tego dość sporo. Po większe zakupy raczej wycieczka do Murau jakieś 4-5km. - dojazd - bez problemu, spod dolnej stacji do KRK wyszło mi ok 690 km, wyjechałem o 17-tej w KRK zameldowałem się o 23.15 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Kilka fotek 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Najpierw odpyskuję na temat spania do 6:55,a potem będę czytał relację. Panie kolego ja całą nockę od 23:00 "szukałem" pieniążków na kolejny wyjazd. I prowadziłem co jakiś czas rozmowy z klientami. A nie spałem!:happy: Nie dziw się więc,że dłużył mi się czas wyczekiwania na Twoje wrażenia.:cheerful: A teraz będę czytał, "coś tam widział i co słyszał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 (edytowane) Powtórzę się. Bardzo dobrze wybrałeś,szczególnie na pierwszy raz.Wg.mnie. Nie jest to jakiś Topowy ośrodek wśród alpejskiej plejady. A i tak jest idealny,i to znów moje odczucie,choć byłem tam tylko raz. Oj będzie Cię teraz ciągło w Alpy jak wilka do lasu.:applause: Kiedy będziesz się starał o następną taką delegację? :tongue: Edytowane 12 Grudzień 2013 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 ... To czego wczoraj doświadczyłem mogę określić tylko w jeden sposób: WOW!!! To zupełnie inny świat, to wszystko jest wręcz "niemądre".... Ja nawet nie wiem jak to nazwać? Cały dzień od otwarcia do zamknięcia śmigałem z wielkim bananem na twarzy i ten uśmiech nie schodzi mi z gęby aż do teraz (pomijając momenty kiedy muszę wstać z krzesła, bo nogi dzisiaj bolą baaaaardzo ) Znam tego banana - nawet i znalazł się kiedyś tam również w mojej relacji :wink: ... - infrastruktura - bardzo dobra, choć na dłuższą metę ciągłe zdejmowanie nart do gondolek może trochę denerwować jak dla mnie to mogłoby być więcej krzesełek.... Też wolę krzesełka z tego powodu - "wygodnictwo" do kwadratu :biggrin: - dojazd - bez problemu, spod dolnej stacji do KRK wyszło mi ok 690 km, wyjechałem o 17-tej w KRK zameldowałem się o 23.15 Przyzwoicie. Do TH i BBK jechaliśmy 8 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 ... Oj będzie Cię teraz ciągło w Alpy jak wilka do lasu.:applause: ... Potwierdzam :biggrin: kto raz zakosztował to już nie zapomni : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Pięknie to wygląda - kto wie czy nie odwiedzimy tego ośrodka, bo jakoś ciągle go pomijaliśmy w planowaniu wyjazdów, a jak widzę niesłusznie :redface: Szczególnie, że dość blisko nas jednak :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Pięknie to wygląda - kto wie czy nie odwiedzimy tego ośrodka, bo jakoś ciągle go pomijaliśmy w planowaniu wyjazdów, a jak widzę niesłusznie :redface: Szczególnie, że dość blisko nas jednak :smile: Kilka razy przejeżdżałem i z drogi widząc postanowiłem raz wstąpić. Wyjeżdżając kiedyś do TH o 2:00 z B-B byłem na parkingu pod Kreischbegiem o 9:30 i byłem wściekły na siebie,że się spóźniłem na pierwszą gondolkę.:angry: Ale po pierwszy ślizgu mi przeszło.:angel: Jest tam świetnie,ale nie chciałbym tam "zawisnąć" na kilka dni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Kilka razy przejeżdżałem i z drogi widząc postanowiłem raz wstąpić. Wyjeżdżając kiedyś do TH o 2:00 z B-B byłem na parkingu pod Kreischbegiem o 9:30 i byłem wściekły na siebie,że się spóźniłem na pierwszą gondolkę.:angry: Ale po pierwszy ślizgu mi przeszło.:angel: Jest tam świetnie,ale nie chciałbym tam "zawisnąć" na kilka dni. Właśnie tak mi przyszedł do głowy jakiś krótki weekendowy wypad w to miejsce, właściwie i na jeden dzień jak się człowiek uprze :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Fajna realcja - wieje taką dziecięcą radością i świeżością w ocenie To co? Teraz tylko Alpy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Właśnie tak mi przyszedł do głowy jakiś krótki weekendowy wypad w to miejsce, właściwie i na jeden dzień jak się człowiek uprze :biggrin: Na jednodniowy wypad na naszym celowniku ostatnio jest :biggrin: http://www.stuhleck.com/html/D/hp.asp?pass=x Nieco bliżej niźli http://www.kreischberg.at/ Aczkolwiek i jedno i drugie jest w zasięgu :laughing: taki prawie Zagroń tylko troszkę dalej :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Najpierw odpyskuję na temat spania do 6:55,a potem będę czytał relację. ... A nie spałem!:happy: zauważ że to właśnie Ty pisałeś posta o 6.55 więc nawet nie przyszło mi do głowy że w jakikolwiek sposób "piję" do Ciebie, bo oczywiście Ty już/jeszcze nie spałeś : Powtórzę się. Bardzo dobrze wybrałeś,szczególnie na pierwszy raz.Wg.mnie. Nie jest to jakiś Topowy ośrodek wśród alpejskiej plejady. A i tak jest idealny,i to znów moje odczucie,choć byłem tam tylko raz. Oj będzie Cię teraz ciągło w Alpy jak wilka do lasu.:applause: Kiedy będziesz się starał o następną taką delegację? :tongue: Potwierdzam, wybór bardzo dobry. Gdyby wszystko chodziło to jak dla mnie idealny ośrodek na 1,5-2 dni, żeby porządnie zjeździć wszystko po kilka razy. Dodatkowo aktualnie na Keischbergu i Lachtal obowiązuje jeden skipass, więc jeśli nawet ktoś wybredny by się mocno znudził po jednym dniu, jest opcja rezerwowa 30 km dalej : Właśnie tak mi przyszedł do głowy jakiś krótki weekendowy wypad w to miejsce, właściwie i na jeden dzień jak się człowiek uprze :biggrin: Będąc już na miejscu rozważył bym opcję 2-dniową z opcją Lachtal jak pisałem wyżej. Niemniej pomysł bardzo dobry, z resztą po tym co zobaczyłem to nawet opcja jednodniowa z dojazdem na rano i powrotem po nartowaniu jest godna uwagi (juz mnie wzięło :stupid:) Fajna realcja - wieje taką dziecięcą radością i świeżością w ocenie To co? Teraz tylko Alpy... Innej opcji nie ma :biggrin: Dopuszczam co prawda jeszcze mozliwość śmigania w PL ale tylko i wyłącznie ze względu na ograniczenia czasowe. Z KRK mam dosyć blisko na podhale i często na pół dnia lub wieczorem na 3h się wypuszczam. Ale na wyjazd narciarski z noclegiem w PL już mnie będzie ciężko namówić, no chyba że na skitury w Tatrach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Pomyślałem,że odczytałeś to w ten sposób,MB się wyspał wstał i o 6:55 "dymi",że jeszcze nie ma relacji.:applause: A poza tym kolejny raz potwierdza się przysłowie,że "Podróże kształcą" Widzę,że wiedzę nabytą przyswoiłeś w stopniu bardzo dobrym.:laughing: Jest tam jeszcze,a przynajmniej był kiedyś, jakiś Skipass (8 górek)który obejmował TH i Katschberg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalczewskip Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Witam W tym roku wybieramy się na ferie zimowe z ekipą do Kreischbergu. Google Maps pokazują by jechać z Wiednia na GRAZ (A2) i w Neunkirchen skręcić na S6 a potem S36 (razem 252 km) i ostatnie 50 km "bundeską" B317. Jedziemy w nocy z piątku na sobotę (29/30 I). Czy to najlepsza droga z Wiednia (jadę de facto z Warszawy)? Czy S6 i S36 to "ekspresówki"? Czy są tam teraz może remonty lub inne przykre niespodzianki? Dzięki z góry za podpowiedzi. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Przed wczoraj wróciłem z tamtych rejonów.Co prawda do Kreischbergu miałem jeszcze ok.150 km. Byłem w Spital am Semmering. W samym Wiedniu przebudowują pewne odcinki A23.Zdecydowanie warto ominąć ten odcinek choć osobiście najchętniej zawsze jadę tamtędy,ale w piątkowe popołudnie spędziliśmy około godziny w wiedeńskim korku. Proponuję jechać tak jak nakazuje nowa świecka tradycja. :smile: Przez Mikulov potem A5 do S1 która przechodzi w A23 i potem A4 w kierunku lotniska Schwechat. W okolicy lotniska na S1 i dojedziesz do A2.Za Wiener Neustadt odbijasz na S6 to ekspresówka jak autostrada i S36 do Judenburga a potem zwykła "bundeska" na której jak mało gdzie widywałem policjantów mierzących prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalczewskip Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 (edytowane) Spędziliśmy w Kreischbergu cały I tydzień warszawskich ferii. Nie za duży to ośrodek ale na familijny wyjazd w kilka rodzin pozbawionych wielkich ambicji narciarskich w zupełności wystarczy. Ogromna zaleta to odległość od Warszawy, tylko 940 km co pozwala w 9h (jadąc przepisowo) dojechać na miejsce. Jeden skipass obejmuje również dostęp do drugiego ośrodka odległego o około 30 km - LACHTAL, ale ze względu na to, że hotel był tuż przy stoku nie chciało nam się pakować sprzętu do samochodów i tracić ~45 minut na dojazd. Trasy, w większość płaskowate i szerokie, tylko 3 czarne (w tym 2 raczej na wyrost). Górne odcinki tras, mocno wyeksponowane na wiatr, do tego stopnia, że przy silniejszym wietrze, wyłączali z ruchu trasy 9,10, i 11 i prowadzące do nich "stare" podwójne krzesło. Wyciągi to mieszanina "starych krzesełek", orczyków (z których mało kto korzysta, może dlatego, że nie było zbyt dużych tłumów). Do tego jedna nowoczesna kanapa 6-osobowa, 10-osobowa gondola i 6-osobowa gondola wywożąca z dolnej stacji na górę. Na dolnej stacji, w porannym szczycie duża kolejka, nawet na 30 minut stania. To chyba jedyne wąskie gardło w tym ośrodku. Śniegu było tyle co wszędzie tej zimy, czyli tylko na trasach. Poprzedni naturalny opad był ............ w listopadzie! Czyli to co na stokach to wszystko sztuczny śnieg (zbiornik na deszczówkę wysuszony prawie do dna). W środę spadło za to 30 cm świeżego puchu i od razu zrobiło się "zimowo". Ośrodek zdominowany przez gości z Węgier (kilka okolicznych hoteli jest prowadzona przez Węgrów, większość informacji jest także w tym języku obok niemieckiego), Polaków mało podobnie jak innych narodowości. Podsumowując: - dla ambitnych - na weekend - dla spokojnych - nawet na cały tydzień. Edytowane 7 Luty 2016 przez kawalczewskip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi