SKIer Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Chciałem się Was poradzić w temacie wyboru ośrodka w Austrii. Jadę w poniedziałek do Graz służbowo. Łącząc przyjemne z pozytecznym chciałem "po robocie" zostać i przynajmniej jeden dzień pośmigać na nartach :biggrin: Założenia są dwa: 1. porządnie pośmigać 2. nie dalej jak w promieniu 200 km od Graz (co by jednak pojeździć na nartach, a nie autem po Austrii :wink: ) Myślałem o: - Turracherhohe - Villach - Bad Kleinkirchheim - może Flachau? - inne propozycje? Nie byłem jeszcze w żadnym z wymienionych, więc tym bardziej liczę na Waszą pomoc. Który będzie najlepszy na 1 max 2 dni? A może ktoś będzie gdzieś w terminie 10-11 grudnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Jeśli jednio dniowy to z sentymentu polece Turracherhohe,fajny osrodek na dzionek Ski-Amade,bogactwo,jak dla mnie Schladming,Zauchensee ,oczywiście Wagrain-Flachau good :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 (edytowane) Jeśli tylko dwa dni,... i ma być ostra jazda,to... ...ja bym śmignął na Obertauern albo Zauchensee Edytowane 5 Grudzień 2013 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Chciałem się Was poradzić w temacie wyboru ośrodka w Austrii. Jadę w poniedziałek do Graz służbowo. Łącząc przyjemne z pozytecznym chciałem "po robocie" zostać i przynajmniej jeden dzień pośmigać na nartach :biggrin: Założenia są dwa: 1. porządnie pośmigać 2. nie dalej jak w promieniu 200 km od Graz (co by jednak pojeździć na nartach, a nie autem po Austrii :wink: ) Myślałem o: - Turracherhohe - Villach - Bad Kleinkirchheim - może Flachau? - inne propozycje? Nie byłem jeszcze w żadnym z wymienionych, więc tym bardziej liczę na Waszą pomoc. Który będzie najlepszy na 1 max 2 dni? A może ktoś będzie gdzieś w terminie 10-11 grudnia? http://www.skionline.pl/stacje/austria-dolna-austria-hochkar,osrodek,780.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Jeśli tylko dwa dni,... i ma być ostra jazda,to... ...ja bym śmignął na Obertauern albo Zauchensee I to jest bardzo słuszna koncepcja! :applause: Popieram Kolegę Figo! Znaczy ...... eeeee .... ten .. tego ..... MB! :biggrin: Obertauern bomba! (jak dla mnie oczywiście) Ale żeby je w pełni docenić to dwa dni muszą być! Zauchensee też zacny ośrodek. Ale Obertauern lepsze! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Ja to bym został tam na miesiąc, bo 2 dni to za mało:tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 (edytowane) Nie wierzę co piszę, bo to nie w moim stylu....ale... (Figo i SB się zdziwią...tzn. MB i SB)... Po pierwsze zdecyduj jak już tam będziesz - zobacz jaka pogoda będzie, bo jak chmury w dolinie (co często się zdarza w skiamade) to lipa jeździć w mleku jak jest 0 widoczności, bo i tak nie użyjeszcz sobie, ale to pewnie już wiesz bo nie jeździsz na nartach od dziś . Ja bym chyba nie brała pod uwagę skiamade - za dużo do przejechania, a jakbym nie zdążyła zaliczyć wszystkich tras to bym potem chodziła struta... Jeśli miałabym coś wybrać ze skiamade to Schladming-Hauser-Kaibling. Natomiast jakbym jechała na 1 dzień to zdecydowanie TH W BKK nie byłam nigdy więc nie wykluczone że brałabym ten ośrodek pod uwagę - choć może wypowie się ktoś kto tam był czy warto - SB opowiedz o infrastrukturze BKK W Obertauern nie byłam ale nie wybieram się na razie bo tam za łyso jest jak dla mnie (w chmurach też kiepski kontrast będzie, bo nie ma drzew) Edytowane 5 Grudzień 2013 przez Dumpling Zębowa Wróżka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Ja to bym został tam na miesiąc, bo 2 dni to za mało:tongue: No, gdyby to tylko było możliwe to oczywiście, że tak! Bo to zdecydowanie pierwszorzędne miejsce! I każdy znajdzie tam coś dla siebie. :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Chciałem się Was poradzić w temacie wyboru ośrodka w Austrii. Jadę w poniedziałek do Graz służbowo. Łącząc przyjemne z pozytecznym chciałem "po robocie" zostać i przynajmniej jeden dzień pośmigać na nartach :biggrin: Założenia są dwa: 1. porządnie pośmigać 2. nie dalej jak w promieniu 200 km od Graz (co by jednak pojeździć na nartach, a nie autem po Austrii :wink: ) Myślałem o: - Turracherhohe - Villach - Bad Kleinkirchheim - może Flachau? - inne propozycje? Nie byłem jeszcze w żadnym z wymienionych, więc tym bardziej liczę na Waszą pomoc. Który będzie najlepszy na 1 max 2 dni? A może ktoś będzie gdzieś w terminie 10-11 grudnia? Wybrałabym Turracherhohe - sentyment i fajny ośrodek, a raczej już warunki będą ok. W BK to obecnie może być różnie ze śniegiem. Może faktycznie zdecyduj na miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Jak z Grazu to jedź do Słowenii, to rzut beretem prostą drogą, a ośrodków 1-2 dniowych cała masa i taniej wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 BKK jest położone nisko. TH i Obertauern dużo wyżej. Wszystko co w SkiAmade jest godne uwagi. Tylko na tak króciutki popyt można mieć głowę pełną pomysłów gdzie by tu ponartować. Oczywiście,że najlepiej na miejscu zdecydować,głównie ze względu na pogodę. Z Grazu najlepszy dojazd w rejon Schladming. Chyba nieco bliżej Do TH ale generalnie jazda "bundeskami" Najdalej do Obertauern. ------------ Czekamy na wieści. Co Michał wybrałeś i jak było. Relacja obowiązkowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Też bym pojechał do Słoweni (Maribor). W tym terminie raczej śniegu nie będzie. 1. odpal kompa, sprawdź warunki i się nie napinaj. Chodzi o to, gdzie jest pogoda. Bez sensu założyć plan i jeździć w marnych warunkach. 2. na pewno Schladming warte uwagi, trasy z PŚ i trudne. Miłej jazdy, gdziekolwiek :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austria.info-pl Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Chciałem się Was poradzić w temacie wyboru ośrodka w Austrii. Jadę w poniedziałek do Graz służbowo. Łącząc przyjemne z pozytecznym chciałem "po robocie" zostać i przynajmniej jeden dzień pośmigać na nartach :biggrin: Założenia są dwa: 1. porządnie pośmigać 2. nie dalej jak w promieniu 200 km od Graz (co by jednak pojeździć na nartach, a nie autem po Austrii :wink: ) Myślałem o: - Turracherhohe - Villach - Bad Kleinkirchheim - może Flachau? - inne propozycje? Nie byłem jeszcze w żadnym z wymienionych, więc tym bardziej liczę na Waszą pomoc. Który będzie najlepszy na 1 max 2 dni? A może ktoś będzie gdzieś w terminie 10-11 grudnia? Oprócz regionów, które już zostały wymienione, jeszcze dwie propozycje w Styrii: Kraischberg/Murau na zachód od Grazu http://www.kreischberg.at/default2.asp?active_page_id=183&parent_page_id=149&pparent_page_id=1 Stuhleck/Semmering, ok. 100 km na południe od Wiednia, jadąc w kierunku Mürzzuschlag http://www.stuhleck.com/html/D/panorama.asp?pass=x pozdrawiamy serdecznie austria.info www.austria.info 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 (edytowane) Oprócz regionów, które już zostały wymienione, jeszcze dwie propozycje w Styrii: Kraischberg/Murau na zachód od Grazu http://www.kreischberg.at/default2.asp?active_page_id=183&parent_page_id=149&pparent_page_id=1 Stuhleck/Semmering, ok. 100 km na południe od Wiednia, jadąc w kierunku Mürzzuschlag http://www.stuhleck.com/html/D/panorama.asp?pass=x pozdrawiamy serdecznie austria.info www.austria.info Kreischberg jest OK.i bliziutko,tylko też nisko. a Semmering,no cóż mnie osobiście nie przypadł do gustu głównie ze względu na infrastrukturę,nie lubię tych gondolek w których trzeba stać,a tam jest taka:mellow: i to stare krzesło :proud: oj sorry ja mam na myśli to;http://www.bergfex.at/semmering-hirschenkogel/webcams/c97/ Edytowane 5 Grudzień 2013 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Dzięki wszystkim za podpowiedzi i opinie. Zawsze to lepiej rozważyć kilka sprawdzonych miejscówek, niż jechać gdzieś zupełnie w ciemno. Tym bardziej że czasu będzie mało i szkoda go na eksperymenty. Oczywiście pogoda będzie czynnikiem determinującym i to od niej będzie w dużej mierze zależało na który ośrodek się zdecyduję. Teraz sobie trochę poczytam, pooglądam mapki, widoki z web-kamer, a decyzja zapadnie już na miejscu. Oczywiście jeśli wyjazd dojdzie do skutku to stosowną relację okraszoną jakąś fotką na pewno zamieszczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Jakie trasy w TH sa obecnie czynne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 6 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2013 Wszędzie może być fajnie, jeśli będzie lub jest już śnieg. Generalnie w Austrii zima zaczęła się już dość dawno, ...ale z różnym skutkiem Z wymienianych tu ośrodków - to np. na skądinąd uroczym Turracher póki co nie ma gdzie jeździć za bardzo. Za to, z tego co widzę świetnie już jest na nieodległym Katchbergu. W BKK chodzą na razie tylko 3 wyciągi w St. Oswald, za to w bliższym Gerlitzen prawie wszystko. Bardzo blisko Graz (ok. 90 km) masz 2 mniejsze ośrodki: Klippitztorl i Koralpe - ale na razie cienko to wygląda. Kreichberg (Murau) - OK, już chodzi sporo, a obok, choć trochę bliżej (115 km z Grazu) jest fajne Lachtal. Ludzie chwalą też kameralne Hochkar i Lackenhof-Ötscher w Dolnej Austrii (130-140 km z Grazu) Wiele może zmienić się od tego weekendu - dla wielu ośrodków to formalny początek sezonu, popatrz na warunki, otwarte trasy i wyciągi, np. w sobotę. Wysokościami się nie przejmuj bo niektóre ośrodki w Styrii zaczynają sezon nawet 2-3 tygodnie wcześniej np. od tyrolskich - inny klimat, ...i inne podejście Jakieś wielkie kompleksy typu Schladming (świetne) możesz sobie darować tym razem - wg mnie na 2 dni wystarczą ci te mniejsze bliższe i tańsze... o ile naprawdę chodzi tylko o to, żeby fajnie pojeździć ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2013 Jakie trasy w TH sa obecnie czynne ? Czynne były na miniony weekend: Kornock bez Panoramy,a po drugiej stronie Wildkopflift i Zurbenwald. Reszta czyli Fisówka,orczyki i Sonennbahn jeszcze stały. Czyli w bardzo okrojonej wersji jest czynny ośrodek,jak na ten moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 6 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2013 Od jutra otwierają więcej : http://www.turracherhoehe.at/de/aktuelles/saisonstart Już będzie gdzie pojeździć. Nassfeld się w większości otworzyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2013 No to jutro ruszam. Wstępnie wygląda że może uda się ponartować już we wtorek. Jak dobrze pójdzie to ok godziny 13-tej powinienem już być gdzieś na miejscu. Szybki rekonesans i w środę jazda już od samego rana do zamknięcia, a potem powrót do PL. Niestety nie uda mi się przeciągnąć do czwartku, choć bardzo bym chciał...: Z powyższych propozycji mam swoje 3 typy: - Turracherhohe - Kreichberg (Murau) - Lachtal Decyzję podejmę jutro wieczorem, pogodowo wszędzie powinno być ok więc wybór będzie raczej podyktowany tym o której skończę część służbową, żeby dojechać jak najszybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 10 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2013 Decyzja zapadła: Kreichberg (Murau) Niestety dzisiaj nie udało się ponartować Sprawy służbowe się nieco przeciągnęły i wyjechałem z Grazu dopiero o 15-tej. Pierwsza przymiarka była do Lochtal. Niestety wbrew temu co podają na stronie www mało co chodzi : W zasadzie czynne są 3 trasy czerwone nr 2, 4 i bodajże nr 8 + niebieskie. Reszta jeszcze stoi. Jako że i tak w dniu dzisiejszym nici z jazdy to zabrałem się z Lochtal i pojechałem dalej w kierunku Murau. Tu wygląda całkiem dobrze. Czynne wszystko oprócz wyciągów J i K oraz tras bezpośrednio przy tych wyciągach. Reszta poza pojedynczymi orczykami działa więc wygląda to całkiem sensownie. Dzisiaj ponoć mieli otworzyć nową gondolę? Jutro sprawdzę czy działa :biggrin: Pogoda na jutro wyśmienita więc przebieram już nóżkami w oczekiwaniu na mroźny poranek : ....przykre jest tylko to że jutro musowy powrót do PL :sorrow: Pozdrowienia z Kreichbergu!!! SKIer 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 10 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2013 Koniecznie opisz wrażenia no i jakieś zdjęcia wrzuć, bo akurat ten ośrodek chodzi mi po głowie na rodzinny wypad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Michał,to bardzo dobry wybór. Szczególnie na jednodniowe nartowanie,a zwłaszcza na rodzinny wypad,jak pisze kmarcin. Nie wiem tylko czy na dłuższy pobyt. Ale co ja gadam. Skoro można w naszych polskich ośrodkach spędzać tygodniowe ferie,to czemu nie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Też liczę na fotki Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Nie rozumiem Michał. Jak można tak długo spać? My tu czekamy na relację i jakieś fotki. Wstawaj i do dzieła.:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi