Mitek Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Cześć 1.Po pierwsze kijki! 2.Po drugie - co to za dziwna maniera z tym sięganiem do ziemi ręką - kto wpadł na ten pomysł?? 3.Po trzecie - bardzo mało pełnego skrętu. Chłop ma bardzo dobre czucie, jest objeżdżony, stoi na nartach jak wmurowany. Po wyeliminowaniu podstawowych mankamentów (opisanych w ptk 1 i 2), którym nic nie jest winien bardzo szybko będzie dobrze jeździł. Trochę nawala mu taktyka jazdy. Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Przez to sięganie do śniegu nabrał maniery skrętu na wewnętrznej narcie co powoduje odjeżdżanie narty zewnętrznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Dziękuję za odpowiedzi, 1. Kijki są w planie, miały być ostatnim razem ale zapomniałem wziąć 2. Mały jeździł i zbierał śnieg żeby rzucić w mame:happy: i tak mu zostało ale teraz już wie żeby tak nie robić. 3. Będzie ćwiczył teraz skrety. Bałem się że ocena będzie bardziej surowa, tym bardziej mnie to cieszy i małego też. Mam nadzieję że jak zacznie jeździć bez zbiera śniegu to efekt odjeżdża narty zniknie. Zobaczymy jak mu pójdzie z kijkami. Gdyby mógł to by dziennie na stok jeździł, w tym roku zaliczył już 25 dni na nartach a sezon jeszcze się nie skończył to jeszcze trochę pojeździmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 25 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2016 panie MITEK - dotykanie rączka sniegu to jedna z ewolucji o nazwie zbieranie grzybków na trasie. Można robic to podczas 1 zjazdu Potem mozna krakowiaka i inne ewolucje a TU chłopczyk ciagle dotyka podłoża. Warto zapisac znowu tego chłopca na 2- 3 dniowy kurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2016 Cześć panie MITEK - dotykanie rączka sniegu to jedna z ewolucji o nazwie zbieranie grzybków na trasie. Można robic to podczas 1 zjazdu Potem mozna krakowiaka i inne ewolucje a TU chłopczyk ciagle dotyka podłoża. Warto zapisac znowu tego chłopca na 2- 3 dniowy kurs. No właśnie dotyka w czasie normalnej jazdy - czyli ewidentny błąd kogoś kto go uczył i pokazał mu ten sposób jazdy nie informując, że to tylko ćwiczenie/zabawa a nie sposób jazdy czy technika. Zresztą ćwiczenie przeciętne tak jak krakowiaczek, który pracuje gdy jest wykonany idealnie a w większości wypadków prowadzi do wypaczeń. Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 28 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2016 dziecko uczy sie poprzez nasladowanie swego nauczyciela. dziecko czesto nie jest swiadome celowości danego ruchu . Instruktotr jest po to by korygowac bledy . W tym roku dostanie pewnie kijki i bedzie robił nowe elementy. FIGURA KRAKOWIAK to jedna z FIGUR dr MARKA PALIKA z AWF KRAKÓW SZEFA DEMO TEAMU . KLUBY BESKID ZRYW czy AS KASI Szafranskiej czesto wykonuja krakowiaka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 28 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2016 Dziecko potrzebuje urozmaicenia ..moze dostać do rączek kółeczko i wtedy udaje kierowce - wtedy trzyma sylwetke pochylona do przodu .Może klaskać z przodu i z tylu za plecami .Możę trzymać raczki na kleju na kolankach. Ewolucji jest mnóstwo . Trzymanie buta zewnetrzego. Trzymanie kolanka nogi wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mIsTrZpAtElNi Napisano 1 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2016 W nowym wydaniu książki Marcina Szafrańskiego jest rozdział poświęcony szkoleniu dzieci. Można tam znaleźć zarówno najczęściej popełniane błędy jak i ćwiczenia, które tak jeżdżące dziecko może wykonywać poz lekcjami z instruktorem. jak ma zapał do jazdy to można mu urozmaicać czas na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2016 W nowym wydaniu książki Marcina Szafrańskiego jest rozdział poświęcony szkoleniu dzieci. Można tam znaleźć zarówno najczęściej popełniane błędy jak i ćwiczenia' date=' które tak jeżdżące dziecko może wykonywać poz lekcjami z instruktorem. jak ma zapał do jazdy to można mu urozmaicać czas na stoku.[/quote'] Cześć Mniej więcej przez 15 lat zajmowałem się głównie szkoleniem dzieci na różnych poziomach i myślę, że w szkoleniu dzieci najważniejsza jest: wzór - dobry demonstrator, który nie opowiada tylko jeździ z dzieckiem jazda - w różnych warunkach, zmienny teren, śnieg itd. zaufanie - obustronne ale przede wszystkim szkolącego do dziecka naturalność zachowań Dzieci przyswajają przede wszystkim przez naśladownictwo podświadome i to trzeba w pierwszym rzędzie wykorzystać. Niestety z grupka trudniej to realizować niż jeden na jeden ale da się. Nadmiar ćwiczeń prowadzi do wypaczenia jazdy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Parafrazując klasyka: - Temat is dead. - Jakto zdechł?! To znaczy, że tyś go kilim? Nowe forum nowe porządki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 5 godzin temu, Lokibalboa napisał: Parafrazując klasyka: - Temat is dead. - Jakto zdechł?! To znaczy, że tyś go kilim? Nowe forum nowe porządki? Gdzieś Ty się chłopie podziewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 (edytowane) Cześć, proszę o opinie na temat mojej jazdy. Jak widać jestem początkujący, miałem przerwę 14 lat (jeździłem trochę w podstawówce), po przerwie byłem 2x na stoku. Patrząc na nagranie widzę brak pracy kijkami oraz zbyt rozjechane na boki narty. Film - jestem w niebieskiej kurtce - w drugiej części nagrania nieco bliżej kamerzysty. - Edytowane 11 Styczeń 2017 przez olek123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 18 minut temu, olek123 napisał: Cześć, proszę o opinie na temat mojej jazdy. Jak widać jestem początkujący, miałem przerwę 14 lat (jeździłem trochę w podstawówce), po przerwie byłem 2x na stoku. Patrząc na nagranie widzę brak pracy kijkami oraz zbyt rozjechane na boki narty. Film - jestem w niebieskiej kurtce - w drugiej części nagrania nieco bliżej kamerzysty. - Cześć Akurat ręce są jednym z lepszych elmentów w Twojej jeździe. Na początek zrezygnuj z tej miotaniny prawo lewo i postaraj się pojechać trochę dłużej w skręcie. Niech będzie on rytmiczny ale wykonywany cztery razy rzadziej. Narty maj a być prowadzone po łuku a ślad ma przybrać kształt krzywej przypominającej sinusoidę a nie łamaną. Rąk nie ruszaj - jest na razie OK. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2017 Pisząc "praca kijkami" miałem na myśli wbijanie kijka przed siebie jako inicjacje skrętu, czy taka praktyka jest poprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 26 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2017 (edytowane) Dnia 8.01.2017 o 23:56, artix napisał: Gdzieś Ty się chłopie podziewał? A błąkam się po świecie trochę Dnia 11.01.2017 o 22:07, olek123 napisał: Cześć, proszę o opinie na temat mojej jazdy. Jak widać jestem początkujący, miałem przerwę 14 lat (jeździłem trochę w podstawówce), po przerwie byłem 2x na stoku. Patrząc na nagranie widzę brak pracy kijkami oraz zbyt rozjechane na boki narty. Film - jestem w niebieskiej kurtce - w drugiej części nagrania nieco bliżej kamerzysty. - Jest trochę podstawowych błędów: 1. Jedziesz na tyłach. Widać to najlepiej w 40 sekundzie nagrania, gdy osoba jadąca za Tobą zaczyna Cię wyprzedzać. 2. Jedziesz na wewnętrznej narcie. 3. Tak jak Mitek pisał - zdecydowanie za krótko jesteś w skręcie (powiedziałbym, że kilkukrotnie za krótko ) Rady do powyższych uwag: 1. Stok, z którego jest to nagranie nie jest stromy, więc bez żadnych oporów powinieneś móc pochylić się do przodu. Ale "pochylić" tzn. pójść całym ciałem do przodu - barki powinny "wisieć" gdzieś nad przednimi wiązaniami, naciskać musisz goleniami cały czas na języki butów. 2. i 3. Jedź zdecydowanie dłużej w każdym skręcie. Staraj się cały ciężar ciała opierać na zewnętrznej narcie (zakręt w lewo to narta prawa ; zakręt w prawo narta lewa - to tak na wszelki wypadek, bo niektóre osoby nie są świadome czym jest narta zewnętrzna). Dobrym ćwiczeniem jest podnoszenie w skręcie wewnętrznej narty. Edytowane 26 Styczeń 2017 przez Lokibalboa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Ok, ponieważ temat coś jest mało rozwojowy ostatnio, to dorzucę moje najnowsze nagranie. Mimo, że robione "kalkulatorem", to udało się fajne "slow motion" wcisnąć 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 Cześć Z filmami narciarskimi jest podobnie jak z narciarskim strojem... Dobry narciarz nawet owinięty toaleciakiem będzie przykuwał wzrok a słaby choć w Kjusie ... wiadomo.;) Pozdro serdeczne PS Strasznie pancerne odciążenie momentami, czy tak specjalnie przerysowywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 19 godzin temu, Lokibalboa napisał: Ok, ponieważ temat coś jest mało rozwojowy ostatnio, to dorzucę moje najnowsze nagranie. Mimo, że robione "kalkulatorem", to udało się fajne "slow motion" wcisnąć Mógłbyś napisać na jakiej narcie tu ciśniesz? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 1 godzinę temu, Mitek napisał: Strasznie pancerne odciążenie momentami, czy tak specjalnie przerysowywałeś? Mógłbyś jakoś rozwinąć myśl? Nie bardzo wiem o co Ci chodzi 4 minuty temu, dembus napisał: Mógłbyś napisać na jakiej narcie tu ciśniesz? Komórki. Head i.SL RD 165cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 Pięknie ciśniesz! Jeśli mogę zapytać, kto Cię uczył jeździć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 16 minut temu, FerraEnzo napisał: Pięknie ciśniesz! Jeśli mogę zapytać, kto Cię uczył jeździć ? Dzięki!!! W latach 90' rodzice, później jakieś drobne obozy w trakcie ferii zimowych na początku lat 2000. W dalszej kolejności własna "inwencja twórcza" aż do około 2010 roku gdy wskoczyłem do AZS PW, gdzie zetknąłem się m.in. z kilkoma osobami z NTN (m.in. Michał Szypliński) oraz GS Team-em (siostry Berezik). Początek tego sezonu spędziłem na Klinice Sportowej NTN. ^^ To tak w dużym skrócie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 I wszystko jasne! Ja w tym sezonie zacząłem treningi i już czuję różnicę (przede wszystkim w staniu na nartach). Wkrótce wrzucę jakiś film to ocenicie. Powodzenia i jak masz więcej takich rarytasów to wrzucaj proszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 6 minut temu, Lokibalboa napisał: Dzięki!!! W latach 90' rodzice, później jakieś drobne obozy w trakcie ferii zimowych na początku lat 2000. W dalszej kolejności własna "inwencja twórcza" aż do około 2010 roku gdy wskoczyłem do AZS PW, gdzie zetknąłem się m.in. z kilkoma osobami z NTN (m.in. Michał Szypliński) oraz GS Team-em (siostry Berezik). Początek tego sezonu spędziłem na Klinice Sportowej NTN. ^^ To tak w dużym skrócie Byłeś na Stubai czy we Włoszech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 1 minutę temu, artix napisał: Byłeś na Stubai czy we Włoszech? Klinika w Maso Corto, Włochy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 43 minuty temu, Lokibalboa napisał: Dzięki!!! W latach 90' rodzice, później jakieś drobne obozy w trakcie ferii zimowych na początku lat 2000. W dalszej kolejności własna "inwencja twórcza" aż do około 2010 roku gdy wskoczyłem do AZS PW, gdzie zetknąłem się m.in. z kilkoma osobami z NTN (m.in. Michał Szypliński) oraz GS Team-em (siostry Berezik). Początek tego sezonu spędziłem na Klinice Sportowej NTN. ^^ To tak w dużym skrócie Cześć Narty Marty z okresu gdy jeździła w reprezentacji Polski juniorów stoją u mnie w pokoju w pracy, właśnie na nie patrzę. Dla mnie już wszystko jasne w kwestii pancernego odciążenia. Widać to zwłaszcza na zwolnionych sekwencjach w zbliżeniu, że praktycznie prostujesz się a później "wskakujesz" na krawędzie. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi