Góral spod Skrzycznego Napisano 26 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2015 trzeba się "rzucić w przepaść" Bosko, uwielbiam rzucać się w przepaść, mam jeszcze parę dysków w plecach i ciągle jeszcze jedną nerkę. Pozdrowienia z Beskidów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 26 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2015 Skoro już jedziesz z kijami to zacznij robić z nich właściwy użytek, twoja jazda na tym zyska i może nawet polubisz śmig. Śmigiem nie jechał także kije nie te. Co w tej jeździe powinno być z kijami poprawione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Skoro już jedziesz z kijami to zacznij robić z nich właściwy użytek, twoja jazda na tym zyska i może nawet polubisz śmig. Śmigiem nie jechał także kije nie te. Co w tej jeździe powinno być z kijami poprawione ? Gdybym na filmie ćwiczył N-W to wbijanie kija byłoby uzasadnione, natomiast na obu filmikach, które znalazły się na tym forum przedstawiona jest jazda krótkim skrętem na krawędziach. Charakterystyczne wbijanie kija odeszło wraz z ewolucją sprzętu narciarskiego, a co za tym idzie - wraz ze zmianą techniki jazdy. Wystarczy przyjrzeć się zawodnikom z pucharu świata - pozostałość po wbijaniu kija jest widoczna jako delikatne trącenie śniegu grotem kija, natomiast nie ma to nic wspólnego z jego wbiciem. Weźmy jako przykład dwóch slalomistów z czołówki pucharu świata - filmiki poniżej: [video=youtube;iYjmuZsuQ9I] [video=youtube;JuZJim10RXA] A teraz drugi przejazd pana o pseudonimie "Mr GS" z ostatnich mistrzostw świata: [video=youtube;mxKJBt38HWw] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Gdybym na filmie ćwiczył N-W to wbijanie kija byłoby uzasadnione, natomiast na obu filmikach, które znalazły się na tym forum przedstawiona jest jazda krótkim skrętem na krawędziach. Charakterystyczne wbijanie kija odeszło wraz z ewolucją sprzętu narciarskiego, a co za tym idzie - wraz ze zmianą techniki jazdy. Wystarczy przyjrzeć się zawodnikom z pucharu świata - pozostałość po wbijaniu kija jest widoczna jako delikatne trącenie śniegu grotem kija, natomiast nie ma to nic wspólnego z jego wbiciem. Weźmy jako przykład dwóch slalomistów z czołówki pucharu świata - filmiki poniżej: Ehhhh, młode toto to i płoche i wyrywne :wink: Loki, do Ciebie było pytanie ? Co psujesz konwersację ? :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Loki, do Ciebie było pytanie ? Co psujesz konwersację ? :tongue: Marcus do mnie kierował swoją uwagę odnośnie używania kijów, więc napisałem odpowiedź. A Twoje pytanie tak po prostu wkleiłem jakoś z automatu, żeby nie uciekło :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Nie wbijam kijków, nigdy tego nie robiłem, i nie mam zamiaru się nauczyć :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześć Nie wbijam kijków, nigdy tego nie robiłem, i nie mam zamiaru się nauczyć :laughing: No to w pewnych warunkach sobie nie poradzisz. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Gdybym na filmie ćwiczył N-W to wbijanie kija byłoby uzasadnione, natomiast na obu filmikach, które znalazły się na tym forum przedstawiona jest jazda krótkim skrętem na krawędziach. Poniżej jest film ze skrętami o różnym promieniu i w różnych warunkach, kije są w użyciu zawsze. Opłaca się opanować i ciągle szlifować tę umiejętność, bez tego skuteczna jazda śmigiem, po muldach, na stromych stokach, w głębokim śniegu itd, jest nie do pomyślenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześć No to w pewnych warunkach sobie nie poradzisz. Pozdrowienia Rzucasz się np. "w przepaść" wysiadając z kolejki Gąsienicowa i zaraz pod linami w lewo przez muldy, 8 godzin już w nogach i co?: 0d 0.55min: [video=youtube;NDbT2KIJRpk] Czasem można się pobawić w jazdę sprzed 25 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 :biggrin: najbardziej mi się podobał Twój komentarz na koniec, jak już z powrotem czarny ekran był...coś w stylu "kuźwa ale tu są wertepy" :biggrin: Filmik...jak by tu napisać? :tongue: hardkorowy jest :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześć No to w pewnych warunkach sobie nie poradzisz. Pozdrowienia To chyba sam nie wiem że wbijam kijki Mitku, bo jeszcze takich warunków nie spotkałem :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześc To chyba sam nie wiem że wbijam kijki Mitku, bo jeszcze takich warunków nie spotkałem :biggrin: No to na przykład pojedź bez kijków jak Siwirek: Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 (edytowane) Aż tak po muldach nie wariuje, aż sam ciekaw co robię z kijkami gdy teren jest podobny : Edytowane 27 Luty 2015 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześć Aż tak po muldach nie wariuje, aż sam ciekaw co robię z kijkami gdy teren jest podobny : No to wersja lajtowa. Na końcu pytam kumpli czego nie mam - zgadniesz czego? Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 powielenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Sorry edytowałem wcześniej, i nie miałem racji. Musze to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Chodzi o kask, czy tego typowego ruchu dla jazdy na Mogul? :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 ... Na końcu pytam kumpli czego nie mam - zgadniesz czego?... zdrowia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 Cześć Zdrowie jeszcze jakieś jest choć nie takie jak dawniej, natomiast do chłopaków powiedziałem, że "nie mam kijków". Chodziło o to, że przy miękkim śniegu strasznie zapadaly mi się kijki i nie miałem oparcia. Nie wyobrażam sobie skutecznej jazdy bez kijków na nierównym. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 27 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2015 wiadomo , kijki to rzecz niezbędna , ale dobra kondycha i mocne nogi przy jeździe terenowej/muldach to rzecz równie bezcenna :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Dobra, powiedzcie coś konkretnego co robię źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Kamerka okropnie trzęsie, i wydaje mi się ze to nie była pokazowe jazda, tak jakbyś się nie przykładał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Szwagier kręcił Galaxy Note II, niestety bez stabilizacji. Skąd wrażenie ze się nie przyłożyłem? To był zjazd na luzie, bez napinki, tak po prostu jeżdżę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Na szybko i na krótko dzisiaj aby było z czym się przespać :smile: "Kontrrotacja" w krótkim skręcie, złe ułożenia tułowia, barków, kontra, przechył. Złe ułożenie rąk, zła praca rąk. Jest przez dwa momenty wydłużenie skrętu i wydaje się to wtedy wyglądać lepiej Więcej jakiś figur i wygięć niż jazdy w jeździe. Pozdrawiam, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Czas chyba po x-latach wziąć jakiegoś instruktora bo już widać ze technika do bani ? Dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi