piobo Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Witam Mam możliwość kupić od znajomego takie narty jak w tytule, obie 155 cm z sezonu 06/07. Nie wiem tylko czy przypadkiem nie są to za bardzo wymagające narty jak na moje umiejętności. Chciałbym robić postępy jeździe, zwłaszcza na krawędziach, ale nie walczyć z nartą. W związku z tym mam pytanie do szanownego grona forumowiczów: Co sądzicie o tych nartach, czy któryś z tych modeli nada się dla mnie, czy lepiej sobie odpuścić ? A teraz trochę o mnie: 1. Płeć - M 2. Wiek - 40 l 3. Waga - 87 4. Wzrost - 176 5. Na nartach jeżdżę od 5 sezonów, ( ok. 15-20 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 5-6 (nie chce się przeceniać więc raczej bliżej 5 ) (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Salomon Mission RS8 flex 90 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Blizzard G-Force Sport IQ 160cm 9. Preferuję styl jazdy - próbuje wszystkiego po polskich stokach, jeszcze nie mam konkretnego stylu. Dodam że jestem samoukiem - obserwuję i próbuję 10. Upatrzyłem sobie narty - Fischer RC4 Race lub Volkl RaceTiger SL Bardzo proszę o jakieś sugestie Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Przede wszystkim nie tedy droga. Obie narty za krótkie. Druga sprawa - z racji wieku pewnie sporo wyklepane. Jesli chcesz sl dlugosc tylko 165cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 25 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 (edytowane) Druga sprawa - z racji wieku pewnie sporo wyklepane. Jeśli chodzi o Volkl to wiem na pewno że kupił te narty 3 lata temu nowe Miałem wczesniej Head Xenon 163cm i jeździło mi się gorzej niż na Blizzardach 160cm ??? Edytowane 25 Listopad 2013 przez piobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Jeśli chodzi o Volkl to wiem na pewno że kupił te narty 3 lata temu nowe Miałem wczesniej Head Xenon 163cm i jeździło mi się gorzej niż na Blizzardach 160cm ??? To juz nie wina nart Widze, ze wydaje Ci sie ze na narcie krotszej bedzie sielepiej jezdzic niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 (edytowane) no 3 lata jak ostrzyl regularnie, to juz prawie po krawedziach. nawet jesli robil to dobrze. btw czemu te modele? nie lepiej dluzsze allroundki? wymiary jak sl a bardziej przystepne do jazdy. jest tu temat o head z 2010/11 isupershape - bardzo fajne nartki ps ja mam 172 i jezdze na sl 160 wiec sie nie boj dlugosci (zreszta, masa tez sie tu liczy jesli nawet nie bardziej) Edytowane 26 Listopad 2013 przez zuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 26 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Ostrzył, ale tylko ręcznie, nie maszynowo Dlaczego te nartki? - bo z pewnego źródła (znajomy) a teraz jeszcze dorzucił Atomici Race sl12 155 cm No i mam dylemat Proszę napiszcie jakieś za albo przeciw jeśli chodzi o zakup tych nart, biorąc pod uwagę moje warunki (wiek, waga, wzrost itp.) Jakieś konkrety Dodam nieskromnie że jestem ambitny i zawzięty i chcę robić postępy. Wiem ze trochę późno zacząłem, ale podobno na naukę nigdy nie jest za późno Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejd69 Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 witaj aleś ty uparty jak osioł pisał ci kolega bruner iż narty są za krótkie a nawet zdecydowanie za krótkie jeśli chcesz rady to sl 165cm nie mniej także odpuść sobie te deski jeśli chodzi o same narty to diabli wiedza czy się będziesz męczył czy nie zależy jak śmigasz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość silver Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 lepiej zainwestowac w nowe narty ale z wczesniejszych sezonow, roznica cenowa niewielka a nartka dluzej posluzy. wystarczy w necie poszukac jakiegos outletu narciarskiego. slyszalem ze calkiem niezly jest w Pruszkowie i maja dobre ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 i co z tego, że ręcznie? jak 3 lata i pewnie po parę razy na sezon to krawędzi być już nie może. przynajmniej tak twierdzi ktoś kto zajmuje się takim serwisem na codzien (tez podpytywalam o ręczne i maszynowe - różnica polega na tym że maszyna mozę starczyć na kilka ostrzen jak się ma pecha) co do długości - jak sam piszesz, jesteś ambitny i chcesz się rozwijać. a obie narty nie będą wymagać żadnych postępów. są miękkie i krótkie. lepiej pożycz różne modele po 170 cm i potestuj. nietaki diabeł straszny. no i zalecam instruktora mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Przede wszystkim nie tedy droga. Obie narty za krótkie. Druga sprawa - z racji wieku pewnie sporo wyklepane. Jesli chcesz sl dlugosc tylko 165cm. Kolega ma podobny staż jak ja. Jako młodszy jeździ zapewne lepiej. Ja mam wymiary; wzrost/waga 185/78 i narty AM długości 177cm i zrobiłem błąd bo mogłem kupić 183 cm. Dosyć szerokie moje narty (78mm pod butem) do stabilnej jazdy w każdych warunkach, było kilka nieudanych prób poza trasa do czego też się nadają. Tego trzeba się dopiero nauczyć. Jak kolega chce jeździć szybkimi i krótkimi skrętami to narty długie165 cm a jak trochę wolniej i po każdej trasie lub nawet poza to przynajmniej 171 cm z serii AM. Prawie wszyscy ,którzy tutaj szukają porad i tak kupują narty -15-20 cm od wzrostu. W sumie nie bardzo wiem po co im nasze porady. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bill Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 155 beda za krotkie dla kolegi, jesli juz to 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Cześć Ostrzył, ale tylko ręcznie, nie maszynowo Dlaczego te nartki? - bo z pewnego źródła (znajomy) a teraz jeszcze dorzucił Atomici Race sl12 155 cm No i mam dylemat Proszę napiszcie jakieś za albo przeciw jeśli chodzi o zakup tych nart, biorąc pod uwagę moje warunki (wiek, waga, wzrost itp.) Jakieś konkrety Dodam nieskromnie że jestem ambitny i zawzięty i chcę robić postępy. Wiem ze trochę późno zacząłem, ale podobno na naukę nigdy nie jest za późno Dziękuję i pozdrawiam Konkrety: 1.Jesteś narciarzem na początku drogi. 2.Dotychczas jeździłeś na zbyt krótkiej narcie, która z pewnością wypaczyła Twoją technikę. 3.Obie te narty nie sa dla Ciebie 4. Zerknij na wcześniejsze posty, przeczytaj i zrozum co tam jest napisane. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 27 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Ale mnie objechaliście i pewnie jeszcze raz to zrobicie. Nartka kupiona Atomic Ti Sl z sezonu 2011/2012 dł. 163 Pewnie zaraz powiecie że za krótka, ale na pewno lepsza niż te co wymieniałem. Zobaczymy jak się spiszą. Mam nadzieje że dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 (edytowane) Ale mnie objechaliście i pewnie jeszcze raz to zrobicie. Nartka kupiona Atomic Ti Sl z sezonu 2011/2012 dł. 163 Pewnie zaraz powiecie że za krótka, ale na pewno lepsza niż te co wymieniałem. Zobaczymy jak się spiszą. Mam nadzieje że dam radę Ja i tak myślę, że już miałeś upatrzony model i długość, który Ci się podobał, a tutaj szukałeś jedynie potwierdzenia swojego wyboru Rade dasz na pewno. Długość od bidy może być :wink: Edytowane 27 Listopad 2013 przez bruner79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 27 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Nie do końca tak jest jak mówisz. Te narty jak w temacie były od znajomego, bardzo je chwalił. Fakt, że z góry założyłem że będzie to narta Race-owa Tu nie chodzi o podobanie, tylko o nartę która popchnie mnie do dalszego progresu Nie szukałem tutaj żadnego potwierdzenia tylko rady. Wiem żę się do niej nie zastosowałem, ale czy te 2 cm to tak wiele? no bo 10 cm to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Nie do końca tak jest jak mówisz. Te narty jak w temacie były od znajomego, bardzo je chwalił. Fakt, że z góry założyłem że będzie to narta Race-owa Tu nie chodzi o podobanie, tylko o nartę która popchnie mnie do dalszego progresu Nie szukałem tutaj żadnego potwierdzenia tylko rady. Wiem żę się do niej nie zastosowałem, ale czy te 2 cm to tak wiele? no bo 10 cm to rozumiem Napisalem: Dlugosc od bidy moze byc ;-) jakos ten emotikon na koncu nie byl widoczny jak ten teraz. Czyli dlugosc moze byc tej narty, skoro Tobie odpowiada i czujesz sie z tym ok to jest ok. A jak bedzie z progresem to wyjdzie w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Narta solidna, mocna i szybka. Chciałeś krótkiego rejsa to go masz i niech Ci służy, bo do 5 to narta jest sporo na wyrost, ale chyba sobie nawzajem krzywdy nie zrobicie :wink: Dla takiej narty i dla Ciebie długość ok. Najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Generalnie idea była taka, żeby odwieźć Cię od zakupu typowej slalomki. Kpiłeś jednak nartę SL, ale na szczęście wybrałeś najlepszy dla siebie model. Nie są to jakieś bardzo wybitne narty, ale zdecydowanie przyzwoite. Moim zdaniem narta odpowiednia dla kogoś, kto jeździ na forumową 7, więc są to narty "rozwojowe" Jeśli faktycznie jeździsz na 5+ (bo tak wynika z tego, co napisałeś), to wierzę, że uda Ci się stworzyć z tymi dechami niezły duet. Czy dasz radę? Oczywiście. Pytanie ile przyjemności będziesz z tego czerpał. Zainwestowałeś w sprzęt, teraz zainwestuj w siebie :) Tak, jak pisała zuu - weź sobie instruktora na parę godzin. Gość Cię ustawi, skoryguje błędy i będziesz naprawdę fajnie śmigał na swoim nowym sprzęcie Gratuluję zakupu i życzę szybkich postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Nie do końca tak jest jak mówisz. Te narty jak w temacie były od znajomego, bardzo je chwalił. Fakt, że z góry założyłem że będzie to narta Race-owa Tu nie chodzi o podobanie, tylko o nartę która popchnie mnie do dalszego progresu Nie szukałem tutaj żadnego potwierdzenia tylko rady. Wiem żę się do niej nie zastosowałem, ale czy te 2 cm to tak wiele? no bo 10 cm to rozumiem no popatrz popatrz... niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Nie do końca tak jest jak mówisz. Te narty jak w temacie były od znajomego, bardzo je chwalił. Fakt, że z góry założyłem że będzie to narta Race-owa Tu nie chodzi o podobanie, tylko o nartę która popchnie mnie do dalszego progresu Nie szukałem tutaj żadnego potwierdzenia tylko rady. Wiem żę się do niej nie zastosowałem, ale czy te 2 cm to tak wiele? no bo 10 cm to rozumiem Zgodziłbym się z opinia Rocha jakbyś miał 10 lat mniej ,ale w wieku 40-tu lat kupowanie slalomek dla mnie niezrozumiałe:confused:: Dokonałeś takiego wyboru. W takim razie życzę powodzenia:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Zgodziłbym się z opinia Rocha jakbyś miał 10 lat mniej ,ale w wieku 40-tu lat kupowanie slalomek dla mnie niezrozumiałe:confused:: Dokonałeś takiego wyboru. W takim razie życzę powodzenia:smile: Janek! Nie dołuj mnie.... własnie w tym sezonie chciałem wrócić na speedwalle SL.... a chyba jesteś moim rówieśnikiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Zgodziłbym się z opinia Rocha jakbyś miał 10 lat mniej ,ale w wieku 40-tu lat kupowanie slalomek dla mnie niezrozumiałe:confused:: Dokonałeś takiego wyboru. W takim razie życzę powodzenia:smile: OMG a co ma wiek tutaj do rzeczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 OMG a co ma wiek tutaj do rzeczy??? Szybko w dół ,krótkim skrętem . Dla mnie dziadka meczące. To dobre dla narciarzy z zacięciem sportowym. Myślę według siebie . W porównaniu ze mną kolega Piobo jest młodzieniaszkiem to przepraszam i wszystkich młodzieńców około 40-tki i życzę sportowych sukcesów :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Przecież niektórzy ludzie w wieku 50-60, czy nawet 70 lat mają dużo lepszą kondycję, siłę i wytrzymałość niż dwudziestolatkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Nie zgadzam się z Jankiem. Co ma wiek 40 lat do kupowania narty slalomowej? To bardzo fajne narty, bardzo lubię na takich jeżdzić. A że nie są uniwersalne, to inna sprawa. W niektórych przypadkach używanie takich nart to mordęga. Pamiętam długie nartostradowe wycieczki objazdowe po szczytach w Soelden. Ja na slalomkach a koledzy na allroundach. Oni jeżdzili a ja się katowałem. Dopiero na dobrze przygotowanym stoku, o odpowiednim spadku i szerokości, mogłem sobie poszaleć. Podobnie na miękkim i zmuldzonym stoku, też nie mam chęci jeżdzić na nartach SL. Kolega takie kupił, - gratulacje! Kolega pozna smak uzytkowania, jakby co, nie żeni się z nimi.:smile: Kolega jest jeszcze młodzieniaszek, co to mieć 40 lat? :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi