jodek1 Napisano 21 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2013 Witam, Szukam dobrego serwisu do wygrzewania butów Salomona w Warszawie - 2 dni po wyjeździe a jeszcze mam końcówki palców zdrętwiałe ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 21 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2013 Ostrobramska 64 naprzeciwko galerii Promenada http://www.classicsport.pl/narty-serwis-narciarski/ pozdravka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Cześć Witam, Szukam dobrego serwisu do wygrzewania butów Salomona w Warszawie - 2 dni po wyjeździe a jeszcze mam końcówki palców zdrętwiałe ..... Jazda w odchyleniu, daj spokój butom. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Jazda w odchyleniu, Nie zawsze ale częsta przyczyna ;-) pozdravka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Jak ci ściska palce to złe buty. Kapec tj to co w skorupie, ma trzymać wszystko oprócz właśnie palców. Inna sprawa ze jak luz w śródstopiu to palcami sie próbuje nadrobić. Btw oco chodzi z tym wygrzewaniem? Może ktoś opisać proces szczegółowo? Najlepiej z autopsji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 Cześć Nie zawsze ale częsta przyczyna ;-) pozdravka Jeżeli but nie jest za mały - o co nie podejrzewam kolegi - to jest to jedyna przyczyna. Właśnie dlatego praktycznie 100% narciarzy początkujących i średnio zaawansowanych wybiera za duże buty? Kolega kupił but dość twardy ale nie umie w nim odpowiednio stać i tyle. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 14 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2014 A on topic to o co chodzi z wygrzewaniem butów? Tu chyba odbarczenia trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Ostrobramska 64 naprzeciwko galerii Promenada http://www.classicsport.pl/narty-serwis-narciarski/ pozdravka dzięki za namiar ale..... ten serwis jest w regresie (trochę rozmawiałem).... skorzystałem i miałem wrażenie że lepiej bym to zrobił w domu z suszarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 A on topic to o co chodzi z wygrzewaniem butów? Tu chyba odbarczenia trzeba. Mylisz zdecydowanie pojęcia : są buty w nowej technologii czyli buty termoformowanlne (dokładniej skorupy) (dobierasz rozmiar, twardość oraz jeżeli jest taka możliwość, w zależności od modelu wielkość dolnej części 95 , 105 itd (("szerokość stopy")) - efekt but jest genialnie dopasowany tutaj masz jak to wygląda na przykładzie Fishera http://www.fischersports.com/pl/Alpine/Technologie/Najciekawsze/VACUUM-FIT Odbarczanie jest to czynność wypchnięcia w skorupie danego punktu , żeby but nie dostarczał nam dyskomfortu otarć i bólu w skorupie starego typu Ja znalazłem serwis który mi pomógł, jest to genialna sprawa !!! po dwóch nagrzewaniach ... jest genialnie w butach 130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Sport Produkt na ul. Mangalia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Sport Produkt na ul. Mangalia 4 fajne miejsce , kupowałem tam narty , kupiłbym tam buty jednak jest to miejsce sezonowe i w połowie października jeszcze nie ogarnięte -mogę polecić - dobre ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 Cześć Mylisz zdecydowanie pojęcia : są buty w nowej technologii czyli buty termoformowanlne (dokładniej skorupy) (dobierasz rozmiar, twardość oraz jeżeli jest taka możliwość, w zależności od modelu wielkość dolnej części 95 , 105 itd (("szerokość stopy")) - efekt but jest genialnie dopasowany tutaj masz jak to wygląda na przykładzie Fishera http://www.fischersports.com/pl/Alpine/Technologie/Najciekawsze/VACUUM-FIT Odbarczanie jest to czynność wypchnięcia w skorupie danego punktu , żeby but nie dostarczał nam dyskomfortu otarć i bólu w skorupie starego typu Ja znalazłem serwis który mi pomógł, jest to genialna sprawa !!! po dwóch nagrzewaniach ... jest genialnie w butach 130 Czyli udało Ci się powtórnie wygrzać skorupę i się poprawiło? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 21 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 Cześć Czyli udało Ci się powtórnie wygrzać skorupę i się poprawiło? Pozdro Pierwsze podejście było idiotyczne: złe skarpetki, na szybko, bez ogarnięcia. Drugie zdecydowanie na plus : przesiadłem się z grubych skarpetek na falke sg-4 (mistrzostwo) oraz przed nagrzaniem buta założyłem dwie pary "stopek" (bo tu miałem problem nie w łydce) dogrzałem ..... efekt jest idealny nic nie uwiera , buty są super dopasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 Mylisz zdecydowanie pojęcia : są buty w nowej technologii czyli buty termoformowanlne (dokładniej skorupy) (dobierasz rozmiar, twardość oraz jeżeli jest taka możliwość, w zależności od modelu wielkość dolnej części 95 , 105 itd (("szerokość stopy")) - efekt but jest genialnie dopasowany tutaj masz jak to wygląda na przykładzie Fishera http://www.fischersports.com/pl/Alpine/Technologie/Najciekawsze/VACUUM-FIT Odbarczanie jest to czynność wypchnięcia w skorupie danego punktu , żeby but nie dostarczał nam dyskomfortu otarć i bólu w skorupie starego typu Ja znalazłem serwis który mi pomógł, jest to genialna sprawa !!! po dwóch nagrzewaniach ... jest genialnie w butach 130 Nie kupuje tego "dopasowywania skorupy" pompką i butów "nowego typu", są z jakiś innych materiałów niż każde inne? Jak robisz customowy but to normalnym etapem jest dopasowywanie do stopy, co uzyskuje sie na różne sposoby i zwykle nie bez odbarczania. Vacuum Fit to żadne cuda, bo czy dociskanie zmniejszy nacisk tam gdzie trzeba? Nie, dociśnie troszkę skorupę tam gdzie ma bardzo wyraźny luz (pytanie czy to zaleta z perspektywy ruchu i pracy buta w jeździe turystycznej?). Czy pompka Fishera robi cokolwiek pod stopą co w sumie jest kluczowe dla czucia buta, komfortu itd? Nic. Jeśli ktoś ma cokolwiek mniej "idealne" stopy to nic nie zastąpi pracy fittera, lifterów, pewnie wkładki, małego odbarczania, pracy nad cantingiem i klamrami. Brzmi oczywiście mniej ładnie marketingowo ale co zrobić, działa. PS nie mam nic do Fishera i jak każdy kibicuje nowym sposobom na dopasowywanie butów ale też nie hamletyzujmy nad efektem takiego doprasowania skorupy do nogi i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 (edytowane) Ja mając mocno wystające kości z obu stron stóp,odbarczałem wszystkie buty od bardzo dawna,kiedyś własnym przyrządem,potem w Austrii,gdy nie było jeszcze w Polsce,potem w Polsce a teraz wróciłem do własnego przyrządu,bo to mniej czasochłonne,niż wozić buty do poprawki,gdy na stoku dopiero wychodzi prawda... dzięki za namiar ale..... ten serwis jest w regresie (trochę rozmawiałem).... skorzystałem i miałem wrażenie że lepiej bym to zrobił w domu z suszarką Edytowane 21 Styczeń 2014 przez lski@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 @Iski, dasz linka do urządzenia o którym piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 21 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 (edytowane) PS nie mam nic do Fishera i jak każdy kibicuje nowym sposobom na dopasowywanie butów ale też nie hamletyzujmy nad efektem takiego doprasowania skorupy do nogi i tyle ja akurat nie mam Fisherów i nie korzystałem z tej maszyny - jednak wygląda to ciekawie - ludzie są zdecydowanie zadowoleni technologia w Salomonie jest podobna jednak polega na wypychaniu buta rozgrzanego w miejscach w których uwiera - i to działa - nie wymaga specjalnej maszyny a dokładnie nazywa się to : Custom Shell - Technologia zaczerpnięta z tras Pucharu Świata. Jak powszechnie wiadomo nowoczesna technika jazdy wymaga od zawodników idealnie równoległego prowadzenia nart. W związku z tym konieczne jest perfekcyjne wyczucie terenu i precyzja, która jest tak samo istotna jak siła! Jeżeli but jest zbyt szeroki uniemożliwia wycinanie dokładnych skrętów, gdy jest zbyt wąski uwiera stopę, co z kolei powoduje dyskomfort i brak czucia. Opracowany przez Salomona materiał o nazwie Kaprolene umożliwia dokładne „owinięcie” buta wokół stopy w taki sposób, w jaki technicy dopasowują buty dla najwyższej klasy zawodników. Opatentowana przez Salomona formowalna skorupa CUSTOM SHELL umożliwia idealne dopasowanie skorupy buta do kształtu stopy – łatwo pozbywamy się bólu i miejscowego uciskania! Efekt? Najwyższa jakość jazdy i komfort. Cały proces formowania skorupy odbywa się na miejscu w sklepie i zajmuje jedynie 20min. Edytowane 21 Styczeń 2014 przez jodek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 (edytowane) @Iski, dasz linka do urządzenia o którym piszesz? To własna konstrukcja,linka nie ma... Wystarczy trochę pomyśleć i pospawać,a jako medium gorąca woda,bezpieczniejsza niż powietrze. Edytowane 21 Styczeń 2014 przez lski@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conda Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 To własna konstrukcja,linka nie ma... Wystarczy trochę pomyśleć i pospawać,a jako medium gorąca woda,bezpieczniejsza niż powietrze. to może chociaż zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 to może chociaż zdjecia? Ok,ale za dzień lub dwa,bo muszę kupić baterię do aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conda Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 A można jeszcze prosić o zdjęcia kształtek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 jedna jest na zdjeciu,czasza wewnetrzna gdzies mi sie zapodziala,ale Ci ja opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi