Dzarkos Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 (edytowane) Wiosna tej zimy pokonuje kolejne SN : Od poniedizałku koniec ferii i część SN czasowo lub całkowicie zamyka sezon. SN czynne: SN Cienków - trasa nr 3 (wyjazd tylko orczykiem, KL nieczynna) SN Soszów - trasa nr 2 (3-5 marca zarezerwowana), trasa nr 1 do trasy 5 i trasa 5. SN Zagroń - trasa 1 i 3 czynne SN Złoty Groń - trasa nr 3, KL nieczynna SN Czyrna-Solisko - trasa nr 8,10,11 SN Skrzyczne - trasa FIS do Jaworzyny SN Biały Krzyż - czynny jeden wyciąg SN Nieczynne: SN Czantoria - KL czynna lecz trasy nieczynne SN Nowa Osada SN Stożek SN Klepki SN Siglany SN Pasieki SN Partecznik SN Poniwiec SN Dębowiec/Szyndzielnia/Klimczok SN Pilsko SN Baba SN ZwardońSki SN Ochodzita Edytowane 3 Marzec 2014 przez Dzarkos 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Wiosna... Klimatyczna zima trwa od 01.12 do 28.02. Od 01.03. zaczyna się klimatyczna wiosna kiedy to średnia temperatura dobowa jest powyżej zera. Minionej ,,zimy '' średnia lutego w Katowicach wyniosła +3,7 i była wyższa od średniej wieloletniej marca ,która wynosi +3,3 stopnia.Po prowdzie w zeszłym roku średnia marca wyniosła w Katowicach -1 stopni czyli marzec był ekstremalnie zimny i taki trafi się nie wcześniej jak za 10-15 lat. Taki klimat (SORRY:biggrin:) a chyba szykuje się seria lekkich zim. Dobrze ,ze Alpy nie tak daleko. Zaliczyłem 12 wyjazdów narciarskich w tym 6 na polskie stoki a sezon zakończyłem (chyba) 24.02 w SON-ie.Może kilka dni zimowych w marcu będzie ,ale liczyłem na 5 dni zimowych w lutym a był jeden w Beskidach (13.02.). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Dla poprawy nastroju . W najbliższych dniach na Kasprowym W. zimowo ,sypnie trochę i lekki mróz . http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=PL®ION=0001&WMO=12650&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Czy w białce od jutra mimo wszystko naśnieżają ? Żadna stacja nie będzie naśnieżała, z pkt ekonomicznego - sezon już minął. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 (edytowane) A propos Kotelnicy to kumpel mój właśnie tam jest i donosi że warunki całkiem przyzwoite jak na tą zimę. Jeszcze ciepłe zdjęcie jego autorstwa Wysłane Tapatalkiem Edytowane 3 Marzec 2014 przez Pinio46 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naruzoxd Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Czy ktoś wie jakie realne warunki są w kluszkowcach ? ( czorsztyn-ski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Bardzo dobre. ja powiedziałbym dobre - ale to wszystko zależy od skali jaką się obierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Byłem dziś rano, trasy przymrożone, ładnie wyratrakowane, żadnych przetarć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Czy mozna jeszcze gdzies pojezdzic w 30cm sniegu?? Mozna :)Patrząc na to co sie dzieje na stokach w sobote 1 marca zrezygnowalem z wizyty na stacji narciarskiej i dzieki temu zaliczyłem dwa piękne zjazdy tz. piekne jak na obecny sezon 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 (edytowane) Dobre warunki w Beskidach (Czechy)WitamJa byłem w niedzielę w Bila (Czechy). Odległość z Rybnika niewiele większa niż do Istebnej (100 km). Warunki dobre (jak na te temperatury nawet bardzo dobre). Jedno niewielkie przetarcie na FIS. Co mnie zdziwiło - było twardo.Praktycznie bez muld. Ludzi niewiele, można się wyjeździć.Na wieczorne jazdy ratrakują. Edytowane 3 Marzec 2014 przez olo literówka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAMDER Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Wiecie może jakie warunki panują na Skrzycznym na FISe? Na stronie COS podają 50cm i dobre, czy tak jest faktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaroW Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Witam. Spędziłem ostatnią sobotę i niedzielę na skrzycznym. Warunki do godziny 11 dobre. Zmrożony sztruks, później puszcza i robi się mokry cukier. W dolnej części po godzinie jedenastej wyłaniają się drobne minerały i przetarcia. Pogoda wspaniała, słoneczko i w niedzielę bez wiatru. Trasa Fis przygotowana aż do dolin. Nowa kanapa prezentuje się wspaniale. Ludzi niewiele, jazda na okrągło bez stania w kolejce. JaroW 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snow Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Też odnoszę takie wrażenie, tyle że nie z powodu warunków, a z powodu braku chętnych na narty [sic!]. Ostatnio regularnie pojawiam się na Chełmie w Myślenicach i na Polczakówce w Rabce. W tym pierwszym przypadku na tygodniu z reguły po godzinie 17tej. Stok o jakiejś już tam długości i nachyleniu (zwłaszcza w porównaniu do wielu podhalańskich) położony w aglomeracji krakowskiej (dojazd z okolic rynku Krk 35-45 minut) z niemałą ilością śniegu i jak do tej pory nie spotkałem tam więcej niż 30 osób, a ostatnio jest ich coraz mniej. Polczakówka to kolejny ewenement - świetny stok slalomowy z punktu widzenia konfiguracji jak i położenia orczyka, który w stosunku do wcześniejszych lat, znacznie poprawił śnieżenie (białego też tam nie mało) jak i przygotowanie trasy oraz zaplecze. Może nieco krótki, ale z pewnością nie za krótki, zwłaszcza na potrzeby szkoleniowe. Dzisiaj byłem tam od 14tej do 17tej. Niedziela, piękny słoneczny dzień Po 15:30 dwie osoby na stoku ! ravick97 wygląda na to, że nartujemy w tych samych miejscach :angel: Zgadzam się z tym co napisałeś na Polczakówce faktycznie zwykle jest mało luda, chyba że przyjedzie jakaś szkółka i zastawi połowę szerokości i tak już wąskiego stoku tyczkami : Chełm też fajny i mało luda. Szkoda tylko że pomimo naprawdę dużej ilości armatek nie naśnieżyli całej szerokości stoku, ale przynajmniej w tym sezonie uruchomili :cheerful:. W tą niedzielę dzięki mroźnej nocy na Chełmie było twardo i dało sie fajnie pojeździć. Często śmigam też na Lubomierzu i polecam bo stok jest super zwłaszcza dla kogoś kto lubi pośmigać długim skrętem. Niestety Lubomierz 2 marca zakończył działalność na ten sezon żal... zwłaszcza że przyszło lekkie ochłodzenie i pewnie by się jeszcze dało pośmigać przynajmniej do 9 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwiiis Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Hej, właśnie wróciłam z Białki. Potwierdzam, warunki całkiem przyzwoite, nawet wieczorne jeżdżenie wchodzi jak najbardziej w grę, bo przy takiej ilości tras, można sobie tak poprzeplatać, żeby zjechać na sam dół praktycznie bez muld. Gorzej jeśli chodzi o Jurgów, do 13:00 spoko, potem tragedia. Czarna masakra, kamieni kupa, zrezygnowałam z niej koło 11:00, jak już któraś z kolei osoba pod wyciągiem oglądała zdartą do żywego nartę :shocked: Co do tej Warszawy, która sobie pojechała, też myślałam, ze będzie luz, podjeżdżam wczoraj pod wyciąg, a tam dosyć spory ogonek w kolejce. Może jakieś ostatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Wybieram się jutro z samego rana na Kotelnicę. Sentymentalne pożegnanie sezonu na polskich stokach (bo przecież nie w ogóle ). sylwiiis, FIS, nr 2 i 6 działają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Witam Ja byłem w niedzielę w Bila (Czechy). Odległość z Rybnika niewiele większa niż do Istebnej (100 km). Jak dokończą ten feralny most w Mszanie na A1, to np. z Gliwic czasowo będzie wychodziło nawet krócej niż Wisła czy Istebna. A ośrodek rzeczywiście wspominam dość fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigman Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 W Jurgowie wczoraj i dzisiaj czynne wszystkie wyciągi i trasy, ludzi bardzo mało, ale widać że to już koniec sezonu, trochę minerałów wystaje, dużo lodu, nie naśnieżają , ratraka też raczej nie było 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 zdążyć przed deszczem - telegraf 04.03prognozy były nieciekawe ale co zrobić ... trzeba próbować wyjeździć e-karnet na telegraf kupiony w super promocji :stupid:pogoda OK tzn słońce nie grzeje :biggrin: ale temperatura ...wiadomo :sorrow: w nocy nie mroziło.przybywam i widzę ustawiony gigant. podchodzę i już wiem dla kogo :eek: nic to. pół stoku też dobre. jest oczywiście miękko (bardzo) więc przestawiam nartki na taki warun. pozytywne jest to, że po pewnym czasie zawodnicy przenoszą się na swoją część trasy i mam spokój :cheerful: po części "oficjalnej" i ja wbijam się na ich trasę. jest jak na torze bobslejowym, więc parę razy ładnie wypadam z trasy. daję jeszcze paręnaście razy i wreszcie :sorrow: zaczyna padać deszcz. powoli więc zawijam się. info ze strony www z godz. 15:11:10: " wyciąg nieczynny" :angry: generalnie jak patrzę na to jak to wygląda w innych miejscach, to oceniam warunki na telegrafie na 4 :biggrin: ale zobaczymy czy to nie był ostatni podryg :sorrow: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Hmmm, to po powrocie z Telegrafu już raczej nic nie zostanie, bo prognozy niezbyt sprzyjające są :angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwiiis Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 Wybieram się jutro z samego rana na Kotelnicę. Sentymentalne pożegnanie sezonu na polskich stokach (bo przecież nie w ogóle ). sylwiiis, FIS, nr 2 i 6 działają ? Hej m!xeR, dziłają 2 supoko, z 6 było gorzej, ale mam wrażenie, że to przez intensywność eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 Byłem na Kotelnicy dzisiaj od 8:00. Niestety widoczne są już przetarcia do ziemi...wprawdzie nie jest ich dużo ale jednak. Przywitała nas dość duża mgła, która gdzieś pomiędzy 10'tą a 11'tą zaczęła puszczać ale gór nie było widać. Jazdy na max 2 godzinki. Potem było coraz gorzej. Fis'owska zorana przez alpejczyków jeżdżących pługiem albo w poprzek ale do pojeżdżenia. 2 znośna. Na 2a moja nartka się zakopywała, jednak head i.sl na takie warunki słabo się nadaje o dziwo było bardzo dużo ludzi...w środę o 10 zamiast siedzieć w szkole czy pracy to jeździli na stoku w pewnym momencie pod wyciągiem poczułem się jak w szczycie okresu ferii Teraz to już tylko kierunek -> Alpy :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 Byłem na Kotelnicy dzisiaj od 8:00. Niestety widoczne są już przetarcia do ziemi...wprawdzie nie jest ich dużo ale jednak. Przywitała nas dość duża mgła, która gdzieś pomiędzy 10'tą a 11'tą zaczęła puszczać ale gór nie było widać. Jazdy na max 2 godzinki. Potem było coraz gorzej. Fis'owska zorana przez alpejczyków jeżdżących pługiem albo w poprzek ale do pojeżdżenia. 2 znośna. Na 2a moja nartka się zakopywała, jednak head i.sl na takie warunki słabo się nadaje o dziwo było bardzo dużo ludzi...w środę o 10 zamiast siedzieć w szkole czy pracy to jeździli na stoku w pewnym momencie pod wyciągiem poczułem się jak w szczycie okresu ferii Teraz to już tylko kierunek -> Alpy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 Na podhalu sypie Kluszkowce http://www.czorsztyn-ski.com.pl/skywindows Jurgów http://www.jurgowski.pl/kamery 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 (edytowane) ski&sun swieradow Bylam wczoraj w Swieradowie , warunki słabe, mokra kasza ale ponad oczekiwania,ludzi garstka , wagoniki chodzą, przetarcia w połowie trasy ale nie i tak sie cieszyłam jak szalona bo bałam sie ze narty to zbędny bagaz na ten wyjazd . Tak w ogóle to fajny ośrodek, gdyby był snieg to fajne miejsce na wyjazd rodzinny. Jutro relacja z Harachowa bylam dzisiaj ale juz padm na ryjek wiec napisze jutro Pozdrawiam wszystkich mających nadzieję ze to nie koniec sezonu ski Edytowane 5 Marzec 2014 przez aneta676 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi