Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 2013/2014

McKaczka

Rekomendowane odpowiedzi

Od środy Stożek w Wiśle znowu czynny. W poniedziałek dopadało ok 20 cm mokrego śniegu który po zamarznięciu i porządnym przefrezowaniu mocno poprawił warunki. Jest znacznie lepiej niż w weekend.

Będę tam jutro. Skoro tak dobre warunki to liczę na dojazd z Wisły Głębce gdzie dojadę pociągiem o 10.10. Przedzwonię po przyjeździe.

Edytowane przez janek57

Przy panującym wyżu i nocnych mrozach prawie wszyscy śnieżą.

Wiele stacji planuje otwarcie na ten weekend.

Zapowiada się dobrze.

Położenie tego wyżu nie gwarantuje mroźnej pogody bo zaciąga powietrze z kierunków południowych i zachodnich. Może być w nocy słaby mróz a w dzień ciepło do plus 5-8 stopni. Wstałem i jadę na pierwsze narty bez nart bo będzie to Stożek lub Złoty Groń czyli dużo łażenia. Wypożyczalnie chyba będą czynne.Buty taszczę z sobą.Pozdrawiam.

Stożek 11.12.13Pojechałem dzisiaj na Stożek i nie żałuję tej decyzji bo udanie zacząłem sezon. W Wiśle Głębce byłem o 10.10 i tam już czekał skibus ,który zawiózł mnie do stacji. W pociągu przez telefon ,,zamówiłem'' go u szefa stacji Stożek Witolda Pruskiego. . Koszt dzisiejszego nartowania:40 zł karnet 2-godzinny plus 15 zł trzy pojedyncze wyjazdy krzesełkiem plus 20 zł wypożyczenie nart =70 zł. (najdłuższe narty jakie mają w wypożyczalni ,,aż''168cm!). O 15:00 powrót do domu tym razem autobusami (dwie przesiadki) w warunkach czyli mogłem odespać wczesną pobudkę dzisiaj.Warunki dzisiaj na Stożku. Pogoda mglista i pochmurna (a liczyłem na dwie godziny słoneczne) , temperatura 0 stopni C, około 25 cm zlodowaciałego śniegu (efekt poniedziałkowego deszczu i późniejszego mrozu we wtorek). Warunki na trasie niebieskiej (nartostrada) oceniam na 4 : twardo, kilka niewielkich przetarć na zakrętach. Na tej trasie można fajnie pojeździć w tej stacji, raczej tylko na niej. Trasa czerwona dużo miejsc zalodzonych oznaczonych tyczkami i każdego narciarza osobiście ostrzegał pan Witek o tych miejscach. Zjechałem nią 4 razy i raz nieźle pier.... . Ta trasa według mnie na trzy. Na tych dwóch trasach kilkanaście cm ubitego śniegu . Nie ma wiele przetarć ,trochę trawy u góry (blisko górnej stacji) wystaje ,ale lodu na czerwonej ,,trochę’’ jest. Trasa czarna zamknięta. Efektu niwelacji trawersu z powodu zalodzenia na czerwonej trasie nie dało się sprawdzić . Krajobrazowo stacja przez to nie ucierpiała . Jeździło nas około 8-10 osób. Szef stacji interesuje się osobiście każdym narciarzem za co w mojej opinii dużo zyskuje. Kilka fotek z dzisiejszego wyjazdu.

stozek3.jpg

stozek5.jpg

stozek6.jpg

stoĹźek2.jpg

stoĹźek 4.jpg

stzek1.jpg

stozek3.jpg.a01898e279a33a4d533c72ebf0ad4927.jpg

stozek5.jpg.5a3099c26763aa1e835fda61b7bd139c.jpg

stozek6.jpg.6179d9c1009a9dbb9ac8f682424ffd20.jpg

57da82104828d_stoek2.jpg.d2509de81ae6126500b1cce38fc5b72b.jpg

57da821051328_stoek4.jpg.c8d02183fee33cce29987bf113b785f1.jpg

stzek1.jpg.ea0cda2b5ef2bd1fa42620aced9c954a.jpg

Edytowane przez janek57
  • Like 19

Pojechałem dzisiaj na Stożek i nie żałuję tej decyzji bo udanie zacząłem sezon. W Wiśle Głębce byłem o 10.10 i tam już czekał skibus ,który zawiózł mnie do stacji. W pociągu przez telefon ,,zamówiłem'' go u szefa stacji Stożek Witolda Pruskiego. . Koszt dzisiejszego nartowania:40 zł karnet 2-godzinny plus 15 zł trzy pojedyncze wyjazdy krzesełkiem plus 20 zł wypożyczenie nart =70 zł. (najdłuższe narty jakie mają w wypożyczalni ,,aż''168cm!). O 15:00 powrót do domu tym razem autobusami (dwie przesiadki) w warunkach czyli mogłem odespać wczesną pobudkę dzisiaj.

Warunki dzisiaj na Stożku. Pogoda mglista i pochmurna (a liczyłem na dwie godziny słoneczne) , temperatura 0 stopni C, około 25 cm zlodowaciałego śniegu (efekt poniedziałkowego deszczu i późniejszego mrozu we wtorek). Warunki na trasie niebieskiej (nartostrada) oceniam na 4 : twardo, kilka niewielkich przetarć na zakrętach. Na tej trasie można fajnie pojeździć w tej stacji, raczej tylko na niej. Trasa czerwona dużo miejsc zalodzonych oznaczonych tyczkami i każdego narciarza osobiście ostrzegał pan Witek o tych miejscach. Zjechałem nią 4 razy i raz nieźle pier.... . Ta trasa według mnie na trzy. Na tych dwóch trasach kilkanaście cm ubitego śniegu . Nie ma wiele przetarć ,trochę trawy u góry (blisko górnej stacji) wystaje ,ale lodu na czerwonej ,,trochę’’ jest. Trasa czarna zamknięta. Efektu niwelacji trawersu z powodu zalodzenia na czerwonej trasie nie dało się sprawdzić . Krajobrazowo stacja przez to nie ucierpiała . Jeździło nas około 8-10 osób. Szef stacji interesuje się osobiście każdym narciarzem za co w mojej opinii dużo zyskuje. Kilka fotek z dzisiejszego wyjazdu.

Janku powiedz mi proszę jak ty ogarniasz cały majdan narciarski w czasie swoich wyjazdów. Wiem, że mógłbym to napisać na priva, ale może innych to też zainteresuje. W ubiegłym roku Koleje Śląskie puszczały autobus do przystanku Szczyrk Salmopol. Nie wiem czy nie mieszam nazwy przystanku, ale w każdym bądź razie koło Golgoty. Miałem kiedyś plan, aby wybrać się pociągiem i dojechać tym autobusem oznaczanym jako Koleje Śląskie. Pomyślałem sobie, że zrobię coś dla świata i zaoszczędzę troszkę benzyny. Finansowo ten transport nie wychodził jakoś szałowo, ale na pewno samemu taniej. Nie wybrałem się jednak nigdy, bo nie bardzo umiem sobie wyobrazić taką eskapadę. Mieszkam w Piasku koło Pszczyny. Do dworca jakieś 400m. W butach narciarskich dojść nie sposób. Jeśli idziemy w normalnych butach, to tachamy jednocześnie narty, kije i buty, które swoje ważą. Nawet jeśli stok byłby 10m od przystanku, to co później zrobić z przebranymi butami? Jeździć z nimi w plecaku? Jedyne szafki do przebrania widziałem w Polsce w Białce. A co z resztą rzeczy? Kask, gogle, rękawice. Ubieramy to na siebie i rozbieramy w pociągu. W tym przypadku narty wypożyczałeś. Zdarza Ci się jednak jeździć z wszystkim komunikacją publiczną na stok?!?

Jednak nie otworzą na ten weekend dopiero 21/22 grudzień jest info na stronie http://hawran.pl/

Tak, widziałem dzisiaj właśnie tę informację na ich stronie :) Zainteresowany byłem tą stacją narciarską ponieważ w ten weekend jadę do Zakopanego i chciałem tam pośmigać.

Dobra a teraz inne pytanie :) Orientuje się ktoś jakie warunki panują pod Nosalem ? Nasz synek będzie pierwszy raz jeździł na nartach ( taką mam nadzieję :) ) i martwi mnie temperatura w Zakopanem czyli ok 8 stopni :(

Janku powiedz mi proszę jak ty ogarniasz cały majdan narciarski w czasie swoich wyjazdów. Wiem, że mógłbym to napisać na priva, ale może innych to też zainteresuje. W ubiegłym roku Koleje Śląskie puszczały autobus do przystanku Szczyrk Salmopol. Nie wiem czy nie mieszam nazwy przystanku, ale w każdym bądź razie koło Golgoty. Miałem kiedyś plan, aby wybrać się pociągiem i dojechać tym autobusem oznaczanym jako Koleje Śląskie. Pomyślałem sobie, że zrobię coś dla świata i zaoszczędzę troszkę benzyny. Finansowo ten transport nie wychodził jakoś szałowo, ale na pewno samemu taniej. Nie wybrałem się jednak nigdy, bo nie bardzo umiem sobie wyobrazić taką eskapadę. Mieszkam w Piasku koło Pszczyny. Do dworca jakieś 400m. W butach narciarskich dojść nie sposób. Jeśli idziemy w normalnych butach, to tachamy jednocześnie narty, kije i buty, które swoje ważą. Nawet jeśli stok byłby 10m od przystanku, to co później zrobić z przebranymi butami? Jeździć z nimi w plecaku? Jedyne szafki do przebrania widziałem w Polsce w Białce. A co z resztą rzeczy? Kask, gogle, rękawice. Ubieramy to na siebie i rozbieramy w pociągu. W tym przypadku narty wypożyczałeś. Zdarza Ci się jednak jeździć z wszystkim komunikacją publiczną na stok?!?

Pierwszy raz od ponad trzech lat wypożyczyłem narty.Nie mam dużych problemów . Buty narciarskie jedna torba ,narty plus kijki w jednym pokrowcu, reszta czyli rękawice,gogle (rzadko biorę), skarpety narciarskie, stabilizatory na kolana, termos, prowiant, szmatka i pędzel do czyszczenia nart , smar oraz środki przeciwbólowe (maść, tabletki) oraz kilka innych drobiazgów mieści się w średniej wielkości plecaku. W autobusie mam trzy średniej wielkości bagaże raptem. Potrafię z takim bagażem spokojnie przejść do 2km. W czasie jazdy na nartach wożę pokrowiec na narty i torbę na buty zwinięte w plecaku. Buty ( traperki) albo wiszą przy dolnej stacji wyciągu w torbie na buty narciarskie albo wożę je w plecaku.Przyzwyczaiłem się i nawet w Alpach jeżdżę z tym samym plecakiem , w którym często wożę buty do chodzenia. Na wszelki wypadek. Lubię jeździć sam. Kasku nie mam i nie przewiduję jego kupna.Pozdrawiam.

• Like 3

Tak, widziałem dzisiaj właśnie tę informację na ich stronie :) Zainteresowany byłem tą stacją narciarską ponieważ w ten weekend jadę do Zakopanego i chciałem tam pośmigać.

Dobra a teraz inne pytanie :) Orientuje się ktoś jakie warunki panują pod Nosalem ? Nasz synek będzie pierwszy raz jeździł na nartach ( taką mam nadzieję :) ) i martwi mnie temperatura w Zakopanem czyli ok 8 stopni :(

Harenda ma być otwarta na ten wekeend

Dwie Doliny

Po niezwykle udanej Ogólnopolskiej Inauguracji Sezonu Zimowego z historycznym udziałem Ministra Sportu i Turystyki w ubiegły weekend, w którym brał udział także JC, Dwie Doliny Muszyna - Wierchomla przygotowały kolejny weekend na swych stokach. Trasy zostały przez ostatnie dni dośnieżone i powinny prezentować się nawet lepiej, niż przed tygodniem. A JC (i inni też) chwalili już wówczas.

Szymoszkowa, dzisiaj.

Byłem tylko 2 godziny od startu i przez pierwszą godzinę warunki były wyśmienite a do tego ludzi było dość mało. Później zaczęły się pojawiać muldy na górze no i ludzi już było trochę więcej.

Przesyłam również dodatkowo zdjęcie z Gubałówki które wykonałem wczoraj :)

2013_12_15_1277.jpg

zakopane_z_gubalowki.jpg

[video=youtube;G2tuJUh0A2k]

Jaworzyna Krynicka rozpoczęcie sezonu 2013/2014

Od zeszłego tygodnia kusiło mnie by rozpocząć swój sezon narciarski 2013/2014, no i się stało.

Kilka szybkich telefonów pod koniec tygodnia i zapadła decyzja.

Niedziela, wyjazd o 5 rano - kierunek Jaworzyna Krynicka.

Spodnie, kurtka, rękawice, kask wszystko zabrane...

...nie, nie wszystko. Powrót do domu po stabilizator. Z tego wszystkiego całkiem zapomniałem, że w to lato niestety miałem poważny problem z kolanem. Skręcone trzy razy...

Nim nastąpił dzień dzisiejszy, całe cztery miesiące, po miesiącu od feralnego ostatniego razu trwał trening.

Najpierw rower i przejechane 600km z ryzykiem...a potem delikatne ćwiczenia domowe.

Cóż - noga niestety nie jest sprawna w 100%. Może w 70%.

Raz kozie śmierć...

Pod Jaworzyną Krynicką jesteśmy, na dwa samochody o godzinie 9:30.

Parking - 10zł.

Pierwsze spojrzenie na stok i wiemy, że jest ok. Mimo słabej widoczności ośrodek działa.

f42313f19c81a788med.jpg

Szybkie przebranie i jesteśmy przy kasach.

Karnet od godziny 9, do godziny 15 kosztuje 50zł. Kaucja za plastik 15zł.

Ośrodek został uruchomiony w sobotę - w ten weekend promocja.

Ludzi przy gondoli niewielu.

Wsiadamy bez tłoku i w górę.

97a8ce1d7dd19bd2med.jpg

Działają dwa wyciągi. Główny oraz orczyk przy trasie numer 3.

Temperatura u góry:

db8784d2668f3a37med.jpg

Zapinam narty i przystępuje do rozgrzewki.

Na początek 30 przysiadów, potem rozciąganie i wyginanie kolan na boki.

Czuję się mało komfortowo, nie tylko zważywszy na stan fizyczny, ale również psychiczny. Zwyczajnie - boję się.

Na stoku jest twardo, a śniegu odpowiednia ilość.

Widoczność u góry, podobna jak na dole.

39ab4a528ce63a66med.jpg

Jadę...

...a raczej się ześlizguję...

Kolano bardzo niepewnie prowadzi lewą nartę.

Próba hamowania i niestety delikatny ból. Zatrzymuję się przy karczmie wytracając prędkość prawą nogą.

Czuję się mocno niepewnie, a strach powoduje, że odłączam się od grupy znajomych i postanawiam się mocniej rozgrzać.

Ćwiczę...a inni patrzą się na mnie dziwnie...a przecież, to nic dziwnego.

Lecę dalej. Bardzo niepewnie i asekuracyjnie.

Kończę pierwszy zjazd pod orczykiem, na razie nie pozwalam sobie na jazdę do samego dołu. Muszę się przestać bać, a mięśnie muszą pracować na 100% gdy kolano sprawne na 70.

Płaski kawałek po którym zjechałem jest przygotowany idealnie. Jest równo i szeroko. Śniegu pod dostatkiem, zero przetarć i lodu.

44a4977665de6ce2med.jpg

Drugi raz pewniej, trzeci raz lepiej, czwarty - pewny.

Czuję się mocno rozgrzany, kolano jakby dostało powera. Nawet lewa strona zaczyna hamować...

Jadę do dołu.

d99ca9e54926dd1fmed.jpg

Przystaję w połowie popatrzeć i do dalszej jazdy przystępuję z kolejną falą strachu. Bardziej stromy odcinek, to dużo większe obciążenie na nogę.

Pierwszy fragment pokonuję dosyć pewnie. Krawędzie mocno trzymają, nabieram prędkości.

04de60a631abebddmed.jpg

Stop...intuicyjnie, to prawa noga hamuje przed ostatnim najtrudniejszym fragmentem trasy.

0064e56751526910med.jpg

Zsuwam się przy dolnej stacji ale docieram bezpiecznie.

Przy kolejce robi się mała kolejka, 3 minuty i wracam katować górny kawałek trasy - cała 1dynka to jednak za wcześnie.

Przy orczyku w lesie sporo naturalnego śniegu:

94047c29d64a0892med.jpg

Na płaskim szusuje mi się super. Mija strach a noga coraz pewniejsza.

Zjeżdżamy już w grupie kilka razy, po czym kolejny raz cała trasa do dołu.

Wychodzi nieco słonka:

9e2fc56890a86e4cmed.jpg

A my postanawiamy coś odmienić...

Edytowane przez marboru
  • Like 15

Wierchomla

Ponieważ nigdy w życiu nie byłem w Wierchomli, to śladem oficjalnego początku sezonu postanowiłem odwiedzić to miejsce.

Pół godzinna jazda autem, to również wytchnienie dla nóg.

Podróż się przedłuża - nawigacja podprowadza nas nie do tej doliny co trzeba...a tu mimo, że na jednej z wypożyczalni widzę kilka znajomych Skionlinowych log, to krzesło niestety nie działa :frown:: Jak to? Myślałem, że znak naszego narciarskiego portalu jest wszechmocny :wink:

Jesteśmy na miejscu.

Tu parking jest tańszy niż w Krynicy - 7zł.

f61f85d09f655de8med.jpg

Podchodzimy do kasy, i tu też promocja. Karnet 3 godzinny kosztuje 25zł. Kaucja to samo, co we wcześniej odwiedzonym ośrodku: 15zł.

Pierwszy rzut oka na stok. Śniegu jakby więcej, narciarzy niewielu.

4670169ab64c61f9med.jpg

Temperatura jaka jest wskazywana na stacji dolnej: 0 stopni.

730efd74e5b118ecmed.jpg

Krzesełko czteroosobowe jest tu bardzo wolne, dolny fragment trasy jest już rozjeżdżony.

7dfb0f9b7a7a9a6fmed.jpg

Widoczność podobna do tej na Jaworzynie, śniegu naturalnego poza trasami jakby mniej.

W karczmie na stoku - pustki:

1ecb5f19fc5ba5b7med.jpg

Armaty na pozostałych, nieczynnych trasach pracują całą parą. Jak to jest możliwe skoro temperatura nie wskazywała na dole mrozu?

47e7f22cb624eb77med.jpg

Gdyby pogoda była ładna, widoki z tego szczytu byłyby przepiękne:

c18f9b91158c6c21med.jpg

Jak dobrze pójdzie to za kilka dni powinny w ośrodku być uruchomione wszystkie trasy:

32e8610f51b097b6med.jpg

Na szczycie okolicznościowa fotka ekipy:

abb5aa6e6b93c045med.jpg

...i jazda.

Trasa w przeważającej części jest płaska. Po środku ma delikatny "próg" i w końcówce również. Jest raczej wąsko i nierówno.

Nie czuję się komfortowo ze swoją sprawnością tutaj. Tym bardziej, że sporo świeżego śniegu z armatek, który wyraźnie przytrzymuje narty.

Jeżdżę ostrożnie, dosyć szybko zjeżdżając.

Minus - wolne krzesełko...

...jakoś dziwnie mi się tu jeździ, mało ciekawie. Może gdyby otwarte były pozostałe trasy, byłoby ciekawiej? Z całą pewnością.

Czas minął nieubłaganie szybko.

Do domu spory kawałek jazdy autem.

Ostatni zjazd:

8f87ff7546ff75ecmed.jpg

...i po godzinie 16 odjazd.

Podsumowując:

- najważniejsze, z nogą po solidnej rozgrzewce nie jest tak źle. Może jakoś dam radę do końca sezonu podtrzymując dalsze ćwiczenia i wspomaganie farmakologiczne?

- stabilizatory - to pożyteczne wynalazki.

- bardzo miłe zaskoczenie dobrymi warunkami na stokach.

- balansowanie na krawędzi ryzyka, tym razem nie poskutkowało niczym złym.

Co dalej?

Trening. Przemyślany i raczej łagodne wchodzenie w sezon narciarski 2013/2014.

pozdrawiam

marboru

• Like 15

Mariusz tych Twoich relacji tu brakowało. Dobrze, że spróbowałeś, kolano całe i powoli, powoli wjeździsz się w sezon. Trzymam kciuki, żeby bez żadnej kontuzji :happy:

Oby tak było Marcinie jak piszesz. Dzięki!

Poziom stresu musiałem mieć duży skoro dzisiaj w nocy miałem niepokojące sny związane z nogą i nartowaniem…

Jestem dobrej myśli.

Jak Ty to robisz Mariusz? Dwa ośrodki w jeden dzień i jeszcze zdjęcia potrafisz zrobić! Szacunek!

Wyznaję zasadę, że narciarski dzień trzeba w pełni wykorzystać. To nie pierwszy raz tak się zadziało w trakcie mojego wyjazdu.

A fotki – dużo porobionych z wyciągu. Bądź to z krzesła, bądź orczyka.

:eek: :eek:Nie byłem tam z 7 lat ale parking był bezpłatny

Być może przy drodze jest kilka miejsc parkingowych bezpłatnych – niestety były zajęte i podjechaliśmy powyżej stacji, kawałeczek po nowym asfalcie i skręciliśmy w lewo na parking tuż za potokiem. Opłata niestety 7zł.

Edytowane przez marboru

Być może przy drodze jest kilka miejsc parkingowych bezpłatnych – niestety były zajęte i podjechaliśmy powyżej stacji, kawałeczek po nowym asfalcie i skręciliśmy w lewo na parking tuż za potokiem. Opłata niestety 7zł.

Parking był cały bezpłatny (byłem tam ostatni raz jak jeszcze nie było wyciągu i tras Szczawnik)- wzięli przykład z Jaworzyny - pewnie jak padł pomysł połączenia tych stacji.:stupid:

A swoja drogą to wq.... mnie jak trzeba płacić za parkingi przy stacji.:mad:::mad::