piter100 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Dzisiaj Rusin-Ski:frown::Szkoda czasu i kasy,ludzi od groma mimo że poniedziałek.Szybka ewakuacja do Jurgowa i tam dużo lepiej,czynne oba krzesła i orczyk.Bez kolejek,rano fajnie,póżniej przetarcia i trochę lodu ale bez dramatu,dało się jeździć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Mosorny po rannych perturbacjach w końcu odpalił koło 11, ja jednak nie czekałem i pojechałem z rodzinką na Czatożę. Wróciłem ponownie po 13 bo trzeba było karnet wykorzystać bo tylko dziś był ważny! Warunki na całej trasie dobre, bez przetarć, nie znalazłem też kamyczków. Miejscami natomiast twardo i krawędzie muszą być ostre! Kilka fotek:[ATTACH]13157[/ATTACH][ATTACH]13158[/ATTACH][ATTACH]13159[/ATTACH]Widoczki były ładne, bezwietrznie.[ATTACH]13160[/ATTACH][ATTACH]13161[/ATTACH]Niestety Mosorny nie jest tanią górą, za 2 godz zapłaciłem 40 złoty a wiadomo kolej jedzie wolno i jeszcze zwalnia jak ruch turystyczny jedzie...Natomiast to co mi się spodobało to że za skipass nie pobierają kaucji! Na wykorzystane karnety jest taka oto skrzynka [ATTACH]13164[/ATTACH]Na szczycie Mosornego znalazłem jeszcze coś takiego, wagonik chyba z... Kasprowego?[ATTACH]13165[/ATTACH]Warto też wspomnieć że obok dolnej stacji dzieciaki mogą stawiać pierwsze kroki, co dla mnie jest bardzo ważne![ATTACH]13166[/ATTACH]Na razie tyle z Zawoi, muszę wracać do obowiązków;)Serdecznie pozdrawiam MaciekWysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 (edytowane) Byłem dzisiaj w Wiśle i zajrzałem w pierwszej kolejności na Małą Czantorie a konkretnie chciałem sprawdzić kiedy ruszy nowa kolej na PoniwcuDowiedziałem się że oficjalnie planują ruszyć w ten weekend,a dzień wcześniej możliwe że będzie jazda za zeta,choć to jeszcze nie jest pewne,trza sprawdzać na ich stronie Zajechałem jeszcze na Czantorie,wyciąg działa,parking główny w połowie zapełnionyAaa, zebym nie zapomniał od tego roku zaczęli kasować zpowrotem za parking :angry:,biedaki Ps.Alternatywą jest parking wiza-wi głownego(po drugiej stronie ulicy) bezpłatny,który notabene znajduje się przy płatnym :biggrin: :stupid: Edytowane 27 Styczeń 2014 przez marcinn 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Niestety jak widać na zdjęciach to Poniwiec słabo wygląda. Oby zdążyli naśnieżyć przed zapowiadaną odwilżą. W połowie zeszłego tygodnia jak patrzyłem na ich kamerę to nie było widać aby naśnieżali jak inne ośrodki w tym czasie. Na zdjęciach z dzisiaj chyba też tylko jedna armatka na górze pracuje. Czy aby nie przespali najlepszego momentu na naśnieżanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Dokładnie to samo andy rzuciło mi się w oczy A dziwie się im bo mają podpisane umowy z dyrekcją paru uzdrowisk w Ustroniu na bezpłatne dowożenie gości do stacji : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 (edytowane) Po Soszowie przyszła pora na Nową Osadę :eek: Zjawiłem się tam po południu na kilka zjazdów :wink: warunki dosyć dobre , ludzi na trasie umiarkowanie ogólnie dłużej niż godzinkę to można tam z nudów kimnąć się na trasie, nic szczególnego ten SN :stupid: pozdrawiamJutro od 8 bawię się TU Ps. Gdzie te 2.4km tras otwartych na Nowej Osadzie? :stupid:. Edytowane 27 Styczeń 2014 przez MAIKEL 1977 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwie Doliny Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Prośba do Dwóch Dolin. Przestaw kamerę tak aby było widać jaka jest kolejka na bramkach do krzesła w Wierchomli i Szczawniku. W Szczawniku jest tak, jak prosisz... W Wierchomli zmieniliśmy na widok na końcówkę stoku... W tym sezonie coś kolejek nie ma... Taki sezon...:sad: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 ... Jutro od 8 bawię się TU [ATTACH=CONFIG]13184[/ATTACH] ... O, ciekawa jestem relacji jakie u nich warunki, lubię Cieńków :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 W Szczawniku jest tak, jak prosisz... W Wierchomli zmieniliśmy na widok na końcówkę stoku... W tym sezonie coś kolejek nie ma... Taki sezon...:sad: Jak to? Pensje wzrosły, oparliśmy się kryzysowi. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Jestem po porannej jeździe na Mosornym. Na wyratrakowany stok spadł świeży śnieg (1cm)plus sztuczny z armatek. Warunki z rana dla nart typu K2 Rictor lub podobnych czy szerszych sztachet okresliłbym jako bardzo dobre i dobre. Warunki oczywiście się zmieniają i w południe będzie pewnie już tylko dobrze. Na trasie narty trzymały idealnie [ATTACH]13193[/ATTACH][ATTACH]13194[/ATTACH]Pozdrawiam z Zawoi Maciek[ATTACH]13195[/ATTACH]Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 O, ciekawa jestem relacji jakie u nich warunki, lubię Cieńków :smile: No ja też wybieram się tam może w sobotę i jestem ciekaw jakie warunki, napisz jeszcze od której jeżdżą od 8 czy 9. Wysłane Tapatalkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Też jestem po porannej jeździe ale na Cieńkowie :tongue:.Jeździłem od 8 do 11. Warunki podobne jak u Matiego tzn. na chyba ratrakowany stok spadła cieńka warstwa świeżego puchu :biggrin:. Gdzieniegdzie trochę minerałów, przetarć ale dało się to omijać :applause:, wyjeździłem się nawet, ale mam plan na popołudniowe jeżdżenie :biggrin: pozdrawiam cdn... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Też jestem po porannej jeździe ale na Cieńkowie :tongue:.... Rozumiem, że trasy wszystkie czynne? Mając teraz na świeżo doświadczenie gdzie lepiej przygotowany stok: Osada czy Cieńków? mam wrażenie, że ten drugi raczej... Pytam, bo mąż z synem wybierają się jutro i zastanawiają się między tymi dwoma ośrodkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Dzień wolny w pracy trzeba wykorzystać , niestety wyjazd do Zakopca nie doszedł do skutku, więc zawitałem ponownie na Warszawskie Szczęśliwice.Warunki śniegowe mogę określić jako bardzo dobre , od kilku dni praktycznie cały czas w Warszawie lekko prószy śnieg więc są konkretne efekty : Co do samego przygotowania stoku można było by się przyczepić , przez środek stoku powstał lekki karb ale i tak było fajnie.Między 10 a 12 nie ma kolejek, jeździ kilkadziesiąt osób, ale stok mogę uznać jako prywatny : Widać że awaria w Szczyrku obiła się szeroki echem ... : Podsumowując: dobrze spędzone dwie godziny na nartach w centrum Warszawy 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 gdzie lepiej przygotowany stok: Osada czy Cieńków? Pytam, bo mąż z synem wybierają się jutro Mnie bardziej odpowiada Cieńków :tongue: , jeszcze 5 nie chodzi : :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Co za zima. W centrum śniegu nie brakuje. Widok jak się budzę: W górach jak na lekarstwo. Już nie wytrzymam, w czwartek jadę w góry, ale nie bardzo mi się opłaca jechać na 1 dzień, ale gdzie tu się nie nudzić w 3-4 dni, jak w większości ośrodków pootwierane ma po 1 trasie? Tylko nie podpowiadajcie mi Białki. Żeby chociaż na Kasprowym otworzyli Goryczkową, to nawet w wietrzne dni (gdzie kolej stoi), można w odległości 25 km znaleźć wiele ciekawego (Jurgów, Witów, Czorsztyn). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Jeszcze jedno info co do Mosornego w Zawoi. Zjechałem raz z znajomą około 13 i muldy się porobiły plus powyłaził lód, tak więc kto rano wstaje...! Pozdrawiam Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fibi Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Co za zima. W centrum śniegu nie brakuje. Widok jak się budzę: [ATTACH=CONFIG]13215[/ATTACH] W górach jak na lekarstwo. Już nie wytrzymam, w czwartek jadę w góry, ale nie bardzo mi się opłaca jechać na 1 dzień, ale gdzie tu się nie nudzić w 3-4 dni, jak w większości ośrodków pootwierane ma po 1 trasie? Tylko nie podpowiadajcie mi Białki. Żeby chociaż na Kasprowym otworzyli Goryczkową, to nawet w wietrzne dni (gdzie kolej stoi), można w odległości 25 km znaleźć wiele ciekawego (Jurgów, Witów, Czorsztyn). a tak z ciekawości , dlaczego tak nienawidzicie tu natym forum Białki .Niby warunki ekstra , niby ludzi masa , a tu taka krytyka , nie bardzo rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Kurdeeeee.... :( Napisałem obszerną relację z mojego spontanicznego wyjazdu do Cieńkowa i jak kliknąłem "zamieść odpowiedź" to mi wyskoczyło, że nie jestem zalogowany. A byłem, bo przecież wcześniej inne rzeczy komentowałem, itd. Widocznie za długo pisałem Jak się ponownie zalogowałem, to oczywiście moje wypociny gdzieś zniknęły :(Także teraz napisze w dużym skrócie.Wczoraj późnym wieczorem stwierdziłem, ze wyskoczę gdzieś na narty. Poszukałem w necie, gdzie teoretycznie najlepsze warunki w regionie i postawiłem na Cieńków. 7:15 wyjazd z Katowic, 8:30 byłem na stoku. Temp. -6,2 i prószył śnieg. Dodatkowo cały czas pracowały armatki. Do mniej więcej 11:30 wszystko się zgadzało z opisem przedmówcy. Około 11:30 nastąpiła prawdziwa erupcja pyłu ludzkiego. Naprawdę. Armatki cały czas śnieżyły, tworząc swego rodzaju łachy poarmatkowego śniegu, który chwytał narty i nie chciał wypuścić ze swych objęć. Jak się zapewne domyślacie, powodowało to ekwilibrystyczne akrobacje, niejednokrotnie połączone z mrożącymi krew w żyłach lądowaniami (czyt. upadkami). Raz się poczułem bardzo nieswojo, ponieważ przez ok. 2 sek. byłem przekonany, że wbrew swej woli stałem się naocznym świadkiem czyjejś tragicznej śmierci. Na szczęście ów narciarz z ewidentnie skręconym karkiem po chwili wstał, otrzepał się jak gdyby nigdy nic, zapiął narty i pojechał. Uffff..... Po 12 trup ścielił się gęsto - ostatnich kila wyjazdów zajęło mi prowadzenia statystyk dotyczących upadków. Podczas sześcio- czy siedmiominutowej podróży krzesłem byłem świadkiem średnio czterech upadków!!! W momencie, w którym zadbałem o moje ślizgi i krawędzie pielęgnując je minerałami stwierdziłem, że czas żegnać się z Cieńkowem. Zakończyłem jazdę na Cieńkowie o 12:40.Tutaj zdjęcie kolejki do krzesła zrobione ok. 10:00 A to zrobiłem jakoś chwilę po 11 I na koniec 12:45 REASUMUJĄC: Między 8:00 a 11:00 polecam. Gdzieś tam jakieś minerały i przetarcia są, ale można ominąć. Później już nie ma już zbyt dużej przyjemności z jazdy - za dużo ludzi, a co za tym idzie dość niebezpiecznie, więcej minerałów i lodu (co pewnie dla niektórych jest nie bez znaczenia). Na niekorzyść armatki, które pracują cały czas. Wiem, ze w tej sytuacji jest to konieczne, ale np. w Szczawnicy jest to rozwiązane tak, ze cały czas śnieżą z boku trasy, usypując takie "hałdy", a w nocy ratraki to rozgarniają. Myślę, że jest to po prostu bezpieczniejsze. P.S. Stwierdzam, że w społeczeństwie drzemie potrzeba prędkości :biggrin: Było kilu takich magików, że strach!!! - nogi z waty, obłęd w oczach, Alleluja i do przodu! :stupid: 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 a tak z ciekawości , dlaczego tak nienawidzicie tu natym forum Białki .Niby warunki ekstra , niby ludzi masa , a tu taka krytyka , nie bardzo rozumiem to za ciężkie oskarżenie,że na tym forum nienawidzi się Białki ja osobiście lubię i popieram wszelkie działania w BT bo to wiodąca (wg.mnie) stacja i najlepiej przygotowywane i utrzymywane trasy oczywiście są tam dwie trasy,choć bardzo króciutkie,reszta to polany po których można się ledwo ślizgać dla początkujących w sam raz nie jeżdżę tam od kilku lat ze względu na nadmiar chętnych organicznie brzydzę się staniem w jakiejkolwiek kolejce,tak fobia po latach realnego socjalizmu : no i taka krótka wyliczanka 7dni w Białce bez noclegów B-B - BT = 130km x tam i powrót =260km x 7=1820km a to jest tyle samo co w Alpy i spowrotem koszt noclegu w BT jest prawie równy kosztowi noclegów w Alpach skipass niewiele tańszy no ale w Alpach nie nastoję się tak do wyciągów jak w BT a ile km na nartach zrobię w Alpach-musiałbym ze 3 miesiące codziennie do BT jeździć mimo to chciałbym aby polskie stacje narciarskie były tak zarządzane jak w BT 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 a tak z ciekawości , dlaczego tak nienawidzicie tu natym forum Białki .Niby warunki ekstra , niby ludzi masa , a tu taka krytyka , nie bardzo rozumiem Nienawidzić - to całkiem nietrafne słowo, ale być zdumiony fenomenem - tak, a nazywając rzecz po imieniu - swoistą patologią i, szczerze, humbugiem jak dla mnie, podobnie jak większość Podhala Temat rozwijam i wyjaśniam tu http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/9057-Polska-nowe-inwestycje?p=187939#post187939 ja osobiście lubię i popieram wszelkie działania w BT (..) nie jeżdżę tam od kilku lat ze względu na nadmiar chętnych ...i tu wymieniasz jednym tchem główną dla mnie zaletę - ten ośrodek ściąga i kumuluje tylu ludzi, że gdzie indziej jest luźniej no i taka krótka wyliczanka 7dni w Białce bez noclegów B-B - BT = 130km x tam i powrót =260km x 7=1820km a to jest tyle samo co w Alpy i spowrotem koszt noclegu w BT jest prawie równy kosztowi noclegów w Alpach skipass niewiele tańszy no ale w Alpach nie nastoję się tak do wyciągów jak w BT a ile km na nartach zrobię w Alpach-musiałbym ze 3 miesiące codziennie do BT jeździć ...i w kolejnym punkcie bezwzględnej, żelaznej kalkulacji dorzuć jeszcze temat ciuchów. W Białce musisz mieć wypas, nie "po kosztach", bo - musisz jakoś wyglądać - musisz się ciepło ubrać żeby nie zmarznąć, bo ruchu czasem mało, w kolejkach się marznie Ok, just kidding ...bez urazy, nic osobistego w stosunku do jakichkolwiek użytkowników takich areałów, raczej współczuję, i tylko namawiam do porównań, realnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 a tak z ciekawości , dlaczego tak nienawidzicie tu natym forum Białki .Niby warunki ekstra , niby ludzi masa , a tu taka krytyka , nie bardzo rozumiem zdecydowanie nie tak, ja osobiście im mocno dopinguję z miejsca bez większego potencjału stworzyli fajny ośrodek !!! i dalej zamierzają się intensywnie rozwijać Film ze zbiorów własnych - pojeździć się tam da jak najbardziej - minus dla mnie to jedynie częste kolejki w sezonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 to za ciężkie oskarżenie,że na tym forum nienawidzi się Białki ja osobiście lubię i popieram wszelkie działania w BT bo to wiodąca (wg.mnie) stacja i najlepiej przygotowywane i utrzymywane trasy oczywiście są tam dwie trasy,choć bardzo króciutkie,reszta to polany po których można się ledwo ślizgać dla początkujących w sam raz nie jeżdżę tam od kilku lat ze względu na nadmiar chętnych organicznie brzydzę się staniem w jakiejkolwiek kolejce,tak fobia po latach realnego socjalizmu : no i taka krótka wyliczanka 7dni w Białce bez noclegów B-B - BT = 130km x tam i powrót =260km x 7=1820km a to jest tyle samo co w Alpy i spowrotem koszt noclegu w BT jest prawie równy kosztowi noclegów w Alpach skipass niewiele tańszy no ale w Alpach nie nastoję się tak do wyciągów jak w BT a ile km na nartach zrobię w Alpach-musiałbym ze 3 miesiące codziennie do BT jeździć mimo to chciałbym aby polskie stacje narciarskie były tak zarządzane jak w BT To ja podam inne wyliczenie z zeszłego roku: Sosnowiec-BT , koniec lutego, 166km, 2:25. Wyjazd w piątek po pracy z Katowic o 15.30, wieczorem jeszcze jazda na wyciągu 19-22. Następnie cały dzień w sobotę i cały dzień w niedzielę. Ucieczka o 14stej na obiad do Krakowa. Do tego nocleg z pysznymi obiadokolacjami i śniadaniami: 150pln. No sorry, nie chciałoby mi się tłuc do Austrii jeśli w 2:30 jestem na miejscu i mam jeszcze sporo czasu dla siebie, żony, znajomych na miejscu. No ale też jestem "niedzielny" narciarz Ale uwaga! Byłem już po feriach i to zmienia postać rzeczy w przypadku BT. W tym czasie na Litwince były PUSTKI. W tym czasie w Korbielowie wydałby więcej na podobny standard pokoju... nie wspomnę o wyciągach. Do Austrii na weekend dla mnie za daleko. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 tylko,że ja pisałem o 7 dniach no i nigdy,przenigdy tyle km na nartach u nas nie wykręcisz asiek teraz była na 3 dni w Soelden i ma podobne przemyślenia jak ja o czym pisała w swojej relacji każdy może mieć swoje przemyślenia i wyliczenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 (edytowane) Pozwólcie moi mili że i ja wtrące swoje trzy grosze odnośnie wyliczeń i Białki. Jakiś czas temu moja małżowina zaczynała na poważnie przygodę z nartami. Po opinii kilku znajomych oraz rodziny wybór padł właśnie na Białkę z racji niewielkiego nachylenia w miarę szerokich tras, ale do rzeczy. Byliśmy tak kilka razy już żeby nie było że tylko raz. Średnio taki wyjazd na mniej więcej 5, 6 dni kosztował nas jakieś 2500 do 3000 pln, wyraz ze skipasami, przejazdem, noclegami oraz żarciem i codziennymi wydatkami typu browar i coś na ząb do browara. Więc teraz moje pytanie a właściwie prośba jeśli znajdzie mi ktoś wyjazd w alpy na tydzień powiedzmy za, a co tam za szaleje za 4000 pln dla dwóch osób z tym co pisałem wcześniej to moja noga więcej tam nie postanie. Tak wiem zaraz odezwą się malkonteci typu "wątróbka nie mięso, teściowa nie rodzina, a Białka nie Alpy" niemniej jednak jak ktoś coś takiego znajdzie to zapraszam. Ale wywód koniec Wysłane Tapatalkiem Edytowane 28 Styczeń 2014 przez Pinio46 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi