piobo Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Witam Szukałem tematu, ale niestety nie znalazłem takiego przypadku jak mój. A mianowicie: Zakupiłem dla syna używane narty Fischer Viron 2,2, wiązanie Fischer FS10 na płycie railflex model z roku 09/10. Dzisiaj odebrałem, obejrzałem i w sumie jako narty są ok. Ślizgi i krawędzie są w stanie bardzo dobrym, ale zauważyłem że wiązania na płycie mają duży luz. Dość sporo kiwają się na boki. Tak przód jak i tył (trochę mniej) w obu nartach W związku z tym mam pytanie do szanownego grona forumowiczów: co może być nie tak z tymi wiązaniami, czy da sie to naprawić? czy trzeba kupić nową płytę albo wiązania? I najważniejsze czy będzie to miało wpływ na jazdę i bezpieczeństwo? Tak naprawdę to zastanawiam się nad zwrotem tych nart, bo ani słowa nie było że coś jest nie tak z wiązaniami Zdaję sobie sprawę że jest to sprzęt używany, ale już nie pierwszy który kupiłem i nigdy takiego problemu nie miałem Co sądzicie o tym? Macie może jakieś doświadczenie w tym temacie? Bardzo proszę o pomoc Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 (edytowane) Wepnij but i zobacz czy luzy zniknęły. Jeśli zniknęły, to najprawdopodobniej jest wszystko OK. Jeśli luzy nadal występują- to nie jest OK. Kilka lat temu miałem podobny dylemat Pozdr Marcin PS: Dylemat miałem przy nowym zestawie, więc ten luz nie jest nabyty, tylko to po prostu cecha railflexa. Edytowane 5 Listopad 2013 przez bocian PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 5 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Wpiąłem but tak jak sugerowałeś i takie efekty: przód wiązanie usztywnił się na płycie, ale z kolei but kiwa się w wiązaniu (przód buta jest w powietrzu) jesli chodzi o tył to wiązanie kiwa się na boki razem z płytą Narazie wpiąłem swój but Salomon Mission RS8 , a syn ma buty Nordica Piszesz że: PS: Dylemat miałem przy nowym zestawie, więc ten luz nie jest nabyty, tylko to po prostu cecha railflexa. to znaczy że tak ma być, czy jest to jakaś wada? da się na tym jeździć? Jak sobie z tym poradziłeś? Kurcze jestem coraz bardziej zdesperowany tą sytuacją Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Ma być tak że wszelkie luzy znikają po wpięciu buta w wiązanie- warunkiem koniecznym jest prawidłowe ustawienie rozstawu wiązań. Po wpięciu nic nie powinno mieć luzów- ani wiązanie an szynie, ani but w wiązaniu. W każdym innym przypadku odwiedź jakiś serwis, który sprawdzi czy ustawiłeś wszystko OK i czy wiązania są w porządku. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 5 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Tak zrobię, ale wydaje mi sie że mimo wszystko będzie lipa Tak dla porównania wpiąłem buty do swoich 3-letnich Blizzardów (mam je od nowości) i tam but ani drgnie. No ale tu też jest inny system wiązań IQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Tak zrobię, ale wydaje mi sie że mimo wszystko będzie lipa Być może. Jeśli rozstaw jest ustawiony dobrze a luz jest to narty sa do zwrotu- wizyta w serwisie potwierdzi czy zrobiłeś to dobrze, czy nie. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piobo Napisano 6 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2013 (edytowane) Witam Mam jeszcze pytanie w związku z tymi nieszczęsnymi wiązaniami, ale trochę z innej beczki Jakie inne wiązania mogę założyć do tej płyty Railflex ? Narciarz to syn, myślę że nie zrobię mu krzywdy pisząc że początkujący z plusem :happy: szybko się uczy, waga 55 kg Ma ktoś jakieś propozycje ? Edit Nikt mi nie doradzi ? Edytowane 7 Listopad 2013 przez piobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi