JC Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Na stronie w dziale Stacje wstawiłem ceny winietek w Austrii w 2014 roku. Będzie ciut drożej! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 27 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2013 mimo, że ciut drożej i tak pojedziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Winiety w Austrii w 2015 roku Znamy już wysokość opłat za autostrady jakie będą obowiązywać w Austrii w 2015 roku. Ceny wszystkich winiet (10-dniowej, 2-miesięcznej i rocznej) zostały podniesione. Szczegóły na naszej stronie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 18 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2014 ...a na Czechy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 18 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Ktoś zna procedurę w przypadku wymiany szyby lub zmiany nr rejestracyjnego auta??? Oczywiście dotyczy rocznej vinietki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
austria.info-pl Napisano 18 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Ktoś zna procedurę w przypadku wymiany szyby lub zmiany nr rejestracyjnego auta??? Oczywiście dotyczy rocznej vinietki. Informacje na ten temat http://www.asfinag.at/web/guest/maut/vignette/faq-und-downloads Szczegółowe informacje: Asfinag (Zarząd Dróg w Austrii) Tel. +43 1 955 1266 e-mail: info@asfinag.at Pozdrawiamy serdecznie, austria.info 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Ceny winiet w 2016 roku w Austrii Znamy ceny winietek jakie będą obowiązywać w Austrii w 2016 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2016 Na stronie w dziale Stacje wstawiłem ceny winietek w Austrii w 2017 roku. Będzie drożej o 8%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 16 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 Ale w informacji tej, od dłuższego już zresztą czasu, jest błąd. Otóż austriacka winietka 10 dniowa ważna jest owszem, od godz 0,00 dnia wystawienia, ale do godz 24,00 10 dnia, a nie dziewiątego, jak napisano, gdyż dzień wystawienia jest pierwszym (a nie zerowym) dniem ważności winiety.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 16 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 27 minut temu, Bogdan B-13 napisał: Ale w informacji tej, od dłuższego już zresztą czasu, jest błąd. Otóż austriacka winietka 10 dniowa ważna jest owszem, od godz 0,00 dnia wystawienia, ale do godz 24,00 10 dnia, a nie dziewiątego, jak napisano, gdyż dzień wystawienia jest pierwszym (a nie zerowym) dniem ważności winiety.. Bogdan, racja. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Błąd poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busy 9 osobowe Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 U nas Macie winietki za darmo cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2017 Od 01 grudnia w Austrii będzie można poruszać się na winietach elektronicznych, poniżej link do informacji oraz sklepu on-line (informacje w języku polskim). https://shop.asfinag.at/pl/wicej-informacji/ https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkte/Elektroniczna-winieta/ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Dnia 12.11.2017 o 11:08, moruniek napisał: Od 01 grudnia w Austrii będzie można poruszać się na winietach elektronicznych, poniżej link do informacji oraz sklepu on-line (informacje w języku polskim). https://shop.asfinag.at/pl/wicej-informacji/ https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkte/Elektroniczna-winieta/ Jadąc ostatnio do Austrii poważnie rozważałem kupno winiety elektronicznej ALE istnieje poważna przeszkoda dla "atrakcyjności" tego rozwiązania. Jest nią fakt, że winieta musi być kupiona z co najmniej 18-dniowym wyprzedzeniem. Tzn. nie da się jej kupić w piątek i ruszyć autem przez austriackie autostrady już np. w sobotę - a tak chciałem to zrobić. Wynika to z faktu, że w Austrii obowiązuje 14-dniowy termin umożliwiający odstąpienie od umów zawartych na odległość np. poprzez internet. Odstąpienie może nastąpić także poprzez wysłanie listu - stąd dodają na to jeszcze 3 dni. Aby zapobiec sytuacji, że ktoś kupuje winietę, korzysta z niej, a następnie odstępuje od umowy żądając zwrotu pieniążków, wprowadzono ograniczenie, że od zakupu do ważności winiety musi upłynąć co najmniej 18 dni. Jest to zatem produkt atrakcyjny dla tych, którzy planują wyjazd i zakup winiety ze pewnym wyprzedzeniem lub decydują się np. na winietę roczną. Z mojej osobistej perspektywy będzie to zatem raczej rozwiązanie rzadko lub wcale stosowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Wrzesień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2018 Ceny winiet w Austrii w 2019 roku. Będzie ciut drożej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my360grad Napisano 15 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2018 Dnia 21.11.2017 o 12:08, Cosworth240 napisał: Jadąc ostatnio do Austrii poważnie rozważałem kupno winiety elektronicznej ALE istnieje poważna przeszkoda dla "atrakcyjności" tego rozwiązania. Jest nią fakt, że winieta musi być kupiona z co najmniej 18-dniowym wyprzedzeniem. Tzn. nie da się jej kupić w piątek i ruszyć autem przez austriackie autostrady już np. w sobotę - a tak chciałem to zrobić. Wynika to z faktu, że w Austrii obowiązuje 14-dniowy termin umożliwiający odstąpienie od umów zawartych na odległość np. poprzez internet. Odstąpienie może nastąpić także poprzez wysłanie listu - stąd dodają na to jeszcze 3 dni. Aby zapobiec sytuacji, że ktoś kupuje winietę, korzysta z niej, a następnie odstępuje od umowy żądając zwrotu pieniążków, wprowadzono ograniczenie, że od zakupu do ważności winiety musi upłynąć co najmniej 18 dni. Jest to zatem produkt atrakcyjny dla tych, którzy planują wyjazd i zakup winiety ze pewnym wyprzedzeniem lub decydują się np. na winietę roczną. Z mojej osobistej perspektywy będzie to zatem raczej rozwiązanie rzadko lub wcale stosowane. Jest jeden plus winiety elektronicznej, numery rejestracyjne, możesz do woli zmieniać auta pod warunkiem tych samych numerów, bez konieczności pisania bzdur do asfinag. Do tej pory był potrzebna kopia za szybę i przysyłali nową plakietkę. Teraz już nie ma przy e-winiecie. Ja zmieniłem raz motocykl i 2 razy na autach. Raz szyba, dwa zmiana auta. Co do 18 dniowego okresu to się zgadza, nie ma możliwości wykupić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2018 Cytat numery rejestracyjne, możesz do woli zmieniać auta pod warunkiem tych samych numerów Nie kumam. Jak można mieć różne auta z tym samym numerem rejestracyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my360grad Napisano 15 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2018 27 minut temu, Spiochu napisał: Nie kumam. Jak można mieć różne auta z tym samym numerem rejestracyjnym? Kupujesz kolejne auto, a numery przypisujesz od starego. Czekaj... a wiem czemu nie rozumiesz. U mnie numer Rej można mieć do końca życia. Sorki, mój błąd. Złe objaśniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2018 29 minut temu, Spiochu napisał: Nie kumam. Jak można mieć różne auta z tym samym numerem rejestracyjnym? Może kolega przekłada tablice 😉 ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 18 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2022 W dniu 18.10.2013 o 21:17, JC napisał: Na stronie w dziale Stacje wstawiłem ceny winietek w Austrii w 2014 roku. Będzie ciut drożej! Szkoda, że informacje dotyczące cen winietek zatrzymały się na 2020 roku. Co prawda bez problemu można znaleźć informacje dotyczące opłat drogowych za dojazd w Alpy na różnych portalach, ale skoro na skionline jest dział poświęcony opłatom za drogi dobrze by było raz do roku uaktualnić informacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 18 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2022 3 godziny temu, krzysie napisał: Szkoda, że informacje dotyczące cen winietek zatrzymały się na 2020 roku. Co prawda bez problemu można znaleźć informacje dotyczące opłat drogowych za dojazd w Alpy na różnych portalach, ale skoro na skionline jest dział poświęcony opłatom za drogi dobrze by było raz do roku uaktualnić informacje tu masz oficjalną stronę "GDDKiA" Austriaków https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkte/elektroniczna-winieta/01-jahresvignette-pkw-2022/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 21 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2022 Nie rozumiesz o czym piszę - skoro jest dział ceny winietek, to spodziewałbym się, że będzie raz do roku aktualizowany, jeśli nie to tylko zaśmieca stronę. Winietę można kupić w wielu miejscach, również w Polsce, np.: Zakup winiety (winieta-online.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 21 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2022 3 godziny temu, krzysie napisał: Nie rozumiesz o czym piszę - skoro jest dział ceny winietek, to spodziewałbym się, że będzie raz do roku aktualizowany, jeśli nie to tylko zaśmieca stronę. Winietę można kupić w wielu miejscach, również w Polsce, np.: Zakup winiety (winieta-online.pl) Spokojnie kolego - rozumiem. Chciałem tylko pomóc podając link do bezpośredniego operatora a nie pośrednika (twój link) który niezłą marże sobie kosi - oficjalna strona 10 dniowa winieta 9,6 EUR ~=48 PLN, strona podana przez Ciebie ta sama winieta 70 zł Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 21 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2022 1 minutę temu, KrisRR napisał: Spokojnie kolego - rozumiem. Chciałem tylko pomóc podając link do bezpośredniego operatora a nie pośrednika (twój link) który niezłą marże sobie kosi - oficjalna strona 10 dniowa winieta 9,6 EUR ~=48 PLN, strona podana przez Ciebie ta sama winieta 70 zł Pozdrawiam Masz rację,to samo jest z winietami słowackimi i czeskimi,pośrednicy tak się pozycjonują w przeglądarce,że trzeba być czujnym,by wybrać strony oficjalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 21 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2022 21 minut temu, lski@interia.pl napisał: Masz rację,to samo jest z winietami słowackimi i czeskimi,pośrednicy tak się pozycjonują w przeglądarce,że trzeba być czujnym,by wybrać strony oficjalne... Polecam stronę https://www.turysta.org/oplaty-drogowe-winiety-czechy-poradnik-krok-po-kroku/ mają b. aktualne dane i linki do bezpośrednich operatorów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 21 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2022 1 godzinę temu, KrisRR napisał: Polecam stronę https://www.turysta.org/oplaty-drogowe-winiety-czechy-poradnik-krok-po-kroku/ mają b. aktualne dane i linki do bezpośrednich operatorów Nawiasem,dokładnie na ten sam mechanizm trzeba uważać,kupując bilety lotnicze,aczkolwiek tam zdarza się,że bilet jest tanszy na platformie pośredniczącej niż na stronie linii lotniczej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi