TCarving Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Na Kornplazu raz miałem kontrol Skipasu i kazali mi się zamienic z żoną wiec coś jest narzeczy z tymi zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Jeżeli skipass nie jest wydawany imiennie to jest na okaziciela - i to jest bezdyskusyjne! właśnie patrzę na karnet z TH 6-dniowy nieimienny, który leży przede mną na biurku,a na nim jak "mały wół" pisze : "Nicht ubertragbar". Także karnety nie są zbywalne. A w TH grozi za to 1.500 EUR kary. Wyłapywanie przebiega dokładnie tak jak Mihumor opisał to wyżej. A ja nie rozpatrywałem czy można zbywać czy nie:rolleyes:, mam w domu kilka karnetów i na wszystkich pisze że nie zbywalne, a na sezonówkach z Karyntii nie ma takowego zapisu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Na Kornplazu raz miałem kontrol Skipasu i kazali mi się zamienic z żoną wiec coś jest narzeczy z tymi zdjęciami? :Dno jak żona jeżdzi na karnecie dla młodzieży;)Nie ,żartuję-w domu/pensjonat/ dajemy przemokniętą kurtkę do suszenia,wcześniej wyciągamy karnety i kładziemy wszyscy na stole w sypialni,rano wszyscy biorą karnety,i jaką mamy pewność ,że wszyscy dorośli korzystać będą w kolejnym dniu z tych samych karnetów;)Coś nie chce mi się wierzyć,że aż takie systemy działają-koszt większy,niż te pare karnetów sprzedanych na boku:DW ten sposób,to można przypuszczać,że jesteśmy śledzeni przez satelitę ,ale jak dają możliwość monitoringu przejechanych kilometrów,to kto wie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Na Kronplatzu karnety są oznaczane jako damskie i męskie więc dlatego kazali wam się zmienić - jesty literka odpowiednia na karnecie, także dzieci mają je opisane osobno. Mi tam kiedyś kazali zmienić się z dzieckiem na karnety:D ale okazało się, ze ja mam oba w kurtce w kieszenie i kasowałem dziecinny a bramkę z córką razem przechodziłem bo za mała była by pokonać to ustrojstwo. Darku - historia z Turraher Hoehe - fotografują nie kupującego karnet bo to by było bez sensu ale użytkownika karnetu przy przechodzeniu przez bramki. Nie wiem, czy kwestia dotyczy także karnetów jednodniowych, zdarzenie było z karnetem 6 dniowym ale on oznaczany jest tylko jako "osoba dorosła" i bezimienny. Nie wiem jak to działa, może tylko ma straszyć poprzez wyłapywanie delikwentów do kontroli i porównywanie ze zdjeciem, nie wiem nic ponad to co napisałem. Taka sytuacja z karnetami też mi się nie podoba ale nie ja określam tu reguły, sam bym chętnie z zona użytkował wspólny karnet bo jeździmy z racji dzieciaków w różnym czasie. W windsurfingu jest tak, ze jak wypożyczasz sprzęt na tydzień ( tam nie ma karnetów ale za to płaci się za sprzęt porównywalne kwoty- miejsca dalekie od Polski dla wyjaśnienia) i zgłasza się użytkowanie go przez 2 osoby to obowiązuje dopłata +35% i to jest powiedzmy w miarę ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Darku, przeczytaj uważnie to co napisałem powyżej. System funkcjonuje np. w Turracher Hoehe od tego sezonu. Sprawdziła to na miejscu moja żona. Po zatrzymaniu wyciągu i zidentyfikowaniu na monitorze przez Połowicę mojej osoby, Pan z obsługi poinformował, że skipassy są "not transferable" (co jest napisane na karnecie), oraz dodatkowo oświadczył iż gdybyśmy mieli takie same kurtki kaski i wymiary to on by tego nie wyłapał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 (edytowane) No proszę w takim małym ośrodku:eek:-wniosek-unikać.......kombinacji:D Przepraszam ravick97-nie skumałem z tym TH Edytowane 17 Styczeń 2011 przez dareklewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 nie ma sprawy:). fakt faktem taka polityka cenowa w ośrodkach alpejskich to niczym dawne naliczanie rachunku za każdą rozpoczętą minutę rozmowy w sieciach telefonii komórkowej:mad:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 nie ma sprawy:). fakt faktem taka polityka cenowa w ośrodkach alpejskich to niczym dawne naliczanie rachunku za każdą rozpoczętą minutę rozmowy w sieciach telefonii komórkowej:mad:. Można zrozumieć nadzór nad karnetami z jakieś promocji lub upustem/karta gościa,karta meldunku itd/,dla dzieci i młodzieży,emerytów-ale,że aż tak:eek: To lepiej zostać w kraju:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Na Kronplatzu karnety są oznaczane jako damskie i męskie więc dlatego kazali wam się zmienić - jesty literka odpowiednia na karnecie, także dzieci mają je opisane osobno. (...) W windsurfingu jest tak, ze jak wypożyczasz sprzęt na tydzień ( tam nie ma karnetów ale za to płaci się za sprzęt porównywalne kwoty- miejsca dalekie od Polski dla wyjaśnienia) i zgłasza się użytkowanie go przez 2 osoby to obowiązuje dopłata +35% i to jest powiedzmy w miarę ok. Trafiony zatopiony Bo akurat na Kronplatz można zamieniać karnet na pełnym legalu ale z dopłatą 20% (przy pewnych warunkach) Ktoś na "innym forum" akurat niedawno się dopytywał i sprawdzał - dlatego wiem - może się komuś przydać, niewykluczone że w innych ośrodkach sąpodobne rozwiązania, ale podobnie jak na Kronplatz dość głęboko ukryte na stronie czy w cennikach. Cytat ze strony "The transferable multiple-day skipass enables alternate supervision; only for families with a child up to 3 years" http://www.dolomitisuperski.com/kron...ski-494EN.html i cytat z maila od nich: "you can buy the transferable family ski pass for Kronplatz or Dolomiti Superski, the price for 6 days KRONPLATZ is 259,00 Euro or DOLOMITI SUPERSKI is 279,00 Euro. For this ski pass you pay 20% more as for a normal ski pass, but this card can use you and your wife rotatory. The little child does not need a ski pass if it’s not skiing, the child with 6,5 years receive a free ski pass, the same as the paying adult (in your case 6 days). The ski passes you can buy at all sales offices around the Kronplatz" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
francuz Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Karnet jednodniowy Panowie, tak naprwadę to ja chciałbym odkupić skipas najlepiej jednodniowy, który najprawdopodobniej nie jest identyfikowalny ani zdjęciem, ani nazwiskiem ani pewnie nawet płcią... Liczę, że w niedzielę będą na stoku jacyś miejscowi lub przyjezdni na 1 dzień chcący skończyć nartowanie wcześniej i tym samym mający na zbyciu karnet już np. ok 13:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Panowie, tak naprwadę to ja chciałbym odkupić skipas najlepiej jednodniowy, który najprawdopodobniej nie jest identyfikowalny ani zdjęciem, ani nazwiskiem ani pewnie nawet płcią... Liczę, że w niedzielę będą na stoku jacyś miejscowi lub przyjezdni na 1 dzień chcący skończyć nartowanie wcześniej i tym samym mający na zbyciu karnet już np. ok 13:00. Z tego co tu chłopaki popisali to ja bym się domagał od sprzedającego żeby oddał w gratisie kask, gogle, kurtkę i żonę też, albo przynajmniej zamienił wszystkie 4 przedmioty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Podejrzewam,że taki system mógł powstać właśnie z powodu tych karnetów jednodniowych;)mało kto lata z karnetem kilkudniowym,a Oni się liczą z tym,że narciarze odwiedzają ośrodek tylko na kilka godzin;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Wow, gdzie to spotkałeś?! Powiem szczerze, że... wątpię, tzn. mam wątpliwości czy mają prawo cię fotografować bez twojej wiedzy i zgody. Jest owszem parę miejsc gdzie foto jest wymagane, ale wiesz o tym przy zakupie (Val di Sole?) ale o foto z ukrycia pierwszy raz słyszę. Nie mówię, że to niemożliwe ...życie zaskakuje ale dobrze byłoby wiedzieć gdzie takie coś się zdarza Takie coś działa w wielu ośrodkach od zeszłego roku - to takie "nowe" bramki,gdzie jest zamontowana miniaturowa kamera i każdorazowe przejście przez nią owocuje zrobionym zdjęciem i zapisaniem go w bazie komputera-kumpel miał w zeszłym roku taką kontrolę w Schladming,bo zmienił kurtkę w trakcie sezonu i panu nie zgadzały się zdjęcia w bazie (na karnecie sezonowym)-miał wydruk wszystkich odbić na bramkach od października do marca,a trochę tego było... Edytowane 19 Styczeń 2011 przez SB Naprawa cytatu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Takie coś działa w wielu ośrodkach od zeszłego roku - to takie "nowe" bramki,gdzie jest zamontowana miniaturowa kamera i każdorazowe przejście przez nią owocuje zrobionym zdjęciem i zapisaniem go w bazie komputera-kumpel miał w zeszłym roku taką kontrolę w Schladming,bo zmienił kurtkę w trakcie sezonu i panu nie zgadzały się zdjęcia w bazie (na karnecie sezonowym)-miał wydruk wszystkich odbić na bramkach od października do marca,a trochę tego było... Oczywiście,że takie systemy istnieją.I nie tylko w dużych ośrodkach.w zeszłym sezonie będąc w Soldzie/Trafoi miałem okazję zobaczyć taki system. Inną sprawą jest to jak bardzo dane te są weryfikowane przez obsługę.Nie jest możliwym sprawdzanie każdego narciarza,ale na pewno jest to robione wyrywkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Nie jest możliwym sprawdzanie każdego narciarza,ale na pewno jest to robione wyrywkowo. dokładnie tak. ale można bardzo łatwo sprowokować samemu taką kontrolę. wystarczy szarpać się z bramką z karnetem sprzed roku z innego ośrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 dokładnie tak. ale można bardzo łatwo sprowokować samemu taką kontrolę. wystarczy szarpać się z bramką z karnetem sprzed roku z innego ośrodka Proponuję zaprowadzić trochę chaosu w poukładany żywot kasztanów. Jedziemy tam na narty i co dziennie zamieniamy się kurtkami, goglami, kaskami... Doprowadzimy ich od obłędu:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Proponuję zaprowadzić trochę chaosu w poukładany żywot kasztanów. Jedziemy tam na narty i co dziennie zamieniamy się kurtkami, goglami, kaskami... Doprowadzimy ich od obłędu:D:D:D Polak potrafi.... Jedno jest pewne. Przy najbliższej okazji celowo będę mieszał skipasami wśród tych z którymi będę. Sprawdzimy ten ich system. Już mi się chce jechać żeby to sprawdzić. Edytowane 19 Styczeń 2011 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuś puchatek Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 A może ktoś sie orientuje jaki system funkcjonuje w dolinie Zillertal, czy mozna na zmiane śmigać na jednym karnecie? wybieram sie tam na początku lutego, z góry dziękuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Polak potrafi.... Jedno jest pewne. Przy najbliższej okazji celowo będę mieszał skipasami wśród tych z którymi będę. Sprawdzimy ten ich system. Już mi się chce jechać żeby to sprawdzić. ... dziekuje Wam za to, to bedzie heroiczna akcja, dzieki temu moze w przyszlosci beda skanowac oko albo chociaz odcisk palca pobierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 A może ktoś sie orientuje jaki system funkcjonuje w dolinie Zillertal, czy mozna na zmiane śmigać na jednym karnecie? wybieram sie tam na początku lutego, z góry dziękuje za info Nie pamiętam dokładnie ale raczej imienny nie jest, ale na ogół jest zastrzeżenie, że jest nieprzenośny. Sprawdź gdzieś tu: http://www.zillertal.at/en/winter/zillertal/zillertaler%20superskipass/ albo tu, możesz ew. napisać do nim maila z pytaniem, ew. zadzwonić (PL): http://www.zillertalinfo.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Ja sie z czymś takim nie spotkałem.wyobraż sobie że w Polsce skipas kosztujecoś około 15-20 zł za dzień. Czy interesowałaby Ciebie odsprzedaż czy odkupowanie? Takie relacje cenowe są dla Austiaków czy Włochów. Po prostu jednodniowy skipas to ok 2 godz. pracy najnizej zarabiającego a 1 godz. sredniaka! To nie POlska, tu trzeba być twardym, z kazdym rokiem jeszcze bardziej!!! Dlatego premier odpoczywa w Dolomitach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuś puchatek Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Karnet dzienny 40 EUR, mowisz że najniżej zarabiajacy ma to w 2h ???? chyba grubo przesadziłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Ja sie z czymś takim nie spotkałem.wyobraż sobie że w Polsce skipas kosztujecoś około 15-20 zł za dzień. Czy interesowałaby Ciebie odsprzedaż czy odkupowanie? Takie relacje cenowe są dla Austiaków czy Włochów. Po prostu jednodniowy skipas to ok 2 godz. pracy najnizej zarabiającego a 1 godz. sredniaka! To nie POlska, tu trzeba być twardym, z kazdym rokiem jeszcze bardziej!!! Dlatego premier odpoczywa w Dolomitach! Skipass na 1 dzien to okolo 40E. Zeby ten sredniak w godzine na to zarabial jego roczna pensja brutto musialalby byc w okolicy 100 000 Euro. Troche przesadziles z ta srednia we Wloszech czy Austrii. Nie o relacje cenowa tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 ... dziekuje Wam za to, to bedzie heroiczna akcja, dzieki temu moze w przyszlosci beda skanowac oko albo chociaz odcisk palca pobierac Jarek "nienerwujsje". Żartowałem. Zawsze kupuję taki skipass jak się należy. Święcie wierzę w to,że monitorują wszystko co tylko się da. Ale......, nikt mi nie może głowy urwać za to ,że zamieniłem się skipasem (np. zupełnie przypadkowo) z żoną, partnerem (to teraz takie modne ),koleżanką,córką czy kimkolwiek innym. Tak jak to było już poruszane we wcześniejszym poście. Masz jednak rację w tym,że do takiego monitoringu zmuszają ich kombinatorzy. Wszak nikt nie lubi być okradany,czy oszukiwany. I wierz mi. Mam milion innych sposobów na rozrywkę niż szarpanie się z obsługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Jeśli mam być szczery, to nie widzę niczego złego w jeżdżeniu na 1 skipassie przez np. małżeństwo, gdy jedno z nich musi opiekować się małym dzieckiem. I choć z żoną zawsze mamy 2 skipassy (jakoś nie chce zostawać w domu:D), to nie widzę tutaj żadnego oszustwa - kupiono skipass dla 1 osoby i 1 osoba jeździ. 0 kombinacji. Potrzebę kupowania 2 skipassów w takiej sytuacji uważam za przesadę i naciąganie ze strony właściciela wyciągu. Inna sprawa sprzedawanie skipassów - to się może nie podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi