shocker Napisano 11 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2013 Witam, Jakie okulary polecacie w cenie ok. 100-150 pln ? szybki przeźroczyste lub lekko przyciemniane. Sam bym zakupił arctica s163 lub goggle t652. Które lepsze? chciałbym aby miały opcję mocowania na gumce oraz najważniejsze aby nie parowały. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shocker Napisano 13 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 (edytowane) Kurde prawie 500 odsłon i co? Wszyscy używają gogle? Nikt nie ma okularków? Ludzie napiszcie chociaż coś ;D edit: jak by ktoś szukał to bardzo dobrą opcją są ARCTICA S77 oraz FISHER FS-03E Edytowane 13 Październik 2013 przez shocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolekpm Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Kup z szybkami przezroczystymi Maiłem rożne szybki i najlepsze są z przezroczystymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Ray Ban :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Kup z szybkami przezroczystymi Maiłem rożne szybki i najlepsze są z przezroczystymi A jak pełna lampa to też, przecież zapalenie spojówek dostanie, przynajmniej ja bym nie dał rady jeździć przy pełnym słońcu z bezbarwną szybą. W ogóle nie dam rady jeździć w okularach, mam wrażliwe oczy na wiatr, więc nic nie poradzę z okularów, okulary są dobre do kawy na taras, a do jazdy tylko gogle. Jak dla mnie oczywiście:smile: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Kup z szybkami przezroczystymi Maiłem rożne szybki i najlepsze są z przezroczystymi Jak dla mnie to szok, że jeżdziłeś z nieprzeżroczystymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Co to za pytanie? Po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy mam zdrowe oczy, czy nie? Czy mam wadę wzroku? To podstawa. Drugie pytanie, w jakich warunkach bedę jezdził? W słońcu czy mgle, a moze wieczorem? No i trzecie pytanie, jak szybko będę śmigał i jak wrażliwe mam oczy? Czwarte pytanie dotyczy stanu zatok i wytrzymałości na niskie temperatury. Reasumując, potrzebne będą min 3 szt okularów, jeśli je lubisz, i min 2 szt gogli ( jak masz wszystko zdrowe!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Co to za pytanie? Po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy mam zdrowe oczy, czy nie? Czy mam wadę wzroku? To podstawa. Drugie pytanie, w jakich warunkach bedę jezdził? W słońcu czy mgle, a moze wieczorem? No i trzecie pytanie, jak szybko będę śmigał i jak wrażliwe mam oczy? Czwarte pytanie dotyczy stanu zatok i wytrzymałości na niskie temperatury. Reasumując, potrzebne będą min 3 szt okularów, jeśli je lubisz, i min 2 szt gogli ( jak masz wszystko zdrowe!). Eeee... nie przesadzaj można obkuć temat 1 parą gogli....:smile: ....pod warunkiem że mają wymienne szyby:rolleyes:: Ale do pica kawy czy browara nie ma szans, okulary muszą być:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Eeee... nie przesadzaj można obkuć temat 1 parą gogli....:smile: ....pod warunkiem że mają wymienne szyby:rolleyes:: Ale do pica kawy czy browara nie ma szans, okulary muszą być:tongue: Zawsze można usiąść w cieniu.:crazy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Zawsze można usiąść w cieniu.:crazy:Tak?A jak takie widoki to co z oczami zrobić?Tylko Ci przypominam że to zdjęcie zrobione przez Ciebie i że mamrałeś wtedy że nie masz okularów, a bez nie idzie patrzeć:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Val di Sole -Madonna di Campiglio-Passo Groste pamiętam,pamiętam.:laughing: od tego czasu zawsze mam okulkarki i to z ciemnymi szybkami :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Chłopaki ja to bym się poświęcił i lukał bez okularów :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Chłopaki ja to bym się poświęcił i lukał bez okularów :tongue: Koleżanka z lewej była by w siódmym niebie:tongue: :stupid: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 (edytowane) A jak pełna lampa to też, przecież zapalenie spojówek dostanie, przynajmniej ja bym nie dał rady jeździć przy pełnym słońcu z bezbarwną szybą. W ogóle nie dam rady jeździć w okularach, mam wrażliwe oczy na wiatr, więc nic nie poradzę z okularów, okulary są dobre do kawy na taras, a do jazdy tylko gogle. Jak dla mnie oczywiście:smile: Absolutnie się z tym zgadzam. Gogle są najlepsze w zdecydowanej większości warunków. Próbowałem jeździć w różnych okularach i moje spostrzeżenie jest takie - im lepiej dopasowane tym bardziej parują. Mam np specjalne "narciarskie" Fishera z zakładanymi gumami uszczelniającymi, wymiennymi zausznikami na gumki tyle tylko, że się w tym nie da jeździć. Więc jeśli już to chyba wziąłbym rowerowe - są tańsze a powinny być dobre, mają duże pole widzenia - podmuch powinien przeciwdziałać parowaniu. W wyższych górach (na lodowcach) w bardzo słoneczną pogodę używam bardzo podobnych do http://www.e-pamir.pl/0,232,okulary-julbo-sherpa.html tylko IV kategorii czyli pochłaniają 95% światła widzialnego - o dziwo raczej nie parują. Jeździ się też bez problemów. Jeszcze zajrzałem do sklepu i znalazłem coś takiego więc jeśli koniecznie okulary to może te: http://www.e-pamir.pl/0,4939,uvex-okulary-uvex-flash.html Pozdro Wiesiek Edytowane 13 Październik 2013 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Absolutnie się z tym zgadzam. Gogle są najlepsze w zdecydowanej większości warunków. Próbowałem jeździć w różnych okularach i moje spostrzeżenie jest takie - im lepiej dopasowane tym bardziej parują. Mam np specjalne "narciarskie" Fishera z zakładanymi gumami uszczelniającymi, wymiennymi zausznikami na gumki tyle tylko, że się w tym nie da jeździć. Problem z okularami jest jeszcze taki, że na na stoku w mroźne dni unoszą się drobinki lodu, głównie ze sprawą jeżdżących narciarzy, i to się dostaje pod okulary, gdzie jest temperatura plusowa. następuje topnienie i osiadanie tej wilgoci na szkłach i to najczęściej jest przyczyna parowania okularów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Dołączę się do dyskusji i poruszę aspekt bezpieczeństwa - ochrony oczu... Dostałem już po goglach kijkiem w kolejce do wyciągu ... a w tym roku przy upadku sam uderzyłem kijkiem w gogle no i szybka pękła ... Wymiana szyby 90 zł ale za to oko całe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Tak jak pisali moi poprzednicy, na ogół albo okulary chronią przed pędem powietrza, ale wtedy się parują, albo zapewniają wentylacje szybek, ale wtedy oczy łzawią od od pędu powietrza. Znalazłem okularo-gogle, które są kompromisem, tzn. szybki nie parują oraz oczy w nich nie łzawią: http://x-trem.pl/okularo-gogle-x-trem.html Na zdjęciu wyglądają dosyć niepozornie, ale wersja z całymi oprawkami w kolorze silver naprawdę wygląda doskonale. Mają one niestety pewne wady: szybka nie jest polaryzowana oraz plastik oprawek jest dosyć kruchy i po jakimś czasie pęka. Gdyby nie to, powiedziałbym, że to są okulary idealne na narty. Ten model prawdopodobnie już nie jest produkowany, ale czasami można je jeszcze spotkać w sklepach, w dodatku po mocno obniżonej cenie, a wtedy warto je kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Tak jak pisali moi poprzednicy, na ogół albo okulary chronią przed pędem powietrza, ale wtedy się parują, albo zapewniają wentylacje szybek, ale wtedy oczy łzawią od od pędu powietrza. Znalazłem okularo-gogle, które są kompromisem, tzn. szybki nie parują oraz oczy w nich nie łzawią: http://x-trem.pl/okularo-gogle-x-trem.html Na zdjęciu wyglądają dosyć niepozornie, ale wersja z całymi oprawkami w kolorze silver naprawdę wygląda doskonale. Mają one niestety pewne wady: szybka nie jest polaryzowana oraz plastik oprawek jest dosyć kruchy i po jakimś czasie pęka. Gdyby nie to, powiedziałbym, że to są okulary idealne na narty. Ten model prawdopodobnie już nie jest produkowany, ale czasami można je jeszcze spotkać w sklepach, w dodatku po mocno obniżonej cenie, a wtedy warto je kupić. Te okulary nie mają filtra UVC więc na wyższe wysokości średnio się nadają. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shocker Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Dla pewnej jasności, mam 3 pary gogli. A okulary będą dla wygody i lansu w słoneczne pikne dni, także zamówiłem przyciemniane/polaryzacyjne full bajery Arctica s77 ;-) I dzięki koledzy za odpowiedzi. P.S Z tymi okularo-goglami tez ciekawa sprawa. pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 (edytowane) Dla wygody i lansu można też rozważyć te modele: :wink: : :biggrin: :stupid: Okularów oczywiście!!! :biggrin: Edytowane 14 Październik 2013 przez Aressi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shocker Napisano 21 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Witam Pany, Okulary w ogóle się nie sprawdzą, te gąbeczki co miały przylegać do twarzy odstają od dołu + brak dobrej wentylacji i parują. Także nie polecam. Pewnie się sprawdzą jak zwykłe okulary gdy będzie naprawdę ładnie. Ale znalazłem świetną alternatywę, pół-gogle BRENDA Delta, nie parują, widoczność jak w okularach. Ten produkt mogę spokojnie polecić. http://aventurasport.pl/pl/p/Gogle-narciarskiesnowboardowe-BRENDA-DELTA-BlackBlue/546 Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 W słoneczne dni używam okularów. Oczy do wiatru się przyzwyczajają, więc "szczelność" jest dla mnie drugorzędna. Niezależnie jednak od firmy, warto sprawdzić czy zauszniki wejdą pod kask, jeśli kasku używasz i czy nie będą w takiej konfiguracji gniotły. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi