Mario Napisano 3 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2013 Hej czy ktoś ma doświadczenie z tamtego rejonu? Konkretnie chodzi o to jaka tam często bywa pogoda w tym okresie? Wiem, że tego nie da się w żaden sposób przewidzieć, pytam czysto informacyjnie. :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2013 Cześć,byłem w połowie marca 2010, śmiało możęsz jechać,śniegu moc A tu relacja z grudnia 2012 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16152-Pozdrowienia-z-Val-Thorens?highlight= 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2013 Cześć,byłem w połowie marca 2010, śmiało możęsz jechać,śniegu moc A tu relacja z grudnia 2012 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16152-Pozdrowienia-z-Val-Thorens?highlight= 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 4 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2013 Cześć,byłem w połowie marca 2010, śmiało możęsz jechać,śniegu moc A tu relacja z grudnia 2012 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16152-Pozdrowienia-z-Val-Thorens?highlight= generalnie polecasz ten rejon? jak się ma np. do Alpe de huez lub L2A ? Bo chyba to wszystko przejeździłeś Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2013 (edytowane) A przejezdzilem a 3-doliny z czystym sumienie polecam,ogromny teren do smigania a i widoki zapieraja dech Wedlug mnie najlepszy kompleks we Francji.Te ktore wymieniles to tez 1-liga ale zdecydowanie mniejsze. Edytowane 4 Październik 2013 przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 4 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2013 A przejezdzilem a 3-doliny z czystym sumienie polecam,ogromny teren do smigania a i widoki zapieraja dech Wedlug mnie najlepszy kompleks we Francji.Te ktore wymieniles to tez 1-liga ale zdecydowanie mniejsze. A jak z jedzeniem w Val Thorens, jakieś takie normalne restauracyjne dania? Jakiś kosmos czy raczej normalnie. Bo miałbym tam spanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 4 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2013 A jak z jedzeniem w Val Thorens, jakieś takie normalne restauracyjne dania? Jakiś kosmos czy raczej normalnie. Bo miałbym tam spanie. Val Thorens to takze 1-liga jesli mowa o dukatach.Resteuracji sporo,ceny slabo normalne jesli bys porownal z Austria czy Wlochami ok.25-30 euro.To samo sie tyczy cen na stokach.Zdecydowanie taniej w supermarketach w centrum Val Thorens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2013 Znasz może jakąś stronę gdzie jestem w stanie zobaczyć poszczególne długości tras dla czystej ciekawości, bo chyba jestem zbyt słaby i nie radzę sobie z odnalezieniem takowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 7 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2013 Oj Mariusz leniwy jesteś W wujka google masz wszystko Wejdz na interaktywną mapę tu http://www.valthorens.com/winter-en/val-thorens/live/interactive-ski-map.426.html Jak kulejesz z angielskim to zmień w ustawieniach na polski i do dzieła Miłej zabawy :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2013 Mapka może i fajna, ale nie mogę wyczytać ile ma metrów dana trasa Orientujesz lub jest tutaj ktoś kto miał skipass na Val Thorens i robił dopłatę do całych 3 dolin? Jak to wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2013 No jasne,dopłacaliśmy 40 jurków do tygodniowego skipasu Warto Mariusz,warto :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 12 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2013 Jeżeli bedzie pogoda , a w marcu to 99% pewnosci od razu bierz karnet ca całe 3-doliny. Val Thorens to tylko ze 25% wszystkich tras i racej jest tłoczno. Pozdr Wojtek / w ostatnich 5 latach - 3-doliny, Val Thorens x 3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joanna12 Napisano 13 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2014 Mam pytanie, mianowicie czy ktoś ma doświadczenie w podróży samolotem z WAWY do CHAMBER lub GRENOBLE? są loty bezpośrednie? szukałem, ale nia z Frakfurtu, berlin czy paryża nic nie lata? plany są aby na weekend majowy pojechać 26.04-03.05 najlepiej właśnie samolotem. LYON czy Geneva za daleko i bilety strasznie drogie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 13 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2014 Jedyne sensowne lotnisko dla 3Dolin to Genewa. Ceny wysokie bo kierunek popularny. Szukaj wyjazdu z biura podróży wychodzi w logicznej cenie. Pozdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luomo Napisano 2 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2014 (edytowane) generalnie polecasz ten rejon? jak się ma np. do Alpe de huez lub L2A ? Bo chyba to wszystko przejeździłeś Pozdro Cześć! Byłem w 3V w grudniu i mogę powiedzieć jedno, super sprawa! Akurat trafiłem na 6 słonecznych dni i zero opadów śniegu, ale warunki narciarskie były całkiem spoko. Warto wykupić karnet na całe 3V. Ja znalazłem trasę w zasadzie tylko dla siebie (Bioline). Może nie jest za długa, ale jak dla mnie (zacząłem jeździć carvingiem) idealna. Zaplecze techniczne świetne (mnie akurat niespecjalnie przeszkadzał brak osłon na krzesełkach). Dużo gondol, wagony kolejki i krzesełka, zero orczyków. Trasy różne. Dużo czerwonych, niebieskich i bardzo mało czarnych. Czarne strome, ale bez muld. Mało osób jeździ po takich trasach (deskarze głównie siedzą i rozkminiają). Ogromna zaleta 3V to to, że podjeżdżasz pod samą kwaterę. Wbrew obiegowym opiniom, Francuzi (przynajmniej tam) bardzo dobrze komunikują się po angielsku. W knajpach na stokach ceny kosmiczne (duże piwo np. 9 euro, kawałek ciasta 7, itd.). W miasteczku są przynajmniej 2 Spaary, ceny przyzwoite). Pozdrawiam! Edytowane 2 Luty 2014 przez Luomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 2 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2014 Witam! Wizz lata do Grenoble w soboty, także z Wawy. Wejdź na stronę Wizza np. 15 III koszt tam i zuruck około 1400 złociszy. Z Grenoble jest w miarę blisko c' 3.5-4 h, a na pewno autobusy będą jeździły w 3V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumacz Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Byłem 3 lata temu dokładnie w tym okresie. Lux! Warunki rewelacyjne. Koniecznie musisz mieć ze sobą krem z dużym filtrem min. 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Temat Francji, widzę że jest mało popularny na tym forum. Sam też jakoś nigdy wcześniej się na francuskie stoki nie zapuszczałem. Ale w tym roku (2016) tak się złożyło, że pierwszy mój wyjazd do Francji był akurat do Val Thorens. Byłem tam akurat w połowie marca. Na 6 dni jazdy tylko 1 dzień był słaby - mocno wiał wiatr (wg stacji meteo w porywach nawet do 100km/h), w nocy dodatkowo spadł śnieg, więc była jedna wielka kurzawa. Poza tym jednym słabym dniem ogólnie była piękna lampa. Polecam rozszerzyć karnet na całe 3 doliny - jak przykładowo w Val Thorens jest zimno, wystarczy przejechać na nartach do sąsiedniego Méribel, gdzie jest już bardzo przyjemnie. Ogólnie trasy są wszędzie. Ludzi miliard, ale tras jest więcej niż ludzi - po prostu gubią się na tych setkach kilometrów tras i nie tylko, bo sporo ludzi ciśnie poza trasami... Cały dzień do godz.17 można było cisnąć na krawędziach, więc to o czymś świadczy. Skleiłem filmik z wyjazdu - do zobaczenia poniżej: [video=youtube;hotbqfDHMgk] 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 No to jesteś "przegrany" - czyli złapałeś bakcyla francuskiego. Jak zajedziesz w inne miejsce alpejskie, będziesz wspominał 3vale. To wciąga, szkoda tylko, że tak daleko. :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Dobrze prawisz Wszystko pierwszoligowe ośrodki żabojadów są :cheerful: Ostatnio zaniedbalem trochę Francję:sorrow: No ale postaram się szybciutko nadrobić,bo Francja mimo odległości jest good 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Dobrze prawisz Wszystko pierwszoligowe ośrodki żabojadów są :cheerful: Ostatnio zaniedbalem trochę Francję:sorrow: No ale postaram się szybciutko nadrobić,bo Francja mimo odległości jest good W tym roku wylądowałem na pograniczu włosko-francuskim. Od strony Włoch to miejscowość La Thuile, a od francuskiej - La Rosiere - vis a vis Les Arc. Też fajne miejsce, mieszka się u włochów, a u francuzów pijesz winko z Vanoise. Sama uciecha! :angel::applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Do tej pory najbardziej ceniłem sobie Tyrol - tam jest ok jak ktoś szuka świętego spokoju. Jednak Val Thorens i całe 3 doliny przewracają światopogląd do góry nogami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 2 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Do tej pory najbardziej ceniłem sobie Tyrol - tam jest ok jak ktoś szuka świętego spokoju. Jednak Val Thorens i całe 3 doliny przewracają światopogląd do góry nogami... tzn? pod jakim względem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 2 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2016 tzn? pod jakim względem? A to zależy do którego zdania pytanie się odnosi. Jeżeli do pierwszego, to ceniłem sobie najbardziej Tyrol z powodu mnogości różnych lodowców, praktycznie w każdej dolinie w okolicy Innsbruck-a. Dodatkowo austriackie podejście do narciarstwa jest dość unikalne. Fajne mają knajpy na tych lodowcach - podłogi wyłożone wykładziną - zdejmuję w nich buty i chodzę boso Jeżeli do drugiego zdania, to pierwszy raz byłem w ośrodku tej skali - ponad 600km tras, które są wszędzie niezależnie od strony, w którą się spojrzy. Wychodzisz z hotelu prosto na śnieg, w każdym punkcie Val Thorens. Ratraki zasuwają między budynkami. Tras jest tak dużo, że nawet do godz. 17 są w bardzo dobrym stanie, czego w żadnym innym ośrodku narciarskim nie spotkałem... Długo by wymieniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 2 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Dzięki, Tyrol znam dość dobrze i lodowce wcale mnie nie zachwycają, wiem, dziwna jestem, za to inne trasy jak najbardziej. Ciekawa byłam natomiast, co Cię urzekło we Francji i dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi