wid Napisano 26 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2013 Wybieramy się ze znajomymi pod koniec października na kilka dni (środa wyjazd - niedziela powrót) na nartki do Austrii. Pytania do Was Forumowicze: 1. Gdzie najfajniej? 2. Gdzie najwięcej śniegu (wiem, że to trudno określić ale napewno macie jakieś doświadczenie)? 3. Gdzie najbliżej (nie chodzi mi tu o odległość co o czas dojazdu, startujemy z Gliwic)? 4. No i cena (to nie najważniejsze dlatego na końcu)? Osobne pytanie, czy noclegi rezerwować wcześniej, czy jechać na tak zwaną "palę" i szukać czegoś na miejscu? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrowienia. wid 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 26 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2013 Wybieramy się ze znajomymi pod koniec października na kilka dni (środa wyjazd - niedziela powrót) na nartki do Austrii. Pytania do Was Forumowicze: 1. Gdzie najfajniej? 2. Gdzie najwięcej śniegu (wiem, że to trudno określić ale napewno macie jakieś doświadczenie)? 3. Gdzie najbliżej (nie chodzi mi tu o odległość co o czas dojazdu, startujemy z Gliwic)? 4. No i cena (to nie najważniejsze dlatego na końcu)? Osobne pytanie, czy noclegi rezerwować wcześniej, czy jechać na tak zwaną "palę" i szukać czegoś na miejscu? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrowienia. wid 1. Wszędzie, każdy lodowiec ma swój klimat 2. Bez odpowiedzi - jak sypie to wszędzie 3. Kaprun - Gliwice, Ostrawa, Brno, Salzburg, Kaprun 4. O tej porze możesz jechać w ciemno, ale praktyczniej jest poszukać coś w internecie Wysłane z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2013 O Kaprun właśnie myślałem, tylko z tego co wyczytałem to startują dopiero w listopadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 26 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2013 O Kaprun właśnie myślałem, tylko z tego co wyczytałem to startują dopiero w listopadzie? A gdzie to wyczytałeś??? Na skionline.pl jest informacja, że w ten weekend, a jak oni tak piszą to tak jest Lodowiec będzie otwarty dla narciarzy od 28.09 Wysłane z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2013 a tutaj to wyczytałem: http://www.skionline.pl/stacje/austria,kraj,13,otwarcie-sezonu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 a tutaj to wyczytałem: http://www.skionline.pl/stacje/austria,kraj,13,otwarcie-sezonu.html A to Cię przepraszam, nasz błąd. Jak pisałem wcześniej lodowiec Kitzsteinhorn - Kaprun będzie otwarty od jutra tj. 28.09.2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 A co z Tuxem? Na w/w stronie jest data otwarcia 12.10.2013, a przecież tam wyciągi chodzą przez cały, okrągły rok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 A co z Tuxem? Na w/w stronie jest data otwarcia 12.10.2013, a przecież tam wyciągi chodzą przez cały, okrągły rok! Zgadza się, to jest oficjalny sezon zimowy, ale żeby nie było zamieszania usunąłem daty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 Koniec października pewnie pojeździcie ale wszystkiego otwartego bym się nie spodziewał- ja wybieram się 15 listopada na 3 dni jazdy po lodowcach ( nie pierwszy raz) zaczynamy w Pitztal śpimy dwie noce w solden i tam dzień jeździmy a wracając wpadamy do Stubai..... na niebieskie łączki tylko w solden nie będą pewnie otwarte trasy do samego dołu reszta będzie na 100 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 27 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 Ok. Dzięki za odpowiedzi. Dodatkowo jeszcze jedno pytanie. Co Wy byście wybrali i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 Ja od czterech lat rozpoczynam sezon na STUBAI-u nie inaczej w tym roku , zawitam tam z początkiem listopada. Byłem na wielu lodowcach ale jakoś jesienią ciągnie mnie do Neustift .: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 moje opinie : Pitztal - bo najwyżej , bo genialnie przygotowany bo gondole jest ambitnie Solden - bo nocujesz w mieście gdzie można wieczorem normalnie wyjść i się pobawić a rano gondolą na górę. Stubai - na koniec dużo łatwych tras Kuntertal - to nie jest łatwy lodowiec - dużo free ridu Hintertux w lato idealny zimą bywa okrutnie zimno i szklanka na górze Molltaler w lato czasami lepszy od tux-a - jednak czasami nie chodzi przez wiatr ( częsciej niż inne) ramsain dachstain - bardziej jako punkt widokowy ps: wszystkie już działają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 Sorry ze sie wcinam w temat, ale gdzie byście pojechali z jeżdżącym 5-ciolatkiem. Piszą ze Stubai jest fajny dla dzieciaków. Czy ktoś korzystał z tych pakietów na stronach Stubai? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 (edytowane) moje opinie : w zasadzie wszystko prawda, tylko uzupełniam Pitztal - bo najwyżej , bo genialnie przygotowany bo gondole jest ambitnie Świetny, przydałoby się więcej wariantów Solden - bo nocujesz w mieście gdzie można wieczorem normalnie wyjść i się pobawić a rano gondolą na górę. W październiku nie ma szans na tę gondolę Dość drogo w samym miasteczku Stubai - na koniec dużo łatwych tras i bywa sporo ludzi, ale spory Kuntertal - to nie jest łatwy lodowiec - dużo free ridu daleki podjazd i płasko, dominuje orczykownia Hintertux w lato idealny zimą bywa okrutnie zimno i szklanka na górze szklanka tylko na samej przełęczy, a bywa bajkowo, spory, rozległy, więc OK Molltaler w lato czasami lepszy od tux-a - jednak czasami nie chodzi przez wiatr ( częsciej niż inne) dokładnie tak, choć wielki nie jest, dziki ps: wszystkie już działają Jeszcze Kitzuś czyli Kitzsteinhorn - za chwilę ruszy, choć jesienią różnie bywa z ilością tras. PS. Wid - nie ma za bardzo co teraz planować, trzeba patrzeć co się dzieje, jakie warunki itp. - decydować przed samym wjazdem. Sorry ze sie wcinam w temat, ale gdzie byście pojechali z jeżdżącym 5-ciolatkiem. Piszą ze Stubai jest fajny dla dzieciaków. Czy ktoś korzystał z tych pakietów na stronach Stubai? Każdy z ww. może być fajny dla dzieciaków Edytowane 27 Wrzesień 2013 przez gajowy01 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlikas Napisano 27 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2013 :happy:Witam, Czy zdecydowałeś już gdzie będziesz śmigać? My też planujemy 1-2 listopada pojechać na lodowiec Hintertux. Wid daj znać gdzie będziesz jeździć. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 28 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2013 Dizięki jeszcze raz za odpowiedzi! Podopytuję jeszcze przed samym wyjazdem o szczegóły. Wybór padł o ile się nic nie zmieni na Hintertux. Pawlikas marne szanse widzę na to spotkanie bo my na 99% w październiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 28 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2013 :happy:Witam, Czy zdecydowałeś już gdzie będziesz śmigać? My też planujemy 1-2 listopada pojechać na lodowiec Hintertux. Wid daj znać gdzie będziesz jeździć. Pozdrawiam Paweł Odpuść sobie w tym terminie. Byłem w zeszłym roku właśnie w tym teerminie na Tuxie. Ludzi chyba więcej niż w czasie polskiego święta listopadowego (11 ). Koleki do orczyków po 20 minut minimum. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlikas Napisano 29 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2013 No to mnie zmartwiłeś strasznie z tymi kolejkami. Miał być wyjazd tylko na 4 dni z czego 2 dni w drodze. Jak jeszcze człowiek ma tyle czekać w kolejkach to taki wyjazd mija się z celem. Czy tak też jest na innych stokach w terminie. A może ma ktoś inne doświadczenia z wyjazdami na narty w Alpy austriackie w tym terminie ? Proszę o wpisy bo szkoda wydać kilkaset euro za stanie i denerwowanie się w kolejkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2013 No to mnie zmartwiłeś strasznie z tymi kolejkami. Miał być wyjazd tylko na 4 dni z czego 2 dni w drodze. Jak jeszcze człowiek ma tyle czekać w kolejkach to taki wyjazd mija się z celem. Czy tak też jest na innych stokach w terminie. A może ma ktoś inne doświadczenia z wyjazdami na narty w Alpy austriackie w tym terminie ? Proszę o wpisy bo szkoda wydać kilkaset euro za stanie i denerwowanie się w kolejkach. Pozdrawiam To odpuść sobie dotyczyło chyba miejsca (TUX) a nie terminu. Byliśmy w tym czasie na Pitztalu i było ok - tam kret skutecznie ogranicza ilość narciarzy i jak wyjedziesz na górę to kolejek nie ma. Za to ranne wejście do kreta czasem hardcorowe (ale to tylko raz) Pozdro wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlikas Napisano 29 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2013 W grę wchodzi jeszcze Stubai, ale termin jest sztywny 1-2 listopad. Był ktoś może w tym czasie na tym lodowcu i podrzuci jakąś krótką relacje. A może wybiera się ktoś z kolegów i koleżanek na Stubai w tym czasie? Już nie mogę doczekać się otwarcia nowego sezonu narciarskiego i wyjazd raczej pewny. Pozdrawiam forumowiczów Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2013 W grę wchodzi jeszcze Stubai, ale termin jest sztywny 1-2 listopad. Był ktoś może w tym czasie na tym lodowcu i podrzuci jakąś krótką relacje. A może wybiera się ktoś z kolegów i koleżanek na Stubai w tym czasie? Już nie mogę doczekać się otwarcia nowego sezonu narciarskiego i wyjazd raczej pewny. Pozdrawiam forumowiczów Paweł To jest weekend więc jeżeli pogoda dopisze to masz jak w banku, że będą tłumy. Dlaczego? Bo cała Bawaria przejedzie na narty! W ubiegłym roku, w piękny listopadowy weekend na Stubaiu zabrakło miejsca na parkingach koło gondoli! A kolejki do krzeseł były jak za starych czasów w Szczyrku. Wysłane z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 30 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2013 W grę wchodzi jeszcze Stubai, ale termin jest sztywny 1-2 listopad. Był ktoś może w tym czasie na tym lodowcu i podrzuci jakąś krótką relacje. A może wybiera się ktoś z kolegów i koleżanek na Stubai w tym czasie? Już nie mogę doczekać się otwarcia nowego sezonu narciarskiego i wyjazd raczej pewny. Pozdrawiam forumowiczów Paweł początek listopada trzy lata temu.... Wszystkie wyciągi otwarte nie czynna była jedna trasa objazdowa pod dolną gondolę byliśmy w poniedziałek - brak kolejek gdziekolwiek - jednak ludzi było sporo. Spotkani Polacy będący również w niedzielę mówili że były lekkie kolejki ale bez przesady jak to gość określił przez cały dzień stał tyle w kolejce co w ferie do jednego wjazdu na kotelnicy w godzinach szczytu ..... ( czyli jakieś 30 minut) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 2 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2013 Co to jest kret w Pitztal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 2 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2013 Co to jest kret w Pitztal? Kolej linowo-terenowa terenowa w wydrążonym w skale tunelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 2 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2013 Podobny "kret" był w Kaprun. W maju nim jeżdziłem, a w pażdzierniku się zapalił i ubił, to znaczy zaczadził, dużo ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi