bocian Napisano 24 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Jakie łażenie? W każdym ośrodku narciarskim, przy dolnej stacji kolejki jest wypożyczalnia nart. Przychodzisz, wybierasz sobie nawet najdroższy model nart i jeździsz. Tudzież w każdym sklepie sportowym. Generalnie wypożyczalni nie brakuje, w każdej narty z bieżącego sezonu. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 24 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Przecież na pewno jakieś narty ma, bo w zeszłym roku na czymś jeździł! Weźmie stare narty jako awaryjne, a na miejscu będzie testował narty z wypożyczalni. Przecież ludzie, którzy na narty latają samolotami, na ogół nie biorą ze sobą nart, tylko jeżdżą na nartach z wypożyczalni. W ten sposób można zawsze jeździć na najnowszym modelu nart. Jakie łażenie? W każdym ośrodku narciarskim, przy dolnej stacji kolejki jest wypożyczalnia nart. Przychodzisz, wybierasz sobie nawet najdroższy model nart i jeździsz. Stare narty właśnie dzisiaj sprzedałem ;-) Co do wypożyczalni... Będę się przemieszczał - cześć noclegów mam w Moenie a potem tydzień w Falcade. Musiałbym wypożyczyć najpierw narty w Moenie na 3 dni , oddać i potem znowu w Falcade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Przecież na pewno jakieś narty ma, bo w zeszłym roku na czymś jeździł! Weźmie stare narty jako awaryjne, a na miejscu będzie testował narty z wypożyczalni. Przecież ludzie, którzy na narty latają samolotami, na ogół nie biorą ze sobą nart, tylko jeżdżą na nartach z wypożyczalni. W ten sposób można zawsze jeździć na najnowszym modelu nart. Jakie łażenie? W każdym ośrodku narciarskim, przy dolnej stacji kolejki jest wypożyczalnia nart. Przychodzisz, wybierasz sobie nawet najdroższy model nart i jeździsz. Byłem przez ostatnie trzy sezony w Alpach (po 6 dni). Cześć osób z grupy przyleciała samolotem. Przez te trzy lata nie spotkałem się z przypadkiem aby ktoś nie przywiózł z sobą nart. Nikt tez nie korzystał z wypożyczalni gdzie trzeba jednak podejść ,wyjaśnić jaki model mnie interesuje, dopasować wiązanie do buta. Nikt z tego nie korzystał a w tych trzech wyjazdach miałem przyjemność poznać około stu narciarzy i narciarek. Niektórzy przywieźli z sobą z Polski dwie pary nart:eek: Po 7 dniach na nartach w życiu:eek: , zdecydowałem się pojechać w Alpy (oferta last minute w grudniu 2010 ) do Doliny Aosty gdzie S.N. w większości z wymagającymi trasami w Cervinii, La Thuile, Pili i Courmayeur. Kupiłem uniwersalne narty z serii AR, trochę przykrótkie Blizzardy 167cm (wzrost 185cm) i buty Lowa 70 czyli dosyć miękkie i ciut za duże. Na dwa sezony ten zestaw był bardzo dobry. Od zeszłego sezonu mam jeszcze bardziej uniwersalne, dłuższe i szersze narty z grupy A.M i od marca lepsze, bardziej dopasowane i twardsze buty. Pierwszy wyjazd to lekko nie było i trochę poobijany wróciłem, ale wrażenia niezapomniane. W następnym sezonie to samo miejsce ,ale trasy jakby dużo łatwiejsze. Oczywiście każdy ma swoje zdanie na temat jak kupować narty. Ja na wypożyczonych jeździłem 6 razy tylko. Gwoli ścisłości to w wieku 12-14 lat próbowałem jeździć na drewnianych Rysach po pobliskich górkach (okolice Rudy Śląskiej) ,ale po kilkunastu razach się zniechęciłem i dopiero po 35 latach:eek: za namową rodziny i kolegów z roboty spróbowałem na nartach taliowanych i.... czekam na 6 już mój sezon.Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 24 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Tak samo nie mogę się doczekać ... po zeszłorocznym pobycie we Włoszech odkryłem nowy urok narciarstwa ;-) Chciałbym jednak jechać ze swoimi nartami więc prosiłbym o porade co mam kupić a nie czy mam kupić :-) Jednocześnie dziękuję za konstuktywną poradę w sprawie wypożyczenia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Tak samo nie mogę się doczekać ... po zeszłorocznym pobycie we Włoszech odkryłem nowy urok narciarstwa ;-) Chciałbym jednak jechać ze swoimi nartami więc prosiłbym o porade co mam kupić a nie czy mam kupić :-) Jednocześnie dziękuję za konstuktywną poradę w sprawie wypożyczenia ;-) Co masz konkretnie kupić . Nie doradzę . Moje narty mają system FLR czyli miększe (bez rdzenia drewnianego )czuby.Technologia poprzedzająca rocker ,chyba? Nie mają wszechobecnego teraz rockera . Nie chciałem w marcu 2012 nart z rockerem i dalej nie chcę. Może ktoś bardziej oblatany w sprzęcie i nowych technologiach doradzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 24 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2013 Byłem przez ostatnie trzy sezony w Alpach (po 6 dni). Cześć osób z grupy przyleciała samolotem. Przez te trzy lata nie spotkałem się z przypadkiem aby ktoś nie przywiózł z sobą nart. Nikt tez nie korzystał z wypożyczalni gdzie trzeba jednak podejść ,wyjaśnić jaki model mnie interesuje, dopasować wiązanie do buta. Nikt z tego nie korzystał a w tych trzech wyjazdach miałem przyjemność poznać około stu narciarzy i narciarek. Jakkolwiek ja zawsze w Alpy jeżdżę samochodem, to jednak osobiście znam kilka osób, które mają w domu całkiem fajne narty, ale gdy lecą w Alpy samolotem, to nie biorą swoich nart, tylko wypożyczają je na miejscu. Robią tak po pierwsze żeby nie mieć na lotnisku problemów z nadbagażem, a po drugie, żeby mieć okazję wypróbować najnowsze modele topowych nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi