Gość Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 11 minut temu, cyniczny napisał: No ja złapałem szlifa w poprzedni poniedziałek, pogoda bardzo podobna, mgła która zrobiła taką warstwę poślizgową na asfalcie - tyko w niektórych miejscach. A skręcałem w lewo z Żołnierskiej w Strażacką. Nawet nie wyczułem, że tracę przyczepność, po prostu nagle przednie koło ujechało i gleba. Na szczęście skręt był 90 stopni i prędkość niewielka, największe szkody to zbity boczek i urażona duma:-) Co do opon zimowych to w szosach chyba nie ma, ale w MTB są - najczęściej mocno klockowaty bieżnik i metalowe kolce. Ceny raczej spore, ale na forum rowerowym są tacy, którzy kupowali normalną oponę klockową i wkręcali wkręty, aby uzyskać coś podobnego. Ale to goście, którzy m.in. zimą na Nordkapp jechali:-) to szosy możesz wstawić opony gravelowe zimą, powinni wejść np. GravelKing czy Maxxis Razzo, wtedy to nawet po lesie pośmigasz na szosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 (edytowane) 17 minut temu, cyniczny napisał: No ja złapałem szlifa w poprzedni poniedziałek, pogoda bardzo podobna, mgła która zrobiła taką warstwę poślizgową na asfalcie - tyko w niektórych miejscach. A skręcałem w lewo z Żołnierskiej w Strażacką. Nawet nie wyczułem, że tracę przyczepność, po prostu nagle przednie koło ujechało i gleba. Na szczęście skręt był 90 stopni i prędkość niewielka, największe szkody to zbity boczek i urażona duma:-) Co do opon zimowych to w szosach chyba nie ma, ale w MTB są - najczęściej mocno klockowaty bieżnik i metalowe kolce. Ceny raczej spore, ale na forum rowerowym są tacy, którzy kupowali normalną oponę klockową i wkręcali wkręty, aby uzyskać coś podobnego. Ale to goście, którzy m.in. zimą na Nordkapp jechali:-) Cześć Też mi ujechało jakiś czas temu na zjeździe z mostu Siekierkowskiego ale mam opony klockowane i platformy więc zdołałem się zaasekurować. Na Nordkappie byłem więc już tam nie jadę a jeszcze zimą....? Niektórzy ludzie to mają fantazję... Pozdrowienia Edytowane 27 Listopad 2019 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 51 minut temu, Mitek napisał: Na Nordkappie byłem więc już tam nie jadę a jeszcze zimą....? Niektórzy ludzie to mają fantazję... Dodatkowo śpią w namiocie:-) Poniżej relacja Wilka przejazd około 1000 km z Rovaniemi na Nordkapp. Zimą bodajże próbował 3 razy i dopiero za trzecim razem miał sukces. No i warto koniecznie obejrzeć galerię - przepiękne zdjęcia. http://www.wyprawyrowerowe.neostrada.pl/nordkappz/nordkappz.html Ale wracając do tematu to w sumie nie widzę, żeby miał kolce w oponach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 3 hours ago, cyniczny said: Ale wracając do tematu to w sumie nie widzę, żeby miał kolce w oponach. Bo zwykła opona z może trochę bardziej agresywnym bieżnikiem spokojnie wystarczy na zimę, można jeździć na niższym ciśnieniu żeby opona lepiej kleiła do nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 Cześć Ideą pytania o zimówki było raczej czy są opony z odpowiednim typem bieżnika. Kolcowane widziałem oczywiście na filmach ale ich oczywistość zastosowania w zimie jakoś dziwnie nie przyszła mi do głowy (choć widziałem je tylko na śniegu ). Dzisiaj znowu cieplej jak na złość. A już taki sobie opracowałem zestawik... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 53 minutes ago, Mitek said: czy są opony z odpowiednim typem bieżnika. Każdy agresywniejszy będzie dobry. 53 minutes ago, Mitek said: Dzisiaj znowu cieplej jak na złość Ale pizga dość mocno z południa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 (edytowane) właśnie trwa Black Week, grzech nie skorzystać z takich przecen, nowe fotochromy z oprawką zimową EKOI wpadły, dotarły z Francji w 2 dni - WOW! Rabaty w EKOI sięgają 70%. Edytowane 28 Listopad 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 Godzinę temu, MichalR napisał: Każdy agresywniejszy będzie dobry. Ale pizga dość mocno z południa Cześć Patrząc na kominy Siekierek to spore zachodnie odchylenie jest. Ale jest to raczej delikatniś - choć skakać ju z by nie mogli. W zeszłym tygodniu jak gwizdało 8 m/s albo lepiej to była zabawa. Ewkę prawie zwiało z Mostu Siekierkowskiego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 38 minutes ago, Mitek said: Patrząc na kominy Siekierek to spore zachodnie odchylenie jest. Ale jest to raczej delikatniś Nie patrze na kominy tylko jak mi się jedzie w danym kierunku - na Bulwarach w kierunku północnym leciałem prawie 3 dychy z mega zapasem tlenowym, jak zawróciłem w kierunku południowym to się zmęczyłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 14 minut temu, MichalR napisał: Nie patrze na kominy tylko jak mi się jedzie w danym kierunku - na Bulwarach w kierunku północnym leciałem prawie 3 dychy z mega zapasem tlenowym, jak zawróciłem w kierunku południowym to się zmęczyłem. Cześć He he. Ja też nie patrzę tylko je po prostu widzę jadąc. Dzisiaj stawiam, że jest taki wiatr jak wczoraj - po jeździe - a dym o 90 stopni skręcony..? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 50 minutes ago, Mitek said: Dzisiaj stawiam, że jest taki wiatr jak wczoraj - po jeździe - a dym o 90 stopni skręcony..? Na dole często inaczej wieje niż na gorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 6 godzin temu, MichalR napisał: Na dole często inaczej wieje niż na gorze Cześć To nie do końca tak ale upraszczając.... No ale od jutra wiatr się odwraca i będzie wiało 8 m/s. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 (edytowane) Powoli ograniczam się do matecznika. Czyli blisko domu. Wreszcie mogę też zrobić sobie tematy na które mam ochotę (choć dalej aspekty poznawania oferty Dolnego Śląska są ważne). Do rzeczy. Wzgórza Strzelińskie! Są zarąbiste a będą jeszcze zarąbiastsze. Tym razem wystartowałem w Ziębicach (przeważnie Henryków lub Biały Kościół). Plan był taki, że jadę konsekwentnie czerwonym pieszym (do Gromnika) i może, może zajrzę po drodze na te nowe singielki co je właśnie oddano. Po prawdzie wiedziałem, że są to "popierdółki" bo po prostu 6,5 km. Stąd to może. Ciekawość jednak zwyciężyła i zboczyłem. I powiem - fajnie to jest zrobione! Projektant wykorzystał rewelacyjnie teren. Dwie mocno wcięte doliny potoków i grupki skał. Dużo zmienności szczególnie w pionie, ładne widoki. Do tego na trudniejszej trasie trochę elementów technicznych. Jakby była tak z 5-10x dłuższa to byłaby rewelacyjna. Parę fotek. Na szczęście to była rozgrzewka. Teraz czekał mnie odcinek Skalice - Dobroszów. I to jest prawdziwa jazda mtb. Strome zjazdy i podjazdy w opadłych liściach. Były fragmenty naprawdę czujne. Las bukowy się kończy... Za Buczakiem jest piękny, odkryty kawałek w lesie świerkowym (co go już nie ma a pamiętam, że był). Kawałek dalej mijam Kopę Nowoleską (obowiązkowo do zapamiętania) I jeszcze trochę i dojeżdżam do Gromnika. Wieża oczywiście zamknięta. Więc obowiązkowe foto. I jeśli myślicie, że dzień się powoli kończy to nie - ma się zacząć. Czeka mnie "zawodniczy" singiel Gromnik - Dzik. Zdycham na nim na podjazdach, robię w pory na zjazdach. Do tego świadomość, że parę miesięcy temu zginęła tu dziewczyna. Ale, cóż tu gadać - to jest jazda mtb! Teraz duktem leśnym kieruję się na Ganczarka - tam zaczyna się kolejny już nie dziki ale jeszcze nie oficjalny singiel. Opis i foty tego kawałka Wam daruję. Powoli pora kierować się w stronę Białego Kościoła. Gdybym miał więcej czasu to teraz prosiłoby się zajrzeć do Wąwozów Pogródki (rewelka) a później zjechać singlem z Kopy Nowoleskiej. I to byłoby rozbicie banku!!! Ale nie tym razem. Aby nie było zbyt prosto to serwuję sobie zjazd żółtym pieszym tak aby zaliczyć atrakcje wizualne. Na zakończenie ekg wyjazdu Pozdro Wiesiek Edytowane 29 Listopad 2019 przez Wujot 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 1 godzinę temu, Wujot napisał: Las bukowy się kończy... Uwielbiam bukowe lasy jesienią, chociaż liście mogą kryć sporo niespodzianek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 Aura łaskawa w tym roku na jesienne MTB,oby tak dalej można było pojeździć.Jutro ruszam do Soldy i jak wrócę to pewnie dalej rower . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 (edytowane) Cześć Wujot, jak widzę takie wyciućkane ścieżki to mnie to osobiście łamie. Pokazywałeś ostatnio fajne miejsca i drogi ale to a pierwszych kadrów jest po prostu słabe. Entuzjastów zapraszamy do Szczyrku! Pozdrowienia Edytowane 29 Listopad 2019 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 (edytowane) 32 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Wujot, jak widzę takie wyciućkane ścieżki to mnie to osobiście łamie. Pokazywałeś ostatnio fajne miejsca i drogi ale to a pierwszych kadrów jest po prostu słabe. Entuzjastów zapraszamy do Szczyrku! Powiem tak - te ścieżki ze Skalic to jest poziom zielony (gdyby przenieść to na analogię narciarską) i z grubo tkanym sztruksem. Ale przecież są też takie gdzie nie odważyłbyś się wjechać, jak przeciętny narciarz nie odważy się wjechać na czarną Tunnel w Alpe d'Huez. Choć w ścieżkach rowerowych rozpiętość jest większa jak w narciarskich. Czyli zawsze znajdziesz jakieś solidne "oficjalne" enduro dla siebie. Nie zmienia to sprawy, że ja zasadniczo też wolę to co znajdę w terenie. I nawet nie chodzi tu o poziom trudności tylko o charakter łazika, który mam. A w terenie to czasem są to naprawdę świetne kawałki. Choć poziom czujności jaki trzeba zachować to zupełnie inna sprawa. Na opisanej trasie są trzy kawałki przygotowane (dwa w Skalicach i jeden na kopie Nowoleskiej) i trzy naturalne bardziej wymagające kawałki (bez jakiegoś wielkiego hardkoru). Dodając do tego resztę w postaci klasycznego mtb wychodzi fajna urozmaicona trasa. Asfaltu w tym było 200 m w okolicy dworca. Mam pomysły jak ulepszyć jeszcze tę trasę. pozdro Wiesiek Edytowane 29 Listopad 2019 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 18 minut temu, Wujot napisał: Powiem tak - te ścieżki ze Skalic to jest poziom zielony (gdyby przenieść to na analogię narciarską) i z grubo tkanym sztruksem. Ale przecież są też takie gdzie nie odważyłbyś się wjechać, jak przeciętny narciarz nie odważy się wjechać na czarną Tunnel w Alpe d'Huez. Choć w ścieżkach rowerowych rozpiętość jest większa jak w narciarskich. Czyli zawsze znajdziesz jakieś solidne "oficjalne" enduro dla siebie. Nie zmienia to sprawy, że ja zasadniczo też wolę to co znajdę w terenie. I nawet nie chodzi tu o poziom trudności tylko o charakter łazika, który mam. A w terenie to czasem są to naprawdę świetne kawałki. Choć poziom czujności jaki trzeba zachować to zupełnie inna sprawa. Na opisanej trasie są trzy kawałki przygotowane (dwa w Skalicach i jeden na kopie Nowoleskiej) i trzy naturalne bardziej wymagające kawałki (bez jakiegoś wielkiego hardkoru). Dodając do tego resztę w postaci klasycznego mtb wychodzi fajna urozmaicona trasa. Asfaltu w tym było 200 m w okolicy dworca. Mam pomysły jak ulepszyć jeszcze tę trasę. pozdro Wiesiek Cześć Wiesiek chodzi o to, że Sam Szukasz, Sam Jedziesz a nie jak tramwaj... Wiesz o co chodzi prawda. To tylko miedzy nami oczywiście. Do kochających takie produkty nic nie mam... Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 1 minutę temu, Mitek napisał: Do kochających takie produkty nic nie mam... Bo to kochający inaczej! Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2019 Cześć Zimno dzisiaj było ale rowerzystów wcale nie tak mało. Dzisiaj szczególny dzień bo nie przypominam sobie aby chociaż jeden przejechał przy mnie na czerwonym świetle a musiałem objechać całe miasto prawie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 Cześć Dzisiaj miała być pierwsza mroźna podróż rowerem tej zimy ale niestety nie udało się. Natomiast ścieżki i chodniki miejscami solone a na jezdniach aż chrzęści. Co za durny zwyczaj! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 A co niby tą solą sypali skoro śniegu nie ma? Dziś mi wypadła praca zdalna więc może wieczorem sprawdzę czy jest tak źle jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 Godzinę temu, MichalR napisał: A co niby tą solą sypali skoro śniegu nie ma? Dziś mi wypadła praca zdalna więc może wieczorem sprawdzę czy jest tak źle jak piszesz. Cześć Wszystko jak leci, przynajmniej takie miałem wrażenie. Z domu wyjechałem gdzieś 6.30-6.40. Na praskiej stronie na ścieżkach spoko. Na Polski Walczącej już mi chrzęściło pod kołami. Na Gagarina po 7.00 minęła mnie sypiąca czymś pługo-piaskarka. No i mam.... słone opony. Też uważam, że to choroba jakaś. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 No to lipa, liczylem ze poki nie ma sniegu to nie beda sypac, nie kumam po co to jest robione. Trzeba sie wyniesc na okrazenia miedzy mostami, tam moze solarki nie wjada (bulwary, sciezka szutrowa nad Wisla itp.). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 Cześć Szutrówki nie sypną, ale bulwary na 100%. Wiesz co by było jakby ktoś się poślizgnął? Skarży miasto na bank. Takie czasy... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi