MAIKEL 1977 Napisano 6 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2022 W dniu 2.05.2022 o 21:11, artix napisał: Aktywność bajkerow rośnie. Ja dziś testy. Zawsze coś można poprawić 😆 Zmieniłeś bryczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2022 Moje okolice w nieco inną stronę. Zegrze, ach to Zegrze. Sam dojazd niezbyt interesujący. Czasem trzeba przejść przez tory. Tu szlaban i światła dla pieszych i rowerzystów. Jesteśmy na miejscu. Zegrze nieco dalej, nawet reklamy na wodzie wchodzą w kadr. A @JC narzeka, że się na forum nie wyświetlają 😉. Z innej strony. Bywa klimatycznie, gdyby ta woda była jeszcze czysta. I jeszcze odnośnie dojazdu, główna droga (ścieżka) od Wieliszewa nieprzejezdna, bo budują linię kolejową. Mili Panowie, wytyczyli jednak tor przejazdu dla rowerzystów i pieszych. Można poczuć się jak na zawodach, jazda w torze, wyznaczonym taśmą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2022 W dniu 25.04.2022 o 07:47, cyniczny napisał: czyli do Ostrowa Wlkp. i z powrotem. Widzę ze zawitałes do mojego miasta 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2022 W dniu 6.05.2022 o 14:49, MAIKEL 1977 napisał: Zmieniłeś bryczkę? Tak też uczyniłem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 9 godzin temu, artix napisał: Tak też uczyniłem 😉 To była tylko kwestia czasu😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2022 Kolejne km na koncie. Tym razem wycieczka do Malmö i trochę przygód na singlach po drodze 😃 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 9 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2022 19 minut temu, artix napisał: Kolejne km na koncie. Tym razem wycieczka do Malmö i trochę przygód na singlach po drodze 😃 Jakaś wyczuwalna różnica w jeździe betonozą między Scale a Sparkiem czyli XT vs. XTR ? Ostatnio robiłem trasę od mechanika do roboty… średnia 26km/h i po pracy(12h),tą samą drogą wracałem do mechanika odebrać auto średnia 21km/h tu nocna zmiana zrobiła swoje … Jako amator nie widzę różnicy na betonozie między XT a np Deore-powiem szczerze, oczywiście opona robi ogromna przepaść w jeździe,choć uważam że na asfalcie kadencja gra różnice,tak sobie po drodze szepnąłem do siebie . W terenie off może te różniące między Deore XT czy XTR są bardziej zauważalne dla amatora . Czas pokaże coraz bardziej się wkręciłam w rowerek,wiec wszystko przede mną . Napisz swoje odczucie-różnicy ,jak możesz . pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2022 Spark jest pod każdym względem przyjemniejszy w jeździe. Nawet długodystansowej. W mieście prowokuje do zabawy po krawężnikach i innych podobnych hopkach 😃 Co do wspinaczki w terenie raczej nie trzeba go przedstawiać. Trzystopniowe blokady amorów. Co do XTR i XT to przerzutki na tak ale hamulce już nie. Pisałem do kolegi że chyba zamienię XTR na XT lub XTR cztero tłoczkowe. XT 8100 to kawał hamulca z większym zakresem regulacji. XTR to waga. W Scale dotykam palcem manetki i rower staje. Od tego nie można odejść. Kupiłem nowe tracze i klocki do Sparka. Z tyłu będzie teraz 180 i testy. Zobaczymy. Teraz pokażę wam porównanie klocków. Te najmniejsze to XTR. Długie to XT i później Mt200 W Scale mam tarcze Ashima 180 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 9 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2022 1 godzinę temu, artix napisał: W Scale dotykam palcem manetki i rower staje. Od tego nie można odejść. Porównania na dziś nie mam,ale co do scale i pierwszej przejażdżki koło komina mało co przez kierownicę nie przeleciałem , kobieta z pieskiem widząc sytuacje lekko uśmiechnęła się dając do zrozumienia ze dobra koordynacja ruchowa 🤦♂️😂,wiec tak potwierdzam staje dęba 🙃 na delikatny ruch palcem 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2022 Wycieczka co prawda z niedzieli, ale wczoraj nie było czasu pisać. Trasa po polsko-niemieckim pograniczu - po Pojezierzu Meklemburskim w okolicach Löcknitz i Pasewalku. Wypad towarzyski we czwórkę z sąsiadami, którzy tej wiosny też sprawili sobie rowery na szosę, więc trasa asfaltami - choć w paru miejscach na krótkich odcinkach trafił się stary bruk i płyty. Wszystko kwitnie i pachnie w majowym słońcu, a sielskie jeziora i doliny rzek Randow i Uecker kuszą malowniczymi widokami. Niemiecka DDR-ka tuż za granicą w Dobieszczynie: Droga za Rothenklempenow: Sielsko, wiejsko Nad rzeką Randow Bywało i tak ... Postój nad malowniczym jeziorem Kiessee k/Pasewalku: I jak tu nie fotografować? DDR-ka wzdłuż murów obronnych Pasewalku: Gotycki kościół NMP w Pasewalku - z czerwonej cegły, jakich wiele można znaleźć na Pomorzu. Nad rzeką Uecker: Na rynku mix starej zabudowy i socjalistycznej wielkiej płyty Dzyń, dzyń Rzepak w maju musi być i obowiązkowe fotki w żółtym: Löcknitz i Löcknitzer See: Nad jeziorem Monika złapała gumę. Mamy dętkę, mamy łyżki, ale okazało się, że pompka została w drugim plecaku. Na szczęście poratowała grupa kolarzy ze Szczecina. Szynobus do Szczecina: Gdzieś pod granicą, w okolicach Plöwen I przejście Buk-Blankensee Mapka: 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 10 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2022 17 hours ago, artix said: Spark jest pod każdym względem przyjemniejszy w jeździe. Nawet długodystansowej. Masz tam jakieś góry żeby wykorzystać potencjał tego roweru? Co do kwestii XT vs XTR - dla amatora nie ma większej różnicy w tych obu grupach. Waga XTR? Bądźmy poważni, jak nie ścigasz się w UCI to nie poczujesz żadnej wartości dodanej z XTR'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 10 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2022 (edytowane) 7 godzin temu, MichalR napisał: Masz tam jakieś góry żeby wykorzystać potencjał tego roweru? Co do kwestii XT vs XTR - dla amatora nie ma większej różnicy w tych obu grupach. Waga XTR? Bądźmy poważni, jak nie ścigasz się w UCI to nie poczujesz żadnej wartości dodanej z XTR'a Oczywiście masz rację, pod górę to wiele nie zmieni, ale już z góry jest to wyczuwalne. Na XT mam większe tarcze i klocki. To hamuje naprawdę dobrze. Jest jeszcze jedne kwestia. Długo myślałem na fullem i postanowiłem że jak kupię to nie kloca 15kg. Wagi nie zbija się jedną przerzutka XTR😉 Nie zaśmiecam już tematu. Mamy inny który coś przygasł. Trzeba odświeżyć. Edytowane 10 Maj 2022 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2022 (edytowane) Dziś pożyteczne z przyjemnym 🙃 . Załatwione zaległe tematy w NL a przy okazji żeby nie tylko dzionek w aucie to postanowiłem zabrać rower i chwilkę spędzić przyjemnie w nadmorskim klimacie,zresztą w jednym z najładniejszych miejsc moim zdaniem w NL szczególnie w okresie kwitnących kwiatów cebulkowych, tulipanów,irysów ,hiacyntów czy czosnek ozdobny itd …można by wymieniać . Jest tu naprawdę kolorowo ale niestety trzeba się tu wybrać w kwietniu,maj to już ogólnie pozamiatane ale gdzieniegdzie jeszcze można coś zobaczyć.tzw Zuid Holland Noordwijkerhout,De Zilk,Lisse, Vogelezang,Keukenhof ..👌 Polecam wszystkim . tu link do parku w Keukenhof gdyby kiedyś ktoś chciał zobaczyć . https://keukenhof.nl/nl/ kilka fotek z dzisiejszej wycieczki 😏 Początek trasy i takie klimaty,miłe zaskoczenie 😂 po prawej na zdjęciu aż do Haarlem albo i dalej a jestem obecnie blisko Noordwijk’u, rozciąga się rezerwat przyrody,bardzo duży niestety nie można poruszać się w nim na rowerze tylko pisze spacery,jednak zwierzątka wychodzą na boczne trasy rowerowe tak jak w tym momencie 😏 https://awd.waternet.nl/ następnie trochę szutru wśród wydm Noord Zee w pobliskim lesie z racji że teren mega znam tu zaczęła się moja przygoda z Beneluxem. Wcześniej mieszkałem w NL a obecnie w BE,ale w 96r tu były moje pierwsze wakacje poza granicą polski a miłość do tych terenów pozostanie wieczna …tak,wiec w owym lesie jest świetna trasa MTB nawet zainstalowany jest serwis rowerowy Dalej już klimaty regionu masa domków do wynajęcia,pola namiotowe czy campingowe jest tego bardzo dużo w tej części Holandii,zreszta gdzie tego nie ma w tym kraju 😂 czosnek ozdobny tulipany ogólnie pola wykoszone,wiec o tej porze nie za wiele można zobaczyć pobliskie jezioro w PL podobno nie wolno za blisko wiatraków stawiać bo krowom w głowie sie zakręci 😂,w NL to norma To co uwielbiam w tym kraju najbardziej czyli domy ogrodzone kanałami z wjazdem na posesje przez mostek,mega a na powrocie do domu coś dla żonki ps. 50 sztuk jedyne 2.5€ 🤷♂️ tylko w NL 🙃 Pozdrawiam Edytowane 10 Maj 2022 przez Victor 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 zatesknilo mi sie za NL - dzieki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 Godzinę temu, christof napisał: zatesknilo mi sie za NL - dzieki Tam tak płasko że to idzie całe przejechać w jeden dzień 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 11 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2022 3 godziny temu, christof napisał: zatesknilo mi sie za NL - dzieki Mnie też 😂 2 godziny temu, artix napisał: Tam tak płasko że to idzie całe przejechać w jeden dzień 😆 Od do🤣 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 Może komuś się przyda. Znakomita wiadomość dla rowerowych turystów. Przetarg na budowę 48 kilometrów nowego szlaku rowerowego To będzie długo oczekiwana inwestycja na jednym z czterech głównych rowerowych szlaków turystycznych, które przetną Pomorze Zachodnie. Niemal w całości poprowadzona zostanie po dawnej linii kolejowej. Właśnie ogłoszono przetarg na budowę tej trasy. https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,28450264,znakomita-wiadomosc-dla-rowerowych-turystow-przetarg-na-48.html 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 Dziś trochę pojeżdżone. Takie trochę większe kółko. Były ścieżki rowerowe, był ich brak (czy naprawdę Warszawa przez 30 lat nie potrafiła zbudować ścieżki rowerowej wzdłuż Kanałku Żerańskiego ?), był wiatr w oczy nad Zegrzem, kilka fajnych miejsc do jazdy. Był też przepyszny kebab w Legionowie, taki trochę w innym wydaniu - polecam. Zaczynamy - pałacyk w Jabłonnej. Most MSC. Kanał Żerański w Warszawie ścieżki rowerowej brak. Ten sam kanałek, Gmina Nieporęt - ścieżka jest. Tu drzewa podgryzione przez bobry. Był plac zabaw. Oczywiście dla rowerzystów. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 Jedziemy nad Zegrze, tu plaża Nieporęt. I samo Zegrze. I kolejne zdjęcie jeziorka (zalewu). Mapka pokazująca gdzie się kręciłem. A to miejsce do którego nigdy nie chciałbym trafić, choć pomogli już dużej liczbie osób. I pyszny kebab - trochę inaczej robiony niż zazwyczaj. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 9 godzin temu, moruniek napisał: Może komuś się przyda. Znakomita wiadomość dla rowerowych turystów. Przetarg na budowę 48 kilometrów nowego szlaku rowerowego To będzie długo oczekiwana inwestycja na jednym z czterech głównych rowerowych szlaków turystycznych, które przetną Pomorze Zachodnie. Niemal w całości poprowadzona zostanie po dawnej linii kolejowej. Właśnie ogłoszono przetarg na budowę tej trasy. https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,28450264,znakomita-wiadomosc-dla-rowerowych-turystow-przetarg-na-48.html Ponieważ nie każdy ma prenumeratę GW to może podasz, który podcinek będzie budowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2022 10 godzin temu, Wujot napisał: Ponieważ nie każdy ma prenumeratę GW to może podasz, który podcinek będzie budowany. Stary Kolejowy Szlak etap II odcinek Złocieniec - Wałcz. A tu masz więcej o samej trasie i koncepcji jej dalszego rozwoju. http://zzdw.koszalin.pl/html/news/i/4187694 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 15 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2022 Docieramy nowe klocki i tarcze 😉 41 km i 800 elevation 😃 Było trochę noszenia na plecach 🤪 7 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 22 godziny temu, moruniek napisał: Stary Kolejowy Szlak etap II odcinek Złocieniec - Wałcz. A tu masz więcej o samej trasie i koncepcji jej dalszego rozwoju. http://zzdw.koszalin.pl/html/news/i/4187694 Śledzę od paru lat ten temat. O wiele lepszą mapę znajdziesz tutaj https://trasyrowerowe.wzp.pl/ Można ocenić sobie proporcje koloru fioletowego (ddr) do czerwonego (drogi ogólnodostępne) Widać, że w zachodniopomorskim konsekwentnie realizowana jest założona koncepcja. W Polskich warunkach to ewenement. Ale trudno jest ocenić rzeczywistą jakość tego projektu bez jego przejechania. O ile Velo Baltica ma dobre recenzje i rzeczywiście powstaje pod potrzeby i wysoki ruch turystyczny to o pozostałych trzech nitkach trudniej się wypowiadać. Z doświadczenia wiem, że bardzo często linie kolejowe prowadzą przez nudny teren, nie powiązany z atrakcjami. Tak jest np u nas na ddr Żmigród - Grabownica gdzie większość jazdy jest niezbyt ciekawym lasem w mega przecież atrakcyjnych Stawach Milickich. Jak przypadkiem przejedziesz te pozostałe nitki to zamieść foty i recenzję 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 11 godzin temu, artix napisał: Było trochę noszenia na plecach 🤪 Piękny teren! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2022 (edytowane) Jak juz mowa o starych walach kolejowych to moze wakacje w Szwecji na rowerze? Kolege¨znalazlem na YT i pozniej poznalem osobiscie. Utrzymujemy kontakt i czasem sie uda razem cos pojechac. Edytowane 17 Maj 2022 przez artix 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi