Bumer Napisano 15 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Takie tam fotki rz. Kamienna. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2021 (edytowane) Pętla wycieczkowa wzdłuż Olzy, Cieszyn-Trzyniec-Karwina 60km https://pl.mapy.cz/s/mohegejuzu Puńców wiejski domek w wersji nowoczesnej Puńców Kościół św. Jerzego https://pl.mapy.cz/s/guvepofeve Trzyniec https://pl.mapy.cz/s/nubuloheku Cieszyn PL Rynek Cieszyn CZ most https://pl.mapy.cz/s/dacunurapo Cieszyn CZ Aleje Masarykowe https://pl.mapy.cz/s/nubuloheku CZ Willa Fuldy https://pl.mapy.cz/s/dasocefumu Zegar Słoneczny Cieszyn CZ Jan Nepomucen https://pl.mapy.cz/s/nubuloheku Karwina https://www.laznedarkov.cz/historicke-lazne-darkov# Minatura CZ z 1934r. Zamku Karlsztejn https://pl.mapy.cz/s/jasecatape Karwina granica z PL https://pl.mapy.cz/s/bupufaguba Pomnik górników którzy zginęli w KWK Morcinek Kaczyce Jezioro Żywieckie Edytowane 16 Wrzesień 2021 przez surfing 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2021 Zakupiłem nowy rower, jako że ten rok jest dość dziwny i dostępnością sprzętu bywa raczej słabo, zdecydowałem się na to co było dostępne. Torpado Devon dzielnie daje radę, obsługa w ME raczej średnio zna się na sprzęcie, więc jeżeli komuś przyjdzie tak szalony pomysł jak mi by tam kupić rower, proponuję oddać go do regulacji do sprawdzonego serwisu w okolicy. Po pierwszych jazdach w okolicy mojego domu, jestem zadowolony. Tu trochę okolicznych lasów. Było trochę górek. Trochę szukania ścieżek. Trochę błota. Okoliczne lasy tną dość mocno. Jazda wałem Wiślanym. Trochę krzaczorów i lokalna wylęgarnia komarów (starorzecze Wisły). Tu pałacyk PAN. Rozlewisko Wisły. Była też nowa ścieżka rowerowa, prowadząca do szkoły moich dzieci. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 19 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2021 1 godzinę temu, moruniek napisał: Zakupiłem nowy rower, jako że ten rok jest dość dziwny i dostępnością sprzętu bywa raczej słabo, zdecydowałem się na to co było dostępne. Torpado Devon dzielnie daje radę, obsługa w ME raczej średnio zna się na sprzęcie, więc jeżeli komuś przyjdzie tak szalony pomysł jak mi by tam kupić rower, proponuję oddać go do regulacji do sprawdzonego serwisu w okolicy. Po pierwszych jazdach w okolicy mojego domu, jestem zadowolony. Tu trochę okolicznych lasów. Jak za tę cenę wygląda naprawdę nieźle. Z poważniejszych spraw to brakuje tylko myk-myka bez którego traci się dużo przyjemności z jazdy w stromym ale mieszanym terenie (podjazd, zjazd). Piasty Solon to Shimano. Pedały do wymiany. Napisz proszę ile to waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2021 8 minut temu, Wujot napisał: Jak za tę cenę wygląda naprawdę nieźle. Z poważniejszych spraw to brakuje tylko myk-myka bez którego traci się dużo przyjemności z jazdy w stromym ale mieszanym terenie (podjazd, zjazd). Piasty Solon to Shimano. Pedały do wymiany. Napisz proszę ile to waży. Cześć, piasty są sygnowane logiem Shimano MT-400, myk-myka zamontuję, są w ramie otwory do poprowadzenia linki. Pedały zmienię chyba na Dartmoor Stream, te co są obecnie, po prostu są (ja swoje ważę i te plastiki raczej nie dla mnie). Do wymiany pójdą jeszcze chwyty, bo te są jakieś takie nie lubiące się z moimi dłońmi. Rower kosztował w sklepie stacjonarnym 2899 zł, co moim zdaniem było dobrą ceną. A dlaczego tyle, to nie wiem, bo na ich stronach kosztował więcej. Jutro go zważę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2021 11 godzin temu, Wujot napisał: ... Napisz proszę ile to waży. Wg. mojej wagi domowej 13,1 kg - nie jest to jednak 100% dokładny pomiar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 20 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2021 15 godzin temu, moruniek napisał: Zakupiłem nowy rower Ładny, gratulacje! Masz jakiś link do specyfikacji? Polecam na początek pedały platformowe PROX VPE-506(mają szeroki punkt podparcia na osi, później Dartmoor Stream z wkręcanymi bolcami, ale uwaga na bolce! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2021 17 minut temu, surfing napisał: Ładny, gratulacje! Masz jakiś link do specyfikacji? Polecam na początek pedały platformowe PROX VPE-506(mają szeroki punkt podparcia na osi, później Dartmoor Stream z wkręcanymi bolcami, ale uwaga na bolce! https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-torpado-devon-1-9-m20-czarno-zielony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 20 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2021 Wieczorne wkoło komina🤪, uwielbiam las po ciemnemu☺️, obcowanie z naturą kiedy mieszkańcy lasu są mocno aktywni-b😉ezcenne 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 22 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2021 Kręcimy po S.P.N - Naturą 2000 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2021 Kolejna moja relacja z moich okolic. Taka ciekawostka, jest tam trasa do narciarstwa biegowego. Nie przypominam sobie, by była choć raz czynna. I cała trasa. Odkrywamy okoliczne górki (po raz kolejny). I widziana z góry. Kolejna. I jeszcze jedna. Pedały wymienione. Doszła sakwa, z poprzedniego roweru. I nasze okoliczne piachy. Tu lepiej widać. Są też skocznie. I kolejne ścieżki. Ja się tu obecnie świetnie bawię, kiedyś jednak w tych lasach ginęli ludzie, trochę nostalgii. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 26 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2021 (edytowane) Ja wczoraj odwiedziłem Malmö i trasę MTB zbudowana na zboczach mostu do Kopenhagi. Dość techniczne miejsce z wieloma hopkami i wyprofilowanymi zjazdami. Są i stromizny które ciężko pokonać. Było ciekawie. Edytowane 26 Wrzesień 2021 przez artix 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 27 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2021 Wczoraj pokręcone we dwie pary na dość podobnej trasie, jak opisana niespełna rok temu na blogu: Tym razem jednak przy ciepłej i słonecznej pogodzie - na krótki rękaw. Może to już ostatni raz w tym sezonie taki powiew lata? Trasą dawnej wąskotorówki z granicznej wioski Hintersee do Rieth: DDR-ka brzegiem Jeziora Nowowarpnieńskiego: Nad Zalewem Szczecińskim: Altwarp - wyborcza niedziela Altwarp - z widokiem na Nowe Warpno Wydmy śródlądowe pod Altwarp: Dolina Jałowcowa w południowej części półwyspu i cmentarz żołnierzy radzieckich: Na granicznym mostku w Rieth: Powrót nieco inną trasą, bo przez wysychające jezioro Piaski. Za każdym razem wygląda gorzej, niestety Mapka wycieczki: 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 27 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2021 W dniu 25.09.2021 o 21:31, moruniek napisał: Pedały wymienione. Dartmoor Stream- zdecydowałeś od razu wskoczyć na wyższy level, mam w MTB - fajne do czasu pierwszego kontaktu bolców z golenią Bolce bardziej się przydają w błotnistym terenie, na piaskach jak u Ciebie mniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2021 (edytowane) 3 godziny temu, surfing napisał: Dartmoor Stream- zdecydowałeś od razu wskoczyć na wyższy level, mam w MTB - fajne do czasu pierwszego kontaktu bolców z golenią Bolce bardziej się przydają w błotnistym terenie, na piaskach jak u Ciebie mniej. Ja lubie bolce. Jak poloze zle buta to za pierona nie idzie przestawic Edytowane 27 Wrzesień 2021 przez artix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2021 (edytowane) Bawię się nawigacja i miejsce w którym mieszkam od trzech lat zadziwia mnie co dzień nowymi odkryciami 😀 Ale to Komoot robi robotę. MOV_3548.mp4 Edytowane 28 Wrzesień 2021 przez artix 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 Kolejna relacja. Mazowsze, wzdłuż Wisły. Pole golfowe. Wał Wiślany. Jazda po chaszczach. Wisła płynie leniwie. Słonko zachodzi. Jeziorko Płotka. I jego mieszkańcy. Rezerwat przyrody. Łąki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 1 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2021 Dzisiaj błogo🤪 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 1 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2021 Teraz, MAIKEL 1977 napisał: Dzisiaj błogo🤪 Wręcz sielankowo - jutro też jadę nad morze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 1 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2021 Błogo już było teraz czas na trochę błotka😝 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 2 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2021 Ja dalej kręcę 😉 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 2 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2021 (edytowane) Dziś pierwsza wycieczka górska na własnym rowerze. W zasadzie można przyjąć, że pierwsza tego typu wycieczka w życiu. Wybraliśmy się na Trójgarb od Witkowa. W sumie to był bardziej spacer (11km w obie strony i 350m przewyższenia), ale od czegoś trzeba zacząć. Droga którą podjeżdżaliśmy dostarczyła też sporo atrakcji (rynny, błoto, pełno luźnych kamieni). Udało się dotrzeć na górę i fizycznie te 350m przewyższenia nie zrobiło żadnego wrażenia. Podjeżdżałem głównie na przełożeniu 32 z przodu i 36 z tyłu. Próbowałem też wrzucać 42, ale to już jest bardzo miękko. Niestety nie udało mi się wjechać krótkiego kawałka blisko szczytu. Tzn. przedostatnich 100-200m i około 30m przewyższenia. Za to ostatnie 100m do wieży już dumnie na rowerze. Przy okazji pytanie. Na jakim max. nachyleniu dajecie radę podjeżdżać i co robicie, by dało się jechać? Ja miałem problemy natury technicznej. Traciłem przyczepność, podrywało przednie koło itp. Fizycznie powinienem dać radę to podjechać. Edytowane 2 Październik 2021 przez Spiochu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 3 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2021 Szosa schowana,teraz czas na rower z szerszą oponą i na grx 🤪 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2021 MTB na nizinach. Odwiedziłem kilka tras w moich okolicach. Pierwsze przejazdy bardzo zachowawcze, z czasem coraz lepiej. Są to raczej krótkie trasy, Jelonka, jak dla mnie bardzo fajnie zrobiona (na jednym z podjazdów poległem, 2 hopki sobie darowałem). Dużo kręcenia po zboczu, wyciśnięto z lokalnego wzniesienie, praktycznie wszystko co się dało. Trasy są bardzo dobrze oznakowane. Wszystkie miejsca niebezpieczne oznaczone. Szczyt lokalnego wzniesienia. Podjazd (jeden z łagodniejszych). Dużo krętych zjazdów. Są przeszkody na trasie. Są też skocznie. Czasem tak. Grób Nieznanego Żołnierza. Jeziorko. Dojazd przez pola (można też asfaltem, tylko po co? Powrót do cywilizacji. Tu mapka z trasami. https://www.trailforks.com/trails/jelonka-hard/ 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi