lu5asz Napisano 27 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2021 Takie tam z południa Europy 🇭🇷😎🚴🏻♂️ Dziś pierwszy dzień wakacji.Krótka przejażdżka po okolicy.Kierowcy wyrozumiali,nikt nie trąbił na mnie 😂 Spotkałem na trasie grupkę ,,prosów,, -po pozdrowieniu ,,ciao,, domyślam się ze byli to Włosi😜 Temperatura w okolicy 36 stopni C. , woda popijana co kilkanaście minut jazdy,cienia jak na lekarstwo. Istria mega górzysta , albo jazda z górki albo męczarnia i podjazd 😩🔥 IMG_1263.MOV 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2021 17 godzin temu, artix napisał: Dalej Was pomeczę, bo korzystam z uroków jury, a z domu nie ma co pokazywać bo się nie przyda 😉 Olkusz-Zamek Pieskowa Skala. Troche lasem, troche polami i dość dużo asfaltem. To są góry w porównaniu z południem Szwecji 😆 Znalazłem nawet fajny camping, na dobrą bazę wypadową. Fotki poniżej. ...... Cześć Ja tam jestem za męczeniem, tym bardziej, że to piękne i kojarzące mi się z całkowitą młodością rejony. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładnie znajduje się w/w camping? Swego czasu, właśnie w Dolinie Prądnika spałem pierwszy raz pod namiotem. Było to dokładnie 41 lat temu. Wtedy namioty stawiało się na boisku piłkarskim w Ojcowie a to podobny plac... Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2021 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Ja tam jestem za męczeniem, tym bardziej, że to piękne i kojarzące mi się z całkowitą młodością rejony. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładnie znajduje się w/w camping? Swego czasu, właśnie w Dolinie Prądnika spałem pierwszy raz pod namiotem. Było to dokładnie 41 lat temu. Wtedy namioty stawiało się na boisku piłkarskim w Ojcowie a to podobny plac... Pozdrowienia Znajduje się po prawej stronie jadąc od strony Słoszowej do zamku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2021 W dniu 27.06.2021 o 19:43, artix napisał: Dalej Was pomeczę, bo korzystam z uroków jury, a z domu nie ma co pokazywać bo się nie przyda 😉 Dawaj, dawaj. Super relacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 30 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2021 (edytowane) Jeździmy dalej...🇭🇷🔥🚲 Podsyłam kilka zdjęć ,opisywać wrażeń nie będę -jeździ się cudownie 😃 Trzeba to samemu przeżyć .Kto kocha rower ten wie o co chodzi 😁 Trasa wybrana,kilka podjazdów ,następnie zjaaaaazdy ( nie wiem czy moje hamulce to wytrzymają ). Żeby tu podjechać trzeba było sie namachać 😂 już wiem ze kaseta 11-28 to troszkę za ,,mało,, na pagórki W oddali widać kościółek ,znów pod górkę ... Następnie zjazd ,hamulce się grzeją hehe Zjeżdżam na odprawę promową...równiutka droga i prędkości max.65km/h - można więcej ale boję się (na rowerze inaczej czuć prędkość) Jak na złość ,miałem ochotę na zimną colę,nie można płacić kartą...wracam więc 🔥 znów podjazd... Wdrapuję się na górę i stąd już spokojna droga ,, w dół,, ,na rondzie prosto... Tak się prezentuje trasa ... Hvala Lukasz Edytowane 30 Czerwiec 2021 przez lu5asz 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 30 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2021 17 minut temu, lu5asz napisał: Zjeżdżam na odprawę promową... Na Cres 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 1 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2021 W dniu 29.06.2021 o 08:01, Wujot napisał: Dawaj, dawaj. Super relacja. Ledwo co fotek zrobiłem, co to za relacja? 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 2 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2021 W miniony weekend wybrałam się w "podróż za jeden uśmiech" doliną Drawy - kolejowo-rowerową: Zapraszam na bloga . 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2021 (edytowane) Można i tak podróżować rowerem po pięknych i, mam nadzieję, dobrze eksploatowanych lasach wokół mojego miasta. Trzeba przyzwyczajać od malenkosci. Edytowane 3 Lipiec 2021 przez Bumer 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 W dniu 3.07.2021 o 10:52, Bumer napisał: Można i tak podróżować rowerem po pięknych i, mam nadzieję, dobrze eksploatowanych lasach wokół mojego miasta. Trzeba przyzwyczajać od malenkosci. Super! Czy to Twój wnuczek / Twoja wnuczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 2 godziny temu, tanova napisał: Super! Czy to Twój wnuczek / Twoja wnuczka? Tak, moja wnuczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 (edytowane) Tak z tydzień temu zajrzałem do Szklarskiej na dwa "krótsze" dni. Był to wyjazd z cyklu "spalonej ziemi". Wyszło razem 176 km i 4150 m vertical Ogólnie teren jest dość łatwy ale oznaczyłem na niebiesko ładniejsze fragmenty do jazdy a wykrzyknikami te najtrudniejsze. Ten z trzema to się trochę spociłem z wrażenia. Na początek 4x Stanisław Cały kawałek wzdłuż Mumlawy jest super i multum fajnych miejsc. Najbardziej spektakularny Mumlawski Wodospad Teraz singletrack Szklarska (zdecydowanie wart oddzielnej recenzji) Powiedzmy, że okolice Jakuszyc To już Czechy i trójwykrzyknikowy zjazd Z powrotem Polska i polana Izerska Wiadomo Powrót do Szklarskiej A to już z dworca, w plecaku mam gorące placki ziemniaczane (z Żabki) i marzę aby je wciąć. Pozdro Wiesiek Edytowane 5 Lipiec 2021 przez Wujot 10 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 (edytowane) 33 minuty temu, Wujot napisał: Tak z tydzień temu zajrzałem do Szklarskiej na dwa "krótsze" dni. Był to wyjazd z cyklu "spalonej ziemi". Wyszło razem 176 km i 4150 m vertical Ogólnie teren jest dość łatwy ale oznaczyłem na niebiesko ładniejsze fragmenty do jazdy a wykrzyknikami te najtrudniejsze. Ten z trzema to się trochę spociłem z wrażenia. Na początek 4x Stanisław Cały kawałek wzdłuż Mumlawy jest super i multum fajnych miejsc. Najbardziej spektakularny Mumlawski Wodospad Teraz singletrack Szklarska (zdecydowanie wart oddzielnej recenzji) Powiedzmy, że okolice Jakuszyc To już Czechy i trójwykrzyknikowy zjazd Z powrotem Polska i polana Izerska Wiadomo Powrót do Szklarskiej A to już z dworca, w plecaku mam gorące placki ziemniaczane (z Żabki) i marzę aby je wciąć. Pozdro Wiesiek Dostałeś Wiesiu ode mnie pucharek, ale za zdjęcia, nie za jazdę rowerem. Szkoda, że marnuje się taki wytrawny i doświadczony narciarz. Zima i wiosna była taka piękna a i śniegowo obrodziła, szczególnie w Karkonoszach. Szukałem Twoich linii i nie znalazłem.. Pozdrawiam. Edytowane 5 Lipiec 2021 przez marionen 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 (edytowane) 7 minut temu, marionen napisał: Dostałeś Wiesiu ode mnie pucharek, ale za zdjęcia, nie za jazdę rowerem. Szkoda, że marnuje się taki wytrawny i doświadczony narciarz. Zima i wiosna była taka piękna a i śniegowo obrodziła, szczególnie w Karkonoszach. Szukałem Twoich linii i nie znalazłem.. Też mi trochę szkoda. Gośka chorowała na covid plus kwarantana po tym 3 tyg i ponad miesiąc mi wypadł... Do marca całkiem sporo fajnych tematów zrobiliśmy, najczęściej nowych linii na Śnieżniku. Pozdro Wiesiek Edytowane 5 Lipiec 2021 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 7 minut temu, marionen napisał: Dostałeś Wiesiu ode mnie pucharek, ale za zdjęcia, nie za jazdę rowerem. Szkoda, że marnuje się taki wytrawny i doświadczony narciarz. Zima i wiosna była taka piękna a i śniegowo obrodziła, szczególnie w Karkonoszach. Szukałem Twoich linii i nie znalazłem.. Pozdrawiam. Jak tak możesz pisać o marnowaniu się na rowerze! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 23 minuty temu, Ziemowit napisał: Jak tak możesz pisać o marnowaniu się na rowerze! Zwróć uwagę co ma @Wujot w stopce. Sam widziałem wielokrotnie co Wiesiek potrafi wyczyniać mając 5 cm śniegu pod nartą (a nie pod rowerem). Na rowerach wszyscy jeżdżą (no prawie), na nartach w niektórych miejscach potrafią tylko nieliczni, dlatego napisałem, że się marnuje. Doceniam kolegów którzy jeżdżą na rowerach, zwłaszcza tych startujących w różnych wyścigach, i zawodowych i amatorskich, 3 najważniejsze tury oraz MŚ śledzę na bieżąco. Kiedyś kibicowałem mocno @johnny_narciarz ale już wypisał się z forum (raczej na stałe). Teraz pozostało tylko kibicować @Mitekowi, o ile da znać o Swoich startach przed zawodami, a nie po... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 (edytowane) @Wujot Foto klasa i rejon na pięć gwiazdek. 🙂 Mumlawski to chyba najładniejszy wodospad w Karkonoszach, a tych fajnych miejsc na rzece jest tam kilka. Trójwykrzyknikowy zjazd mnie zaciekawił. Widzę na mapie że to jest ścieżka oznaczona dla pieszych i rowerów. Odważnie dla tego co znakował pod kątem dwóch kółek. Zapisałem sobie na listę to ride. Edytowane 5 Lipiec 2021 przez MarioJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 33 minuty temu, MarioJ napisał: Trójwykrzyknikowy zjazd mnie zaciekawił. Widzę na mapie że to jest ścieżka oznaczona dla pieszych i rowerów. Odważnie dla tego co znakował pod kątem dwóch kółek. Zapisałem sobie na listę to ride. W zasadzie to tam nie ma wyjścia bo to jedyne miejsce w okolicy gdzie można przedostać się z Polski do Czech przez Izerę. I tak po czymś co nazwane jest kładką tymczasową. Czyli bez barierek. A ponieważ nie jest tam nisko to trochę drętwo się jedzie. Zresztą byłem jedynym co to przejeżdżał. Całkiem spory był tam ruch, spotkałem w sumie 9 osób. Wszystko Czesi w kierunku przeciwnym. Czyli ostry wpych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 2 minuty temu, Wujot napisał: W zasadzie to tam nie ma wyjścia bo to jedyne miejsce w okolicy gdzie można przedostać się z Polski do Czech przez Izerę. I tak po czymś co nazwane jest kładką tymczasową. Czyli bez barierek. A ponieważ nie jest tam nisko to trochę drętwo się jedzie. Zresztą byłem jedynym co to przejeżdżał. Całkiem spory był tam ruch, spotkałem w sumie 9 osób. Wszystko Czesi w kierunku przeciwnym. Czyli ostry wpych. Nie wiem czy słyszałeś o tym moście ? Poprzedni "legalny" most się rozsypał, chyba wysoki stan wody w poprzednim roku też pomógł. Nowy "legalny" jest w fazie planowania etc. Tą kładkę postawili "nieoficjalnie" Czesi i bez papierów. Ale robota wygląda całkiem pro. A tutaj o moście pisze śp. dr Przemysław Wiater, dyrektor Muzeum Karkonoskiego, zmarły w 2020 na covid. https://www.goryizerskie.pl/?file=art&art_id=406 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnel2748 Napisano 5 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Wujot napisał: W zasadzie to tam nie ma wyjścia bo to jedyne miejsce w okolicy gdzie można przedostać się z Polski do Czech przez Izerę. I tak po czymś co nazwane jest kładką tymczasową. Jakieś 10-15 lat temu udało mi się zrobić skrót do Czech mniej więcej tak https://ridewithgps.com/routes/36670841 albo bardziej ta wersja https://ridewithgps.com/routes/36670989 już dokładnie nie pamiętam...... ale wystraszyłem się jak nigdy.....i to nie z powodu, że to nielegalne. Na mapie to wygląda dosłownie kawałeczek.....wtedy miałem telefon Omnia , gdzie GPS czasem robił co chciał . Gdzieś źle skręciłem , potem jeszcze kilka zwrotów aż straciłem wątek, tam jakieś bagna w pobliżu , pamiętam puls podczas postoju miałem 170 ( to już prawie granica sapania )....no ale jakoś w końcu wylądowałem w Czechach, na szczęście bateria wytrzymała w tej komórce. Można legalnie granicę przekroczyć na Smreku , od czeskiej strony dobry szuter na samą górę ( 2,5-3 km) tyle, że dość stromo, wcześniej wąskie asfalty , w pl to zjazd po dziurach do Łącznika , ale tragedii czy wielkich trudności nie ma. np taka opcja https://ridewithgps.com/routes/36671034 A Czesi to tą zieloną granicę przekraczali jeszcze z 30 lat po swojemu, jakoś forsowali tę Izerę ale nie potrafię teraz wskazać gdzie to było. Edytowane 5 Lipiec 2021 przez agnel2748 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 6 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2021 W dniu 5.07.2021 o 15:06, Wujot napisał: Tak z tydzień temu zajrzałem do Szklarskiej na dwa "krótsze" dni. Był to wyjazd z cyklu "spalonej ziemi". Wyszło razem 176 km i 4150 m vertical Ogólnie teren jest dość łatwy ale oznaczyłem na niebiesko ładniejsze fragmenty do jazdy a wykrzyknikami te najtrudniejsze. Ten z trzema to się trochę spociłem z wrażenia. Na początek 4x Stanisław Cały kawałek wzdłuż Mumlawy jest super i multum fajnych miejsc. Najbardziej spektakularny Mumlawski Wodospad Teraz singletrack Szklarska (zdecydowanie wart oddzielnej recenzji) Powiedzmy, że okolice Jakuszyc To już Czechy i trójwykrzyknikowy zjazd Z powrotem Polska i polana Izerska Wiadomo Powrót do Szklarskiej A to już z dworca, w plecaku mam gorące placki ziemniaczane (z Żabki) i marzę aby je wciąć. Pozdro Wiesiek Piękna i imponująca relacja z częściowo znanych mi zimą terenów i - jak zwykle u Ciebie - wspaniałe zdjęcia. Nawet się zastanawiałam, czy odcinek z Jakuszyc do Chatki Górzystów nie byłby latem ciekawą i niekoniecznie ekstremalną opcją na krótką wycieczkę rowerową? To chyba około 10 km? Może z możliwością powrotu czeską stroną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 6 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2021 Kolejny ciekawy szlak rowerowy na Pomorzu Zachodnim przejechany 🚴♂️. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 7 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2021 9 godzin temu, tanova napisał: Piękna i imponująca relacja z częściowo znanych mi zimą terenów i - jak zwykle u Ciebie - wspaniałe zdjęcia. Nawet się zastanawiałam, czy odcinek z Jakuszyc do Chatki Górzystów nie byłby latem ciekawą i niekoniecznie ekstremalną opcją na krótką wycieczkę rowerową? To chyba około 10 km? Może z możliwością powrotu czeską stroną? Z Jakuszyc do Chatki to standardowy temat gdzie głównym "problem" jest podjazd pod Samolot. Powrót czeską stroną zawierałby te dwa "wykrzyknikowe" tematy czyli spore wpychy. I zjazd gładkim asfaltem. I chyba wpych (krótki) za stacją kolejową. Wolałbym to jechać w drugą stronę. Czyli ludzkie podjazdy i strome zjazdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 7 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2021 W dniu 5.07.2021 o 15:06, Wujot napisał: Teraz singletrack Szklarska (zdecydowanie wart oddzielnej recenzji) Ta ścieżka z pod Wysokiego Kamienia dość gładka w porównaniu do innych , ale w górnej części to miejsce ze skałką niesamowicie widokowe. W dniu 5.07.2021 o 16:38, MarioJ napisał: Mumlawski to chyba najładniejszy wodospad w Karkonoszach, a tych fajnych miejsc na rzece jest tam kilka. Bardzo fajny też na upały można się schłodzić , a przy wysokiej wodzie niektórzy go spływają 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 12 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2021 Fala upałów konsekwentnie od tygodni omija Pomorze Zachodnie, ale wczoraj było łaskawsze okienko pogodowe - słonecznie, lekki wiatr i ok. 25 stopni. Pokręcone za miedzą u sąsiada, a konkretnie dookoła poligonu Bundeswehry Jägerbrück i nad Zalew Szczeciński w Ueckermünde. A dziś znów chłodno i deszcz ... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi