marboru Napisano 24 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2020 @christof piękny Trek, gratulacje! 👍🚴♂️ Napisz coś więcej o maszynie i daj więcej fotek po testach 👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 (edytowane) W dniu 24.07.2020 o 21:17, christof napisał: Dzis odebrany. Jutro testy 😀 Nowa Emonda? Który model - SL6? - ma chyba malowanie czarno-czerwone... Edytowane 25 Lipiec 2020 przez Cosworth240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 W dniu 17.07.2020 o 12:04, Wujot napisał: Kreta , moje znalezisko PL. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2020 22 godziny temu, Cosworth240 napisał: Nowa Emonda? Który model - SL6? - ma chyba malowanie czarno-czerwone... W dniu 24.07.2020 o 22:19, marboru napisał: @christof piękny Trek, gratulacje! 👍🚴♂️ Napisz coś więcej o maszynie i daj więcej fotek po testach 👍 Wszystko się zgadza - bardzo dobrze rozpoznaliście firmę i rower - Trek Emonda SL6 Pro 2021. Od "zwykłej SL6 różni się karbonowymi kołami. Na wstępie zaznaczę, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w rowerach szosowych zatem wszystko co napisze poniżej będzie bardzo subiektywnym odczuciem leszcza Kilka ogólnych danych technicznych - nowo zaprojektowana karbonowa (OCLV 500) rama charakteryzująca się bardziej aerodynamicznym profilem, w pełni karbonowy widelec, karbonowe kola o stożku 35 mm oraz pełna mechaniczna grupa Ultegra włączenie z tarczowymi hamulcami flat mount. Aluminiowy kokpit i rura podsiodłowa. I kilka zdjęć Wycieniowana główka ramy i logo. klamkomanetki ultegra Korba 52 - 36, oraz przerzutki - mechaniczna ultegra hamulce tarczowe wycieniowana górna rura oraz aluminiowy kokpit Wewnętrzne prowadzenia kabli w ciekawy sposób - wchodzą już w główkę ramy Opony Bontrager R2 (25C) oraz karbonowe koła Bontrager Aeolus Elite 35 Waży - trochę ponad 8kg - nie mam dokładnej wagi. Rozmiar 58 Ogólnie rzecz biorąc jestem w tym rowerze zakochany... tylko popatrzcie na te kształty, malowanie, wysokie koła...:) no po prostu nie można się za nią nie obejrzeć:) Przez 2 dni udało mi się przejechać niemal 200km i jak przystało na szosę zaprojektowana do szybkiego pokonywania podjazdów było 2000m przewyższenia. Na moje nieszczęście pod szybkie podjazdy zaprojektowano tez przełożenia - 52 36 przód 11 - 30 tył no i czasem mi brakowało - ale jak pisałem jestem leszcz. Za to na podjazdach o średnim nachyleniu czułem z jaką łatwością pokonuje km i jak łatwo przyspiesza. Podobnie zjazdy gdzie utrzymywałem się za sporo cięższymi rowerzystami na fajnych maszynach bez większego wysiłku. Bardzo pewnie czułem się w wąskich i szybkich zakrętach oraz przy rozwijaniu dużych prędkości. Hamulce tarczowe... mega sprawa w górach. Tak że ten... Ja nie znajduje prawie żadnych wad w tym rowerze... prawie bo... Pierwsza to przełożenia - wymienił bym kasetę na 11-32 może nawet korbę na 50-34 aby łatwiej było pokonywać naprawdę ostre ścianki a druga to bardzo wysoka cena To był piękny rowerowy weekend i mam nadzieję, że uda się go jeszcze kiedyś powtórzyć 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2020 Piękny rower. Gratulacje. Jest na mojej liście - wysłałem Ci priv. W dwa dni 200 km i 2000m przewyższenia jak na początek, to w sumie już dość głęboka woda, zwłaszcza jak na "leszcza", za którego nam się tutaj podajesz. Ciekawe co będzie za parę tygodni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 26 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2020 (edytowane) @christof piękny rower! Gratulacje, no i witaj w gronie szosowym 👍🚴♂️ Malowanie, geometria, wykonanie sprzętu bajka! Niech Ci służy 👍 Do przełożeń przywykniesz. Teraz nogę rób 😉 Pierwszy raz jak Gliczarów robiłem, to wydawało mi się ekstremalnie trudno, rok temu. W tym roku już było łatwiej...jak nie ten sam podjazd 🤔 a kasety, ani korby nie zmieniałem. Obecnie swojego Rubasa wystawiłem do sprzedaży... Jak znajdzie nowego właściciela, to jest plan na zmianę sprzętu. Jak nabywcy nie będzie, będzie jeździł dalej. Myślę o czymś mniej komfortowym i sztywnym 😉 Pozdrawiam serdecznie 👍 Edytowane 26 Lipiec 2020 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 (edytowane) Rower bardzo mi się podoba (chyba się powtarzam ) ale miałem go tylko na weekend. Na 100% kupię szose, nadal zastanawiam się którą, jest kilka opcji może skończy się nawet na SL6... kto wie @marboru - planujesz pozostać przy Specu czy jakaś inna stajnia? Jeśli Spec to czytałem, że ludzie czekają na nowe modele.(tak jak w Treku nowe ramy) @Cosworth240 - dzieki:) opisze te wycieczki wieczorem i masz wiadomość na PW. i Pozdrawiam! Edytowane 27 Lipiec 2020 przez christof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Myślę o wymianie na nowego Tarmaka. W nowym sezonie Spec zaprzestaje produkcji Venga, a nowy T ma być petardą. Zobaczymy, czy uda mi się dobrze sprzedać Rubasa... Rubas jest świetny, ale jego areodynamika jest wolniejsza. I po niecałych dwóch latach jazdy stwierdzam, że nie potrzebuję aż takiego komfortu jaki daje mi obecny rower. Do mojej jazdy T byłby idealny 👍 Treki są piękne ale droższe... I ciekawostka z Madonką, jest cięższa od tej z zeszłego roku 😮 Obejrzyj. No ale ta Emonda? Jest po prostu kosa! Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Wielu ludzi czeka na nowe Tarmac'i to moze byc bomba. A co do Madonki to Emondy tez są ciezsze - sam frameset niewiele cięższy ale jednak. Trek twierdzi ze pomimo to jest szybsza dzieki profilowi aero i zwiekszonej sztwnosci itd.... Mimo duzego przekroku (91) i co za tym idzie wysoko ustawionemu siodełku pozycja na Emondzie jest jak dla mnie jest ok. Delikatna modyfikacja pozycji i bylo by idealnie. Ale trzeba tez wziąć pod uwage, że ta geometria Emondy jest ciut bardziej wygodna niż w ubiegłych latach - tzw geometria H1.5. A cena.. no niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Nowy Tarmac premiera już we wtorek o 18, czyli niebawem. @christof ile Ty masz wzrostu, że rama aż 58? 188 cm? Strasznie duża rama była przez Ciebie testowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 185 cm ale przekrok 91... Rożnica pomiędzy 56 i 58 to 2 cm w stacku, no i przez to ze mam d... wysoko no to pozycja na 56 była by dla mnie zbyt obciążająca. Tak stwierdzili w Treku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Zakłada się, że jeżeli jest się na granicy rozmiarów, wtedy bezpieczniej jest wziąć rozmiar mniejszy i najwyżej założyć potem dłuższy mostek. Ale ja nie o tym chciałem ... Ładne są te Treki, bardzo ładne. Tylko, że to niestety są bardzo drogie rowery biorąc pod uwagę stosunek wyposażenie / cena. No i dla amatora rzeczywiście lepiej z przodu mieć kompakt, a nie półkpompakt (nie mówiąc już o standardowej korbie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Godzinę temu, WojtekM napisał: Zakłada się, że jeżeli jest się na granicy rozmiarów, wtedy bezpieczniej jest wziąć rozmiar mniejszy i najwyżej założyć potem dłuższy mostek Tak wziąłem. mój wzrost to granica rozmiarów 58 i 60 (przynajmniej wg tabeli Treka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 (edytowane) No to relacja żeby było w temacie na 100% Sobota: I tak nie mogłem spać wiec o 7 już byłem w drodze. Z Bielska w kierunku Porąbki bocznymi drogami, mały ruch i jeszcze przyjemnie chłodno. Pozdrawiam Pana jadącego na prawdziwym motorowerze (takim z pedałami) który mijając mnie znacząco zadzwonił na dzwonku, spojrzał i kiwnął głową dając do zrozumienia ze daje zmianę ... ze 3 km tak sobie przejechaliśmy :) Odbijam w prawo i kieruje sie na Wielką Puszcze, to moje ulubione miejsce na rower. Fajny asfalt droga wije się przez las a obok płynie górski potok przez większość podjazdu. Nachylenie niewielkie można się rozkoszować okolicznościami przyrody. Skręt w lewo w kierunku Targanic i ostatnie kilkaset metrów to już ostra ścianka. Pierwszy szczyt zdobyty Niestety okazało się, że z tego miejsca we wszystkich 3 kierunkach wymagane są łańcuchy! Łamiąc zalecenia zjeżdżam do Targanic i od razu ponownie w górę - tym razem Przełęcz Kocierska, Ponownie lasy... większość podjazdu jest przyjemnie ocieniona. po drodze mijam wyciąg narciarski i dojeżdżam w końcu na szczyt - tutaj tez pamiętamy Czas na przerwę zatrzymuje się góralskiej restauracji przy hotelu Kawa i ciacho zaliczone - całkiem dobre - cena 35 pln - chyba sporo. Zjeżdżam ulicą widokową, bardzo konkretne nachylenie przez niemal całość odcinka aż się ciesze, że dziś jadę w tym kierunku poniżej niewinny początek Teraz kierunek na wodopój a po drodze co chwila takie znaki Po drodze odwiedziny rodziców gdzie dostałem izotoniczna wodę z sokiem malinowym Ponownie w drogę, już widać jezioro Żywieckie a w oddali Skrzyczne Jadę wzdłuż jeziora aż do zapory w Tresnej, Widok na Jezioro a w oddali ledwo widoczne Pilsko. po drugiej stronie tamy Soła i widok na górę Żar, wyciąg, trasę narciarską oraz płaskie ścięcie szczytu góry gdzie jest zbiornik elektrowni szczytowo -pompowej na pierwszym planie - gwiazda dnia. jadę z prawej strony Soły aby uniknąć samochodów, Później mijam Międzybrodzie Żywieckie, Bialskie i jezioro Międzybrodzkie.... ignorując podjazdy po prawej (Żar) i lewej (Przegibek) az docieram do kolejnej zapory - Porąbka. Widok na jezioro Międzybrodzkie: A teraz juz do domu 100km 900m przewyzszenia. Bylo bosko. Po drodze jeszcze odpoczynek pod dębem: Edytowane 27 Lipiec 2020 przez christof 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 1 godzinę temu, christof napisał: I tak nie mogłem spać wiec o 7 już byłem w drodze Szosa wciąga. A niedługo zaczyna się sezon w Eurosporcie. 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Niedziela: Po 100 km w Sobotę nie planowałem już szczegółowo Niedzieli, postanowiłem jechać aż poczuje, że mam dość. Tym razem prosto z Bielska na Przegibek i ponownie bardzo wczesny poranek. Podjazd od strony Bielska jest bardzo przyjemny, zwłaszcza jeśli się go robi zaraz na wstępie przejażdżki. Przy drodze chyba w 2 miejscach można spotkać sprzedawców domowego chleba (weekendy). Jeden bochenek waży chyba z 5 kg Tuz przed szczytem po lewej widok który bardzo lubię, jest tam łąka można sobie poleżeć. Dość szybko dojeżdżam na szczyt, czuje się dobrze zatem zjazd i kierunek na górę Żar. Widok na jezioro Międzybrodzkie a po prawej góra Żar - następny cel. Ale zanim w góry postanowiłem skoczyć na Karaiby Całkiem fajne miejsce jeśli ktoś lubi tłumy. Akurat jestem tu wcześnie i nikogo jeszcze nie ma ale w Sobotę przejeżdżając kolo 14:00 był ludziowy armagedon. Rano całkiem dobrze nadaje się aby przysiąść i coś zjeść przed dalszą drogą. No ale w drogę od razu zaczynamy serpentynami. Obok pierwszej znajduje sie lotnisko sportowe gdzie startują i lądują szybowce (no i samoloty które je ciągną ) Często w okolicy lądują także paralotniarze. Na następnej agrafce dolna stacja wyciągu na szczyt (stara kolejka z Gubałówki) A po minięciu kolejnej serpentyny i znaku zakaz ruchu... dostajemy turbo przyspieszenia pod górę... to znak, że znajdujemy się w miejscu przy którym strefa 51 możne się skryć. Zachwiana grawitacja, pola magnetyczne i wiele innych rzeczy o których nie mogę powiedzieć... to tutaj samochody jada pod górę na luzie, butelki toczą się jak opętane w kierunku szczytu a ja mam średnia 40km/h na podjeździe - w sumie normalka. Podjazd z pewnością jest bardziej wymagający niż Przegibek od Bielska. no i dłuższy. Odkąd jest tam kolejka droga została zamknięta dla ruchu w związku z tym nawierzchnia nie jest w najlepszym stanie. Zjeżdżając z góry radze trzymać się swojej (prawej ) strony drogi bo po przeciwnej jest sporo niespodzianek. Jeśli naszym pasem idzie grupa ludzi ( a wycieczek jest sporo), najlepiej zwolnić i nie ryzykować omijania ich na dużej prędkości lewą stroną drogi. W końcu szczyt i zbiornik elektrowni. Widok w stronę północną Kęty a może i nawet Oświęcim Widok na południe. Od lewej Pilsko (druga górka) od prawej Skrzyczne (pierwsza górka), pośrodku jezioro Żywieckie oraz zapora w Tresnej (gdzie byłem dzień wcześniej) a na pierwszym planie trasa narciarska Lub plas startowy - zależy od pory roku:) Jeszcze bardziej z prawej są single tracki ale już nie mam zdjęcia. Jeszcze ostatnie spojrzenie Emondy na kotline Żywiecka... Nyska jak Nyska ale te felgi (albo felgi jak felgi ale ta Nyska) Teraz już tylko przyjemny długi zjazd aż do jeziora. Spojrzenie na Żar i do domu. Po drodze jeszcze pojechałem do mojej ulubionej Wielkiej Puszczy gdzie załapałem się na poświęcenie pojazdów :))))) i do domu. 80 km ale za to przewyższenie 1000 m, Koniec 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 Wczoraj w ramach rozgrzewki przed dzisiejszą petlą Tatr, Cyhrla, Ściana Bukowina, Gliczarów podjazd od Białego Dunajca, Gubałówka przez Ząb, Kuźnice. 67 km, 1400 m przewyższenia. @johnny_narciarz już dojechał do nas wczoraj. Teraz śniadanie i w drogę. Jedziemy we czwórkę, w tempie turystycznym 👍 Pozdro! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 @marboru skarpetki pomieszales! 😀 A dzisiejszy plan super! Pozdrowienia dla wszystkich! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 5 godzin temu, christof napisał: @marboru skarpetki pomieszales! 😀 A dzisiejszy plan super! Pozdrowienia dla wszystkich! Czy dziś twój Trek pozował do zdjęć na zaporze w Tresnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 26 minut temu, kordiankw napisał: Czy dziś twój Trek pozował do zdjęć na zaporze w Tresnej? Treka już nie ma i i pozowania tez nie 😢 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 2 godziny temu, christof napisał: Treka już nie ma i i pozowania tez nie 😢 A co się stało? Dziś na zaporze w Tresnej młody facet z długa brodą był na takim samym Treku jak ten z twoich zdjęć. Nawet robił mu foty na tle jeziora. Miałem zagadać, ale nie miałem pewności czy to ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 Nie podobal mi sie ja dzis praca praca. A niektore rowery tak maja, ze sie im ciągle zdjecia na zaporze w Tresnej robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 28 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2020 (edytowane) 13 godzin temu, christof napisał: @marboru skarpetki pomieszales! 😀 Nie pomieszał, raczej dopasował różne kolory rękawów i skarpetek!😁👍🏻 Edytowane 28 Lipiec 2020 przez wojgoc 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 29 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2020 Wyprawa rowerem wokół Tatr Zapraszam na relację z naszej wspólnej z @johnny_narciarz wczorajszej wyprawy, na mój blog, pod linkiem: Pozdrowienia marboru 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 3 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2020 Nowa płotowa rzeczywistość... To często nawet bardzo malowniczo wygląda... W zeszłym roku skala zjawiska nie była jeszcze taka wielka ale teraz całe połacie lasów, a czasem łąk, są ogrodzone. Tak walczymy z ASF (choroba dzików). Dla rowerzystów ma to całkiem poważne konsekwencje. O ile trasy znakowane (czyli te na www.rowerem.info) przeważnie są przejezdne (choć znam jedną sytuację, że taki szlak został przecięty) to z "własnymi projektami" już różowo może nie być. Nawigacja na OSM-ie (na której wszystko się opiera) nie wie, które drogi są już nieprzejezdne a leśnicy drabin do przejścia skąpią. Nie zawsze będzie możliwość objazdu przeszkody albo powrotu. Na przykład ze względu na czas czy awaryjny wycof z powodu choćby burzy. Pokonanie takiej przeszkody tak aby nie "wejść w szkodę" łatwe nie jest. Szczególnie w pojedynkę. Warto ten czynnik mieć "z tyłu głowy" i założyć dostateczną rezerwę czasu na niespodzianki. Szczególnie w przypadku bardziej głębokich penetracji terenu. pozdro Wiesiek 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi