surfing Napisano 13 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2023 8 godzin temu, sstar napisał: Jaką drogę wybrać. Dróg tyle…jako rzekł Himilsbach… Wybór trudny bo Chianti może zawrócić w głowie Fantazyjne mocowanie lampki 2 godziny temu, sstar napisał: niezła terenowa jazda z bliskim spotkaniem z lochą i młodymi.... potem pchanie przez bagna Robi się ekstremalnie, lepiej jedź w góry, bo miasta są niebezpieczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2023 (edytowane) 2 godziny temu, surfing napisał: Wybór trudny bo Chianti może zawrócić w głowie Fantazyjne mocowanie lampki Robi się ekstremalnie, lepiej jedź w góry, bo miasta są niebezpieczne. Dobre. Chianti było po powrocie. Dziki ładnie przepłynęły Bobrówkę, a myślałem, że to bobry. A Kórab i Rogóźno i okolice ciężko uznać za miasta. Mimo, że to Pradolina Warszawsko-Berlińska jest. Edytowane 13 Październik 2023 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2023 14 godzin temu, surfing napisał: Wybór trudny bo Chianti może zawrócić w głowie Fantazyjne mocowanie lampki Robi się ekstremalnie, lepiej jedź w góry, bo miasta są niebezpieczne. W górach skalistych jest instrukcja jak zachować się gdy spotkasz niedźwiedzia https://www.nps.gov/subjects/bears/safety.htm a co do lampki, to jaki rower taka lampka, kupiłem w jakiejś castoramie okazyjnie, wiec potem musiałem szyć z tego co miałem pod ręka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2023 Okolice Rogowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 20 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2023 Wieje, teraz 22° O 18:30 na 900 metrach było 17 stopni. Jutro cały dzień lato🙂 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2023 W dniu 20.10.2023 o 20:35, surfing napisał: teraz 22° , na 900 metrach było 17C O godzinie 20.00 w piątek Bielsko-Biała była najcieplejszym miastem w Polsce - jak podało IMGW, w naszym mieście było 22,7 st. Celsjusza. Zupełnie inna sytuacja panowała w Elblągu, gdzie było tylko 2,2 st. C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2023 Dziś był dzień roweru… 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 25 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2023 Dziś też dzień po dniu roweru… w cieniu Ślęży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 25 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2023 To jeszcze mój pionowy świat jak u Kukuczki… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 25 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2023 (edytowane) Oprocz single trackow na Raduni blisko było ominęła mnie wieża Bismarcka najstarsza ponoc w PIOTROWKU oraz wiatrak w PIETRZYKOWICACH choć kiedyś tam bylem Edytowane 25 Październik 2023 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2023 (edytowane) 29-10 Dolny Śląsk. Żmigród - Prusice. Droga DDR z funduszy UE, jak można zauważyć. Odcinek Żmigród - Prusice w całości zrobiony jako asfalcik, odcinek Prusice-Trzebnica jest częściowo zrobiony a częściowo po drogach lokalnych. Bardzo malowniczy odcinek w górnych rejonach Wzgórz Trzebnickich: Głuchów Górny - Boleścin. Ruch znikomy na tym fragmencie. Edytowane 30 Październik 2023 przez MarioJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 30 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2023 (edytowane) W dniu 26.10.2023 o 01:18, sstar napisał: Oprocz single trackow na Raduni blisko było ominęła mnie wieża Bismarcka najstarsza ponoc w PIOTROWKU oraz wiatrak w PIETRZYKOWICACH choć kiedyś tam bylem Tu masz relację z wieży Bismarcka...warto też zobaczyć te z Wieżycy i na Wielkiej Sowie Fragment Wieżycy A co do Pietrzykowa i wiatraka holenderskiego z (chyba) 18 wieku to posiadam jakąś wiedzę z tej okolicy. Gdy powstawał zbiornik Dobromierz pracowałem przy wytyczeniu lini brzegowej zbiornika. Z Pietrzykowa została tylko część. W większości wsi mieszkają teraz ryby i podwodna roślinność, nikomu nie chciało się rozbierać budynków bo cegła była tania, a ręczna rozbiórka pracochłonna. Trochę dachówki tylko rozebrano. Po pracach z wytyczaniem lini zalewowej kolejną robotą było wykonanie mapy zasadniczej pozostałej części Pietrzykowa wraz z terenami rolnymi należącymi do tej wsi (między innymi wiatraka holenderskiego, który wyglądał wtedy zupełnie inaczej niż dzisiaj). A nie była to lekka praca. Teraz to prościzna, korzysta się z technik satelitarnych i GPS. My jedynie mogliśmy liczyć na sieć triangulacyjną Inne punkty geodezyjne jak poligony czy niwelacyjne repery praktycznie nie do odszukania. Podstawowy sprzęt - zwijana stalowa taśma miernicza (trzeba uważać by nie zardzewiała), tyczki, łaty, pryzmat ręczny (nie mylić z obecnymi pryzmatami) szkicownik, ołówek i podstawowy teodolit i niwelator ustawiane śrubowo oczywiście. I z użyciem takiego sprzętu powstawała osnowa geodezyjna. W późniejszych latach dostaliśmy już lepszy sprzęt ułatwiający pracę, dalty czy BRT. A taka mapa zasadnicza jednej wsi, w zależności od wielkości to 6 do 12 miesięcy pracy (przy zespole 2-3 osobowym) w terenie i około miesiąca w biurze by to wszystko nanieść na ostateczną mapę. Nie było wtedy jeszcze obwodnicy Dobromierza i ze Świebodzic czy Strzegomia do Jeleniej Góry jeździło się przez rynek w Dobromierzu. A wiatrak warto odwiedzić bo niewiele takich już zostało (polecam jeszcze Gogołów i Wiry). Edytowane 30 Październik 2023 przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2023 46 minut temu, marionen napisał: Tu masz relację z wieży Bismarcka...warto też zobaczyć te z Wieżycy i na Wielkiej Sowie Fragment Wieżycy A co do Pietrzykowa i wiatraka holenderskiego z (chyba) 18 wieku to posiadam jakąś wiedzę z tej okolicy. Gdy powstawał zbiornik Dobromierz pracowałem przy wytyczeniu lini brzegowej zbiornika. Z Pietrzykowa została tylko część. W większości wsi mieszkają teraz ryby i podwodna roślinność, nikomu nie chciało się rozbierać budynków bo cegła była tania, a ręczna rozbiórka pracochłonna. Trochę dachówki tylko rozebrano. Po pracach z wytyczaniem lini zalewowej kolejną robotą było wykonanie mapy zasadniczej pozostałej części Pietrzykowa wraz z terenami rolnymi należącymi do tej wsi (między innymi wiatraka holenderskiego, który wyglądał wtedy zupełnie inaczej niż dzisiaj). A nie była to lekka praca. Teraz to prościzna, korzysta się z technik satelitarnych i GPS. My jedynie mogliśmy liczyć na sieć triangulacyjną Inne punkty geodezyjne jak poligony czy niwelacyjne repery praktycznie nie do odszukania. Podstawowy sprzęt - zwijana stalowa taśma miernicza (trzeba uważać by nie zardzewiała), tyczki, łaty, pryzmat ręczny (nie mylić z obecnymi pryzmatami) szkicownik, ołówek i podstawowy teodolit i niwelator ustawiane śrubowo oczywiście. I z użyciem takiego sprzętu powstawała osnowa geodezyjna. W późniejszych latach dostaliśmy już lepszy sprzęt ułatwiający pracę, dalty czy BRT. A taka mapa zasadnicza jednej wsi, w zależności od wielkości to 6 do 12 miesięcy pracy (przy zespole 2-3 osobowym) w terenie i około miesiąca w biurze by to wszystko nanieść na ostateczną mapę. Nie było wtedy jeszcze obwodnicy Dobromierza i ze Świebodzic czy Strzegomia do Jeleniej Góry jeździło się przez rynek w Dobromierzu. A wiatrak warto odwiedzić bo niewiele takich już zostało (polecam jeszcze Gogołów i Wiry). Dzięki za info. Z Toskanii pamiętam takie cudo https://miejsca.org/miejsce/fabbriche-di-careggine-lago-di-vagli-wlochy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 2 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2023 Parę zupełnie świeżych fotek. Wschodnia część Borów Niemodlińskich. takie klimaty... Jeszcze może tydzień takich rarytasków... Edytowane teraz przez Wujot2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 4 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2023 Miejskie klimaty… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 Single track down the hill 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 Ech te banery - szkaradziejstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 10 godzin temu, cyniczny napisał: Ech te banery - szkaradziejstwo. Fakt. Hotel też nie jest cudny. Poleję trochę wody dla Wujota dla ochłody. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 (edytowane) 10 godzin temu, cyniczny napisał: Ech te banery - szkaradziejstwo. Ale nie ma obowiązku ich fotografowania @sstar 7x wiadukt??? Toć już perwersja! Gdzieś blisko BDSM. Edytowane 9 Listopad 2023 przez Wujot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 20 minut temu, Wujot napisał: Ale nie ma obowiązku ich fotografowania @sstar 7x wiadukt??? Toć już perwersja! Gdzieś blisko BDSM. Zawsze podobała ci się taka architektura, chciałem ci zaimponować. A serio, to jakbyś zobaczył taki wiadukt zamiast mostku, którym miałeś przekroczyć rzekę to też byś go z siedem razy sfotografował, do tego kolejowy, tak więc pozostał mi do sforsowania ten jazz który uznałem za łatwiejszy, trudny krok to rower na drabinie, ale jak widać i z tym sobie poradziłem świetnie. BDSM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 57 minut temu, sstar napisał: A serio, to jakbyś zobaczył taki wiadukt zamiast mostku, którym miałeś przekroczyć rzekę to też byś go z siedem razy sfotografował, do tego kolejowy, tak więc pozostał mi do sforsowania ten jazz który uznałem za łatwiejszy, trudny krok to rower na drabinie, ale jak widać i z tym sobie poradziłem świetnie. BDSM? Ja na przykład wiele motywów fotografuje więcej razy (pion, poziom, różna perspektywa, składowe do montażu, wycinek). Ale zamieszczam jedno wybrane. Dlatego napisałem - wyższa perwersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2023 8 minut temu, Wujot napisał: Ja na przykład wiele motywów fotografuje więcej razy (pion, poziom, różna perspektywa, składowe do montażu, wycinek). Ale zamieszczam jedno wybrane. Dlatego napisałem - wyższa perwersja. Nie no zalapalem. Chciałem zalać cie ta woda jak cie suszyło Mumlawskim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2023 Ale jak poruszyłeś zagadnienie Mumlawy, to rzeczywiście ładnie wyglada trasa wokół i nawet można do Jakuszyc prawie dojechać, ciekawa opcja choć dla mnie być może zabójcza, a dla JC w sam raz, choć kusilaby wtedy Vosecka Bouda, w której nawet na nartach nigdy nie zjechałem ze Szrenicy wstyd mi. Natomiast dojechałem do Schroniska Orle, o ósmej zamknięte, kiedyś tak zaczynałem przygodę ze skiturami choć w zjazdowych z rozpiętymi obowiązkowo butami flex 70 dwie klamry takie miałem, przez Samolot i z powrotem, piękne czasy. Dobrych piec lat temu lub więcej zaraz sprawdzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 10 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2023 (edytowane) 5 godzin temu, sstar napisał: Ale jak poruszyłeś zagadnienie Mumlawy, to rzeczywiście ładnie wyglada trasa wokół i nawet można do Jakuszyc prawie dojechać, ciekawa opcja choć dla mnie być może zabójcza, a dla JC w sam raz, choć kusilaby wtedy Vosecka Bouda, w której nawet na nartach nigdy nie zjechałem ze Szrenicy wstyd mi. Droga (pętelka) do Jakuszyc to gładziutki asfalt bez wymagających podjazdów. Najtrudniejszy jest początek wzdłuż Mumlavy, jedna ścianka, później jest <10%. Za mostkiem (przekraczającym rzekę) jest już spokojnie. Zaznaczyłem to strzałką. Z mapy z cieniowaniem, trasa wygląda wprost rewelacyjnie, w realu jest niestety trochę gorzej, bo jedziemy w lesie i mało widać. Ale sama trasa z niweletą zmienną wysokościowo, ale też w rzucie, jest do jazdy super. Narysowany odcinek to 19 km a suma przewyższeń to 568 m. Sporo ale po idealnym asfalcie a nie po kamolach. Edytowane 10 Listopad 2023 przez Wujot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2023 20 minut temu, Wujot napisał: Droga (pętelka) do Jakuszyc to gładziutki asfalt bez wymagających podjazdów. Najtrudniejszy jest początek wzdłuż Mumlavy, jedna ścianka, później jest <10%. Za mostkiem (przekraczającym rzekę) jest już spokojnie. Zaznaczyłem to strzałką. Z mapy z cieniowaniem, trasa wygląda wprost rewelacyjnie, w realu jest niestety trochę gorzej, bo jedziemy w lesie i mało widać. Ale sama trasa z niweletą zmienną wysokościowo, ale też w rzucie, jest do jazdy super. Narysowany odcinek to 19 km a suma przewyższeń to 568 m. Sporo ale po idealnym asfalcie a nie po kamolach. Pieknie... pięknie. Przewyższenie z mojego wczorajszego dnia ale ja nie pętelkę a raczej ośmiornicę. To co warte rekomendacji u mnie to szlak żółty wzdłuż torów na odcinku Udoli Jizera do Korenov niby szlakiem wiec o asfalcie zapomnij ale widokowo mega. A tak jak pisałeś lasem jeździć niekoniecznie lubię to mam na co dzień w księstwie łowickim... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi