marboru Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 W kalendarzu 26 marca. Nieuchronnie zbliża się wiosna. Nieuchronnie, bo w narciarskich żyłach pulsuje zima. Nostalgia. Mimo, że szusy przedwczorajszego dnia jeszcze tlą się w pamięci, mimo że te dzisiejsze już kiełkują gdzieś w umyśle – to gdzieś poza, gdzieś już obok, z tyłu świadomość końca się zbliża. Wspomnienia. Wtedy przychodzą w myślach, miejsca, stop klatki odbytych wypraw, odkrywanych miejsc, ulubione trasy, dobre skręty, wyskoki i upadki. Góry. Zastanawiam się, ile ich w życiu widziałem? Ile szczytów, grani wprawiało w zachwyt? Te małe i te duże – jakie mają nazwy? Jakie historie są z nimi związane? To przerasta świadomość. Człowiek nie zastanawia się nad tym, dopóki zapina narty i patrzy w dół, zachłanny zjazdu, prędkości, ruchu… Krajobraz, natura – ta górska, to część duszy każdego narciarza. Wiosna. Zieleń, jasność, Słońce, błękit jezior, rzek. Śpiew ptaków, rośliny, zapachy, ciepły wiatr. Serce narciarza jest rozdarte. Między tym surowym zimowym światem pełnym pasji, a tym łagodnym wypełnionym życiem. To nie rozdarcie – to równowaga. Bo, czy miłość do nart byłaby tak wielka, gdyby nie było przerw? Gdyby nie było tego wiosennego rozżalenia, letniego oczekiwania i jesiennego dreszczu emocji przed kolejnym Sezonem? Póki czas… Schwycić ją. Złapać zimę za płaszcz i przytrzymać! Pojechać kilka razy. Choć już miękko, choć narta zapada się w cukrze i nie trzyma, choć mokro, choć wilgoć, choć jeżdżą ślizgi, a nie krawędzie. Bo czyż każdy z nas nie pragnie, gdzieś w podświadomości mieć ich dwóch? Tej surowej w białych barwach, pięknej i tej kwiecistej, ślicznej, pachnącej, ubranej w zwiewną sukienkę – Zimy i Wiosny. Ja tak mam… Dlatego dzisiaj wieczorem wyruszę… Dlatego nim przyjdzie Lato i rozebrana pora roku, poflirtuję z Wiosną i Zimą – to tu, to tam. Zachwycę się, by Latem powrócić myślami do wszystkich chwil… …chwil spędzonych na nartach. pozdrawiam marboru 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Mam podobne myśli już od początku marca ,który to miesiąc w meteorologii jest zaliczany ,cały do pierwszego miesiąca wiosny (zwany jest ten okres przedwiośniem) ze średnimi temperaturami na obszarze poniżej 700m.n.p.m. powyżej zera np. w Katowicach plus 3,3 C. W tm roku mamy typowo narciarski ,ekstremalnie zimny np w Katowicach średnia wyniesie około 0-minus 1 (zostało jeszcze 5 dni do końca to tylko przybliżone dane). Nastawiłem się na przeciętny marzec, a że w zimowych miesiącach (grudzień, styczeń ,luty) przekroczyłem o jeden wyjazd moja skromną normę (10-15 wyjazdów) chciałem w wolnym czasie znacząc jeździć na rowerze. Liczyłem temperatury (8-15 stopni na plusie) i budzącą się przyrodę w pobliskich lasach. No ,ale jest marcowa zima ,narty lubię bardziej od roweru to zaliczyłem jeszcze dwa wyjazdy i ten ostatni (24.03) przy tak pięknej zimowej pogodzie i przy tak dobrych a warunkach,że pozostanie tak długo w pamięci jak wyjazdy narciarskie w Alpy. Prognozy do 10.04 znowu zmieniły się na chłodniejsze ze sporymi przymrozkami oraz kilkoma stopniami na plusie w dzień. Narty w kwietniu? Chyba w Polsce nie będę miał gdzie pojechać bo SON np. kończy sezon 31.03. Tatry oszczędzam dla przyszłych pokoleń i nie jeżdżę tam ani w zimie anie w lecie.Wolałbym wiosnę w pełni tzn. 15-20 stopni i szybkie stopnienie śniegu w górach to nie będzie zal. W 2006 roku po mroźniejszej jeszcze zimie i równie zimnym marcu mieliśmy rekordowo upalny lipiec. Może się powtórzy ten schemat to ludziska ( nie narciarze) się wygrzeją i przestana narzekać na niekończące się zimno. Pozdrawiam już ciepło wiosennie.Janek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Ty to "marboru" jesteś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 (edytowane) Wiosna - najpiękniejsze narciarstwo Wreszcie kończy się zima! Z niecierpliwością układam kalendarz narciarski - o ile podczas jesieni i zimy jest to standardowe 8-9 dni/m-c to teraz staram się upchnąć znacznie więcej. Bo: - kuszą "normalne" ośrodki gdzie na mięciutkiej wiosennej ciapce można śmigać do około 20.04 na trasie i obok - kuszą francuskie 3V, Espace Killy gdzie zamknięcie sezonu na początku maja jest tanie i cudowne, ze świstakami łażącymi po stokach - kuszą kwietniowe firny w Karkonoszach a choćby ze Śnieżki myknąć - kuszą alpejskie schroniska i tury do połowy maja - kuszą zjazdy w żlebach w Tatrach do końca maja, może by tak Rysą śmignąć a w czerwcu jakieś poletka odszukać - kusi Stubai do 15.05 (bo jeszcze karnet działa) - kusi zjazd z Aiquille du Midi gdzieś pod koniec maja - po gołym lodowcu - kusi zjazd z Klein Matterhorn też pod koniec maja, a może gdzieś kawałek dalej z Breithorna (4200 m n.p.m.) - kuszą letnie jazdy w Gurglu (w zeszłym roku w połowie maja) - kusi Tux w lipcu i Passo dello Stelvio w sierpniu - kuszą jeszcze wszystkie pomysły nieznane (w tym Nowa Zelandia:) Nostalgia przyjdzie gdzieś w czerwcu ale do października w sumie będzie niedługo więc jakoś lato na rowerze i trekingach przetrwam. Pozdro Wiesiek Edytowane 26 Marzec 2013 przez Wujot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Wreszcie kończy się zima! Z niecierpliwością układam kalendarz narciarski - o ile podczas jesieni i zimy jest to standardowe 8-9 dni/m-c to teraz staram się upchnąć znacznie więcej. Bo: - kuszą "normalne" ośrodki gdzie na mięciutkiej wiosennej ciapce można śmigać do około 20.04 na trasie i obok ............................... Nostalgia przyjdzie gdzieś w czerwcu ale do października w sumie będzie niedługo więc jakoś lato na rowerze i trekingach przetrwam. Pozdro Wiesiek Pokazałem post powyższy rodzinie i przeczytali z niedowierzaniem. Myślę ,że teraz nie będą mówić ,że mi na starość całkiem odbiło bo te moje 18 wyjazdów w sezonie to jest nic w porównaniu z ,, narciarskim szaleństwem" Wujota :applause:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Pokazałem post powyższy rodzinie i przeczytali z niedowierzaniem. Myślę ,że teraz nie będą mówić ,że mi na starość całkiem odbiło bo te moje 18 wyjazdów w sezonie to jest nic w porównaniu z ,, narciarskim szaleństwem" Wujota :applause:. Doskonale to rozumiem - mam kolegów przy których czuję się... całkiem normalny. Ważne jest żeby znaleźć kogoś bardziej zakręconego od siebie! Pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fikol Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 - kusi zjazd z Aiquille du Midi gdzieś pod koniec maja - po gołym lodowcu Aiguille Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 My, myśląc, że już koniec szaleństw, spakowaliśmy sprzęt, ale wstając o 6 rano w piątek, czytając prognozę i spoglądając za okno spakowaliśmy się w godzinę, załadowaliśmy dwójkę dzieci i ruszyliśmy 350 km na podbój stoku. Cóż to były za warunki! Pięknie, słonecznie, mroźno i mega twardo na stoku. No i puściutko:-))) Śmiało mogę powiedzieć, że najlepsze warunki w tym roku:-))) Także niech żyje narciarska wiosna! Na Święta jedziemy do Zakopca i mamy zamiar chyba zrealizować nasze marzenie zjazdu z córką z Kasprowego. No i zjazd o wielkanocne jajo na Kalatówkach zaliczyć:-) Także my jeszcze w klimacie dwóch desek a od kwietnia rowery! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnusDux85 Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 My, myśląc, że już koniec szaleństw, spakowaliśmy sprzęt, ale wstając o 6 rano w piątek, czytając prognozę i spoglądając za okno spakowaliśmy się w godzinę, załadowaliśmy dwójkę dzieci i ruszyliśmy 350 km na podbój stoku. Cóż to były za warunki! Pięknie, słonecznie, mroźno i mega twardo na stoku. No i puściutko:-))) Śmiało mogę powiedzieć, że najlepsze warunki w tym roku:-))) Także niech żyje narciarska wiosna! Na Święta jedziemy do Zakopca i mamy zamiar chyba zrealizować nasze marzenie zjazdu z córką z Kasprowego. No i zjazd o wielkanocne jajo na Kalatówkach zaliczyć:-) Także my jeszcze w klimacie dwóch desek a od kwietnia rowery! A jak tam idzie szlifowanie techniki, są jakieś nowe filmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siluete Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 Na razie filmów brak, ale jak nakręcimy to na pewno wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 (edytowane) Marboru - pięknie napisane. Mnie ogromnie kusi majowo-czerwcowy wypad do Finlandii - Ruka, choć zapewne będzie ciężko z ogarnięciem wyjazdu, ale mam nadzieję, że się uda. Niedługo postaram się w końcu sklecić relację z grudniowego wyjazdu za koło podbiegunowe, zdecydowanie jedno z piękniejszych miejsc na narciarskiej mapie świata :smile:. http://vimeo.com/7081061 :angel: Edytowane 27 Marzec 2013 przez Ratrak dodany link 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 Ty to "marboru" jesteś..... ??? :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2013 ??? :happy: No dobra, powiem jasno! Jesteś barwną postacią tego forum i pozytywnie nakręcony nie tylko na narty! Więcej Ci nie będę kadził:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi