johnny_narciarz Napisano 23 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2013 Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym ubezpieczeniem?To właściwie klub i jednocześnie ubezpieczenie,do tego niedrogie i na cały rok!Do tego dochodzą różne zniżki na noclegi w schroniskach itp. Dla przykładu dla "pojedynczego" członka klubu,ubezpieczenie obejmujące góry w Europie i nie tylko (właściwie góry na całym świecie!!!),na rok kosztuję tylko 65 euro!Jeszcze lepiej wygląda to,kiedy kupujemy takowe rodzinne. : Znalazłem to w jakimś artykule o Tyrolu,gdzie autor(ka) regularnie tam jeździ i korzysta od lat. Jak dla mnie wygląda to interesująco! : Nie wiem czy mi wolno w związku z nowym regulaminem... : :eek: ale podam: http://www.alpenverein.com.pl/cms/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 23 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2013 Cała nasza ekipa , jeżdżąca regularnie w Alpy ma to ubezpieczenie - jest chyba bezkonkurencyjne przy częstych wyjazdach i co najważniejsze - dostosowane do tamtych realiów - np.suma OC to 3 mln euro . Co prawda jeszcze nie musieliśmy z niego korzystać , ale myślę , że żadnych niespodzianek in minus nie będzie.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 23 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2013 Cała nasza ekipa , jeżdżąca regularnie w Alpy ma to ubezpieczenie - jest chyba bezkonkurencyjne przy częstych wyjazdach i co najważniejsze - dostosowane do tamtych realiów - np.suma OC to 3 mln euro . Co prawda jeszcze nie musieliśmy z niego korzystać , ale myślę , że żadnych niespodzianek in minus nie będzie.... 3 mln euro : za 65 euro na rok ? Nie pomyliłeś się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 Może coś o tym ubezpieczeniu powinien napisać ktoś kto miał wypadek na stoku : bo jest dobrze dopóki jest dobrze:sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 3 mln euro : za 65 euro na rok ? Nie pomyliłeś się ? Nie - http://www.alpenverein.com.pl/cms/pdf/avwwsNEU_06.4.11_PL.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 Cała nasza ekipa , jeżdżąca regularnie w Alpy ma to ubezpieczenie - jest chyba bezkonkurencyjne przy częstych wyjazdach i co najważniejsze - dostosowane do tamtych realiów - np.suma OC to 3 mln euro . Co prawda jeszcze nie musieliśmy z niego korzystać , ale myślę , że żadnych niespodzianek in minus nie będzie.... A nie mógł byś jednego poświęcić?:biggrin: Fajna sprawa że nie trzeba myśleć jeszcze podczas reisefieber o ubezpieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 Przymierzałem się do zakupu,ale nie zdążyłem sfinalizować,trochę niska była suma na koszty leczenia,bezkonkurencyjne za to warunki akcji ratunkowych na wodzie i w górach.Telefon w Zakopanem,gdzie chciałem wyjaśnić jeszcze ze parę wątpliwości,nigdy nie odpowiadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Cała nasza ekipa , jeżdżąca regularnie w Alpy ma to ubezpieczenie - jest chyba bezkonkurencyjne przy częstych wyjazdach ... Dzięki! Niczego porównywalnego nie znalazłem.Kiedy sprawdzałem w Allianz,koszta szły w tysiące złotych! Może jeszcze ktoś coś dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 (edytowane) Dokładniej to jest tak, że członkostwo w OEAV w ramach opłaty członkowskiej gwarantuje także ubezpieczenie (Uniqua). W górach, w drodze i z gór - wszelka górska działalność (w tym narty) z określonymi wyłączeniami (w tym np. bez profi zawodów sportowych) Oprócz tego, a może przede wszystkim ma różne inne plusy - zniżki w schroniskach, jakieś eventy, szkolenia itd. - ale raczej nie o tym jest wątek. Przy okazji: http://www.oeav-events.at/austria/Polen/ http://www.alpenverein.com.pl/cms/ i najlepiej dzwonić na komórkę. Od niedawna odbiera Ola, która sobie chyba nieco lepiej radzi od. p. Zofii - ale obie sympatyczne, pozdrowienia W Wiedniu, chyba w czwartki po południu (trzeba sprawdzić) jest polski dyżur - można dzwonić, na maile też odpisują szybko, także po polsku. W wielu aspektach jest to bezkonkurencyjna oferta, ...no może analogiczne niemieckie jest konkurencyjne - ale nie wgryzałem się. http://www.alpenverein.de/ A niskie koszty leczenia? Polscy ubezpieczyciele komercyjni najchętniej kierują do Polski - "lecz się w NFZ", są gotowi wysłać nawet karetkę za tysiące złotych, byle nie wydawać kasy za granicą ... to doświadczenie kolegi, który wrócił z Austrii karetką, bo zerwał więzadło (w sumie to po co karetka?! ), a tam na miejscu nie chcieli mu zafundować nic poza powierzchowną obdukcją. Pomijając szczegóły ubezpieczenia - mam to i jestem zadowolony ...jestem zadowolony głównie dlatego, że nigdy nie skorzystałem ale, gdzieś wokół mnie, w kręgu znajomych, ludzi poznawanych na nartach itd. - do OEAV zapisało się kilka a może nawet kilkanaście osób. Do tego - święty spokój i wolna głowa - bezcenne Odpada jedna, ważna rzecz do ogarnięcia przed wyjazdem. Przy tym nikt nie broni dokupić sobie ew. jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia - na zasadzie, że z OEAV mam super ratownictwo (także poza trasą!) i wielkie OC, a jakieś inne sprawy chorobowe - dodatkowo. Edytowane 27 Marzec 2013 przez gajowy01 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 Oprócz OeAV na podobnych zasadach ubezpieczają swoich członków inne towarzystwa alpejskie np niemieckie DAV, francuska ARVA. Podstawowe jest to, że nie ma wyłączeń z tytułu offpiste a limity akcji ratunkowej, OC i zastępstwa prawnego są wysokie. Co do KL to mając EKUZ w UE nie są one nawet teoretycznie potrzebne. Na pewno KL w Szwajcarii, USA będzie stanowczo małe - warto się dobezpieczyć jeśli ktoś tam jeździ. Te towarzystwa mają po kilkadziesiąt tysięcy członków i nigdzie nie pojawiają się sygnały o kłopotach przy likwidacji szkód. Z innych spraw - koszt składki członkowskiej zwraca się po tygodniowym pobycie w schronisku prowadzonym przez obojętnie które towarzystwo - są ich tysiące (zniżka na nocleg to 50%) . pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi