Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Teraz Bieszczady - Tarnica

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Bieszczady to dla wielu z nas narciarsko miejsca kompletnie nieznane.

Tym bardziej freeridowo :happy:

Tarnica (1346 m n.p.m.) – najwyższy szczyt polskich Bieszczadów i województwa podkarpackiego, wznoszący się na krańcu pasma połonin, w grupie tzw. gniazda Tarnicy i Halicza. Należy do Korony Gór Polski.

Szczyt Tarnicy wznosi się ponad 500 m nad dolinę Wołosatki i wyróżnia się osobliwą sylwetką. Od sąsiedniego masywu Krzemienia grzbiet (faktycznie zwornikiem jest Tarniczka) oddzielony jest głęboką Przełęczą Goprowską, natomiast z Szerokim Wierchem łączy się charakterystyczną, ostro wciętą w grzbiet przełęczą o wysokości 1275 m n.p.m., od której pochodzi nazwa góry (w języku rumuńskim słowo "tarniţa" oznacza siodło, przełęcz). Wąski, ostry, nieco wydłużony grzbiet góry, z dwoma wyraźnymi wierzchołkami (1346 i 1339 m n.p.m.), wyścielają złomiska skał i zdobią bruzdy naturalnych zagłębień, a także resztki wojennych okopów. Z południowej strony opada w dół wysoka skalna ściana, a niżej rozścielają się wielkie pola kamiennego rumoszu. Na głównej kulminacji znajduje się punkt geodezyjny i żelazny krzyż ustawiony w 1987 r., upamiętniający – wraz z wmurowaną tablicą – pobyt ks. Karola Wojtyły 5 sierpnia 1953. Tarnica stanowi najbardziej atrakcyjny punkt widokowy w polskich Bieszczadach. Oprócz wspaniałej panoramy najbliższych grzbietów polskiej części Bieszczadów, w pogodne dni można dostrzec: Tatry, Gorgany, Ostrą Horę, Połoninę Równą, Połoninę Krasną i Świdowiec.

W rejon tych gór prowadzą zaledwie dwa piesze szlaki turystyczne. Pierwszy to końcowy odcinek Głównego Szlaku Beskidzkiego (Ustroń – Wołosate), wiodący od schroniska w Ustrzykach Górnych (znaki czerwone). Odcinek ten w swojej końcowej partii jest bardzo atrakcyjny widokowo, prowadząc do przełęczy pod szczytem Tarnicy (1275 m n.p.m.) połoninami Szerokiego Wierchu. Drugim jest bardziej stromy szlak niebieski Biała – Grybów, który prowadzi z Wołosatego bezpośrednio na przełęcz pod szczytem Tarnicy. Z przełęczy na szczyt prowadzi krótki (15 min) boczny szlak koloru żółtego.

[video=youtube;aUoXMSjJang]

Cztery zjazdy:

Szeroki Wierch - Przełęcz GOPRowska

Krzemień - Przełęcz GOPRowska (Nie ma na filmie. Południowy stok Krzemienia tak się przytopił że ciężko było o jakiekolwiek skręcanie :))

Tarnica na Wschód

Tarnica na Zachód i dalej już szlakiem do Wołosatego

• Like 4

Fajne - ja znam Bieszczady (korona Bieszczad zaliczona :laughing:) tylko z okresu letniego (baza w Procisne u leśniczego)

Skąd startowaliście, jak i ile czasu podchodziliście?

Niestety, to tylko filmik odnaleziony w sieci przeze mnie.

W planach na przyszły Sezon mam właśnie eksplorację Bieszczad...z nartami nigdy tam nie byłem :sad:

• Like 1

A co na to Straż Parku Narodowego???W Tatrach TPN nie wybacza freeridowcom...

Zapisy regulaminu Bieszczadzkiego Parku Narodowego, przynajmniej jak dla mnie, są mało jednoznaczne:

"Punkt 6: Wędrówki na nartach dozwolone są na odpowiednio oznakowanych odcinkach pieszych szlaków turystycznych:

Ustrzyki Górne - Szeroki Wierch – Siodło pod Tarnicą – Tarnica – Wołosate;

Przełęcz Wyżna – Połonina Wetlińska (schronisko) – Brzegi Górne;

Wetlina – Przełęcz Orłowicza – Połonina Wetlińska (schronisko);

oraz na innych trasach:

- spacerowe, narciarskie trasy biegowe wokół Wetliny;

- spacerowa trasa narciarska w Wołosatem;

- spacerowe trasy narciarskie w obwodzie ochronnym Tarnawa.

Punkt 19: Nie przewiduje się udostępniania terenu Parku dla następujących celów:

- sportowych, w tym narciarstwa zjazdowego..."

Mało jednoznaczna, tym bardziej, że na stronie Parku można znaleźć takie zapisy:

"Na obszarze Parku nie istnieje wprawdzie sieć wydzielonych nartostrad, ale do celów wędrówek narciarskich możemy wykorzystać istniejące już znakowane szlaki piesze o łącznej długości przeszło 130 km. W zależności od aktualnie panujących warunków śniegowych, atmosferycznych i grubości pokrywy, a także miejsca do którego się wybieramy oraz odległości jaką mamy do pokonania możemy wędrować na nartach biegowych, śladowych, bądź też ski-tourowych.

Godne polecenia są narty ski-tourowe, dzięki którym możemy pokonywać znaczne odległości wędrując przez bieszczadzkie połoniny, a także zdobywać najwyższe szczyty ze stromymi podejściami. Narty tego typu sprawdzą się również gdy wędrujemy po oblodzonym stoku, a to dzięki dodatkowo nakładanym na nie fokom.

Na nartach w najwyższe partie Bieszczadów powinny się wybierać osoby bardziej doświadczone, które posiadły już co najmniej podstawowe umiejętności jazdy na nartach."

Dlatego też może Straż Parkowa nie interweniowała, bądź "przymyka oko" na freeriderów?

Edytowane przez marboru

Może ktoś rozwinie wątek negatywnego wpływu narciarstwa pozatrasowego na przyrodę . Ja takiego związku za bardzo nie widzę , ale może czegoś nie wiem:confused::

Aklimie, tu: http://www.tpn.pl/files/news/editor/files/analiza_druga_strefa/analiza_tpn_18_01_2010_2.pdf znajdziesz dogłębną analizę sporządzoną przez TPN i która to analiza była nam, narciarzom przychylna (głośna sprawa poszerzenia tras narciarskich w Tatrach).

Krytyka tej analiza była ogromna ogromna ze strony przyrodników...i w efekcie została storpedowana:

http://narty.newsweek.pl/narty-aktualnosci,ekolodzy-storpedowali-pomysl-poszerzenia-tras-wokol-kasprowego-wierchu,53614,1,1.html

Cóż - taki Kraj...niealpejski po prostu :frown::

• Like 1

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy w linku z krytyką przyrodników to..... "Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot" i wszystko jasne grrrr...........Sam jestem za ochroną przyrody ale bez "przesadyzmu".

Ci (Pracownia na Rzecz Wszystkich Istot) to dopiero muszą mieć wrogów...

...ich strona zhakowana i zawirusowana :laughing: