JG77 Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Witam Serdecznie czy można prosić o pomoc i wyjaśnienie w sposobie działania wiązań Look PX 15 Racing Maxflex ,bardzo skąpe informacje w necie i nie wiem jak konkretnie wypinają tyły i przody a najbardziej interesuje mnie kwestia czy np.wzorem Markera mają taki inteligentny patent ,że jak rozpoznają zagrożenie to nawet o 50% zmniejszają siłę wypięcia.Jest to związane z moim bezpieczeństwem ponieważ są one od 8-15 Din a ważę 65 kg.i kilka razy mi nie wypięły i trochę mnie zmroziło więc czy wymiana na PX 12 Racing będzie konieczna ? PX 12 są od 3-12 Din -ja wiem że chyba tak ale jak te PX 15 mają taki cudowny patent i zmniejszą tą siłę mimo nastawy Din - mam na 7,5 czyli poniżej skali to po co mam kupować nowe.Bardzo proszę osoby które coś wiedzą w tym temacie o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) Nie ma cudownych patentów. Każde wiązania - nawet Markery - musisz ustawiać na taką wartość jaka wychodzi z Twojej wagi, wzrostu, wieku, długości skorupy buta i sposobu w jaki jeździsz. Im bardziej dynamicznie i z większą prędkością, tym bardziej możesz zwiększyć wartość siły wypięcia. Ryzykując, że jak się wywrócisz przy małej prędkości to wiązanie nie wypnie. Twoje nogi - Twoje ryzyko. Ty musisz zadecydować. I jeszcze jedno, kiedyś w instrukcjach do wiązań producenci (np. Marker) pisali, że wiązanie najlepiej działa (może ustawienia są najbardziej precyzyjne) przy ustawieniu w okolicach środka skali. Ja na twoim miejscu ze względu na małą masę jednak bym zamienił na PX 12. Ale jak pisałem: Twoje nogi - Twoje ryzyko. AAAAA i jeszcze jedno - sprawdź te wiązania (PX 15) na maszynie pokazującej rzeczywistą siłę wypięcia... Jeśli przy ustawieniu na minimum czyli 8, rzeczywista siła wypięcia jest mniejsza np 7 czy 7,5 to na rzęsach, ale się na nie łapiesz . To, że parę razy Ci nie wypięły, nie musi być sygnałem, że coś jest nie tak - pewnie nie musiały wypiąć - no chyba że Ci połamały nogi... :wink: Tadek Edytowane 16 Marzec 2013 przez Tadeusz T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 16 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Tak jest ,wiązania ustawiono na maszynie poniżej skali na 7 dodając jednocześnie że są wyjątkowo równe sprężyny mam przed sobą wydruk i pisze tak;wartość wyliczonz ;L52,R52,F209 test ok.z uwagą że nastawiono poniżej skali.Maszyna Walzholz-Huber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delo Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 jorguś nie kombinuj, szkoda twoich wiązadeł w kolanach, nie przypadkowo px15 są montowane w nartach serwisowych, pomyśl czy warto ryzykować dla kilku stówek. Wymień na px 12 lub px 14. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi