koliber Napisano 30 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 - wysokość i warunki śniegowe - teoretycznie na chopoku jeździmy do 2000 mnpm,ale z tej wysokości schodzi na północ jedna trasa (wąska) i jedna na połódnie. Na południe schodzą 3 szerokie trasy z samego szczytu (32,33a,35), na Schmittenhohe jest odwrotnie - na górę prowadzą 4 kolejki (dwie gondole po 2400 os/h, jedna duża kabina i jedna kanapa 6-os. 3200 os/h - razem wwożonych jest ok. 9000 os/h) a zjazd jest możliwy początkowo tylko jedną trasą nr 1, więc zatłoczona jest kilka razy bardziej. Oprócz tego jest kilka króciutkich tras z samego szczytu (nr 3-8) i kilka długich, ciekawych zjazdów na dół, ale nie powiedziałbym że tras jest więcej: http://www.schmitten.at/de/pistenplan.html natomiast na pewno na szczycie jest przyjemniej z racji pewniejszej pogody. O cenach posiłków nie wspomniałem, a faktycznie są wysokie: gotowana kukurydza 1,5 euro, parówki 2 euro, kiełbasa/halusky/knedlicky i inne mniejsze dania - ok. 4 euro, "normalne" posiłki po ok. 7. Takie ceny są zarówno na stoku jak i w restauracjach w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 wybieram się na Chopok w któryś z nadchodzących weekendów, ale te opisy mnie trochę zniechęcają, w razie czego wezmę też slipy :wink: a co do muld, to są nawet i w mitycznej Austrii :crazy: zwłaszcza w cieplejsze dni na bardziej uczęszczanych trasach, ale różnica jest taka, że te muldy są z naturalnego śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 30 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 wybieram się na Chopok w któryś z nadchodzących weekendów, ale te opisy mnie trochę zniechęcają, w razie czego wezmę też slipy :wink: Jak na razie to zapowiada się 10 dni opadów śniegu pod rząd (i to na wysokości ok. 850m n.p.m. - Zakopane): http://www.twojapogoda.pl/polska/malopolskie/zakopane/16dniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 31 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2013 (edytowane) Na południe schodzą 3 szerokie trasy z samego szczytu (32,33a,35), na Schmittenhohe jest odwrotnie - na górę prowadzą 4 kolejki (dwie gondole po 2400 os/h, jedna duża kabina i jedna kanapa 6-os. 3200 os/h - razem wwożonych jest ok. 9000 os/h) a zjazd jest możliwy początkowo tylko jedną trasą nr 1, więc zatłoczona jest kilka razy bardziej. Oprócz tego jest kilka króciutkich tras z samego szczytu (nr 3-8) i kilka długich, ciekawych zjazdów na dół, ale nie powiedziałbym że tras jest więcej: http://www.schmitten.at/de/pistenplan.html natomiast na pewno na szczycie jest przyjemniej z racji pewniejszej pogody. O cenach posiłków nie wspomniałem, a faktycznie są wysokie: gotowana kukurydza 1,5 euro, parówki 2 euro, kiełbasa/halusky/knedlicky i inne mniejsze dania - ok. 4 euro, "normalne" posiłki po ok. 7. Takie ceny są zarówno na stoku jak i w restauracjach w mieście. Chopok - 3 szerokie trasy ze szczytu na południe to może są na mapce (nawet to nie za bardzo). W rzeczywistości zjazd możliwy był jednym zamuldzonym śladem, który potem się rozdwajał. Schmittenhohe - z całym szacunkiem ale opis wygląda jakbyś rzucił szybko okiem na mapkę, a i to niedokładnie: - z "głównego szczytu" (który jest całkiem rozległy) można zjechać trasami - 1, 2, 3, 4 i 8 - w trzech kierunkach a nie tylko "1". Ponadto niewiele poniżej znajdują się trasy 5, 6, 7 oraz 4a. Cały obszar obsługiwany jest przez wspomniane przez ciebie dwie gondole, kabinę, kanapę a ponadto jeszcze 2 kanapy - 4os i 6os oraz orczyk. Zwróć uwagę, że mi nie chodzi o trasy, które zaczynają się w punkcie "szczyt" a o zaczynające się na 2000 mnpm lub tuż poniżej Dodatkowo, jeśli piszemy o trasach wysoko położonych - 4a, 19 20, 22, 23, 30 znajdują się w rejonie północnego ramienia Schmittenhohe, które wcale nie jest wiele niższe niż główny szczyt - to tak tylko wygląda na mapce co więcej - trasy są generalnie szersze, przez co jest mniejszy tłok i dłużej utrzymują się "bezmuldowo". Nie chcę wyjść na mudżahedina schmittenhohe ale trochę tam pojeździłem i znam wady, zalety i różnice za 7 eur na stoku w Austrii można zjeść posiłek typu pizza, spaghetti (nawet taniej), ale viener schnitzel to już nie. We Włoszech ciut drożej. Sorry, ale gotowana kukurydza to raczej przystawka a danie za 4 euro - da się tym najeść? Tu wrzutka subiektywna - jakbym miał na stoku jeść knedliki to bym wolał w ogóle nie jechać Edytowane 31 Marzec 2013 przez zaj zla edycja cytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi