Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Stożek na koniec mojego sezonu 2012/2013

janek57

Rekomendowane odpowiedzi

W telegraficznym skrócie: Autobus o 7:01 ,pociąg z Tychów o 08:04, skibus należący do S.N.Stożek z Wisły Głębce 10:10.Na miejscu 10:30. Jazda na nartach w S.N. od 10.50 do 15-tej w tym 1,5 godziny odpoczynków,przerw posiłkowych, zdjęciowych itp.Warunki na wszystkich trasach dobre. Pogoda:zachmurzenie duże z krótkimi przebłyskami słońca i słabymi opadami śniegu,temp.od minus 2 do minus 5 stopni. Śniegu naturalnego ponad 50cm.Godz. 15.30 odwieziono mnie samochodem z pod Stożka do stacji Wisła Uzdrowisko, z której o 16.20 miałem pociąg powrotny do Katowic.Skibus oczywiście bezpłatny.Na zjazdy wydałem 60 zł tzn: karnet czasowy 2 godziny 40 zł i dokupiłem 4 wyjazdy za 20 zł.Wyjazd bardzo udany.W skali 1-6 minus 5!! Kończę sezon bo limit wyjazdów jaki sobie wyznaczyłem przekroczyłem (10-15) wyjazdów a dzisiaj był 16, limit finansowy ,,na narty" też przekroczony i najważniejsza rzecz :idzie spore ocieplenie (początek wiosny) a ja lubię narty w zimowych warunkach tzn. minus 2 do minus 8. Jazda na nartach przy plus 8 czy 10 stopni mnie nie rajcuje ( w poprzednich latach w marcu raz lub dwa razy byłem na nartach) Kilka fotek z dzisiejszego ,,Stożka " wstawię jutro.

Pozdrawiam Janek

• Like 5

Dzisiaj od 04.40 na nogach. Chce się pojeździć na nartkach to trzeba dorobić parę groszy do skromnej emeryturki w ochronie . Zakład monitorowany, obchody kontrolowane ,ale są nisze gdzie obiektywy kamer nie mają zasięgu i tam mogę sobie poserfować. Kilka zdjęć w uzupełnieniu relacji z wczorajszego wyjazdu. Fotki robione tel. komórkowym ,pogoda pochmurna to słaba jakość. We wczorajszym wyjeździe ujęło mnie zachowanie pracowników S.N. polegające na zainteresowaniu każdym narciarzem odwiedzającym S.N. Stożek . No i darmowy transport do i z S.N. z parkingów i dworca PKP .Rewelacja:smile:Szkoda ,ze tak mało tras maja ,ale to już od nich niezależne. W rejonie Katowic mamy już odwilż bo plus dwa stopnie. Jutro będzie jeszcze cieplej:mad::. Pozdrawiam.Janek

gĂłrna stacja.jpg

kolejka.jpg

narciarze 1.jpg

snowboard.jpg

stok.jpg

57da81bf980e1_grnastacja.jpg.ad1d21c6d45b6522f31e66a0d106dc2f.jpg

kolejka.jpg.c59240eaf43f0f69b861096dd44f0d10.jpg

57da81bfaa5f8_narciarze1.jpg.1411e9195786ea2499cf690db4216e5f.jpg

snowboard.jpg.9c4dcab63be03f051bedb4c0756522c5.jpg

stok.jpg.4a7445eb5b0c8f6d909d9cca55a8a799.jpg

Edytowane przez janek57
  • Like 5

fundu są 2 czarne jedna przez lasek z dołu patrząc to ta po prawej oraz przy wyciągu ta po lewej. Ta przez lasek jest typu "rynna" albo inaczej mowiąc wklęsłego :P przez co mimo że jest dosyć stroma ścianka ok 60% to jedzie się dosyć łatwo i mogę polecić jeżeli ktoś chce zacząć jezdzic po czarnych trasach :). Druga czarna przy wyciągu jest typu "kopułka" albo "beczka" :P do tego najczesciej oblodzona tz. twardy zbity snieg zdarty :) i jest trudniejsza ale tez do przeskoczenia :P wychodzi ze ma ok 62%, ale pociesze Cie dzieci nią dojezdzają do trasy gdzie jest ustawiony Slalom Gigant :P.

Pozdrawiam

• Like 1

Ścianka pod wyciągiem dla mnie była wczoraj łatwiejsza od tej przez lasek ,patrząc od dołu po prawej. Zjechałem 10 razy pod wyciągiem i dwa razy przez lasek i tam raz niegroźna ,,gleba'' . Jest jeszcze trasa niebieska tzw. nartostrada ,łatwa ,ale z ostrymi zakrętami ,na których były wczoraj zalodzenia. Wczoraj na wszystkich trasach na Stożku były dobre warunki ,czyli średnio jeżdżący narciarz spokojnie dawał rady. No ,,gleb'' na trudnych trasach nie brakowało, ale nikogo nie zwożono.widok z krzesełka na ,,ściankę'' na fotce.

Ĺcianka.jpg

57da81bfca6bc_cianka.jpg.47ec65b738ecff0cb36caa6f6a4cc26d.jpg

No, Janku - Ja na Stożku bytowałem przez ostatnie 3 dni (w piątek - czas było uciekać, choć warunki doskonałe - koniec z nadprodukcją :cheerful: naturalnego śniegu, no i w sobotę Puchar Radia ZET) szkoda że się nie "spikneliśmy" - może widziałeś pomykający czarny kachol z czerwonym czubem i logiem forumowym???

P.S.

Ciesz się że, nie wybrałeś się w środę czy czwartek bo - nadurodzaj śniegu od ok. g.10 powodował lekkie zmuldzenie wszystkich tras (no... może nie niebieskiej:laughing:) -ALE RADOCHA Z ZJAZDY OD g 8.00 DO OK. 9.30 (ZANIM WYLEGŁY SZKÓŁKI :biggrin:) BYŁA BEZCENNA - wyratrakowany spód a, na górze lekk...kkki puch :angel:

Ogólnie podsumowując - Pan Witek (właściciel) starał się jak mógł i chwała mu za to (zawsze objeżdża wszystkie trasy z rana)

• Like 1

"We wczorajszym wyjeździe ujęło mnie zachowanie pracowników S.N. polegające na zainteresowaniu każdym narciarzem odwiedzającym S.N. Stożek . No i darmowy transport..."

Przypominam że, ten darmowy transport dotyczy 2 niżej położonych parkingów (działa bardzo sprawnie i warto skorzystać) - jak ktoś wjedzie na ten ostatni (trzeci- najwyżej położony), musi się liczyć że, dostanie od razu ekskluzywną :crazy: propozycję wwiezienia wozem zaprzęgniętym w koniki - a jak nie to... z buta :biggrin:

Powrót do tych dwóch najniższych parkingów najlepiej zaliczyć drogą od bufetu ( troszkę dalej pod górkę za kasą i w lewo przez mostek) - aktualnie bardzo malownicza sceneria przez las.

Zjazd drogą dojazdową dla samochodów (zakaz jazdy na nartach) - odradzam z wiadomych względów :tongue:

Edytowane przez Rafidemol
doprecyzowanie

Ja też dzisiaj zaliczyłem Stożek i też jak zwykle zadowolony. Kolejek zero pomimo pikniku Radia Zet. Warunki tak jak wspominali koledzy fajne. Pod koniec zjazdów około 16 zaczął kropić delikatny deszcz. Moja córka tak się dzisiaj wkręciła w jazdę, że jak zawsze ma już dosyć po 3, 4 godzinach tak dzisiaj 7 gozdzin, a ona pretensje, że już wracamy i że stok nieoświetlony bo ona chce jeszcze :)

Janku, dzięki za zdjęcia, a powiedz mi - jak z trudnością tras - czarne odcinki są dość trudne czy da radę jak na mocniejszych czerwonych?

No cóż... na Stożku trasy są dość krótkie i dość trudne (ja i córka akurat ten poziom trudności lubimy - szkoda że tak krótkie:biggrin:)

Obydwie(w mojej ocenie) reprezentują podobny poziom trudności. Wymagające są naprawdę krótkie odcinki.

Górna, szeroka polana potrafi dostarczyć dużo radości miłośnikom" gigantowych" szusów a ... potem można poczuć "ciutkę" adrenalinki i .... znów szeroka polanka.

Polecam więc dla tych, którzy w Naszych Beskidach szukają czegoś troszkę trudniejszego i innego rodzaju wyzwań.

A miłośnicy Nowej Osady, kompleksu Zagroń w Istebnej czy tym podobnych "Białkowych" stoków zostawiają takie miejsca w spokoju i pozwalają cieszyć się nartami w trochę "innym wydaniu".

Hmm... tylko jak pogodzić wspólny wyjazd oraz wymagania i umiejętności narciarskie w rodzinie, wśród przyjaciół i znajomych - może mi ktoś pomoże :confused::