SB Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Na Kotelnicy masz centra testowe BBR i Volkl. Przed podjęciem decyzji w jednym miejscu można pojeździć na BBR 8,9 i RTM 84. A Kotelnica to super sprawa do testowania nart:stupid:, szczególnie takich 84 w talii. Kiedyś zawitałem tam za sprawą nart Stockli Spirit O Two, mają oczywiście, a jak że, ale w długości 156 i 163, na pytanie dlaczego nie ma 177, pada odpowiedź że za długie i nikt tego nie pożyczy:rolleyes::. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Slawek , można wypożyczyć i skoczyć chociażby do bachledovej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Wczoraj miałem na nogach Fischer Progresor 10 i miałem odczucie ,że jest "lepsiejsza" od tej Magnumki napisz pliz coś więcej o odczuciach względem progresorów. coraz bardziej zastanawiam sie nad kompromisem w tym kierunku czyli przesiadka z RC4. Z racji że to narty moje i jeździ na nich mój syn, uściślę tylko że to jest konkretnie Fischer C-line Progressor 10+. Młody też uznał że woli tego Progresora niż RC4 SL WC(komórka), bo na taką się z wujkiem(Figo) zamienił, choć na moje oko "szedł" na niej bardzo ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Slawek , można wypożyczyć i skoczyć chociażby do bachledovej :-) No ale co wypożyczyć, jak oni tam mają sprzęt dla karłów:mad:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Może to głupie pytanie ale w razie kontroli za granicą nie będzie problemu z nartkami z wypożyczalni : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Z racji że to narty moje i jeździ na nich mój syn, uściślę tylko że to jest konkretnie Fischer C-line Progressor 10+. Młody też uznał że woli tego Progresora niż RC4 SL WC(komórka), bo na taką się z wujkiem(Figo) zamienił, choć na moje oko "szedł" na niej bardzo ładnie. ja mam nie WC tylko rc4 race sc pro (stary człowiek jestem:stupid:). twoim zdaniem jest sens mojej przesiadki na 1000 lub 900? jak pisałem, chcę czegoś bardziej uniwersalnego co to na breji i po opadzie pojedzie lepiej niż SL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 Może to głupie pytanie ale w razie kontroli za granicą nie będzie problemu z nartkami z wypożyczalni : A niby skąd wiadomo że to narta pożyczona? Ja 2 lata temu byłem w Amade na nartach i miałem 3 pary z sobą, a że byłem tam sam to pomimo bagażnika na dachu samochodu wiozłem je w samochodzie, ale jak już którejś użyłem na stoku to kładłem ją na dach, bo mokra, i tak co dzień przyjeżdżałem na kwaterę z jedną parą nart więcej, też się zastanawiałem kiedy moja Hajdi zadzwoni po policję:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 ja mam nie WC tylko rc4 race sc pro (stary człowiek jestem:stupid:). twoim zdaniem jest sens mojej przesiadki na 1000 lub 900? jak pisałem, chcę czegoś bardziej uniwersalnego co to na breji i po opadzie pojedzie lepiej niż SL ja bym Sl sobie zostawił a dokupił coś ok 75 mm pod butem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 23 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2013 ja bym Sl sobie zostawił a dokupił coś ok 75 mm pod butem. no właśnie. 900 ma 75, 950 -73, a 1000 -78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kttosiek Napisano 24 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2013 (edytowane) Co do BBR-ów to nie mogę się przekonać do ich "powierzchowności" :smile: No właśnie jak to jest z tą serią Fischerów C-line? Czy to nie zaciąga troszkę snobistycznym wydaniem innych nart? Za wyjątkiem progresora 1000 i 950 są to te same narty które dostały powłokę z carbonu i "fajną" cenę. :biggrin: SB jak ten progresor 1000 jeździ po twardym zmrożonym stoku w porównaniu do narty SL czy SC? Może taki 1000 lub 950 byłby alternatywą jednej narty. Ten 950 to właściwie cross jak superior. Edytowane 24 Luty 2013 przez kttosiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 24 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2013 Mój zestaw to voelkl grizzly , które są idealne na każde warunki na stoku , ale mimo 89mm pod butem nie sprawiają takiej frajdy w puchu jak moje drugie deski - voelkl gotama - które z kolei zadziwiająco dobrze (choć mają 107 mm w środku) sprawują się na trasie - no może z wyjątkiem bardzo zmrożonego twardego podłoża .Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba,a twarde slalomki,na których jeździłem przez lata wcześniej poszły do lamusa i na pewno ich więcej nie założę , bo nie ma po co..... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz13 Napisano 24 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2013 Moim zdaniem do pokręcenia na stoku lepszy jest 1000, sam mam 10+ 170cm (mój wzrost 176) a jeździłem też na 9+ to zupełnie inne narty 9+ zdecydowanie do dłuższych skrętów. Najlepszy kompromis to 10+ 175 cm ( w moim przypadku ). W tym roku jeździłem też na testach na nartach Voelkl na sezon 13/14 zakochałem się w RTM 81 dł 176 dużo lepsze trzymanie krawędzi niż w moich i szła dużo lepiej niż moja ale w ciasnych skrętach 10+ wygrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ObiWan Napisano 24 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2013 Ja może też dorzucę coś od siebie w tym temacie. Od początku sezonu jestem szczęśliwym posiadaczem nart Kastle MX88 - narty o podobnej - tak mi się przynajmniej wydaje - charakterystyce co wspomniane przez JurkaByda Volkl Grizzly. 88mm w talii, 128mm z przodu - wymiary z długości 178cm (ja - 178cm/75kg), narta z rocznika 10/11. Narta na pewno dająca realne możliwości pośmigania poza trasą ale nie odbiegająca niczym na trasie od nart stricte na trasy przeznaczonych. W poprzednim sezonie ujeżdżałem takie typowe AM - Scott Aztec Pro dł.175cm, 80mm w talli, ale ciężko te narty do siebie równać bo Scotty mimo ogromnej sympatii jaką je darzę są słabsze od ich obecnych następców pod każdym względem. Jedyne co to na pewno MXy wymagają sporej siły do inicjacji skrętu i mam wrażenie że mają ona charakterystykę nart raczej gigantowych. W moim odczuciu to narta bardzo sztywna jak na grupę nart all mountain. Naprawdę świetnie trzyma na lodzie i twardym - po opinie użytkowników odsyłam do lektury forów zagranicznych. U nas niestety narty nie mają zbyt wielkiego grona fanów - ale są tego plusy. Odkąd zagościły w mojej kolekcji nie spotkałem jeszcze jegomościa który by miał podobne, a niekłamana ciekawość ludzi dopytujących co to za wynalazek wywołuje u mnie wciąż uśmiech na twarzy. Niemniej jednak narta wymaga dość sporo wysiłku jeśli ma być używana dzień po dniu od 8 do 16...no ale coś za coś. MIałem okazję ostatnio testować BBR i jeśli chodzi o jazdę po trasię to poza bajeczną inicjacją skrętu to narty na pewno nie robią jakiegoś super wrażenia ale to moje wrażenia z 3 jazdów. Ja z przyjemnością przesiadłem się z powrotem na Kastle. Wiem, że nowa to ta narta na pewno jest droga, ale dzięki małej popularności w naszym kraju można ją wyrwać w bardzo dobrych pieniądzach z drugiej ręki od handlarzy. Czasami zalegają też pojedyncze sztuki w wypożyczalniach - zachęcam do spróbowania.Jeżeli jednak masz poważne ciągoty na off-piste to może faktycznie warto pomyśleć nad Gotamą... Ja w każdym razie mogę powiedzieć że szerokości (jak i długości) bać się nie trzeba - a w kącie leżą i mrugają już do mnie jeszcze ofoliowane Nordici The Zero 184cm.....jak objeżdżę to napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi