olo2oo1 Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 W marcu jadę do Mayrhofen. Doradźcie czym lepiej poruszać się na miejscu? Czy korzystać z lokalnej komunikacji (autobusy, pociągi) czy może lepiej samochodem? Nadmienię, że chciałbym codziennie zaliczać po jednym ośrodku. I tak np do Gerlos mam ok 24 km, Hinterux ok 18 km, Zell am Ziller ok 8 km. Zastanawiam się, czy nie będzie zbyt uciążliwe pokonywanie takich odległości wraz z całym sprzętem. Czy nie będzie nas to zbytnio ograniczać w możliwości przemieszczania się pomiędzy ośrodkami? Samochód wiadomo - pełen komfort, pakuje wszystko do bagażnika i jazda Czy skibusy, pociągi są bezpłatne ze skipassem? Czy parkingi przy wyciągach są płatne? Jakiego rzędu są to kwoty? Jadę tam pierwszy raz i obawiam się, że po prostu nie ogarniemy tego wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 (edytowane) W marcu jadę do Mayrhofen. Będę obok - Zell am Ziler w terminie 9-16.03.2013 Doradźcie czym lepiej poruszać się na miejscu? Czy korzystać z lokalnej komunikacji (autobusy, pociągi) czy może lepiej samochodem? Nadmienię, że chciałbym codziennie zaliczać po jednym ośrodku. I tak np do Gerlos mam ok 24 km, Hinterux ok 18 km, Zell am Ziller ok 8 km. Zastanawiam się, czy nie będzie zbyt uciążliwe pokonywanie takich odległości wraz z całym sprzętem. Czy nie będzie nas to zbytnio ograniczać w możliwości przemieszczania się pomiędzy ośrodkami? Samochód wiadomo - pełen komfort, pakuje wszystko do bagażnika i jazda Czy skibusy, pociągi są bezpłatne ze skipassem? Czy parkingi przy wyciągach są płatne? Jakiego rzędu są to kwoty? Jadę tam pierwszy raz i obawiam się, że po prostu nie ogarniemy tego wszystkiego Dużo pytań:biggrin:: Ja osobiście używam swojego samochodu. Ale skibusy i pociągi są w cenie karnetu. Parkingi są również w cenie. Jeśli mogę radzić to Gerlos pomiń. Jak pojedziesz do Zell-u pod Rosenalmbahn, to na Gerlos dostaniesz się wyciągami. Super wycieczka całodniowa. A na Gerlos-ie jest dość stromy podjazd i parking nie za duży. Jak byś chciał jechać pociągiem z Mayerhofen do Zell-u to musisz się przesiąść na skibus, bo pociąg nie dojeżdża pod wyciągi. Życzę Ci i sobie super urlopu. PS: tu maż stronkę kolei - http://www.zillertalbahn.at/page.cfm?vpath=index Edytowane 15 Luty 2013 przez Piotr_67 ps 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 A tu skibusy http://www.zillertal.at/en/winter/ski-board/ski-bus/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo2oo1 Napisano 15 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 w terminie 9-16.03.2013 też jedziemy w tym terminie, z tym że z Krakowa :biggrin: i mamy jeszcze dwa wolne miejsca w aucie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 (edytowane) Jeśli mogę radzić to Gerlos pomiń. Jak pojedziesz do Zell-u pod Rosenalmbahn, to na Gerlos dostaniesz się wyciągami.Super wycieczka całodniowa.A na Gerlos-ie jest dość stromy podjazd i parking nie za duży.Hejja mam skrajnie odmienną opinię: nie odpuszczaj Gerlos (a dokładnie ośrodek Konigsleiten). Ok, można zrobić sobie wycieczkę całodniową z Zell ale to będzie tylko wycieczka i nie będzie czasu pojeździć. Moim zdaniem trasy przy Zell pod Rosenalmbahn są takie sobie i zdecydowanie lepiej jechać samochodem do Gerloss - w marcu będzie czarny asfalt i nie ma problemu-a tam jest parę fajnych górek i tras . Tego nie możesz sobie odpuścićCo do zatłoczonych parkingów to tak to wyglądało w szczycie sezonu:http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16766-Zillertal-12-19.01.13-–wyjazd-rodzinny/page3 post 11 :)No i oczywiście masz też blisko do Hochzillertal (17 km) i tam koniecznie też pośmigaj bo to raj:)ja się poruszam samochodem, bo wożę rodzinę + jestem bardziej mobilny w razie nagłej potrzeby Edytowane 15 Luty 2013 przez mifilim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 ...ja mam skrajnie odmienną opinię: nie odpuszczaj Gerlos. Ok, można zrobić sobie wycieczkę całodniową z Zell ale to będzie tylko wycieczka i nie będzie czasu pojeździć.... Pisząc odpuść, miałem na myśli żeby dojechać tam wyciągami z Zell-u. Zaczynając rosenalmbahn o 9.00 na Gerlos-ie jesteś o 10.00 i możesz jeździć do woli. Tu link do mojej relacji z zeszłego roku: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/15349-Zillertalarena-3-10.03.2012 Moim zdaniem trasy przy Zell pod Rosenalmbahn są takie sobie i zdecydowanie lepiej jechać samochodem do Gerloss - w marcu będzie czarny asfalt i nie ma problemu-a tam jest parę fajnych górek i tras . Co do zatłoczonych parkingów to tak to wyglądało w szczycie sezonu: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16766-Zillertal-12-19.01.13-–wyjazd-rodzinny/page3 post 11 Trasy to już kwestia gustu i tu nie polemizuję. Mnie osobiście Gerlos nie urzekł, mi to w dużym uproszczeniu przypomina Białkę: To oczywiście żart. Ja w marcu na Zillertalarenie byłem już trzy razy i za każdym razem najwięcej ludzi było właśnie tam (rejon Gerlos). Może taki pech:rolleyes:: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Pisząc odpuść, miałem na myśli......... Trasy to już kwestia gustu ......... Gerlos nie urzekł, mi to w dużym uproszczeniu przypomina Białkę Pozdrawiam Jasne. Rozumiem. Białkę to może "przypomina" Plattenkogel ale reszta? no nie wiem :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Buuuuuuu, jak ja zazdroszczę tym, którzy dopiero jadą na narty i jak bardzo bym chciała wrócić do Zillertal... Po 6 dniach niedosyt jest wielki. Co do komunikacji, to my z kolei jesteśmy fanami skibusów. Już na etapie szukania kwater staram się, żeby przystanek skibusa był blisko. W Zillertal skibusy kursują pomiędzy najbliższymi sobie ośrodkami, czyli np.Mayrhofen Bergbahnen są połączone siecią skibusów z Zillertal Arena. Jeśli dobrze pamiętam, jest również połączenie z kolejką Zillertal Bahn. Wszystkie szczegóły znajdziesz w podanym przez jank linku. My mieszkaliśmy pomiędzy Mayrhofen i Areną i do każdego z tych ośrodków mieliśmy ok.10 minut jazdy skibusem. Wiadomo, każdy ma inne preferencje, my lubimy wyjść już z narciarni w butach i nie przebierać się na parkingu. A że zwykle jeździmy od 8.30 do 16, to nam godziny skibusów bardzo pasują. Raz byliśmy samochodem w Hochzillertal. Parking w Kaltenbach jest ogromny, oczywiście bezpłatny, właściwie to są dwa parkingi - na dole przy samej gondoli i zaraz obok parking piętrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 W marcu jadę do Mayrhofen. Doradźcie czym lepiej poruszać się na miejscu? Czy korzystać z lokalnej komunikacji (autobusy, pociągi) czy może lepiej samochodem? Nadmienię, że chciałbym codziennie zaliczać po jednym ośrodku. I tak np do Gerlos mam ok 24 km, Hinterux ok 18 km, Zell am Ziller ok 8 km. Zastanawiam się, czy nie będzie zbyt uciążliwe pokonywanie takich odległości wraz z całym sprzętem. Czy nie będzie nas to zbytnio ograniczać w możliwości przemieszczania się pomiędzy ośrodkami? Samochód wiadomo - pełen komfort, pakuje wszystko do bagażnika i jazda Czy skibusy, pociągi są bezpłatne ze skipassem? Czy parkingi przy wyciągach są płatne? Jakiego rzędu są to kwoty? Jadę tam pierwszy raz i obawiam się, że po prostu nie ogarniemy tego wszystkiego Zdecydowanie polecam korzystanie z komunikacji lokalnej tj skibusów i kolejki Zillertalbahn. Połączenia między wszystkimi ośrodkami w dolinie są idealne więc bez problemu wszędzie dostaniesz się szybko i sprawnie. Podstawa to kolej, gdzie z każdej stacji masz między godziną 8 a 10 skibus pod gondolę co 5-10 minut, a w Kaltenbach to piechotą w 5 minut dojdziesz do gondoli. Pociągi jeżdżą często, przed podjazdem do stacji masz świetlną i głosowa informacje o czekających na stacji skibusach, ze wskazaniem pod jaką gondole jadą. Hej ja mam skrajnie odmienną opinię: nie odpuszczaj Gerlos. Ok, można zrobić sobie wycieczkę całodniową z Zell ale to będzie tylko wycieczka i nie będzie czasu pojeździć. Moim zdaniem trasy przy Zell pod Rosenalmbahn są takie sobie i zdecydowanie lepiej jechać samochodem do Gerloss - w marcu będzie czarny asfalt i nie ma problemu-a tam jest parę fajnych górek i tras . Tego nie możesz sobie odpuścić ja się poruszam samochodem, bo wożę rodzinę + jestem bardziej mobilny w razie nagłej potrzeby słusznie nie odpuszczaj Gerlos, ale nie odpuszczaj też Zell, poza tym chyba zapomnieliście o Konigsleiten i Krimml, a rada na to jest prosta, jedziesz pociągiem z Mayerhofen do Zell i w Zell zaczynasz i dalej przemieszczasz się do Gerlos, dalej Konigsleiten a na końcu Krimml, a potem wracasz do Zell odwrotna trasą, a wszystko na nartach w pięknych okolicznościach natury. Szkoda tracić cały dzień na katowanie Gerlos, bo to strata czasu skoro masz cała Zillertal Arene to jeżdżenia. Poza tym Gerlos jest w mojej ocenie najgorsze z wszystkich miejscowości Zillertal Areny, ale co nie oznacza, że nie warto tam zajrzeć. Jak zaczniesz od 9 to spokojnie oblecisz cała trasę nawet z kilkakrotnym zaliczeniem kilku tras. Jedyna przeszkoda to może być zamknięcie wyciagu pomiędzy Gerlos, a Zell co niestety nierzadko się zdarza w godzinach popołudniowych, ale wtedy z Gerlos wrócisz sobie skibusem na Zell Bahnhoff i dalej pociagem do Mayerhofen. Moja subiektywna ocena co w szczególności warto zaliczyć po drodze: skimovie w Zell, Gerlos, a w szczególności w Konigsleiten (wspólny start 4 osób w crossie), speedcheck w Zell i Krimml, super G w Zell; z tras: czerwona 18 (sportabfart), czerwona 21a (krajobrazowa), czarna 36, a w szczególności czarna 42. Tak więc daj sobie spokój z samochodem bo po pierwsze nie stracisz na benzynę, a skibusy i kolej masz w cenie skipassu, za który i tak zapłacisz bez względu czy będziesz korzystać czy nie, po drugie wbrew przedmówcom będzie Ci wygodniej zakładasz buty narciarskie i w domu zdejmujesz i nie musisz bujać się z ubieraniem w samochodzie, ładowaniem i rozładowywaniem nart itp., a przede wszystkim nie po to Austriacy zbudowali punktualną i sprawną sieć połączeń dla narciarzy żeby im dolinę samochodami rozjeżdżać i smrodzić, drogi tam są dla miejscowych, a nie turystów. A tak na marginesie to w Zillertal drogi są czarne zawsze, nie tylko w marcu, oczywiście poza super ekstremalnymi sytuacjami, ale takie mogą się zdarzyć równie dobrze w każdym miesiącu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Słusznie prawisz Michaś. My się przekonaliśmy do skibusów 3 lata temu. Ze względów eko również. Oczywiście, jak ktoś ma małe dzieci, to pewnie jest trudniej, ale poza tym jest to naprawdę tak dobrze zorganizowane, że aż żal nie skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Zakładałem podobny temat http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16291-Zillertalbahn?highlight= Może tam znajdziesz coś interesującego.Ja do dolinki odpalam za tydzień.Jakby ktoś był zainteresowany na bieżąco postaram się odpowiadać na pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo2oo1 Napisano 15 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 no to czekamy na relację po powrocie :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 słusznie nie odpuszczaj Gerlos, ale nie odpuszczaj też Zell, poza tym chyba zapomnieliście o Konigsleiten i Krimml,... Poza tym Gerlos jest w mojej ocenie najgorsze z wszystkich miejscowości Zillertal Areny... OK. pisałem mało precyzyjnie. Mówiąc Gerlos mam na myśli Gerlospass czyli Konigsleiten. Sorry za mieszanie :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Na gorąco Kilka godzin temu wróciłem z bajki do realu.Na gorąco pierwsze wrażenia ,więcej po ochłonięciu.Po skipasie:57.297 vert. m 133 Lifts 6 skiing days downhill dist: 473,6 km na podstawie porównania z endomondo wydaje mi się,że jednego dnia pomiar po skipasie przesadził o ok.40-50 km tak wię faktycznie powinno być 420-430km Top lista tras: 1.czarne 7 i 8 w hochzillertal 2.czerwone 1,2 i 3 w hochfugen 3.ski route aschau piękna,długa pusta ścianka 4.czerwona 19 w Arenie 5.niebieska 32(taka Białka)w połączeniu z czarną 36 -Arena center 6.czarne 41 i 42 w okolicy konigsloitenspitze -jedyna wada to konieczność jazdy gondolą 7.czerwona 39 w tej okolicy 8.czerwone trasy na Rastkogel 9.czarna 17 z Horberga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hagi1212 Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Snowpark Czy jest w którymś ze snowparków w Zilleral poducha do miękiego lądowania? Z góry dzięki za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p.e.t.e Napisano 4 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2013 Czy jest w którymś ze snowparków w Zilleral poducha do miękiego lądowania? Z góry dzięki za odpowiedź Byłem w końcu stycznia i taka poducha była na Zillertal Arena w snowparku ( Action Park) przy trasie 16,17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi