marboru Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Przeszukując You Tuba, przez przypadek wpadłem na fajny filmik, z najbardziej (takie jest zdanie autora) unikalne wyciągi narciarskie... Obejrzyjcie: [video=youtube;CwhDTyCu3Qg] Może coś byście dodali? Zaproponowali do tematu. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Ha, ha, najlepsza jest końcówka i ostatni wyciąg :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 dla mnie number one to czteroosobowy orczyk:eek: wrażenia z jazdy i wysiadania gwarantowane:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Dodałbym popolarnego we Francji kreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Peak2Peak fajna wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 ja bym dorzucił Kombibahn Penken w Mayrhofen, na jednym wyciągu krzesełka i gondole, jak dla mnie niecodzienne rozwiązanie. tutaj filmik ponadto Krimml X-Press na Zillertal Arenie łączący Zell i Gerlos też dość ciekawy, można wysiąść w nie tylko na końcach wyciągu ale i w trakcie jest jeden "przystanek", poza tym wyciąg skręca o 90 stopni w połowie. szeroko pojmując niecodzienne rozwiązania to jeszcze bym dodał skansen szczyrkowski, bo jak mówią forumowicze cieknie tam olej na kurtki, a to niewątpliwie ciekawy i innowacyjny sposób znakowania użytkowników tego przybytku, pamiątka na cały sezon albo dłużej i to za darmo.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 dla mnie number one to czteroosobowy orczyk ... Nie tylko dla Ciebie... pewnie z tego pomysłu chętnie skorzysta pan Richter przy modernizacji SzCyrku... :wink: :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 (edytowane) ja bym dorzucił Kombibahn Penken w Mayrhofen, na jednym wyciągu krzesełka i gondole, jak dla mnie niecodzienne rozwiązanie.tego typu rozwiązanie jest w kilku innych miejscach oto dwa przykłady; tuż za naszą południową granicą tzw.telemix Laliky i np. w lubianym przeze mnie Turracherhoehe PanoramaBahn co mnie zadziwiło? to gondolka a właściwie prowadzenie liny po słupach (ok. 6'30 na filmiku),niestety nie wiem gdzie to to cudo jest. proponuję jeszcze unikat jaki spotkałem w Turracher hoehe i jak dotąd nigdzie indziej w postaci tzw.SeeTaxi http://www.turracherhoehe.at/pl/galeria-zdjec w galerii pod tytułem Różnorodność Zimowa na zdjęciu zielony mini JohnDeer ----------------------------------- zapomniałem jeszcze najnowszy SuperExpres-Błyskawica na Dębowięc to też unikat,a właściwie unikatowa prędkość :wink: :tongue: Edytowane 13 Luty 2013 przez MB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Zaraz zaraz, a nie było .... starego wyciągu na Płaju w Korbielowie. Do góry, w prawo, w dół i pod małą górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Zaraz zaraz, a nie było .... starego wyciągu na Płaju w Korbielowie. Do góry, w prawo, w dół i pod małą górkę ten stary ,owszem powinien się znaleźć w tym zestawieniu ale to podwójne cudo co teraz tam stoi,to dopiero unikat : co kruca fuks liny w sklepie zabrakło na ten środkowy odcinek?:angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 co mnie zadziwiło? to gondolka a właściwie prowadzenie liny po słupach (ok. 6'30 na filmiku),niestety nie wiem gdzie to to cudo jest. A tutaj: http://de.wikipedia.org/wiki/Gondelbahn_Rellerli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 No i brakuje na filmie Nosal`a :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 (edytowane) A tutaj: http://de.wikipedia.org/wiki/Gondelbahn_Rellerli Ta gondola po prostu skręca, a słup na którym skręt się wykonuje musi ściągnąć cały ciężar liny na siebie inaczej lina ześlizgnie się z rolek. Dla mnie najciekawszymi a zarazem najbardziej idiotycznymi konstrukcjami są wyciągi tego typu: http://lift-world.info/en/lifts/5140/datas.htm http://lift-world.info/en/lifts/5223/datas.htm Ciekawe są również tzw. witty lifts z dość unikalnym sposobem prowadzenia liny: http://lift-world.info/lift-fotos/I/arabba/europa-19727.jpg http://lift-world.info/en/lifts/4072/datas.htm http://lift-world.info/en/lifts/7062/datas.htm Posiadają podwójna linę napędową, co powoduje spore w ich eksploatacji. W wyciągach zdarzają się uślizgi liny na kole napędowym, a z racji, że mogą się one zdarzać niezależnie na jednym z dwóch zastosowanych tutaj kół, witty lifts czasami (ogólnie rzadko, ale często to powoduje zakończenie ich eksploatacji i zaniechanie budowy kolei tego typu) tracą synchroniczność napędu i są zamykane na czas napraw. Edytowane 13 Luty 2013 przez Slash0r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomba32 Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 a kto pamięta wyrwirączkę w zawoi ? Jakieś 30 lat temu jak stawiałem pierwsze kroki na nartach , to w Zawoi był taki wyciąg : każdy narciarz do karnetu dostawał szeroki skórzany pas który się zapinało na brzuchu , przy nim na łańcuszku był chwytak który się zakładało na linę , przekrzywiało i heja do góry. Na górze odczepiałeś chwytak z liny ,ładowałeś za pasuchę i jazda w dół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 (edytowane) Ja bym jeszcze dorzucił jednoosobową gondolkę tuż obok Sellarondy: Edytowane 13 Luty 2013 przez johnny_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 ten stary ,owszem powinien się znaleźć w tym zestawieniu ale to podwójne cudo co teraz tam stoi,to dopiero unikat : co kruca fuks liny w sklepie zabrakło na ten środkowy odcinek?:angry: jakby ktoś miał fotkę tego starego to chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 jakby ktoś miał fotkę tego starego to chętnie zobaczę niestety ja takich fotek nie posiadam mam go tylko w mojej pamięci osobistej a to stara pamięć i zeskanować się z niej nie da do kompa :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 Znalazłem jeszcze coś takiego... Tu jest między innymi "mordercze" krzesło :biggrin: oraz wyciąg dla narciarzy wraz z autami :happy: [video=youtube;AoBtmzNiI6Q] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 A tu gondolka z Kasprowego: i wyciąg saniowy: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 A tu gondolka z Kasprowego: i wyciąg saniowy: Już gdzieś w wątku o Kasprowym widziałem to cudo :happy: Jak patrzę na te fotki, to aż łza się w oku kręci... ...niesamowity klimat :happy: Zapał ówczesnych Prekursorów narciarstwa - coś niesamowitego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 14 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 Jeżdziłem na początku lat 90 starym jednoosobowym krzesłem na Gasienicowej. Superprzeżycie !!!. Pozdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 12 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2013 To chyba też się nadaje do tego wątku: Krzesło obraca się by można było podziwiać panoramę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 2 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2014 (edytowane) Odkopię trochę stary temat, bo nie chcę zakładać nowych wątków. http://podroze.onet.pl/ciekawe/w-stolicy-boliwii-la-paz-uruchomiono-najwyzsza-na-swiecie-kolejke-linowa/vhrj5 Edytowane 2 Czerwiec 2014 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 [ATTACH=CONFIG]15876[/ATTACH] W zimie też tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi