Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty do freestylu

Kargulzgor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam 18 lat i jeżdżę na nartach od 7 roku życia. Według mnie jestem zaawansowanym narciarzem, ale wiadomo, że po jakimś czasie gdy opanowało się większość technik jazdy czas na freestyle. Jak dotąd skakałem na małych hopkach ( nie wiem czy dobrze pisze :) ) we Włoszech. Więc moje pytanie brzmi jakie narty do freestylu przy wzroście 180cm ? Jaki rodzaj itp :) Poinstruujcie mnie jakoś :)

Twin Tipy freestylowe, a jakie to musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań: czy będą to narty tylko do parku i do skoków czy tez do parku i na trasę albo do parku i do fereeraidu, na tej podstawie dobierasz charakterystykę narty, jej szerokość i długość - wybór jest ogromny ale rynek w Polsce na to bardzo płytki. Takie narty to pewien kompromis bo to narty miękkie, elastyczne i w zależności od charakterystyki i przeznaczenia miewają swoje wady i zalety. Tyle w skrócie, żaden tam ze mnie znawca ale akurat przerabiam ten temat z córką i troszkę podpytałem i poczytałem o takim sprzęcie bo tez czegoś szukamy ale w kierunku trasa-freeraid a park to już najmniej.

Tak - da się, patrz na opisy producentów - masz często opis 50% piste 50% park czy coś koło tego, jeśli dobrze jeździsz to nie kupuj narty parkowej dla początkujących, będą miękkie i będą mieć bardzo słabe trzymanie. Narta do parku ma bardzo równy flex, jest elastyczna, głównie chodzi w niej o dobre lądowania skoków, taka hybrydowa trasowo-parkowa jest nieco inna- twardsza z rozkładem flexu bardziej do jazdy (choć to dalej narty elastyczne nieporównywalne do trasówek), do tego szerokość nart, te bardzo szerokie są przeważnie w kierunku park/freeraid - też to znajdziesz w opisach. No i ważne - pozycja wiązania, narty do parku mają wiązania na środku narty i na trasie to jest bardzo kiepskie, ważne by dało się te wiązania przestawiać lub lepiej by były zamontowane tradycyjnie wg środka cieżkości. Co do długości to nie jestem pewien bo o parku nie mam pojęcia. Tyle mej wiedzy teoretycznej, może ktoś coś dopisze albo poprawi co chętnie tez bym przeczytał.

Tu masz opis takich nart przykładowych: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,k2,press,6255.html

No i testów poszukaj by dobrać coś pod swoje potrzeby

Edytowane przez mihumor