Kargulzgor Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Cześć, mam 18 lat i jeżdżę na nartach od 7 roku życia. Według mnie jestem zaawansowanym narciarzem, ale wiadomo, że po jakimś czasie gdy opanowało się większość technik jazdy czas na freestyle. Jak dotąd skakałem na małych hopkach ( nie wiem czy dobrze pisze ) we Włoszech. Więc moje pytanie brzmi jakie narty do freestylu przy wzroście 180cm ? Jaki rodzaj itp Poinstruujcie mnie jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Twin Tipy freestylowe, a jakie to musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań: czy będą to narty tylko do parku i do skoków czy tez do parku i na trasę albo do parku i do fereeraidu, na tej podstawie dobierasz charakterystykę narty, jej szerokość i długość - wybór jest ogromny ale rynek w Polsce na to bardzo płytki. Takie narty to pewien kompromis bo to narty miękkie, elastyczne i w zależności od charakterystyki i przeznaczenia miewają swoje wady i zalety. Tyle w skrócie, żaden tam ze mnie znawca ale akurat przerabiam ten temat z córką i troszkę podpytałem i poczytałem o takim sprzęcie bo tez czegoś szukamy ale w kierunku trasa-freeraid a park to już najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kargulzgor Napisano 9 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Chciałbym narty do parku, ale także do normalnej jazdy, nie wiem czy da się dobrać akurat taki sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 (edytowane) Tak - da się, patrz na opisy producentów - masz często opis 50% piste 50% park czy coś koło tego, jeśli dobrze jeździsz to nie kupuj narty parkowej dla początkujących, będą miękkie i będą mieć bardzo słabe trzymanie. Narta do parku ma bardzo równy flex, jest elastyczna, głównie chodzi w niej o dobre lądowania skoków, taka hybrydowa trasowo-parkowa jest nieco inna- twardsza z rozkładem flexu bardziej do jazdy (choć to dalej narty elastyczne nieporównywalne do trasówek), do tego szerokość nart, te bardzo szerokie są przeważnie w kierunku park/freeraid - też to znajdziesz w opisach. No i ważne - pozycja wiązania, narty do parku mają wiązania na środku narty i na trasie to jest bardzo kiepskie, ważne by dało się te wiązania przestawiać lub lepiej by były zamontowane tradycyjnie wg środka cieżkości. Co do długości to nie jestem pewien bo o parku nie mam pojęcia. Tyle mej wiedzy teoretycznej, może ktoś coś dopisze albo poprawi co chętnie tez bym przeczytał. Tu masz opis takich nart przykładowych: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,k2,press,6255.html No i testów poszukaj by dobrać coś pod swoje potrzeby Edytowane 9 Luty 2013 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi