krzysie Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Poproszono mnie o podwózkę do Boguszowa-Gorców koło Wałbrzycha. Po przeszukaniu internetu okazało się, że jest tam górka i działa wyciąg krzesełkowy, jest śnieg a po odpaleniu kamerki zadziwił mnie prawie pusty stok pomimo, że właśnie mamy na Dolnym Śląsku ferie. Podczas trwania ferii zazwyczaj robię sobie przerwę od nart, ale tym razem ponieważ i tak musiałem pojechać i to co zobaczyłem w internecie zachęciło mnie do zabrania sprzętu.Po dotarciu na stok (dojazd z Boguszowa-Gorców znakomicie oznakowany) od razu pojawił się na mojej twarzy "banan". Wszystko to zobaczyłem na stronie dzikowiec.info okazało się prawdą. Była godzina 13 - karnet popołudniowy od 12 do 16 koszt 30 zł. Do krzesełek żadnej kolejki, co piętnaste, może co dwudzieste krzesło miało swego pasażera. Równolegle obok do 1/3 długości kolejki krzesełkowej działa wyciąg talerzykowy, ludzi może nieco więcej, ale też pusto, żadnej kolejki, większość talerzyków pusta. Wjeżdżam na górę (kolej ma ok. 800 m długości, wjazd ok. 6 min.)na górze czeka ratraki od razu w dółOd samego początku jest średnio stromo ale po kilku skrętach, kiedy mamy już sporą prędkość, czeka nas gwóźdź programu. Krótki próg, za którym trasa pochyla się jeszcze bardziej i po przejechaniu tej "ścianki" zaczyna się bardziej płasko (prawie jak slalomowa 31 w Soelden).Warunki na stoku dość trudne szczególnie na najbardziej pochyłym odcinku trasy - bardzo twardo i stromo, teraz wiem dlaczego takie luzy na stoku.Po trzech godzinach jazdy bez przerwy zaczynam czuć stok Dzikowiec w nogach i mimo, że mógłbym jeszcze ostatni raz wjechać (dochodzi 16), odpuszczam - podobno najwięcej urazów zdarza się przy ostatnim zjeździe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 8 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Idę do baru - na razie to jeden z kontenerów, w pozostałych toalety, przechowalnia nart ale już powstaje bardziej komfortowa infrastrukturaW międzyczasie na trasę wyrusza ratrak.Po dwóch godzinach zaczyna się jazda nocna (18 - 21). Na stoku idealny sztruksik, oświetlenie idealne, lepsza widoczność powierzchni stoku niż za dnia (stok za dnia jest w cieniu i wszystkie nierówności zlewają się lekko w jedną białą plamę) Po godzinie jazdy niestety telefon od moich pasażerów, że konferencja się kończy i czekają na transport do domu. Szkoda, ale trzeba wracać.Podsumowanie: Dzikowiec to świetny stok, znakomicie przygotowany, sztucznie naśnieżany, dość trudny (w górnej części), znakomity na wieczorny wypad z Wrocławia (ok. 90 km - najbliższy oświetlony stok). Przydało by się wytyczenie trasy w bok od istniejącego stoku przez las i powrót z powrotem w dolnej części dla mniej wprawnych narciarzy.Zdjęcia zrobione telefonem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Co do stromości Dzikowca to mi wyszło że ścianka min. 50m ma 65% -> http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/6657-Najtrudniejsze-trasy-w-Polsce?p=165892&viewfull=1#post165892 Sam jeszcze nie miałem okazji być na Dzikowcu ale 2 narazie mi znana najstromsza górka w Polsce zobowiązuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 8 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 mnie osobiście nie wydawało się jakoś szczególnie stromo - może dlatego, że na nartach jeżdżę już 45 lat i niejeden stok mam zaliczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Krzysiek powiedz mi co z tym przygotowaniem trasy bo w pierwszym poście piszesz że warunki trudne a w drugim że sztruks : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 8 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Krzysiek powiedz mi co z tym przygotowaniem trasy bo w pierwszym poście piszesz że warunki trudne a w drugim że sztruks : między 13 a 16 było niełatwo, ze względu na oblodzenie i mój wiek (56 l. - już nieco mniej fantazji) pełna koncentracja i kontrola między 16 a 18 jeździł ratrak i zrobiło się perfekcyjnie jeździłem jeszcze między 18 - 18:50 i wtedy było super - sztruksik utrzymywał się przez cały czas, chociaż jak wyjeżdżałem to parking już był pełny i narciarzy przybywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 Dzikowiec działa od wczoraj, odpalili na razie orczyk z dolną połową stoku. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 Z FB: Zapraszamy na wieczorne od 18 do 21. Czynny jest wyciąg do połowy stoku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 1 godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał: Z FB: Zapraszamy na wieczorne od 18 do 21. Czynny jest wyciąg do połowy stoku. Szkoda, ze nie wyżej, ale jako, ze nocna rozumiem ze jutro tez, to z chęcią pojadę z sentymentu bo blisko. Co innego nocą u nas chodzi? Co w Czechach? Tam za daleko. Może jutro... ktoś się wybiera na dziko...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 6 minut temu, sstar napisał: Szkoda, ze nie wyżej, ale jako, ze nocna rozumiem ze jutro tez, to z chęcią pojadę z sentymentu bo blisko. Co innego nocą u nas chodzi? Co w Czechach? Tam za daleko. Może jutro... ktoś się wybiera na dziko...? Już wiem. Zadzwoniłem. Z rana 9-16 i od 18 nocna, wiec chyba z rana skitury plus może zwykła jazda po sztruksie godzinka i do roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 49 minut temu, sstar napisał: Szkoda, ze nie wyżej, ale jako, ze nocna rozumiem ze jutro tez, to z chęcią pojadę z sentymentu bo blisko. Co innego nocą u nas chodzi? Co w Czechach? Tam za daleko. Może jutro... ktoś się wybiera na dziko...? Na dzisiaj z tych co wiem nocne jazdy Zieleniec, Czarna ,Świeradów i Karpacz Winterpol ale wszystkie tylko w weekendy (w sumie się nie dziwię, jak na razie bardzo niska frekwencja np w Czarnej na nocnych). Od dzisiaj przez cały dzień plus nocne będzie można jeździć w Czarnowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 W Czarnowie to już teraz jest pustawo: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2023 Pojawił się materiał na YT o Dzikowcu: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń W dniu 17.12.2023 o 12:42, grimson napisał: Dzikowiec działa od wczoraj, odpalili na razie orczyk z dolną połową stoku. I tak chyba niestety zostanie do końca sezonu, taką odpowiedź dostałem na pytanie o otwarcie górnej część trasy: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 11 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: I tak chyba niestety zostanie do końca sezonu, taką odpowiedź dostałem na pytanie o otwarcie górnej część trasy: Tak myślałem. Z drugiej strony odpalili kanapę na szczyt dla ruchu turystycznego, wiec coś tam jednak zarabiają. ON do ratrakow zabija sezon? Predzej podejrzewam, ze czekają na opad 1m bialego z nieba, żeby zaoszczędzić na armatkach, żeby odpalić górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 51 minut temu, grimson napisał: Tak myślałem. Z drugiej strony odpalili kanapę na szczyt dla ruchu turystycznego, wiec coś tam jednak zarabiają. ON do ratrakow zabija sezon? Predzej podejrzewam, ze czekają na opad 1m bialego z nieba, żeby zaoszczędzić na armatkach, żeby odpalić górę. Też sądzę, że jedynie jakieś bardzo intensywne opady mogłyby coś zmienić. Kanapa dla ruchu turystycznego w weekendy jedynie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Dziś Dzikowiec kończy sezon. Poniższe via FB: Dziś kończymy sezon zimowy. Dziękujemy Wam za korzystanie z naszego Ośrodka. Jak zwykle ferie były najlepszym czasem pod względem frekwencji. Liczyliśmy że luty będzie jak zwykle prawdziwie zimowy, a zamienił się w deszczowy koniec marca. Przy tej grubej warstwie śniegu jaką wyprodukowaliśmy, powinniśmy spokojnie dotrwać do końca marca. Ta zima pokazała że problemy z klimatem są także w alpejskich ośrodkach gdzie bez sztucznego naśnieżania na wysokości powyżej 1000m jest zamkniętych wiele wyciągów. W historii naszego Ośrodka udało nam się osiągnąć mały sukces ponieważ pierwszy raz stok był czynny w grudniu. Tym razem otworzyliśmy się 16 grudnia. Zamykamy 19 lutego. Piszę to z poczuciem że to stanowczo za wcześnie, jednak wyglądając za okno widać wiosnę. Nawet w ostatnim czasie ilość narciarzy o tym świadczy, jednocześnie kilka lub w porywach kilkanaście osób. Jeszcze raz dziękujemy za korzystanie z naszego stoku. Chcemy też zauważyć że panujący stereotyp że Dzikowiec jest stromy i ekstremalnie trudny dotyczy tylko górnej części stoku, kiedy czynna jest kanapa. Stok przy wyciągu i taśmie jest idealnym miejscem do nauki jazdy. W tym sezonie bardzo dużo dzieci i dorosłych nauczyło się u nas jeździć co nas cieszy. Przypominamy że kolej krzesełkowa kręci turystycznie w soboty i niedziele od godz. 10.00 do 15.30 działa w trybie turystycznym do końca marca. Wjazd co 30min. Kaucję za karty magnetyczne za sezon zimowy 2023/2024 oddajemy do końca marca w kasie kolei w weekendy, w godzinach otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi