Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

dobór nart dla średniozaawansowanej narciarki

tygrys_8

Rekomendowane odpowiedzi

1. Płeć - K

2. Wiek - 34

3. Waga - 78

4. Wzrost - 163

5. Na nartach jeżdżę od 10 sezonów, ( 14 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 5/6

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - Rossignol Xena X10

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - właśnie sprzedałam swoje stare wysłużone narty Nordica (miały około 8 lat, nie pamiętam modelu)

9. Preferuję styl jazdy: długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, przyjemność z jazdy, po przygotowanych stokach lub stokach z muldami, prawie nigdy poza trasami, z prędkością raczej umiarkowaną (średnioszybką) chociaż czasami lubię poszaleć szybciej i pokazać pazura.

10. Upatrzyłam sobie narty - Head MYA N 4 lub 5 lub 6 (sezon 2011/2012) lub Volkl Estrella, Sol lub Fuego (sezon 2011/2012 lub 2010/2011), Fisher Zephyr C-Line Flowlflex Tune.It (2011/2012), Salomon Origins Lava (2011/2012) albo ewentualnie coś z Rossignoli (2011/2012) Attraxion 1S WTPI2 LUB 8 ECHO, brałam równiez pod uwagę Head Power One lub Cool One z sezonu 10/11, zastanawiałam się też nad Atomicami Cloud 9 ale znalazłam opinie że szybko się zużywają więc odnoście ich to nie wiem.

11. Mój budżet na narty to około - 700zł za narty używane

Bardzo proszę o opinie o wybranych przeze mnie nartach, siedzę już od ponad tygodnia i szukam po różnych forach i testach i nie znalazłam zbyt dużo informacji. Może ktoś jeździł na nich i podzieli się wrażeniami. Proszę o opinie czy wymienione narty będą dla mnie odpowiednie, chciałabym się rozwijać i ćwiczyć technikę - planuję zakup ambitniejszych nart na kilka sezonów (nie chciałabym ich szybko zmieniać). Co do długości to zastanawiam się nad 151, Wcześniejsze miałam 154 i wydawały mi się trochę za długie.

Edytowane przez tygrys_8

Odnawiam bo już go nie widać (post). Witam na forum:smile: Nie będę się mądrzyć bo ekspertów od sprzętu tu nie brakuje a ja do nich się nie zaliczam. Myślałem ,że narciarz spotkany w Zwardoniu należny do nielicznych,którzy następne narty chcą mieć krótsze . Może ktoś doradzi jaka długość nart i z jakiej grupy będzie ci odpowiadać.Ja zmieniłem narty 167 cm na 177 cm i jestem z nich bardzo zadowolony (185/80). Pozdrawiam

Witam, przy moim wzroście 163cm narty 154 sięgały mi do prawie czoła, czytałam gdzieś że długość powinna być tak mniej więcej do nosa i między innymi dlatego napisałam o rozmiarze 151 (mierzyłam w sklepie długość takich nart i właśnie sięgały mi do nosa) i do tego wydaje mi się że na krótszych czułabym się pewniej (albo to tylko moje złudzenie - bo na krótszych jeszcze nie jeździłam, dopiero zamierzam testować). Jeżeli można też proszę o radę czy 151 nie będą za krótkie dla mnie czy może jednak zostać przy 154.

Przy wzroście 167cm od 3 sezonów jeżdżę na Volklach Estrelli 158cm i jestem bardzo zadowolona, zarówno z długości, jak i samych nart - naprawdę sprawdzają się w każdych warunkach.

Dzięki za radę, też zastanawiam się nad tymi nartami (kierując się wynikami testów) - jak na razie wygrywaja u mnie z Head Mya, ale chciałam jeszcze zapytać o model wyższy niż Estrella, a mianowicie o narty Volkl Attiva Sol, bo te by mnie bardziej interesowały - czy jest duża różnica pomiędzy tymi nartami?