janetka Napisano 18 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 (edytowane) Cześć wszystkim Chcemy wybrać się ze znajomymi z uczelni na jakiś wypad na narty po sesji i zastanawiamy się gdzie. Bardzo Was proszę o poradę jakiegoś sprawdzonego miejsca. Zależy nam, żeby były trasy trudne, ale też i trochę łatwiejszych dla początkujących. Myśleliśmy o tym, żeby wynająć jakiś domek, ale ciężko znaleźć jakąś dobrą ofertę, bo w interncie tego mnóstwo. Może ktoś ma namiary na jakieś domki dla 10-12 osób? Z góry dziękuję za każdą pomoc! Edytowane 26 Styczeń 2013 przez janetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 18 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 Najlepsze miejsce na narty to box narciarski. :laughing: Jedźcie na Pilsko, dużo różnorodnych tras i kwaterę łatwo znaleźć tańszą. Nie najtańsza, ale fajna w schronisku na Hali Miziowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janetka Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 (edytowane) Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. No i zdecydowaliśmy się na to Pilsko i teraz znowu mam kilka pytań. Czy bardzie opłaca się kupować skipassy punktowe, czy czasowe? Bo jeśli na wyciągu spędza się dużo czasu i może być dużo ludzi, to chyba bardziej opłacalne będą punktowe. Druga sprawa, czy jest to dobre miejsce dla początkujących? Kilka osób z mojej grupy dopiero się uczy lub nawet niektórzy nigdy nie jeździli i teraz się zastanawiam czy dadzą sobie radę? Z góry dzięki za odpowiedzi Edytowane 2 Luty 2013 przez janetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Czy bardzie opłaca się kupować skipassy punktowe, czy czasowe? To zależy od tego, kto ile jeździ. Jeden zjedzie 2 razy i ma dosyć, innemu i 8 godzin na nartach mało. No i niestety to jest też uzależnione od ilości luda w kolejkach. Moim zdaniem zawsze bardziej opłacalne są czasowe, no chyba, że faktycznie tłumy pod wyciągami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Dzisiaj miałem dylemacik czy kupić za 55 PLN czterogodzinną czasówkę czy za 55 PLN 20 wjazdów orczykami (kanapa na Szczawiny zjada 2 wyjazdy orczykiem czyli zostaje 18 wyjazdów). Ale w kasie poinformowano mnie, że karta punktowa nie działa na wyciągu krzesełkowym Baba i to przeważyło, że kupiłem czasówkę. Po 4 godzinach okazało się w kasie, że zjechaliśmy 25 razy więc czasówka wygrywa dla tych co jeżdżą dużo bez dłuższych przerw. Natomiast dla uczących się chyba lepsza będzie karta punktowa bo może się okazać , że w ciągu 4 godzin zjadą tylko 5-10 razy tym samym zachowają punkty na następny dzień. Myślę, że są łatwiejsze trasy dla uczących się niż te w Kamiennej, ale może lepiej uczyć się na normalnym stoku niż na jakiejś płaskiej łące. Ale jakby co to ośle łączki w Korbielowie też są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Czasowy dla mnie oznacza ciśnienie na jazdę: 1. dla kogoś kto dobrze jeździ, nie robi przerw,a na stoku jest mało ludzi. Wtedy bardzo warto. Wychodzi najtaniej. Punktowy to wolność i nonszalancja w wydawaniu pieniędzy :laughing: 1. bo wyjeździsz punkty i zorientujesz się, że w porównaniu do karnetu czasowego już musisz kończyć jazdę. Natomiast możesz zrobić przerwę kawę i nie spoglądasz z wyrzutem na zegarek, że powinnaś jeździć. Dlatego najlepszym rozwiązaniem są karnety dniowe i wtedy po prostu jeździsz od otwarcia do zamknięcia wyciągu. Tak na prawdę porównajcie sami, bo każdy to odbiera indywidualnie. Dla ekipy +20, +30 i ambitnej to dobre miejsce. A góra jest fantastyczna :angel: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Ja zawsze kupuję czasówkę.Mam jakiś czas przeznaczony na narty,np. 4 godziny,więc nie wyobrażam sobie,żeby z powodu pozornych oszczędności ryzykować skrócenie tego okresu.Gdzie nie liczyłem,zazwyczaj na czasówce zjeżdżam ok. 2 razy więcej niż zrobiłbym to na karcie punktowej,a raczej nie należę do ścigantów. : Jedynie początkującym,bądź narciarzom typowo rekreacyjnym może opłacać się karta punktowa.Ewentualnie przy dużych kolejkach,ale ja jeszcze na takowe w tym sezonie nie trafiłem. : Na takim Złotym Groniu w ciągu 4 godzin nawinąłem blisko 60 razy!Ile bym nawinął na karcie punktowej za te same pieniądze? Na Węgierskim nawinąłem w ciągu dwóch godzin 20 razy,a karta 10 przejazdowa kosztuję tyle samo co dwugodzinna... Nawet jak robię duże przerwy,czasówka zawsze mi się bardziej opłaca,a przynajmniej nigdy nie jestem stratny. To tak z doświadczeń w miarę doświadczonego narciarza. :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Ja zawsze kupuję czasówkę.Mam jakiś czas przeznaczony na narty,np. 4 godziny,więc nie wyobrażam sobie,żeby z powodu pozornych oszczędności ryzykować skrócenie tego okresu.Gdzie nie liczyłem,zazwyczaj na czasówce zjeżdżam ok. 2 razy więcej niż zrobiłbym to na karcie punktowej,a raczej nie należę do ścigantów. : Jedynie początkującym,bądź narciarzom typowo rekreacyjnym może opłacać się karta punktowa.Ewentualnie przy dużych kolejkach,ale ja jeszcze na takowe w tym sezonie nie trafiłem. : Na takim Złotym Groniu w ciągu 4 godzin nawinąłem blisko 60 razy!Ile bym nawinął na karcie punktowej za te same pieniądze? Na Węgierskim nawinąłem w ciągu dwóch godzin 20 razy,a karta 10 przejazdowa kosztuję tyle samo co dwugodzinna... Nawet jak robię duże przerwy,czasówka zawsze mi się bardziej opłaca,a przynajmniej nigdy nie jestem stratny. To tak z doświadczeń w miarę doświadczonego narciarza. :wink: ....a raczej ,... niezależnego reportera,... :cheerful: :biggrin: :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 27 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 Druga sprawa, czy jest to dobre miejsce dla początkujących? Na Pilsku większość tras jest łatwa (oprócz czarnej). Początkujący mogą zacząć od talerzyka na Kopcu i trasy nr 6, potem przy orczyku I i przy Babie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janetka Napisano 2 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi A powiedzcie mi jeszcze jedno. Czas naszego wyjazdu zbiegnie się chyba z feriami w woj. śląskim. Czy podczas ferii są tam bardzo duże tłumy? Czy raczej możemy liczyć na to, że będzie mniej ludzi niż np. w Białce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 2 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi A powiedzcie mi jeszcze jedno. Czas naszego wyjazdu zbiegnie się chyba z feriami w woj. śląskim. Czy podczas ferii są tam bardzo duże tłumy? Czy raczej możemy liczyć na to, że będzie mniej ludzi niż np. w Białce? Tłumy nie ale w tygodniu przygotuj się na stanie w 5-10-15 min kolejkach, wszystko zależy od pogody i warunków na stoku jak będzie zima i wszystkie trasy będą ok to się to rozmywa na cały ośrodek ale jak się okaże że tylko u góry jest jazda no to wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi