Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Korbielow 2013

gregor_g4

Rekomendowane odpowiedzi

Jadę na Pol. Strugi - na parkingu stoi parę samochodów.

Taśmociągu niet

dsc_0294.jpg

Chłopak, od którego kupuje korbaczki i oscypki mówi, że prawdopodobnie taśmociąg zmodernizowany wróci później na swoje miejsce.

Przebieram się,zbieram ekwipunek i idę zobaczyć, co tam słychać na górze:smile:

Strugi piknie witają

dsc_0302.jpg

Idę dalej ku górze - oprócz słoneczka - w górach piękna złota polska jesień

dsc_0354.jpg

dsc_0375.jpg

dsc_0403.jpg

dsc_0418.jpg

dsc_0420_original.jpgdsc_0439.jpg

dsc_0442.jpg

Na Szczawinach woda piknie ciurka do zbiornika

dsc_0458_original.jpg

• Like 3

Idę na 7-kę - a tu z tego co patrzę - bez żadnych zmian

dsc_0466_731619_original.jpg

Jedynie nowe nasadzenia zdążyły poddać się już jesieni

dsc_0471_original.jpg

Na Szczawinach przepiękna jesień

dsc_0476_466814_original.jpg

Zagaiłem Pana, który robił drewniany podest, czy coś może wie w sprawie przyszłości 7-ki - ale on powiedział, że nie tutejszy i nie zna żadnych info na ten temat

dsc_0482.jpg

dsc_0491.jpg

Ciężka praca w górach

dsc_0497.jpg

Idę dalej ku górze - tym razem piątką, bo po ostatniej wilgoci nawet nie zamierzam się pakować na 7-kę

dsc_0501_original.jpg

dsc_0517.jpg

dsc_0528.jpg

Ostatnia górka przed schroniskiem - pierwsze oznaki zimna

dsc_0535.jpg

Widoki z 5-ki - przepiękne

dsc_0548_505539.jpg

dsc_0563.jpg

Im bliżej do szczytu, tym coraz zimniej i coraz bardziej to wieje - ale widoki coraz to lepsze

dsc_0783_original.jpg

W końcu i szczyt

dsc_0784.jpg

dsc_0785.jpg

Na szczycie widać śnieg - wiejący wiatr potęguje zimno tak, że zakładam wzięte w ostatniej chwili z domu czapkę i rękawiczki oraz szczelnie zapinam wszystkie 3 warstwy - pomimo słońca mrozi dzisiaj ostro

dsc_0786.jpg

Widok w kierunku ośnieżonych Tatr - mógłbym tam siedzieć godzinami i tylko się w nie wpatrywać

dsc_0849.jpg

dsc_0852.jpg

dsc_0853.jpg

Na szczycie takie znalezisko:smile:

dsc_0879.jpg

Jest pięknie - schodzić się nie chce, zostałbym z chęcią jak najdłużej ale po 40 minutach w coraz to mocniejszym wietrze czuje, że jeszcze chwila i zamarznę - słońce zaszło, wiatr hulał nieźle po szczycie - pora na odwrót

dsc_0881.jpg

dsc_0890.jpg

dsc_0891.jpg

• Like 8

dsc_0894.jpg

dsc_1017.jpg

Im dalej schodziłem, tym mocniej wiało - nawet przed samą Miziową - myślałem tylko o gorącej herbacie z cytryną - nagrałem film jak mocno "duje", ale nie wrzuciłem go nigdzie na youtuba a inaczej nie potrafię tu jeszcze filmów wrzucać:tongue::wink:

Krótki pobyt w schronisku, bo godz. 17:30 wybiła a po ciemku nie lubię schodzić. Powrót przez Buczynkę.

W tym miejscu jak zawsze widzę Płaj to uśmiech sam mi się ciśnie na twarzy:smile: (jak przypominam sobie, jak ludzie "walczą", żeby wejść na ten talerzyk:wink:

dsc_1110_original.jpg

Ostatni zakręt z Buczynki przeprofilowany i poszerzony - może na zdjęciu tak tego nie widać, ale jest na pewno lepiej w porównaniu z tym, jak wcześniej było

dsc_1124.jpg

Solisko - górna stacja przyszłego krzesła

dsc_1128.jpg

dsc_1129.jpg

dsc_1135.jpg

dsc_1136.jpg

• Like 5

dsc_1138.jpg

dsc_1139.jpg

dsc_1143.jpg

dsc_1144.jpg

Zza horyzontu wstaje już księżyc (w rzeczywistości było ciemniej - wyłączyłem lampę, żeby mi "lufy" na zdjęciach nie robiła:tongue:)

dsc_1150.jpg

dsc_1151.jpg

dsc_1153.jpg

Dawne słupy oświetleniowe - 2 w końcowym odcinku leżą na razie w trawie

dsc_1170.jpg

Teren po domkach - wow - gdyby mi ktoś 2 lata temu powiedział, że tak tu będzie wyglądać....

dsc_1172.jpg

• Like 4

W oddali po lewej zbiornik i ciężkie rury przyciągnięte pewnie do wkopania

dsc_1178_original.jpg

dsc_1179.jpg

Ostatni etap mojej błotnej kąpieli :tongue: - żeby tu zejść, trzeba było trochę się w tym błotnistym bagnie namęczyć:smile:

dsc_1181_original.jpg

Taaaaa-daaaaa - robi wrażenie:smile:

dsc_1186.jpg

Ciemno się zrobiło jak nie wiem co - włączam lampkę i uciekam na parking do auta - dobrze, że od Jontka do Strug nie ma tak daleko:smile:

Bardzo fajny dzień w górach - jeżeli ktoś chciałby iść, niechaj nie da się zwieść pogodzie - w Żywcu w słońcu i ponad plus 10 kląłem na swoje ubranie, ale tylko dzięki niemu mogłem posiedzieć sobie dłużej na szycie i nie przymarznąć na amen przy schodzeniu - powyżej schroniska na Miziowej grunt jest już zamarznięty - twardy i śliski - przy planowaniu jesiennych wypadów na Pilsko - nie zapomnijcie o tym.

Z całego serca kibicuje nowemu właścicielowi i mam nadzieję, że uda mu się zdążyć na początek tego sezonu.

Edytowane przez fundu
  • Like 11