Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Aprica - opinie

wid

Rekomendowane odpowiedzi

Ciąg dalszy bo przypadkowo zatwierdziłem odpowiedź.

W cenie pobytu mieliśmy karnet 3+3 (Aprica + Ponte di Legno z Tonale). Byłem z rodziną, a umiejętności moich najbliższych pozostawiają jeszcze dużo do życzenia, żona można powiedzieć zaczynała przygodę z nartami a syn jak chce to jeździ fajnie, ale najczęściej się tylko wozi...

Tak więc Aprica okazała się jak najbardziej dobrym miejscem dla nich, ale PdL z Tonale ich nie zachwyciło. Może powodem tego było to, że trafiliśmy na turnus w którym dopadało mnóstwo śniegu i przez pierwsze 2-3 dni Włosi nie byli w stanie doprowadzić stoków do użytku i część tras z tego powodu była zamknięta, było prawie metr świeżego śniegu. Z tego też powodu byliśmy zmuszeni nadłożyć sporo kilometrów przez objazd bo wjazd od strony Dimaro do Tonale był zamknięty i byliśmy zmuszeni wracać do autostrady i objeżdżać przez Briesce było to jakieś dodatkowe 300-350km (najdłuższy objazd w moim życiu), do hotelu dotarliśmy dopiero ok. 24.00, a mogliśmy być na 17.00.

Za drugim razem byłem sam ze starszym synem, żona została z naszym 4 miesięcznym maluchem. Wyboru dokonał młody i sam chciał tam jechać. Hotel ten sam (nazywa się Arish), ale skipass już płatny i w rozsądnej cenie tyko obejmował samą Apricę. Do PdLegno-Tonale jest jakieś 40 km dojazdu i z tego powodu nie napinaliśmy się na dokupienie suplementu, nie chciało mi się jeździć samochodem skoro piechotką mogłem iść na stok.

Mój młody przez pierwsze dwa dni katował Panoramicę od samej góry do dołu, a ja mu towarzyszyłem... Po rozjeżdżeniu się zaliczyliśmy większość otwartych czerwonych tras. Piszę otwartych bo tym razem trafiliśmy na małe opady śniegu i sporo "kryształów" wystawało ze śniegu i na jednym z dolnych zjazdów potargałem zdrowo ślizgi w moich nowych Progresorach.

Fajnie było na górze, ale dół pozostawiał dużo do życzenia. Sam ośrodek to jakieś 70 km tras narciarskich, jest wszystko i dla początkujących i dobrze jeżdżących. Można pojeździć... W mojej ocenie fajne miejsce na wypad rodzinny, na samym dole sporo oślich łączek z orczykami.

To co zwróciło moją uwagę to sporo tam narciarzy zza naszej południowej granicy - czeski byli zdecydowanie po włoskim najpopularniejszym używanym językiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak masz jakieś inne pytania to pisz na prv.

• Like 1