tomek26f Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Witam kolegów, Planuję wyjazd na narty 11 stycznia i soję przed dylematem gdzie jechać. Śledząc pogodę i ilość śniegu przez co jest to jeszcze bardziej trudne Mam wolne tylko 5 dni i muszę się w tym czasie wyjeździć na cały rok a w Alpy trochę daleko. Początkowo myślałem o Jurgowie jako dobrym punkcie wypadowym na Słowację (chciałem się przejechać chociaż raz nowym nabytkiem na Chopoku ) i polskie ośrodki (Białka, Jurgów, Małe Ciche) tylko trochę krótkie te trasy. Może ktoś mi coś poradzi z własnego doświadczenia. Region, stacja, kwatery? Jestem otwarty na wszystkie pomysły (może mylę się co tych Alp i jest jakiś fajny ośrodek w niedaleko). Startuję z Łodzi razem z moją dziewczyną (wiek 28 i 27), jesteśmy otwarci też na wspólny wyjazd z kimś lub dołączenie do jakieś grupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Początkowo myślałem o Jurgowie jako dobrym punkcie wypadowym na Słowację (chciałem się przejechać chociaż raz nowym nabytkiem na Chopoku ) i polskie ośrodki (Białka, Jurgów, Małe Ciche) tylko trochę krótkie te trasy. jedź w Alpy, nawet na 4/5 dni się opłaca a jak zdecydujesz sięna okolice Jurgowa, to oprócz wymienionych w okolicy masz jeszcze Łomnicę i Bachledovą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Witam kolegów, Planuję wyjazd na narty 11 stycznia (...) Może ktoś mi coś poradzi z własnego doświadczenia. Region, stacja, kwatery? Jestem otwarty na wszystkie pomysły (może mylę się co tych Alp i jest jakiś fajny ośrodek w niedaleko). Startuję z Łodzi razem z moją dziewczyną (wiek 28 i 27), jesteśmy otwarci też na wspólny wyjazd z kimś lub dołączenie do jakieś grupy. Już dla 4 dni jeżdżenia opłaca wybrać się w Alpy. Jeżeli masz samochód to do ośrodków w Salzburgerlandzie z Łodzi autostradami przez Niemcy dojedziesz w 9 godzin, przy dobrych wiatrach może i szybciej. To pewnie 3-4 godziny dłużej niż do Jurgowa. Z ośrodków - z własnego doświadczenia moge polecić Kaprun/Zell am see + Saalbach na jednym karnecie. Na 4 dni to wręcz ogromny obszar na pojeżdżenie (220km + 80 km + 35 km tras) i zróżnicowany bo i po halach i w lesie i po lodowcu. Ze względu na łatwy dojazd to chyba ski amade - niektóre miejscowości leżą tuż przy autostradzie (tam chyba z 250 km tras). Połowa stycznia jest generalnie korzystna - raczej zimno, więc bez obaw o śnieg nawet na nisko położonych stokach, mało ludzi, dużo wolnych kwater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Nie wiem czy warto teraz pchać się na Chopok,kiedy sezon w pełni,więc ceny najwyższe,a działa lediwe 1/3 tras?Do tego pogoda - jak nie ma dobrych prognoz,to taki wyjazd nie ma sensu. http://www.jasna.sk/pl/lanovky-a-zjazdovky/ Jeśli jednak,to zawsze możesz wykupić "SLOVAKIA SUPER SKIPASS" na którym możesz pojeździć w 7 największych ośrodków słowackich,m.in. na Chopoku,Tatrzańskiej Łomnicy.Wybrałbym te dwa wcześniejsze oraz 3 najciekawsze (według uznania).Kiedy do którego pojechać uzależniłbym od pogody,zwłaszcza jeśli chodzi o te dwa pierwsze. Choć powiem szczerze,że jak patrzę na ceny skipassów i na oferowane standardy (utrzymanie tras,Hotele itp.),to chyba bym jednak pojechał dalej,do Austrii,jak wcześniejsza propozycja. : Po nasze stronie granicy jeszcze trochę cienko to wygląda - jak jakiś ośrodek działa,to na pół gwizdka,do tego w tych lepszych dobija frekwencja... :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daco Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 kolego lepiej w alpy się nie wybieraj bo potem w Polsce nie pojeździsz :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 kolego lepiej w alpy się nie wybieraj bo potem w Polsce nie pojeździsz :biggrin: to fakt, ciężko się potem jeździ w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 4 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Jak wy jeździe do Zell am See to którędy? Jak wpisałem w Google Maps to pokazuje mi trasę Katowice, Ostrava, Brno, Wiedeń 950km Przez Berlin, Monachium, Salzburg 1200km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Z B-B jadę: na Brno,Wiedeń - przed Wiedniem w prawo na jakąś obwodnicę (chyba JC pisał) - dalej na Salzburg. Ale przez Berlin? : Może lepsza droga,ale na pewno dużo dalej... : PS.Jedź na Kronplatz - 3 dni tam wykończą Cię dokumentnie!Świetne szerokie trasy,same gondole (pogoda bez znaczenia),góra jest świetna! :smile: Niczego tam Ci nie braknie,nawet języka polskiego... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 PS.Jedź na Kronplatz - 3 dni tam wykończą Cię dokumentnie!Świetne szerokie trasy,same gondole Bez przesady, że "same gondole"! Oprócz 22 gondolek są jeszcze 4 krzesełka! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 5 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 Kronplatz to za daleko, początkowo planowałem jeździć w Polsce lub na Słowacji teraz jedynie zastanawiam się na Zell am See. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 Kronplatz to za daleko, początkowo planowałem jeździć w Polsce lub na Słowacji teraz jedynie zastanawiam się na Zell am See. No nie no, jak nie byłeś jeszcze w Zell am See to powinieneś tam pojechać już wszyscy z PL tam byli nawet ja, choć zarzekałem się że nie będę:biggrin:, co prawda nie z własnej woli ale byłem:biggrin:. Jest tyle miejsce w Alpach a Ty wybrałeś akurat Zell am See:confused:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 No nie no, jak nie byłeś jeszcze w Zell am See to powinieneś tam pojechać już wszyscy z PL tam byli nawet ja, choć zarzekałem się że nie będę:biggrin:, co prawda nie z własnej woli ale byłem:biggrin:. Jest tyle miejsce w Alpach a Ty wybrałeś akurat Zell am See:confused:: :biggrin: Chwila, chwila! Ja też tam jeszcze nie byłem! :biggrin: Choć się nie zarzekałem. Rozumiem SB, że tego miejsca nie polecasz? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 :biggrin: Chwila, chwila! Ja też tam jeszcze nie byłem! :biggrin: Choć się nie zarzekałem. Rozumiem SB, że tego miejsca nie polecasz? : Może nie tak, mnie tam nigdy nic nie ciągnęło, znalazłem się tam bo zostałem zaproszony na W.S.T. i w związku z tym w zasadzie to całe 2 dni praktycznie śmigałem po 1 trasie, a drugiego dnia tak tylko pobieżnie przejechałem ośrodek i to w towarzystwie 2 młodych uroczych dziewcząt więc się nie było jak skupić:tongue:, no ale utwierdziłem się w moich wcześniejszych przekonaniach co do tego ośrodka, że skoro wszyscy z PL już tam byli to ja nie muszę, samo miasteczko choć nad jeziorem też nie powala swoim urokiem, a to że to jest najbliżej z PL, to mit jakich mało, mit i bzdura:rolleyes::. Wiem też że ośrodek jest bardzo rozreklamowany/przereklamowany i to skutkuje permanentnymi tłumami na stokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 Może nie tak, mnie tam nigdy nic nie ciągnęło, znalazłem się tam bo zostałem zaproszony na W.S.T. i w związku z tym w zasadzie to całe 2 dni praktycznie śmigałem po 1 trasie, a drugiego dnia tak tylko pobieżnie przejechałem ośrodek i to w towarzystwie 2 młodych uroczych dziewcząt więc się nie było jak skupić:tongue:, no ale utwierdziłem się w moich wcześniejszych przekonaniach co do tego ośrodka, że skoro wszyscy z PL już tam byli to ja nie muszę, samo miasteczko choć nad jeziorem też nie powala swoim urokiem, a to że to jest najbliżej z PL, to mit jakich mało, mit i bzdura:rolleyes::. Wiem też że ośrodek jest bardzo rozreklamowany/przereklamowany i to skutkuje permanentnymi tłumami na stokach. Nie chce wyjść na jakiegos mudżahedina zell am see, ale piszesz, że byłeś raz ale i tak wiesz, że mają na stokach permanentne tłumy... Jak pisałem - połowa stycznia to super okres właśnie ze względu na brak tłumów, co dotyczy też zell am see. Byłem tam w styczniu 2006 i jeździło się baardzo komfortowo - absolutny brak kolejek i luźne stoki. NA lodowcu kitzsteinhorn miałem nawet stok dla siebie (ok - było okropnie zimno wtedy). Już Wiecej ludzi na stokach i w kolejkach było wtedy w Saalbach. Decyzja twoja, są też inne ciekawe miejsca w regionie Salzburgerland, ale w tym okresie tłumy nie powinny być nigdzie problemem. Co do dojazdu - jak się jedzie z B.B. to perspektywa cokolwiek inna. Z Łodzi masz do przejechania gierkówke do częstochowy, potem przez częstochowę i dalej do pyrzowic. Nie wiem jak tam dojazd A1 do czech - jest to obejscie feralnego mostku?. Potem w Czechach tez bywa różnie z jakością drogi - raz dobra ekspresowa, nowa autostrada, potem bieda-autostrada, jednopasmowa itd. W strykowie wpadasz na autostrade i dajesz (ok - bramki z opłatami są) co jest wygodniejsze i mniej męczące. Z drugiej strony 200km dłużej. sam nie wiem która opcja lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 Z racji niepewnego stanu technicznego mojego auta, rezygnuje z pomysłu alp i niestety muszę pojeździć w Polsce. Zastanawiam się miedzy tym Jurgowem a Jaworzyną. W Jurgowie i Białce byłem już parę razy, w Jaworzynie nie, a są tam dwa fajne ośrodki (tak mi się przynajmniej wydaje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomba32 Napisano 8 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 jedż do szpindla Tomku! Z Łodzi będzież miał niewiele dalej jak do jurgowa ,za to lepsza droga . Tam śniegu zawsze jest więcej jak w białce czy jurgowie , a trasy naprawdę fajne. Jakbyś się zdecydował to znajdę gdzieś numer telefonu do Polki która we vrchlabi wynajmuje kwatery , i kilka innych potrzebnych info. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Ośrodek wydaje się fajny, ale pogoda jest tam słaba. Pada deszcze i w tym rejonie jeszcze przez kilka dni ma padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 masz słabe info w szpindlu nie pada a od jutra ma zacząć mrozić mają otwarte około 15km pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 15km tras oczywiście!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Popatrz sobie na prognozy pogody na Forum lub na innych portalach pogodowych . Od piątku 11.01.13 pogoda narciarska:smile: . Mroźno w całych Karpatach.Dobrze będzie w Szczyrku ,Jaworzynie ,Wiśle... Po co pchać się na Słowację ? http://www.skionline.pl/pogoda/polska-beskid-slaski-i-zywiecki-szczyrk-son-czyrna-solisko,osrodek,23.html http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=PL®ION=0001&WMO=x7236&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Ośrodek wydaje się fajny, ale pogoda jest tam słaba. Pada deszcze i w tym rejonie jeszcze przez kilka dni ma padać Byłem w Spindlu 4 dni między świętami, a sylwestrem i była dobra pogoda, 2 dni pełnego słońca, śniegu też dość dużo i codziennie w nocy w górach przybywało, był też mróz do - 5 stopni, a po południu około zera, ale i tak dobrze się jeździło, trasy w miarę przygotowane i 80% otwartych, kiedy tymczasem pod drugiej stronie Sudetów w Polsce śniegu systematycznie ubywało i cały czas padał deszcz, i w takiej Szklarskiej był otwarty tylko puchatek. Zatem podejrzewam, że teraz śniegowo jest jeszcze lepiej, a zapowiadany deszcz to będzie padał w Polsce,a w Czechach pewnie tylko w dolinach, co nie zaszkodzi trasom narciarskim. Tomku! Z Łodzi będzież miał niewiele dalej jak do jurgowa ,za to lepsza droga . Tam śniegu zawsze jest więcej jak w białce czy jurgowie , a trasy naprawdę fajne. Jakbyś się zdecydował to znajdę gdzieś numer telefonu do Polki która we vrchlabi wynajmuje kwatery , i kilka innych potrzebnych info. Też bym polecał zdecydowanie Czechy, a od Jurgowa czy Białki to po każdym względem i narciarskim i około narciarskim. Ale zakwaterowanie to bym polecał w Czeskim pensjonacie czy w kwaterze u Czecha, a nie u Polaków, po pierwsze z Vrchlabi będzie musiał dojeżdżać, a z parkowaniem w Spindlerowym to różnie, więc lepiej sobie wynająć w samym Spindlu, albo w okolicach Hornych Misecek, bo nie będzie musiał ruszać samochodu. Po drugie podejrzewam, że cena będzie niewiele wyższa niż w Vrchlabi o ile w ogóle będzie wyższa bo myślę, że w tym okresie to nawet niższa może być. Wystarczy trochę pogoglować. Ponadto zawsze zadziwia mnie potrzeba Polaków do mieszkania zagranicą u Polaków, jak jedzie do Czech to niech poczuje czeskie klimaty, pogada trochę z Czechami, a nie Polakami bo tych ma na co dzień, poza tym bardziej odpocznie jak nie będzie miał styczności z Polakami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Co do pogody to śledzę na tv meto i tak na wschodzie Polski straszą deszczem a na zachodzie mrozami. Co do pytania po co na Słowację: żeby pojeździć nowymi kolejkami na Chopoku, w końcu "tak blisko a tak alpejsko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Co do pogody to śledzę na tv meto i tak na wschodzie Polski straszą deszczem a na zachodzie mrozami. Co do pytania po co na Słowację: żeby pojeździć nowymi kolejkami na Chopoku, w końcu "tak blisko a tak alpejsko" Prognozy z Skionline i weatheronline.co są o wiele bardziej sprawdzalne od tych z TV meteo. Alpejskie klimaty tylko w Alpach. Po relacjach z pobytu na Chopoku w tym sezonie zamieszczonych na Forum chęć odwiedzenia tej S.N. u mnie całkowicie wygasła. Zresztą poza tygodniem spędzonym w Alpach preferuję polskie stoki . Coraz lepsze warunki są w SON-ie i na 4-5 wystarczy tam pojechać. Jeżeli chcesz mieć alpejskie klimaty jedz w Alpy a nie na przereklamowany, drogi, zatkany samochodami, ze źle przygotowanymi trasami Chopok.Po relacjach Marboru z czeskich S.N. chętnie kiedyś bym tam pojechał ,ale tu bym musiał znaleźć osobę z samochodem bo takiego osobiście nie posiadam. To tylko moje zdanie ,ale prognozę pogody ze skionline traktuj poważnie bo sprawdza się w 80 procentach. Przed nami narciarskie 10-15 dni i radzę z tego korzystać bo jak sprawdzą się przewidywania pogodowe to w lutym będzie pogoda bardziej wiosenna niż zimowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 9 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2013 Co do pytania po co na Słowację: żeby pojeździć nowymi kolejkami na Chopoku, w końcu "tak blisko a tak alpejsko" zwróć tylko uwagę, że około połowa wyciągów/tras na Chopoku nie działa: http://www.jasna.sk/lanovky-a-zjazdovky/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 10 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Decyzja podjęta, kwatera zamówiona. Jadę do Spindla. Chciałem podziękować wszystkim za to, że byliście ze mną w tych trudnych chwilach jakimi jest wybranie S.N. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi