Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Białka od 03-01-2013 do 06-01-2013

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ktoś tam był w tym terminie to możemy się spotkać na jednego czy dwa szusy. Choć bardziej to chyba na grzańca w knajpie niż na narty. Nie jest to moje wymarzone miejsce do jazdy na nartach, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Jak firma funduje wyjazd tam gdzie śnieg i pagórki - no to narty na wszelki wypadek trzeba zabrać :biggrin:

Zdam relację jak wygląda to miejsce i jak się zmieniło od czasu ostatniej tam mojej wizyty (chyba ze 7 lat).

Pozdrawiam.

Nu i prijechał k damoj.

Tak należałoby mówić po trzech dniach tam spędzonych. Na kanapie, żeby można było do kogoś po polsku pysk otworzyć to naprawdę potrzeba było dużo szczęścia. Porównałbym to do 11 listopadowych najazdów gości z Polski na Austryjackie lodowce.

Co do zmian od czasu mojego pobytu tam kilka lat temu. Przybyły dwa wyciągi i trzy trasy no dobra wg planu ośrodka niech będzie, że 4. Dla początkujących idealna jest trasa pod nowym "Mercedesem" Pasieka expres -trasy 8 i 8a. Tyko tam dojechać w warunkach braku śniegu trasą nr 7 niemożliwe. A trasami 6 i 6a dla początkujących nie bardzo. Wspomniane trasy 6 i 6a bardzo ciekawie położone w lesie, nachylenie idealne, długość do kitu. Plusem jest krzesło je obsługujące idące w lesie osłonięte od wiatru. Z tras narciarskich to by było na tyle. Ogólnie i tak najlepsza w tym ośrodku jest trasa FIS.

Warunki pogodowe i śniegowe. Deszcz ze śniegiem na przemian przez całe trzy dni. Pod nartą kasza, cukier mokre ciężkie i tępe. Jedynie pierwszego dnia czyli w czwartek jakoś to wszystko trzymało to się najeździłem chyba 9 godzin mi wyszło z przerwą na obiad.

A ile było ludków..... Niby jakiegoś drastycznie długiego stania w kolejkach nie doświadczyłem. Ale jest jedno ale, przepustowość wyciągów jest tak duża, w stosunku do powierzchni stoków, że nawet przy niewielkich kolejkach tak na kilka minut na trasach jest masakra. Jak tu się dziwić jak taką trasę FIS, która ma w porywach no nie wiem 30-40 m szerokości obsługuje kanapa 4 os plus dwa orczyki: kotwica i talerzyk. Nie jest to przecież trasa jakoś szczególnie ostra. Jednak to co tam się dzieje.....brrrr. Zderzeń narciarzy jak się jedzie krzesłem w górę to kilka razy za każdym wjazdem się zdarzało. Najgorsze jest to, że często ofiarami były dzieci. Bardzo przykro na takie rzeczy patrzeć. Także wniosek jeden mi się nasunął zaraz po pierwszych godzinach. Mojego dziecka w do Białki na narty nie zabrałbym i tyle. I Wam też nie polecam. Chyba, że na jazdy wieczorne wtedy jest luz.

Ceny. Karnety do tanich nie należą około 90 PLN za całodniowy -nie jest tanio. Knajpy nie są tak bardzo drogie. Porównując 6 PLN za duże jasne z pianką a 3,5 Eu w Alpach czy 17 PLN w Sopocie na molo za małe nie jest to jakaś wielka drożyzna. Ale nie na piwo się jeździ w góry tylko na narty, więc to żadna zaleta.

Podsumowując: nie powiem, że sobie nie pojeździłem. Poćwiczyłem. Czasem fajne rzeczy i przejazdy się udawały. Po trzech dniach trochę w nogach czuć. Jednak, żeby tam tak z własnej i nieprzymuszonej woli to chyba niekoniecznie.

A i jeszcze jedno Terma Bania: ja tam narciarzem wodnym nie jestem to może dlatego mi się niezbyt tam podobało i tyle. Jak ktoś lubi godzinami siedzieć w wodzie z bąblami. na plus, to że jest tam ciepła woda i ciepło w pomieszczeniach. Komfort cieplny jest ważny w takich miejscach.

Dziękuję za wypowiedź. Pozdrawiam.

• Like 7

Tak należałoby mówić po trzech dniach tam spędzonych. Na kanapie, żeby można było do kogoś po polsku pysk otworzyć to naprawdę potrzeba było dużo szczęścia. Porównałbym to do 11 listopadowych najazdów gości z Polski na Austryjackie lodowce.

Czy ktoś orientuje się, kiedy kończą się ferie naszym gościom ze wschodu?

• 3 weeks later...
Cześć fani sportu:)

Białka jest ok tylko trzeba jeździć na górnych trasach. Ja teraz się wybieram i jestem Średnio zaawansowany . Pozdrówka to moze się w Białce zobaczymy. Fajne miejsce z dobra bazą noclegową.

Pozdrawiam

To mówiłem do was ja, Staszek Bania

co mam już z bani wpis reklamowy :angry:

Edytowane przez BuenosAires

Ja uważam iż jest to super ośrodek narciarski , dla wszystkich :wink:

Niech każdy niezdecydowany tam jedzie , te trasy :proud: , długość , brak kolejek i życzliwość godne polecenia

Idealny dojazd samochodem :stupid:

Niech co jakiś czas góral podsuwa na forum temat cudownej Białki a naród niech jedzie ( luźniej gdzie indziej )

Byłem tam już dwa razy - pierwszy i ostatni