Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ischgl zakupy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W przyszłym tygodniu jade posmigać do ISCHGL (mój pierwszy raz w tamte rejony) wiem że jest tam strefa bezcłowa .W związku z tym mam prośbe do "wtajemniczonych" gdzie i jak podjechać ( najlepiej na nartach) aby połączyć przyjemne z pożytecznym i kupić pare drobiazgów pod choinke dla rodziny.

Strefa bezcłowa jest nie w Ischgl, lecz w Samnaun, tak więc musisz zjechać do Samnaun.

Jeśli mieszkasz w Ischglu to tak musisz zrobić. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalować się np w Ried i dojeżdżać do Samnau i tam zaczynać jazdę. Można wtedy zrobić większe zakupy (bez wożenia w plecaku na nartach), także benzyny. Podjazd jest troszkę uciążliwy ale różnica w cenie noclegów spora.

Pozdro

Wiesiek

A gdzie mieszkasz? Jeśli gdzieś przy Ischgl to najprościej zjechać z plecakiem 80-tką pod same sklepy w Samnaun.Jeśli gdzieś na południe od Landeck w Oberintal to lepiej podjechać autem do Samnaun - przy okazji zatankujesz tanie paliwo.Kiedy dokładnie będziesz i czy jeździć będziesz tylko w Ischgl czy jeszcze gdzieś obok - np . w SFL -może będzie okazja się spotkać na stoku :-)

A gdzie mieszkasz? Jeśli gdzieś przy Ischgl to najprościej zjechać z plecakiem 80-tką pod same sklepy w Samnaun.Jeśli gdzieś na południe od Landeck w Oberintal to lepiej podjechać autem do Samnaun - przy okazji zatankujesz tanie paliwo.Kiedy dokładnie będziesz i czy jeździć będziesz tylko w Ischgl czy jeszcze gdzieś obok - np . w SFL -może będzie okazja się spotkać na stoku :-)

Opyla się tam robić zakupy??

Opyla się tam robić zakupy??

To jest dobre pytanie, które mnie nurtuje:rolleyes::

Jak dla mnie to jest jakiś ewenement, no bo ile można zaoszczędzić, niechby nawet 30%, to żeby 3 stówy w kieszeni zostały to trzeba tysiaka wydać:tongue:, a zakładam od razu że ktoś taki co jest skłonny wydać tysiaka na kosmetyki generalnie nie zastanawia się czy to jest tańsze, bo nie musi bo go stać na to.

Jeszcze też trzeba znać ceny w PL, że np. Hugo Boss w PL kosztuje tyle, a na strefie tyle:rolleyes::

Podobnie z paliwem, jadą do Livigno i nieraz mam wrażenie że narty to rzecz drugoplanowa, pierwszoplanowy to jest fakt że można tam zatankować taniej samochód. Zakładając że średnia wielkość zbiornika paliwa w samochodzie to 60 l, a przecież nikt tam na sucho nie dojeżdża, czyli tankuje ok 50 l, po złotku na litrze taniej daje 50 zł:tongue:, biznes jak nie wiem:stupid:

• Like 1

Chłopie, ale co to za uczucie jak zatankujesz pod korek po 4,4 zł:smile: A co się tyczy perfum, na wyprzedażach , w sklepach internetowych, w akcjach promocyjnych np. Rossmana, kupisz taniej niz w Livigno. Jedynie ten spirytus- 2 litry za około 4 czy 5 euro!!!! Aż korci wziąć beczkę i robić nalewki!!!

To jest dobre pytanie, które mnie nurtuje:rolleyes::

Jak dla mnie to jest jakiś ewenement, no bo ile można zaoszczędzić, niechby nawet 30%, to żeby 3 stówy w kieszeni zostały to trzeba tysiaka wydać:tongue:, a zakładam od razu że ktoś taki co jest skłonny wydać tysiaka na kosmetyki generalnie nie zastanawia się czy to jest tańsze, bo nie musi bo go stać na to.

Jeszcze też trzeba znać ceny w PL, że np. Hugo Boss w PL kosztuje tyle, a na strefie tyle:rolleyes::

Podobnie z paliwem, jadą do Livigno i nieraz mam wrażenie że narty to rzecz drugoplanowa, pierwszoplanowy to jest fakt że można tam zatankować taniej samochód. Zakładając że średnia wielkość zbiornika paliwa w samochodzie to 60 l, a przecież nikt tam na sucho nie dojeżdża, czyli tankuje ok 50 l, po złotku na litrze taniej daje 50 zł:tongue:, biznes jak nie wiem:stupid:

Chyba troszkę przsadzasz. Nikt (mam nadzieję) specjalnie nie jedzie do Livigno kupić perfumy, alkohol czy zatankować auto. Ale jeśli mam wydać 30 % mniej na rzeczy, które i tak kupię, to powiedz mi dlaczego nie?????

Jeśli twierdzisz, że te 30% to nic to mogę Ci podać numer konta i te 30, no niech stracę 20% od Twoich wydatków........ :biggrin::biggrin:

A sama świadomość, że taniej wracamy - bezcenna.:smile: na dodatek z kilkoma flaszkami 21-letniego łiskacza:applause:

Panowie bardziej chodzi o mały trik psychologiczny po powrocie wręczam małe prezenciki (dajmy na to kosmetyki troche taniej kupione...??) mojej żonce i córką

I już taty wyjazdy na narty będą kojarzyły dziewczną z prezentami (mam nadzieje że tego nie przeczytają:wink:) I pare dodatkowych terminów tej zimy pozwoli wygospodarować...?!

Mieszkamy w Kappl

Edytowane przez jaca72

Witam!

Byłem parokrotnie w Ischgl, a co za tym idzie w Samnaun. Rzeczywiście można pewne rzeczy kupić taniej, np. pewne zegarki, zamawiasz w poniedziałek, masz w czwartek do odbioru. Również z kosmetykami jest nieźle, gdyż mają w każdym sklepie różne oferty. Również przy zakupach dostaje się różne gifty. Niekiedy można trafić na rodaczki przy obsłudze, a wtedy, jak ci się uda, ciekawe geszefty robisz. W niekórych sklepach, ale to najczęściej pod koniec sezonu, czyli marzec/kwiecień, są niezłe wyprzedaże sprzętu, co widać po pozostawionych starych nartach przy sklepach. Jedną rzecz podstawową trzeba wiedzieć, że po mimo że to strefa, przepisy celne obowiązują i służba celna kontroluje ostro. Sam byłem podczas przejazdu z Ch do A dwa razy kontrolowany i to ostro, a nawet filmowany przez telewizję, chyba była to niemiecka, włącznie z przeglądaniem plecaka. Podobnie jest jak się wyjeżdża samochodem z Samnaun.

Generalnie, jest to ciekawe przeżycie, jak się jedzie na nartach od sklepu do sklepu. Tym co zjadą do Samnaun od strony Ischgl trasą nr 80/81 polecam wpaść do knajpy pierwszej w miasteczku, gdzie Panie mogą skoczyć oglądać kosmetyki a panowie na piwo szmuglerskie, robione i wyłącznie sprzedawane w tej knajpce. Taki folklor, jak i cały pobyt w tym miejscu. Niestety kurs franka, nie jest zbyt przyjazny aktualnie, jak kiedyś, gdzie naprawdę pobyt w tym miejscu był ciekawostką i odskocznią od nudnych nart.:biggrin:

Tu masz w dziwnej postaci

Przyjazd do Austrii z kraju spoza Unii Europejskiej (kraje trzecie)

Dopuszczalne ilości wolne od cła przy wwozie do Austrii z krajów trzecich

Dozwolone limity swobodnego wwozu towarów do Austrii

(maksymalne ilości wwożone do Austrii z krajów trzecich bez cła na potrzeby własne lub jako prezent).

Wyroby tytoniowe (na osobę od 17 roku życia):

200 Zigaretten oder

100 Zigarillos (Zigarren mit höchstens 3 Gramm Stückgewicht) oder

50 Zigarren oder

250 Gramm Rauchtabak oder

eine anteilige Zusammenstellung dieser Waren

Napoje alkoholowe (na osobę od 17 roku życia):

1 Liter Spirituosen mit mehr als 22% vol Alkoholgehalt oder

2 Liter Spirituosen, Aperitifs aus Wein, Alkohol, Sake o.ä mit max. 22% vol. Alkoholgehalt; Schaumweine, Likörweine oder

eine anteilige Zusammenstellung dieser Waren und

2 Liter nicht schäumende Weine

50 gram perfum i 0,25 l wody toaletowej

Lekarstwa do własnego użytku w czasie podróży

Inne towary niż wymienione powyżej, do łącznej wartości 175 Euro na osobę

Limity swobodnego wwozu towarów nie sumują się w odniesieniu do kilku podróżnych.

Ktoś niemieckojęzyczny może poprawi.

A jak już jesteśmy przy zakupach w Ischgl:

Czy skipass zakupiony w Ischgl jest ważny także na obszarze Samnaun, czy też trzeba coś dopłacać?

Ten skipass jest tak drogi że już nie ma jak dopłacać, tak że śmigasz po całym regionie lub nie, ale płacisz za cały ośrodek.

• Like 1

Ten skipass jest tak drogi że już nie ma jak dopłacać, tak że śmigasz po całym regionie lub nie, ale płacisz za cały ośrodek.

Trzeba jeszcze dodać, że jak się ma kartę meldunkową z Ischgl (pobyt/noclegi w tej miejscowości) to karnet jest tańszy. Kiedyś to było 20 eurusiów, ale za to noclegi generalnie są droższe niż w np. w Kapll, Galture i podobnych z doliny Paznau.

Chłopie, ale co to za uczucie jak zatankujesz pod korek po 4,4 zł:smile:

:biggrin: Domyślam się, jak wracaliśmy z Andory mieliśmy kilka godzin czasu w Barcelonie to Figo nas zaprosił na espreso i wiesz jakie to uczucie jak się okazało że w Barcelonie takie espreso jest o 50% tańsze jak w Bielsku:stupid: obiad zresztą też był tańszy

Panowie bardziej chodzi o mały trik psychologiczny po powrocie wręczam małe prezenciki (dajmy na to kosmetyki troche taniej kupione...??) mojej żonce i córką

I już taty wyjazdy na narty będą kojarzyły dziewczną z prezentami (mam nadzieje że tego nie przeczytają:wink:)

No ja raz się zdobyłem na taki gest, a potem się okazało że to męskie perfumy:biggrin:.