WojtekM Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Może musi paść, aby mógł przyjść nowy gospodarz? Teoretycznie potencjał Pilsko ma chyba jednak większy niż Skrzyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponch Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 3234 ale jestem za !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 51 minut temu, WojtekM napisał: Może musi paść, aby mógł przyjść nowy gospodarz? Teoretycznie potencjał Pilsko ma chyba jednak większy niż Skrzyczne. Z tego co mi powiedzieli szukają nowego inwestora. Ogłoszenie upadłości to raczej sprawa ostateczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Bardzo trudno o inwestora, gdy własność gruntów jest nieuregulowana, gdy znani właściciele są skrajnie roszczeniowi co powoduje, że opłaty za dzierżawę zbliżają sie do wielkości przychodu. Boję się, że Pilsko porośnie lasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 (edytowane) 15 minut temu, Morgan_mati napisał: Z tego co mi powiedzieli szukają nowego inwestora. Ogłoszenie upadłości to raczej sprawa ostateczna. 5 minut temu, fredek321 napisał: Bardzo trudno o inwestora, gdy własność gruntów jest nieuregulowana, gdy znani właściciele są skrajnie roszczeniowi co powoduje, że opłaty za dzierżawę zbliżają sie do wielkości przychodu. Boję się, że Pilsko porośnie lasem. A TMR nie jest zainteresowane? Wiadomo oni z Pilska zrobiliby super ośrodek. W Szczyrku jakoś dogadali się jeśli chodzi o dzierżawę. Tak naprawdę nie wiele potrzeba nowa kolej z strug na szczawiny z dolną stacją trochę niżej niż teraz kolej szczawiny - miziowa zrobienie pełnoprawnej trasy z trasy nr 5 szczawiny - strugi no i oczywiście nowoczesne naśnieżanie koleje w dolnej częsci już są Edytowane 6 Listopad 2016 przez christofer30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 23 minuty temu, christofer30 napisał: A TMR nie jest zainteresowane? Wiadomo oni z Pilska zrobiliby super ośrodek. W Szczyrku jakoś dogadali się jeśli chodzi o dzierżawę. Tak naprawdę nie wiele potrzeba nowa kolej z strug na szczawiny z dolną stacją trochę niżej niż teraz kolej szczawiny - miziowa zrobienie pełnoprawnej trasy z trasy nr 5 szczawiny - strugi no i oczywiście nowoczesne naśnieżanie koleje w dolnej częsci już są TMR nie jest zainteresowane. Potrzeba rzeczywiście niewiele, ale to obszar Natura 2000, czyli nie zrobisz śnieżenia, nie wylesisz, nie zniwelujesz itd. W skali mikro doświadczył tego ten, który kupił Kubicówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 (edytowane) 22 minuty temu, fredek321 napisał: TMR nie jest zainteresowane. Potrzeba rzeczywiście niewiele, ale to obszar Natura 2000, czyli nie zrobisz śnieżenia, nie wylesisz, nie zniwelujesz itd. W skali mikro doświadczył tego ten, który kupił Kubicówkę. Natura 2000 nie jest obszarem ścisłej ochrony i to nie jest tak, że nie można nic tam robić, z tym, że każda inwestycja musi byc poprzedzona operatem środowiskowym. CTE dostało zgodę na budowę krzesła na miziową oraz niwelacje hali szczawiny mimo, że jest to wlasnie obszar Natura 2000. Oni sie poddali miedzy innym, dlatego że każda decyzja była zaskarżana przez znaną juz tutaj pracownię. W internecie można znaleźć wszystkie zgody- na budowę krzesła na Miziową, na oczyszczenie i korzystanie (także do naśnieżania) ze zbiorników w rejonie hali miziowej i hali szczawiny, wycinkę drzew na trasie nr VII a także postawienie taśmociągu na strugi. http://natura2000.gdos.gov.pl/structure_articles/generate_pdf/natura-w-procedurze-inwestycyjnej Edytowane 6 Listopad 2016 przez Morgan_mati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Budowa krzesła na Miziową trwa -;) O śnieżeniu nigdy nie było mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 2 minuty temu, fredek321 napisał: Budowa krzesła na Miziową trwa -;) O śnieżeniu nigdy nie było mowy. Bardziej wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, a co do naśnieżania to się nie zgodzę, bo w świetle prawa nie istnieje takie coś jak pozwolenie na naśnieżanie. Jedyne o co trzeba się starać to pozwolenie wodnoprawne na piętrzenie i korzystanie z wód np. danego potoku. No chyba, że w grę wchodzi budowa zbiornika retencyjnego, wtedy jeszcze pozwolenie na budowę. W 2010 gat zaczął naśnieżać V od szczawiny do miziowej, mieli zbiornik na terenie wtedy jeszcze porośniętej trasy nr VII. Potem CTE złożyło wniosek o pozwolenie na oczyszczenie i korzystanie ze zbiorników w rejonie H. Szczawiny i H.Miziowej. Do 2013 trasa nr V była naśnieżana. Potem wszelkie decyzje zaskarżała pracownia, więc wszystko stanęło w miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Z tego co wiem to śnieżenie przez GAT nie było do końca legalne. Co do zaskarżania decyzji, to takie mamy prawo. Co więcej prawnik CTE mówi, że nie da się obronić żadnej decyzji, stąd budowa trzech krzeseł naraz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 3 minuty temu, Hextor napisał: 3? Tak. Solisko, Buczynka, Miziowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Podobno wczoraj padła oficjalna informacja od zarządu spółki CTE, właściciela ON Pilsko - wycofują się z ośrodka. Czekają na inwestora. Informacja pochodzi z forum korbielow.net Podzieli się ktoś informacjami na temat kolejki Szczawiny-Miziowa? Wykonywane są jakieś prace w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 A cóż mieli by robić? Mam nadzieję się tam w tym roku znów wyjeździć na pustych stokach. Ostatni bastion! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 1 godzinę temu, ptk89 napisał: Podobno wczoraj padła oficjalna informacja od zarządu spółki CTE, właściciela ON Pilsko - wycofują się z ośrodka. Czekają na inwestora. Informacja pochodzi z forum korbielow.net Podzieli się ktoś informacjami na temat kolejki Szczawiny-Miziowa? Wykonywane są jakieś prace w tej kwestii? Trzeba znaleźć inwestora z myślami samobójczymi, albo z dużym kapitałem, który chce zamrozić na kilka lat. Co do budowy to latem 2015 wykopano dół od schroniska do połowy wyciągu i położono w nim kabel, wg. mnie rozpoczęto w ten sposób budowę krzesła (robi się to w celu niewygaśnięcia pozwolenia na budowę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Daj Boże żeby TMR to wziął!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 2 minuty temu, Jasiek napisał: Daj Boże żeby TMR to wziął!!! Nie wyglądają na samobójców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Już mi się marzy karnet twoja Jasiek Slovakia, Szczyrk i Korbielów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Ale kiedyś mieli chrapkę. Kasę mają, góra marzenie, sezon do maja... lepiej jak Skrzyczne! Nie wiem dlaczego by nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 10 minut temu, Jasiek napisał: Nie wiem dlaczego by nie? Za Piłsudskim: Naród wspaniały, tylko ludzie ..... To główny powód, że nikt Pilska kupić nie chce. Ja po kilkunastu pobytach w Korbielowie, zarówno zimą jak i latem będę patrzył dziwnie na każdego, kto to kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 (edytowane) 29 minut temu, Jasiek napisał: Ale kiedyś mieli chrapkę. Kasę mają, góra marzenie, sezon do maja... lepiej jak Skrzyczne! Nie wiem dlaczego by nie? Przede wszystkim przez ekologów i Naturę 2000. Nie chcą czekać na pozwolenia na naśnieżanie i budowę kanap kilka lat, bo stracą. W SON-ie jest inna sytuacja, bo naśnieżanie istniało. Dowieźli trochę armatek i jako tako naśnieżyli. Na Pilsku nie ma pozwolenia na budowę systemu naśnieżania. Edytowane 6 Listopad 2016 przez leitner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 (edytowane) 17 minut temu, leitner napisał: Przede wszystkim przez ekologów i Naturę 2000. Nie chcą czekać na pozwolenia na naśnieżanie i budowę kanap kilka lat, bo stracą. W SON-ie jest inna sytuacja, bo naśnieżanie istniało. Dowieźli trochę armatek i jako tako naśnieżyli. Na Pilsku nie ma pozwolenia na budowę systemu naśnieżania. A ja od razu muszę powiedzieć, że CTE nigdy nie złożyło wniosku o pozwolenie na budowę systemu naśnieżania powyżej hali Szczawiny. I tak jak kilka postów wcześniej pisałem Natura 2000 nie jest obszarem ochrony ścisłej i inwestowanie na takich terenach jest możliwe, tyle, że wymaga decyzji środowiskowych, które z reguły są pomijane na terenach niechronionych. Edytowane 6 Listopad 2016 przez Morgan_mati 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 (edytowane) 42 minuty temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Już mi się marzy karnet twoja Jasiek Slovakia, Szczyrk i Korbielów. Mmnie się to marzy od kilku lat ale przez taki sceptyków (jak niektórzy powyżej) może nic z tego nie wyjść. "EKOLUDKOM" zamyka się gębę kasą! to oszołomy których należy tępić jak szczury! Edytowane 6 Listopad 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 TMR kiedyś mówiło, że jest zainteresowane wyłącznie ośrodkami powyżej 20 km tras. Korbielów prawdziwych tras ma może z 5 km, reszta to leśne dróżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 7 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2016 Ale potencjał jest na dużo więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi