MOSTOSTAL Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Pomyslec ze na np takim Pitztal'u jest jedna restauracja i wystarczy, osrodek nie wiele wiekszy od Pilska, a u nas karczm, restauracji nastawiaja, a nie bedzie komu w nich siedziec.. Taak tylko tam ludzie zarabiają o wiele więcej niż tu i stać ich na taki wyszynk. Jednak nie ma jak "hamburger" za 7zł,- w tyakiej budzie.. czy "łoscyperk" za 3zł,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Dolna stacja krzesła zaplanowana jest dużo niżej, koło Jontka! Spod Jontka będzie się wyjeżdżać aż na Buczynkę? :applause: Dla mnie to byłby dobry pomysł.Teraz było tak,że narciarze przesiadający się z dolnego wyciągu na górny blokowali przejazd narciarzom jadącym w dół. To rozwiązałoby problem! No to jeszcze cytat z wypowiedzi Krystyny Jędrzejas,dyrektora kompleksu Jontek-Pilsko-Korbielów: "To pierwszy etap modernizacji całego ośrodka,który mamy zamiar oddać do użytku już w grudniu.W drugim etapie planowana jest budowa kolei gondolowej o długości trzech kilometrów,która wywozić będzie turystów na Halę Miziową. Na uroczystość otwarcia obecnie budowanego krzesełka,zaproszono prezydenta Bronisława Komorowskiego.Wszyscy liczą,że będzie tu stałym gościem. Można się śmiać,ale kiedyś napisał tu Bończa,że jak się "góra" zaangażuje,niezależnie od opcji politycznej,to wiele rzeczy wcześniej niemożliwych staje się możliwymi.Oby faktycznie tak było! : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Qźwa... Polska Gondolą stoi.. ;-)) Druga Venezia się szykuje.. ;-)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Qźwa... Polska Gondolą stoi.. ;-)) Druga Venezia się szykuje.. ;-)) Raczej mały Kronplatz... :wink: Tak mi się Pilsko kiedyś kojarzyło,choć w mikro skali, no i kto wie co będzie dalej. :angel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 No to jeszcze cytat z wypowiedzi Krystyny Jędrzejas,dyrektora kompleksu Jontek-Pilsko-Korbielów: "To pierwszy etap modernizacji całego ośrodka,który mamy zamiar oddać do użytku już w grudniu.W drugim etapie planowana jest budowa kolei gondolowej o długości trzech kilometrów,która wywozić będzie turystów na Halę Miziową. Ja słyszałem już 3 różne wersje odnośnie przyszłego sezonu - wg jednej ma powstać gondola z Jontka na Miziową, wg innej krzesła ze Szczawin na Miziową, wg jeszcze innej krzesła na Buczynkę. Ważne, że mamy w końcu pierwszą porządną (i trzecią w ogóle) kolej krzesełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Ja słyszałem już 3 różne wersje odnośnie przyszłego sezonu - wg jednej ma powstać gondola z Jontka na Miziową, wg innej krzesła ze Szczawin na Miziową, wg jeszcze innej krzesła na Buczynkę. Ważne, że mamy w końcu pierwszą porządną (i trzecią w ogóle) kolej krzesełkową. Też słyszałem wiele wersji... :wink: To wypowiedź obecnej pani dyrektor tego obiektu,więc można wierzyć,że tak faktycznie będzie. No chyba,ze wszawobrodzi namieszają... :proud: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Jak najbardziej jestem chętny na taki wypad na Pilsko :happy: No to jest nas już dwóch. Trzymam Cię za słowo! Czekamy na następnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artkas Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Wersje są różne, bo u nas z reguły dopóki wyciąg nie stoi, to nie wiadomo, czy uda się go postawić. W naszym pięknym kraju im mniej ludzi wie o planach budowy, tym lepiej dla inwestycji i większe szanse, że nie zostanie ona zablokowana. Pewnie wielokrotnie jest tak, że inwestor (albo ktoś za niego) wrzuca coś do sieci tylko dla zmylenia przeciwnika , a niestety my, fani inwestycji narciarskich, się tym podpalamy i robimy nadzieje. Niestety dla nas, ale podejrzewam, że większość inwestujących w naszych górach wolałaby, aby informacje o planach budowy pojawiały się w mediach czy internecie jak najpóźniej i pewnie też dlatego, w wielu ośrodkach, dopóki inwestycja nie dobiega końca dopóty informacji o niej ciężko szukać na ich stronach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 JC ma chyba rację pisząc o dolnej stacji przy Jontku dla kolejki na Buczynkę. Wydaję mi się jednak, że nie będzie to krzesło...:smile: W planach rozbudowy ośrodka pojawiały się dwie gondole i to może być jedna z nich. Wtedy budynek na Solisku, zakręt i poprowadzenie kolejki trasą dotychczasowych orczyków nie będzie problemem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Ja słyszałem już 3 różne wersje odnośnie przyszłego sezonu - wg jednej ma powstać gondola z Jontka na Miziową, wg innej krzesła ze Szczawin na Miziową, wg jeszcze innej krzesła na Buczynkę. te 3 wyciągi się nie wykluczają, mogą powstać wszystkie w jednym roku :shocked: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 te 3 wyciągi się nie wykluczają, mogą powstać wszystkie w jednym roku :shocked: Gdyby tak powstały, samochody stałyby przy drodze aż do samej Jeleśni!:smile: Oczywiście w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 ....bo u nas z reguły dopóki wyciąg nie stoi, to nie wiadomo, czy uda się go postawić.... U nas to jest tak, że nawet jak już postawisz to nie wiadomo czy go uruchomisz:confused:: Czarny Groń świetnym tego przykładem jest:wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 http://korbielow.net/index.php?subaction=showfull&id=1384431635&template=Korbielow2013 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Żeby jeszcze określili jaki to dzień na te słupy zarezerwowali... :proud: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 No to jest nas już dwóch. Trzymam Cię za słowo! Czekamy na następnych. Też mam zamiar pierwszy raz w życiu odwiedzić Pilsko . Byłem na Babiej Górze,Rysach , na nartach pod Matterhornem i Mont Blanc a na Pilsku ani razu w życiu. Koniec stycznia dopiero ze szwagrem i jego bajtlami. Samemu pociągiem i autobusem to ciężko chociaż nie wykluczam.W styczniu ,,wychodzi " mi w prognozach niezła zima bo na luty to średnio 3 stopnie powyżej normy czyli wiosennie. Grudzień cieplejszy niż w zeszłym roku ale w normie czyli w Katowicach średnia temperatura około 0- minus jeden C. W górach odpowiednio zimniej . W grudniu powinno sporo padać a w styczniu raczej sucho . No i w ten sposób przemyciłem ,,prognozę'' pogody dla narciarzy. Aha . Pierwszy konkretny podmuch zimy w końcówce listopada czyli 25-30.11.:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Samemu pociągiem i autobusem to ciężko chociaż nie wykluczam jakies 10 lat temu zdarzalo mi sie przerabiac opcje transportu podobna do Twojej,do Wisly, badz Ustronia, tylko ze na Pilsko wlasnie i z tego co pamietam, czasowo wychodzilo 3, max 4 godziny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Samemu pociągiem i autobusem to ciężko chociaż nie wykluczam. Bodajże dwa lub trzy lata temu miałem okazję jechać publicznym transportem na trzy dni do Korbielowa na narty. Pociągiem z Łodzi do Bielska, tam przesiadka na pociąg do Żywca, stamtąd PKS do Korbielowa. Gdybyś wyjazdy rozkładał na chociaż dwa dni, byłoby Ci o wiele łatwiej to ogarnąć Janku . A jeśli kanapa stanie, Pilsko będzie kusić jak nigdy wcześniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Też mam zamiar pierwszy raz w życiu odwiedzić Pilsko . Byłem na Babiej Górze,Rysach , na nartach pod Matterhornem i Mont Blanc a na Pilsku ani razu w życiu. Koniec stycznia dopiero ze szwagrem i jego bajtlami. Samemu pociągiem i autobusem to ciężko chociaż nie wykluczam.W styczniu ,,wychodzi " mi w prognozach niezła zima bo na luty to średnio 3 stopnie powyżej normy czyli wiosennie. Grudzień cieplejszy niż w zeszłym roku ale w normie czyli w Katowicach średnia temperatura około 0- minus jeden C. W górach odpowiednio zimniej . W grudniu powinno sporo padać a w styczniu raczej sucho . No i w ten sposób przemyciłem ,,prognozę'' pogody dla narciarzy. Aha . Pierwszy konkretny podmuch zimy w końcówce listopada czyli 25-30.11.:smile: Janek polecam, tylko wstrzel się w dobre okienko pogodowe, bo bywa że na górze mało co widać. I koniecznie trzeba zwiedzić cały ośrodek, Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jata_70 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Też mam zamiar pierwszy raz w życiu odwiedzić Pilsko . Byłem na Babiej Górze,Rysach , na nartach pod Matterhornem i Mont Blanc a na Pilsku ani razu w życiu. Koniec stycznia dopiero ze szwagrem i jego bajtlami. Samemu pociągiem i autobusem to ciężko chociaż nie wykluczam.W styczniu ,,wychodzi " mi w prognozach niezła zima bo na luty to średnio 3 stopnie powyżej normy czyli wiosennie. Grudzień cieplejszy niż w zeszłym roku ale w normie czyli w Katowicach średnia temperatura około 0- minus jeden C. W górach odpowiednio zimniej . W grudniu powinno sporo padać a w styczniu raczej sucho . No i w ten sposób przemyciłem ,,prognozę'' pogody dla narciarzy. Aha . Pierwszy konkretny podmuch zimy w końcówce listopada czyli 25-30.11.:smile: no i najlepiej omijaj feria śląskie w tygodniu masz pusto, równo i bez kolejek z pogodą sobie radzisz więc pewnie trafisz : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Bodajże dwa lub trzy lata temu miałem okazję jechać publicznym transportem na trzy dni do Korbielowa na narty. Pociągiem z Łodzi do Bielska, tam przesiadka na pociąg do Żywca, stamtąd PKS do Korbielowa. Gdybyś wyjazdy rozkładał na chociaż dwa dni, byłoby Ci o wiele łatwiej to ogarnąć Janku . A jeśli kanapa stanie, Pilsko będzie kusić jak nigdy wcześniej.. Do Ustronia ,Szczyrku, Wisły spokojnie w jeden dzień obracam i co spanie w domu to w domu.Przeważnie na drugi dzień byłem w pracy.Z Rudy śl. jednak dużo bliżej w Beskidy niż z Łodzi. Teraz mam wolne przynajmniej do marca to mogę dłużej pojeździć i później wrócić do chałpy.Wolę raz w roku pojechać w Alpy na 6 dni szusowania a w Polsce można się trochę ponudzić w wagonie Kolei śląskich , przeważnie w dosyć nowoczesnych ..Elfach''. Muszę zestawić dojazd do Korbielowa bo jak poczytam pozytywne relacje to prędzej się wybiorę a nie w czasie śląskich ferii autem ze szwagrem. Teraz to czekamy wszyscy Tutaj (bo poza narciarzami to mało kto)na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Gdyby tak powstały, samochody stałyby przy drodze aż do samej Jeleśni!:smile: Oczywiście w weekend. trzeba jakoś temu zaradzić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 14 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2013 Do Ustronia ,Szczyrku, Wisły spokojnie w jeden dzień obracam i co spanie w domu to w domu.Przeważnie na drugi dzień byłem w pracy.Z Rudy śl. jednak dużo bliżej w Beskidy niż z Łodzi. Teraz mam wolne przynajmniej do marca to mogę dłużej pojeździć i później wrócić do chałpy.Wolę raz w roku pojechać w Alpy na 6 dni szusowania a w Polsce można się trochę ponudzić w wagonie Kolei śląskich , przeważnie w dosyć nowoczesnych ..Elfach''. Muszę zestawić dojazd do Korbielowa bo jak poczytam pozytywne relacje to prędzej się wybiorę a nie w czasie śląskich ferii autem ze szwagrem. Teraz to czekamy wszyscy Tutaj (bo poza narciarzami to mało kto)na zimę. Na budowie przy śniadaniu pod Dębowcem obok kolejki już o niczym innym się nie gada chociaż wszystkich nas czeka zima w "filcokach" przy łopacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 17 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2013 http://korbielow.net/index.php?subaction=showfull&id=1384683611&template=Korbielow2013& Nowa porcja zdjęć z korbielowa. Górna stacja można powiedzieć wybudowana i słupy na parkingu co sugeruje że może nawet jutro będą stawiane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 17 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2013 widzę, że znowu bawisz się w długoterminowe przepowiednie pogodowe, w końcu każdy ma jakieś pasje i dobrze, ale nieśmiało tylko przypomnę, że przepowiednie z zeszłego roku nie sprawdziły Ci się chyba nawet w 1%, więc na Twoim miejscu byłbym ostrożny z deklaracjami :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 17 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2013 W styczniu ,,wychodzi " mi w prognozach niezła zima bo na luty to średnio 3 stopnie powyżej normy czyli wiosennie. Grudzień cieplejszy niż w zeszłym roku ale w normie czyli w Katowicach średnia temperatura około 0- minus jeden C. W górach odpowiednio zimniej . W grudniu powinno sporo padać a w styczniu raczej sucho . No i w ten sposób przemyciłem ,,prognozę'' pogody dla narciarzy. Aha . Pierwszy konkretny podmuch zimy w końcówce listopada czyli 25-30.11.:smile: widzę, że znowu bawisz się w długoterminowe przepowiednie pogodowe, w końcu każdy ma jakieś pasje i dobrze, ale nieśmiało tylko przypomnę, że przepowiednie z zeszłego roku nie sprawdziły Ci się chyba nawet w 1%, tak więc na Twoim miejscu byłbym raczej ostrożny z "przemycaniem" pogody:happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi