JC Napisano 11 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2013 Na Pilsku trwa juz budowa zbiornika na wodę do naśnieżania![ATTACH]10932[/ATTACH] 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 11 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2013 Na Pilsku trwa juz budowa zbiornika na wodę do naśnieżania! JC w którym miejscu budowany jest zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 11 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2013 teren po byłych domkach przy Jontku??? - pierwsze co mi przyszło na myśl (bo podobnie wyrównany jak tamten;P;) - ale to by było chyba za nisko na zbiornik - a i okolica na fotce trochę wyżej raczej położona - sam jestem ciekaw:) JC w którym miejscu budowany jest zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 11 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2013 (edytowane) http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne/aktualnosci/wideo/11-lipca-1830/11732180 - a tu od 8 min. i 42 s. telewizyjne podsumowanie i parę "miłych" twarzy wypowiadających się w sprawie - taaaaa - oraz "taśmociąg, który doprowadził do nieszczęśliwego wypadku...." (a może tak by rozdzielić - brak należytej ostrożności czy sam taśmociąg jest głównym sprawcą wypadku???!) - eh - za to widoki tego śniegu w połowie lipca wynagradzają mi dziś wszystko:biggrin::wink: Edytowane 11 Lipiec 2013 przez fundu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 No i jeszcze byłoby fajnie żeby sezon kończył sie jak najpózniej na pilsku tez jest to jedna z wiekszych atrakcji tego miejsca mozliwosc jazdy do konca kwietnia czy nawet maja nie wiele jest takich miejsc w polsce gdzie mozna tak dlugo jezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/941843,rusza-budowa-wyciagu-krzeselkowego-w-korbielowie-ekolodzy-protestuja,id,t.html - 3 krzesełka i 2 gondole - no no - pierwszy wyciąg, którego budowa rusza (przewidywana data oddania: XI/XII 2013 r.) będzie miał 700 metrów . Przyszły rok - gondola o długości 3 km. Oby,oby!:smile:Te gondole to mi sie nie podobaja bo trzeba ściągać narty to juz wole krzesla i orczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/941843,rusza-budowa-wyciagu-krzeselkowego-w-korbielowie-ekolodzy-protestuja,id,t.html - 3 krzesełka i 2 gondole - no no - pierwszy wyciąg, którego budowa rusza (przewidywana data oddania: XI/XII 2013 r.) będzie miał 700 metrów . Przyszły rok - gondola o długości 3 km. Oby,oby!:smile: Proszę czytać ze zrozumieniem. Docelowo 5 wyciągów i nie w przyszłym roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 teren po byłych domkach przy Jontku??? - pierwsze co mi przyszło na myśl (bo podobnie wyrównany jak tamten;P;) - ale to by było chyba za nisko na zbiornik - a i okolica na fotce trochę wyżej raczej położona - sam jestem ciekaw:) JC w którym miejscu budowany jest zbiornik?Zbiornik budują obok ratrakowni, koło Jontka wieksze zdjęcie z budowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Na stronie w Galerii zamieściłem kilka zdjęć stoku przy wyciągu nr 1 Kamienna - Solisko, gdzie stanie nowe 4-os. krzesło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 No i jeszcze byłoby fajnie żeby sezon kończył sie jak najpózniej na pilsku tez jest to jedna z wiekszych atrakcji tego miejsca mozliwosc jazdy do konca kwietnia czy nawet maja nie wiele jest takich miejsc w polsce gdzie mozna tak dlugo jezdzic Sezon na Pilsku zazwyczaj kończy się jak najpóźniej (tylko na Kasprowym jest dłuższy). Wszystko jest kwestią pogody. W 2102 jździłem tam jeszcze w ostatni weekend kwietnia, ale był czynny tylko wyciąg z Miziowej na Kopiec. Natomiast w tym roku skończył się wcześniej ze względu na upały w połowie kwietnia. Z tego co widziałem na fotkach, to ten ostani dzień był raczej słaby - jeździło się w wodzie po kostki Też wolę dobre krzesło z osłoną od gondoli. Zastanawiam się, czy w niektórych miejscach nie stawiają gondol tylko dla prestiżu, żeby się pochwalić "mamy gondole" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/941843,rusza-budowa-wyciagu-krzeselkowego-w-korbielowie-ekolodzy-protestuja,id,t.html - 3 krzesełka i 2 gondole - no no - pierwszy wyciąg, którego budowa rusza (przewidywana data oddania: XI/XII 2013 r.) będzie miał 700 metrów . Przyszły rok - gondola o długości 3 km. Oby,oby!:smile: Proszę czytać ze zrozumieniem. Docelowo 5 wyciągów i nie w przyszłym roku! Ale ja nigdzie nie napisałem, że wszystkie mają być w przyszłym roku:smile: Gwoli ścisłości::smile: "Docelowo chcemy tam postawić aż pięć nowych wyciągów, w tym trzy krzesełkowe oraz dwa gondolowe.(...). Pierwszy - krzesełkowy o długości 700 metrów, którego budowa właśnie rusza - ma być oddany do użytku na przełomie listopada i grudnia tego roku. (...). Natomiast w przyszłym roku wzniesiony ma zostać m.in. wyciąg gondolowy o długości 3 km" - czyli teraz ten, a potem jeszcze 2 krzesła i 2 gondole (w tym jedna prawodopodnie już za rok) - bynajmniej tak to na szybko zrozumiałem:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 teren po byłych domkach przy Jontku??? - pierwsze co mi przyszło na myśl (bo podobnie wyrównany jak tamten;P;) - ale to by było chyba za nisko na zbiornik - a i okolica na fotce trochę wyżej raczej położona - sam jestem ciekaw:) JC w którym miejscu budowany jest zbiornik? Ale ja nigdzie nie napisałem, że wszystkie mają być w przyszłym roku:smile: Gwoli ścisłości::smile: "Docelowo chcemy tam postawić aż pięć nowych wyciągów, w tym trzy krzesełkowe oraz dwa gondolowe.(...). Pierwszy - krzesełkowy o długości 700 metrów, którego budowa właśnie rusza - ma być oddany do użytku na przełomie listopada i grudnia tego roku. (...). Natomiast w przyszłym roku wzniesiony ma zostać m.in. wyciąg gondolowy o długości 3 km" - czyli teraz ten, a potem jeszcze 2 krzesła i 2 gondole (w tym jedna prawodopodnie już za rok) - bynajmniej tak to na szybko zrozumiałem:wink: OK przepraszam, nie mam pełnego dostępu i nie moglem przeczytać reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Mam dokładne dane krzesła: - przepustowość 2 381 osób na godzinę - długość 692,28 m - ilość krzeseł 89 - czas jazdy 4:24 min - prędkość 2,6 m/s - podpory 8 Rozpoczęcie prac druga połowa lipca, zakończenie połowa grudnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 :smile: A zbiornik przy Jontku - trochę mi się nisko wydawało, ale wszystko jasne - na naśnieżenie Soliska akurat jak znalazł:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 A zbiornik przy Jontku - trochę mi się nisko wydawało, ale wszystko jasne - na naśnieżenie Soliska akurat jak znalazł:wink: Trzeba wziąć pod uwagę, że przybędzie szeroka "sportowa" trasa na prawo od krzesła. Będzie to stałe pole treningowe dla klubów, szkółek i miejsce do rozgrywania zawodów. Więc będzie co naśnieżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Mam dokładne dane krzesła: - czas jazdy 4:24 min troszkę wolna ta kolejka, np. na Bukovej Horze podobny dystans: "Długość wyciągu to 683 metry a czas jazdy 2 minuty i 17 sekund." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 troszkę wolna ta kolejka, np. na Bukovej Horze podobny dystans: "Długość wyciągu to 683 metry a czas jazdy 2 minuty i 17 sekund." OK ale tam jest krzesło wyprzęgane! A na Pilsku będzie bez wyprzęgania z chodnikiem rozbiegowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Zbiornik pokaźny Niby oficjalnie nie bedzie rozbudowy systemu naśnieżania, ale skoro hydranty są tylko w jednej lini od strony lasu to nie obejmą tej drugiej trasy. Moze cos z tym zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Zbiornik pokaźny Niby oficjalnie nie bedzie rozbudowy systemu naśnieżania, ale skoro hydranty są tylko w jednej lini od strony lasu to nie obejmą tej drugiej trasy. Moze cos z tym zrobią. Myślę, że nie będzie problemu. Można usypać górkę śniegu i przepchnąć ratrakiem lub podłączyć węża i sypać z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PavloS_ Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Z tego co wyczytałem tutaj to oświelenie nie będzie przebudowywane. Czyli zostaną obecne lampy? Tak na środku stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan_mati Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Myślę, że nie będzie problemu. Można usypać górkę śniegu i przepchnąć ratrakiem lub podłączyć węża i sypać z drugiej strony. Mam jednak cichą nadzieje, ze wraz z budową zbiornika pojawi sie troche bardziej rozbudowany system (przecież i tak muszą połączyć nowy zbiornik z reszta systemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta69 Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Wreszcie coś się dzieje w Korbielowie, jadnak inwestor wie, jak postępować z ekologami :laughing: Niby udaje bezradnego, potem jakiś procesik przeciwko kudłatemu, a po cichu robi swoje :smile: Trochę propagandy z sadzeniem drzewek, dobrych doradców i prawników mają :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Z tego co wyczytałem tutaj to oświelenie nie będzie przebudowywane. Czyli zostaną obecne lampy? Tak na środku stoku? Oświetlenie nie bedzie na środku stoku. Tam będą dwie niezależne trasy. Z tego, co ja wiem trasa po prawej stronie tez ma zostać oświetlona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 No, coś się dzieje, przynajmniej na forum jak w ulu, albo jak w zimie przed i po weekendzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 12 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2013 Myślę, że nie będzie problemu. Można usypać górkę śniegu i przepchnąć ratrakiem lub podłączyć węża i sypać z drugiej strony. Tak się zastanawiam czy inwestor zamiast budować betonową wannę nie mógł pokusić się o zbiornik retencyjny, wpuszczony w ziemię...? Chyba, że jest w tym jakiś inny, zamierzony cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi