Hextor Napisano 30 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 14 godzin temu, Jeeb napisał: dokładnie, społeczeństwo stało się znacznie bogatsze, chce mieć spa, wieczorne animacje, opiekę nad dziećmi a nie pokoik z 2 łóżkami i łazienką na piętrze. Najlepszy przykład to zakopiański Dom Turysty Tak po głębszym zastanowieniu myślę, że zrobienie z Korbielowa Resortu premium było by strzałem w dziesiątkę. Właśnie potrzebne były by dobre 4* i 5* hotele, nowe wyciagi z bombami, trasy dobrze utrzymane, to tego inne atrakcje jak snow tuning, bar apresski, tor saneczkowy itp. No i ceny odpowiednio wyższe niż u konkurencji, żeby za dużych kolejek nie było, ale biznes się spinał. BTW zaraz mnie tu zajada za takie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 30 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec Ja cały czas mam wrażenie, że Beskidy są zadeptane. Ludzi jest mnóstwo - oczywiście na popularnych szlakach. Żeby mieć trochę spokoju, trzeba szukać najlepiej ścieżek bez szlaków, a już na pewno miejsc bez atrakcji i schronisk. To w takim razie gdzie ci ludzie nocują? Przecież nie są to wszystko turyści jednodniowi? Fakt, że zazwyczaj parkingi pękają w szwach i najlepszym interesem jest posiadanie prywatnego terenu pod jakąś atrakcją, który można wynajmować na parkowanie - biznes praktycznie bez nakładu środków. Ruch samochodowy jest spory wszędzie. Wracając do Korbielowa - lubię że tam niewiele się dzieje, ale rozumiem że inwestycje są konieczne dla rozwoju i w sumie przetrwania wielu osób żyjących z branży turystycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 37 minut temu, zając napisał: Ja cały czas mam wrażenie, że Beskidy są zadeptane. Nie jest tak żle... trzeba wiedzieć tylko gdzie i kiedy chodzić... a raczej gdzie nie chodzić. Dla przykładu ..jeśli koniecznie chcesz zdobyć w niedzielę jakąś znana górę typu Pilsko lub Babia wybierz niedziele handlową.. i najlepiej żeby lało 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 30 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszk_Korbielowa Napisano 30 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 13 minutes ago, Hextor said: Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. dokladnie tak. Latem wiekszość gości przyjeżdza zdobyć Pilsko/Rysianke/Lipowska/Krawcule i na wieczór wraca zu house. A jeżeli ktoś przyjeżdza na 2-3 dni to wplątuję w to Babią Góre albo Słowacje Bliskie Termy. Zima na moje oko proporcja klienta jest 50 % Wyciągi / 50 % skiturowcy + Turysta pieszy. A kiedyś , # kiedyś to było inaczej... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 31 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 18 godzin temu, Hextor napisał: Tak po głębszym zastanowieniu myślę, że zrobienie z Korbielowa Resortu premium było by strzałem w dziesiątkę. Właśnie potrzebne były by dobre 4* i 5* hotele, nowe wyciagi z bombami, trasy dobrze utrzymane, to tego inne atrakcje jak snow tuning, bar apresski, tor saneczkowy itp. No i ceny odpowiednio wyższe niż u konkurencji, żeby za dużych kolejek nie było, ale biznes się spinał. BTW zaraz mnie tu zajada za takie pomysły Do tego prąd bez ETsu, elektrownia atomowa i prawdziwe zimy też by nie zaszkodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 31 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec Byliśmy rodzinnie w zeszłym tygodniu z wtorku na środę na Pilsku. Wyszedliśmy ze Sopotni Wielkiej, w ładny słoneczny dzień na 11 km trasie napotkaliśmy 8 turystów. Na Pilsku byliśmy 18:30 i przez całych 40 minut nikogo innego tam nie było. Potem nocleg w schronisku na Hali Miziowej i tu byłem zaskoczony bo na nocleg w środku wakacji w tak dużym schronisku 15 może 20 osób, z tego niemal połowa Czesi, bo my i jeszcze jedna rodzinka po czesku mówiła. Zatrzymaliśmy się na chwile w bazie namiotowej i tam naliczyłem 5 osób. Czyli potwierdzam, w Beskidach mały ruch turystyczny, przynajmniej przez tydzień. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 31 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 17 godzin temu, Hextor napisał: Ja obstawiam, że zdecydowana większość ludzi w Beskidach przyjeżdża autem lub autobusem na jeden dzien z Katowic lub Krakowa i wraca wieczorem do domu. Spora część z nich zostawi kasę w schronisku za jedzenie, ewentualnie zapłaci za wyjazd kolejka, ale właściciele kwater nic z tego nie mają. Korbielów - gdzie jeździłem od tzw. małego kajtka - raczej był zawsze zapleczem turystycznym dla Śląska, a nie Krakowa, co wiąże się m.in. z tym, że były to w dużej mierze ośrodki związane ze śląskimi zakładami przemysłowymi (dawne dzieje), ale także lepszym dojazdem ze Śląska, niż Krakowa (kiedyś bo BB, a teraz do Żywca ze Śląska jedzie się drogą dwujezdniową). Z Krakowa do Korbielowa może daleko nie jest, ale niekoniecznie wygodnie przez Harbutowice, Zembrzyce, Suchą, Pewel - drogi kręte i wąskie, a zimą często nieprzyjemne do jazdy. Czy da się dojechać autobusem rano i wrócić wieczorem - chyba niekoniecznie. Kraków górsko-narciarsko jeździ przede wszystkim na Podhale, a równocześnie dojazd na Podhale jest cały czas usprawniany (tunel; nowa droga z Chabówki do Nowego Targu; nowe kładki, przejścia i węzły drogowe na odcinku Kraków-Myślenice). Sporo Krakusów jeździ też w kierunku Krynicy. Do Zakopanego, Białki, Bukowiny, Krynicy jeżdżą autobusy, którymi można tanio i w różnych godzinach się dostać (w pewnej perspektywie można będzie liczyć na sprawną komunikację kolejową). Zarówno na Podhalu, jak i w Krynicy sporo się zmieniło pod względem bazy hotelowo-narciarskiej; hotele SPA, kanapy, wydaje systemy naśnieżania. Korbielów pod względem bazy hotelowej, narciarskiej jest mocno w tyle. Ma ogromny potencjał, bo Pilsko to góra z potencjałem, okolica też jest bardzo ładna , ale Korbielów to też generalnie trudny temat pod wieloma względami (organiczenia własnościowe, przyrodnicze). Aby tzw. turysta masowy tam zawitał trzeba byłoby zawalczyć z tzw. Białkami, Szczyrkami i Krynicami - co oznacza hotele, baseny, spa, kanapy i baterię armatek śnieżnych - na razie na to się nie zanosi. Ja na Pilsko jeżdżę dzisiaj przede wszystkim na skitury i w zasadzie to mi odpowiada jak jest; może nawet lepiej, z mojej perspektywy, że nic nie robią i tłumów nie ma, a z drugiej strony, jakby trochę szkoda... no taki rozdarty jestem... 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 1 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień W dniu 31.07.2024 o 11:04, Gorol napisał: Byliśmy rodzinnie w zeszłym tygodniu z wtorku na środę na Pilsku. Wyszedliśmy ze Sopotni Wielkiej, w ładny słoneczny dzień na 11 km trasie napotkaliśmy 8 turystów. Na Pilsku byliśmy 18:30 i przez całych 40 minut nikogo innego tam nie było. Potem nocleg w schronisku na Hali Miziowej i tu byłem zaskoczony bo na nocleg w środku wakacji w tak dużym schronisku 15 może 20 osób, z tego niemal połowa Czesi, bo my i jeszcze jedna rodzinka po czesku mówiła. Zatrzymaliśmy się na chwile w bazie namiotowej i tam naliczyłem 5 osób. Czyli potwierdzam, w Beskidach mały ruch turystyczny, przynajmniej przez tydzień. Tak było też już w zeszłym roku, jak tam byłem na Pilsku pieszo z kolegą. Turystów trochę (bardzo mało), w knajpach pusto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano Sobota o 19:19 Zgłoszenie Share Napisano Sobota o 19:19 Pilsko cennik sezon 24/25 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi