Coelinho Napisano 29 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) Witam, zamierzam w najbliższym czasie kupić nowe buty. 1. Płeć - m 2. Wiek - 20 3. Waga - 61 4. Wzrost - 167 5. Na nartach jeżdżę od 14 sezonów, ale tak na poważnie od 6 6. Moje umiejętności określam na 7,5 7. Moje buty to - Jakieś Noriki z 40 flexem 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Voelkl Racetiger SL Racing (wiem że to lipa mieć taką nartę i tamte buty) ale co zrobić:laughing: 9. Preferuję jazdę: zazwyczaj rekreacyjnie ale również zdarza się przeszarżować 10. Nie mam pomysłu na buty, ale myśle że flex 80-100 byłby w porządku 11. Mój budżet na buty to około 1000zl Proszę o pomoc w dobraniu dosyć wygodnych ale twardych butów na kilka sezonów. (buty oczywiście nie muszą być z tego sezonu) Dzięki! Edytowane 30 Listopad 2012 przez Coelinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 Umiejętności 7,5 w butach, znaczy kapciach- gumowcach, o flexie 40? Do tej pory myślałem że takich butów nie ma. No ,może dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coelinho Napisano 30 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 ehh A jednak. Jak ktoś bezwiednie wybiera buty i kupuje najtańsze jakie są w sklepie, to tak właśnie jest. Buty są naprawde stare i nie miałem zielonego pojęcia co kupuje. Z czasem się jednak do nich przyzwyczaiłem, ale wiem i czuje że czas na zmiany. A buty z flexem 40 są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 Jak poziom 7,5 to minimum 100 flex, musisz pomierzyć bo u róznych producentów np szerokość w palcach wygląda inaczej. Jak już pomierzysz to popatrz w sklepie internetowym np Intersportu, mieli na zeszłoroczne modele obnizki a do tego na wszystkie buty 20% rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejd69 Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 hopie jak ty śmigasz na tych nartach w tych buciorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orm Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 Moim bardzo skromnym zdaniem dobór butów jest dużo trudniejszy niż nart, obarczony wiekszym ryzykiem i trudniej tu coś zdalnie doradzić. Bardzo wiele zależy od tego jaką masz stopę: wąską, szeroką z wysokim czy niskim podbiciem, haluksami itp.. Trzeba niestety się wybrać do dobrego sklepu, porozmawiać ze sprzedawcą, przymierzyć kilka par i sprawdzić. Flex podawany przez producentów to miara raczej względna, której można ufać między modelami z tej samej serii tego samego producenta. Dla umiejętności 7,5 (także w skali forumowej ) trzeba myśleć o twardosci od min. 95 do 120. Porady: mierzyć buty idź raczej po południu, ubierz skarpety narciarskie i pamiętaj, jeśli buty o temperaturze pokojowej (sklepowej) jesteś ledwie w stanie wcisnąć na nogę, to gdy będą zimne najprawdopodobniej ich nie będziesz w stanie ubrać. Ja na ten sezon kupiłem Heady Vectory i sprawią one wrażenie bradzo wygodnych i przemyślanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 ...raczej przed południem:) Ja tak robię i zawsze jest mniej osób w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rlego Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 mierzyc, nie bac sie flexa. Dwie podstawowe zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coelinho Napisano 30 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 oki To jutro pojadę na giełdę do rotundy w Krakowie i coś poszperam. Słyszałem że osoby o mniejszej masie powinny wybierać mniejszy flex, również firma firmie nierówna jeśli chodzi o twardość. Jakie firmy polecacie? Słyszałem właśnie że head robi bardzo dobre buty. A jak jeździłem w moich butach ?? .............. dało rady ale bez szału!! Warto zwrócić uwagę na jakiś szczególny model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 30 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2012 (edytowane) Jak poziom 7,5 to minimum 100 flex, musisz pomierzyć bo u róznych producentów np szerokość w palcach wygląda inaczej. Jak już pomierzysz to popatrz w sklepie internetowym np Intersportu, mieli na zeszłoroczne modele obnizki a do tego na wszystkie buty 20% rabatu. Idź przymierzaj i przymierzaj, tylko tak czegoś się dowiesz :applause: Ja też miałem niedawno ten problem, obleciałem kilka sklepów, poprzymierzałem i teraz czekam na przesyłkę (kupiłem w necie). Intersport jest drooooogi:stupid: buty które wybrałem u nich 999,99 ja zapłaciłem 790 :applause: a kupiłem te śliczności: http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,11-12,tecnica,phoenix-12-air-shell,3196.html Edytowane 30 Listopad 2012 przez cobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 1 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2012 jak ja przeglądałem to można było trafić wyokie modele przecenione o 40% + dodatkowa obnizka 20% +6% zwrotu w postaci bonu. Dziwne ale tak oni właśnie liczą, mimo że rzecz jest obniżona to dostaje sie rabat z akcji + bon dla stałych kientów. Kupiłem tam nie jedną rzecz gdzie bonusy sie sumują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coelinho Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2012 git Dzięki wam za pomoc. Wybrałem sobie po zmierzeniu z 20 par butów takie coś: http://www.netsport.com.pl/?111,nowe-buty-narciarskie-head-worldcup-rd-sh3-rozmiar-27-0cm. Za 500 zl kupiłem je w na giełdzie.Nówki i pasują idealnie. Niesamowicie trzymają się nogi. NIby stary model ale poczułem w nich właśnie to coś. Pozdrawiam. I jeszcze raz dzięki Za tydzień pierwszy test ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0020 Napisano 2 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2012 Ja tez zastanawiam sie nad tymi butami mierzylem w intersporcie, powiec jak jest z tym pompowaniem z tylu buta (co to daje?), myslalem tez nad Nordica F1, duzzy wybor. http://www.skionline.pl/sprzet/buty-...hell,3196.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coelinho Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2012 buciki Jak je przetestuje na stoku to się do końca okaże. Narazie gdy pochodziłem w nich dużej po domu zauważyłem że but z tyłu ma pewnego rodzaju gąbkę która na początku lekko uwiera, następnie się dostosowuje wręcz idealnie do twojej pięty co zapewnia znacznie mocniejsze trzymanie, wygode oraz pewnego rodzaju pewność stopy w bucie Zobaczymy jak to sie sprawdzi na stoku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 3 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 (edytowane) Ja tez zastanawiam sie nad tymi butami mierzylem w intersporcie, powiec jak jest z tym pompowaniem z tylu buta (co to daje?), myslalem tez nad Nordica F1, duzzy wybor. Pytasz co to daje? Wg producenta to wszystko możesz doczytać necie, a faktycznie to testy będą od 09.12 w Livigno :applause: Dzisiaj mi kurier przywiózł, właśnie przymierzałem. Faktycznie pompowanie ładnie wypełnia but i dopasowuje go do stopy. Jak będzie w praktyce zobaczymy.:wink: Edytowane 3 Grudzień 2012 przez cobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 3 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 (edytowane) Za tydzień pierwszy test ! Przyjemności życzę:applause: A gdzie testy?:biggrin: Edytowane 3 Grudzień 2012 przez cobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coelinho Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2012 Buty przetestowane 10dni w Risoul Są świetne i nie wymienię ich za żadne skarby pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2012 Dzięki wam za pomoc. Wybrałem sobie po zmierzeniu z 20 par butów takie coś: http://www.netsport.com.pl/?111,nowe-buty-narciarskie-head-worldcup-rd-sh3-rozmiar-27-0cm. Za 500 zl kupiłem je w na giełdzie.Nówki i pasują idealnie. Niesamowicie trzymają się nogi. NIby stary model ale poczułem w nich właśnie to coś. Pozdrawiam. I jeszcze raz dzięki Za tydzień pierwszy test ! miałem takie, nawet fajne:) moje szybko się "rozklepały":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi