j.walker Napisano 25 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2012 Witam, :happy: Mamy 2 wolne miejsca w samochodzie na trasie Warszawa – Kaprun. Jedziemy ( miłą, wesołą ekipą ) 7 osobowym ekskluzywnym busem ( to nie żart ) Wyjeżdżamy z Warszawy w piątek wieczorem 7 grudnia 2012, Powrót z Kaprun 15 grudnia w sobotę, po śniadaniu. Koszt przejazdu w obie strony 350 zł/osoba. Pozdrawiam :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golla Napisano 25 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2012 To ile pali ten eksluzywny bus : P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2012 To ile pali ten eksluzywny bus : P? Jak 3,0 w benzynie to zapewniam Cię że cena 350 to jest po kosztach, a tak poza tym to nieładnie jest się wypytywać, albo się godzisz na taką cenę siadasz i jedziesz, albo nie i tyle, a też trzeba zaznaczyć że na koszt podróży nie składa się tylko koszt tego co do baku się wlewa, tylko często trudno to komuś zrozumieć: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek49 Napisano 25 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2012 Już chyba pojechali, a nawet przyjechali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2012 Już chyba pojechali, a nawet przyjechali. Ale pojadą znowu, taki bus nie może stać:stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golla Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 (...) siadasz i jedziesz, albo nie i tyle, a też trzeba zaznaczyć że na koszt podróży nie składa się tylko koszt tego co do baku się wlewa, tylko często trudno to komuś zrozumieć: A no to nie wiedziałam, bo jak my zabieramy ludzi to tylko za paliwo bierzemy. Stąd moje zdziwienie ceną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 A no to nie wiedziałam, bo jak my zabieramy ludzi to tylko za paliwo bierzemy. Stąd moje zdziwienie ceną. Pozdrawiam. To powiedz kiedy następny raz jedziesz-chętnie się zabiorę-po co mam swoje auto niszczyć.... A może znasz też gdzieś jakiś serwis , co za darmo opony,klocki hamulcowe,filtry,oleje itd. wymieniają :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 a macie może jakiś fajny przelicznik na to jaki wpływ na większe zużycie podzespołów ma dodatkowa osoba na pokładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 (edytowane) a macie może jakiś fajny przelicznik na to jaki wpływ na większe zużycie podzespołów ma dodatkowa osoba na pokładzie? najprościej - podzielić rzeczywiste koszty użytkowania pojazdu przez liczbę jadących osób.... No ale jeśli dla kogoś jedynym kosztem przejazdu jest koszt paliwa to kto bogatemu zabroni sponsorować innych - w każdym razie ja i 8 moich kolegów jesteśmy chętni na taki sponsoring - wyjeżdżamy już w najbliższy piątek do Kitzbuehel i Zillertal Areny - mile widziany taki transport po kosztach paliwa..... Edytowane 2 Styczeń 2013 przez JurekByd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 jest taka strona motostat.pl. Jesli prowadzisz ja uczciwie, tzn. wpisujesz wszystkie tankowania, przeglądy, naprawy, oplat, myjnie itd itp, to program pokazuje, ile w danym miesiacu wydales na paliwo, ile na inne opłaty, wylicza koszt paliwa np. na 100 km uwzględniając samo paliwo albo wszystkie pozostale wydatki i wiele innych wyliczeń. Oczywiście program nie uwzględnia spadku wartości auta, ale patrząc na ceny samochodow uzywanych, można sobie dosyć dokładnie samemu wyliczyć spadek wartości auta na każdy rok, miesiąc. Chyba wiekszośc z Was na pewno spotkala się z tą stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 2 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2013 (edytowane) Należy przyjąć że dodatkowa osoba ma wpływ na zuzycie paliwa i zużycie elementów auta. I na tym niech pozostanie bo określenie liczbowe tego zjawiska nie jest mozliwe. Z pewnościa zmiany będą zauważalne ale jedynie w porównywalnych warunkach. A jak zapewnisz porównywalne warunki? Identyczne predkości, identyczne rozpędzania i hamowania, identyczne drogi, cisnienie powietrza, jego wilgotność, identyczne linie przejazdu kół, identyczną sytuację związaną z ruchem na drodze, kierunek i prędkość wiatru? Dobry kierowca może tak dopasować parametry jazdy, że praktycznie nie zauważy np. różnicy w zuzyciu paliwa jadąc z jednym pasażerem więcej. Ale jest pewna zależność, im słabszy silnik tym różnice w zużyciu paliwa mogą być większe i bardziej dostrzegalne. Wydaje mi się że większym problemem zwiazanym z przewozem dodatkowej osoby będzie na przykład wnoszenie do auta brudu na butach, czy stawanie za potrzebą ( o papierosach nie wspomnę). Edytowane 2 Styczeń 2013 przez Bumer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi